Dodaj do ulubionych

statystyka -pytanie

19.01.07, 22:07
witam
nawet nie wiem w jakim temacie zadac to pytanie:(

mam przed soba tabele z liczbami "wartości dystrybuanty rozkładu normalnego
standardowego" moglby mi ktos wytlumaczyc jak rozszyfrowac ta tabelke,jak je z
tych tablic odczytac w zadaniu bo jak mam jakies zadanie juz rozwiazane i sa
tam te liczby z tabeli to nie wiem jak oni je znalezli.
bardzo prosze o pomoc
pozdrawiam i dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: bimbek Re: statystyka -pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 00:32
      Chyba oprócz tabelki jest jakieś polecenie?
      • p0105 Re: statystyka -pytanie 20.01.07, 09:23
        nie ma polecenia,nazwa tej tabelki jest taka jak ja wczesniej podalem,kazdy ktos
        zna sie na statystyce powinien wiedziec podobno co to za tabela liczb stalych
        ktorych sie nie wylicza tylkoodczytuje z tabelki.

pozdrawiam
        • ellipsis Re: statystyka -pytanie 20.01.07, 10:52
          Zakładamy, że rozkład badanej przez nas zmiennej losowej X jest normalny i
          wyznaczyliśmy jego parametry: wartość oczekiwaną a i odchylenie standardowe s.
          Wtedy po znormalizowaniu
          Y := (X-a)/s
          otrzymujemy zmienną losową o rozkładzie normalnym standardowym (tzn. z
          powyższymi parametrami równymi odpowiednio 0 i 1), której wartości dystrybuanty
          możemy znaleźć w tabeli. Przykładowo, aby obliczyć prawdopodobieństwo, że nasza
          wyjściowa zmienna losowa przyjmuje wartości większe niż k:
          P(X>k)
          przekształcamy powyższą zależność, aby otrzymać coś w rodzaju
          P(Y<x).
          Dokładniej pisząc, wstawiamy
          X = sY + a
          otrzymując
          P(X>k) = P(sY+a>k) = P(sY>k-a) = P(Y>(k-a)/s) = 1 - P(Y<(k-a)/s).
          W tabeli znajdujemy liczbę odpowiadającą argumentowi x=(k-a)/s (niech to będzie
          liczba y), otrzymując ostatecznie
          P(X>k) = 1-y.
          Uwaga. Funkcja gęstości rozkładu normalnego jest parzysta, wobec czego
          najczęściej tabele podają wartości dystrybuanty rozkładu normalnego tylko dla
          argumentów x>0. W takim przypadku stosujemy następującą własność tej dystrybuanty:
          F(-x) = 1 - F(x),
          tj.
          P(Y<-x) = 1 - P(Y<x).
          • p0105 Re: statystyka -pytanie 20.01.07, 14:54
            dzieki ale nie o to mi chodzilo ten koncowy wzor mam, ale kwestia jest jak sie
            go odczytuje ztabelki np.F(0,33)-F(-1)=0,63-0,16
            i skad sie wzielo to 0,63 i 0,16?

pozdrawiam
            • ellipsis Re: statystyka -pytanie 20.01.07, 15:52
              Na to pytanie trudno odpowiedzieć, bo nie wiem dokładnie, jak wygląda Twoja
              tabelka. Zwykle jest to coś w rodzaju tej przytoczonej na stronie
              ekonometria.pl/download/tablice%20statystyczne/tablice%20statystyczne%20-%20dystrybuanta%20rozkladu%20normalnego.xls
              W kolumnie A masz argumenty co 0,1. Kolumna B zawiera wartości dystrybuanty
              właśnie dla tych argumentów. Jeżeli szukasz wartości dla argumentu podanego z
              dokładnością do 0,01, to szukasz drugiej cyfry po przecinku w nagłówku, tzn.
              wartości dla argumentów postaci ?,?1 są w kolumnie C, wartości dla argumentów
              postaci ?,?2 - w kolumnie D, ..., wartości dla argumentów postaci ?,?9 są w
              kolumnie K. Przykładowo wartość F(0,33) znajdziesz w kolumnie E (u góry masz
              0,03), w wierszu 50 (z boku masz 0,3): w komórce E50 jest liczba 0,6293. Wartość
              F(-1) znajdziesz w kolumnie B (u góry masz 0), w wierszu 35 (z boku masz -1): w
              komórce B35 jest liczba 0,1587.
              Jeżeli Twoja tabelka wygląda inaczej, to opisz ją...
              • p0105 Re: statystyka -pytanie 20.01.07, 16:27
                dzieki ogromne za pomoc

bardzo dziekuje

pozdrawiam
            • Gość: Joa Re: statystyka -pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 16:04
              Te wartości odczytujesz z tablic wartości funkcji (na pewno jest na końcu
              ksiazki) przy czum wartośc FI(-1)=1-FI(1) ogólnie dla x<0 FI(x)=1-FI(|x|)
              (Ponieważ wykres funkcji rozkładu zmiennej losowej jest symetryczny względem
              osi Oy, a FI(x) jest całką tej funkcji od-oo do x ).Tablice maja tytuł" Wartości
              dystrybuanty zmiennej losowej X o rozkładzie normalnym N(0,1)
              • p0105 Re: statystyka -pytanie 20.01.07, 16:26
                dzieki ogromne za pomoc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka