Gość: ?? IP: *.chello.pl 31.01.07, 16:54 środkowa CD trójkata ABC jest równa bokowi AC i dwa razy krótsza od boku AB. Znajdź kąty tego trójkąta. bardzo prosze o pomoc! wiem ze zadanie jest łatwe:P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Julka Re: trójkat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 17:49 Trójkąt ADC jesr równoboczny, więc kąt przy wierzchołku A ma 60 st., a kąt BDA 120 st. Trójkąt DBC jest równoramienny, więc kąt przy wierzchołku B ma miarę 30 st ( (180-120):2=30).Zostaje kąt przy wierzchołku C. No ile ma stopni? Odpowiedz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: trójkat... IP: *.chello.pl 31.01.07, 17:59 nie ma to jak dokładne czytanie zadan:D ja bylem przekonany ze tu chodzi o bok CB a nie AB i nie mialem pojecia jak dosc do tego!! w tym przypadku to raczej oczywiste:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: trójkat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 18:03 No właśnie :) Nie przejmuj się. Ja też robię takie błędy, ale ja mogę sobie na to pozwolić :) Jeżeli przed Tobą jakiś egzamin to uważaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis Re: trójkat... 31.01.07, 18:45 To też jest ciekawe zadanie... :) Z warunków zadania sin A = 2 sin B tg A = 3 tg B Stąd łatwo wyliczamy, że sin A = V(5/8) sin B = V(5/32) wobec czego A =około 52,25 stopnia, B =około 23,25 stopnia, C = 2*A =około 104,5 stopnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: trójkat... IP: *.chello.pl 31.01.07, 20:07 jeszcze mam inne zadanie i chcicalbym zapytac sie was czy jest jakis szybszy (łatwiejszy) sposób na jego rozwiazanie.. Środkowa CD trójkata ABC jest równa bokowi AC. Wyznacz kąty trójkąta ABC wiedząc ze AB=4 i BC=2(pierwiastki z 3) ja na poczatku obliczylem z twierdzenia kosinusów miare jednego kata (tego pomiedzy 2pierwiastki z 3 a boku 4) poniej wyliczylem wysokosc trójkata i przez to ze jeden z nich jest rownoramienny pozostalem katy... czy tak mialo wygladac roziazanie czy moze mozna szybciej?? :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: trójkat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 21:39 Można prościej. Kąt przy wierzchołku A ma miarę 60 st. Później z tw. sinusów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bokser Re: trójkat... IP: *.aster.pl 01.02.07, 00:27 Skąd wiesz, że kąt przy wierzchołku A ma miarę 60 st? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: trójkat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 01:05 Środkowa CD trójkata ABC jest równa bokowi AC. Wyznacz kąty trójkąta ABC wiedząc ze AB=4 i BC=2(pierwiastki z 3) No jasne, że się pomyliłam. Rozpatrywałam pierwsze zadanie. W tym zadaniu łatwo znaleźć kąt przy wierzchołku B. cosB=3/(2V3) =>B=30 st. Potem mozna wyliczyć wysokość trójkąta (np. z sinB, potem kąt A, z tgA Dobrze, ze zauważyłeś :) PS. Mam dwie słodziutkie bokserki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bokser Re: trójkat... IP: *.aster.pl 03.02.07, 00:11 A ja mam trzy pary boserek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbek Re: trójkat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 01:02 W trójkącie ABC Cd jest środkową> jezeli przyjmiemy,ze AC=a to Cd=a i AB=2a Trójkat ACD jest róanoboczny o boku a za trójkat DCB równoramienny o ramieniu a i kacie CDA=120 stopni, tzn kąt ABC=30 stopni. W Końcu mamy katy trójkata ABC 60,30,90 stopni./ Stosowanie tw sinusow zbędne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: trójkat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 01:10 bimbek, ale to już jest drugie zadanie :) To: Środkowa CD trójkata ABC jest równa bokowi AC. Wyznacz kąty trójkąta ABC wiedząc ze AB=4 i BC=2(pierwiastki z 3) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbek Re: trójkat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 11:13 Trójkaty ADC i DBC sa równoramienne, przy czym DB=DC=2 i BC=2V3 stad cosB=V3/2= =cos 30 czyli kat BDC =120 a kat ADC=kat DAC=6o stopni. Katy sa więc 30,60,90 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: trójkat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 11:43 Zgadza się. Czyli mój sposób rozwiązania z godz. 21:39 też jest dobry. Ależ się zakręciłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis Małe pytanie... 01.02.07, 12:40 Gość portalu: bimbek napisał: > Trójkaty ADC i DBC sa równoramienne, przy czym DB=DC=2. Mam pytanie: jak z treści zadania > Środkowa CD trójkata ABC jest równa bokowi AC. Wyznacz kąty > trójkąta ABC wiedząc ze AB=4 i BC=2(pierwiastki z 3) wywnioskowałeś, że DB=DC? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbek Re: Małe pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 14:09 Wysokośc trójkąta równoramiennego ADC jest przyprostokątną trójkąta o przeciwprostokątnej 2V3 i przyprostokatnej 3 a więc ma długośc V3 jest zatem wysokościa trójkata równobocznego o boku 2. Właściwie to już wystarczy do wyznaczenia wszystkich kątów. Trygonometria jest zbędna. Odpowiedz Link Zgłoś