Dodaj do ulubionych

jaworzno kaj my to som

IP: 218.74.122.* 14.06.07, 19:36
Do miejscowych pytanie mam czy Jawrzno to slaskie miasto czy nie?
W jawrznie mieszkam długo juz z 20 lat przyjechalem do pracy do trójki ale kuzwa zawsze mi sie widzialo ze jaworzno to gornyslask , w aktualnosciach zawsze mowia ze to slask a tu na tym forum pisza ze nie no to w koncu jak to jest , chodzi o zabory? trójkat trzech cesarzy o tym slyszalem , ale przeca to jeden i ten sam slask tu kominy i tu kominy , jam nie slazak , przyjezdny ale dobrze by wiedziec gdzie sie mieszka jak rodzina przyjezdza to zawsze mowia ze na slask jada i od lat tak mowimy to co ja ma im mowic ze to slask czy nie slask ludzie piszta
Obserwuj wątek
    • Gość: asd Bardziej małopolska, mniej zagłębie a wcale śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 19:44
      • Gość: jo Ani Małopolska, ani Śląsk, ani Zagłębie! IP: *.chello.pl 14.06.07, 20:27
        Zagłębie Krakowskie na pograniczu regionów Śląska i Małopolski.
    • arnold7 Re: jaworzno kaj my to som 14.06.07, 20:33
      Poszukaj tozsamosci na tym glownym rondzie w Jaworznie, ma swoja nazwe.
      • Gość: tadek Re: jaworzno kaj my to som IP: 218.74.122.* 14.06.07, 21:06
        dziekuje ludzie dobrej woli ale tyle wiem co wiedzial przedtem bo co jeden z was to inaczej pisze
        wikipedia mowi tak Jaworzno (czes.: Javožno, niem.: Arnshalde) – miasto na prawach powiatu położone w województwie śląskim. W latach 1975-1998 przyłączone zostało do woj. katowickiego. Jedno z miast tworzonego Górnośląskiego Związku Metropolitalnego (GZM), należy do Związku Miast Polskich.Największe miasto Ziemi Chrzanowskiej.Kiedyś główne miasto tzw. Zagłębia Krakowskiego, obecnie jest głównym miastem Jaworznicko-Chrzanowskiego Okręgu Przemysłowego, który wchodzi w skład Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego. Blisko stutysięczne miasto, o jednej z największych powierzchni w województwie (zajmuje 4. miejsce, a w skali kraju - 13).
        i nazwa gornyslask sie przeija wiec jest tak po mojemu dawniej jakies zwiazki z karakusami byly ale to minelo i tera jest gornyslask , wszyscy tak mowia to co ja bede sie robil madrzejszy jakbym powiedzial komu ze jaworzno to nie slask to by mnie wysmial,i wojewodztwo slaskie jest, zamieszaliscie mi tu na forum w takim jednym teamcie ale widze ze to tylko jakis historyczne pozostalosci a historykiem to ja nie jestem ,trzymajta sie ludzie!
        • cirano Re: jaworzno kaj my to som 15.06.07, 12:36
          Wikipedia pisze prowda, ino ona niy pytała o zdanie Ślonzokow, czy chcom
          Jaworzno u siebie. To że administracyjnie dziś należy...jutro może niy
          • soltys_kostuchny Katowice to Zachodnia Malopolska 15.06.07, 14:04
            kto godo inocy tyn gupi i ksionzyk nie cytoł
            • Gość: Byno Re: Katowice to Zachodnia Malopolska IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.07, 14:16
              ze nie Slask,to wiadomo!
              ale rob cos to nie bydzie do tylu
              • Gość: Jaworznianka no co Ty IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.07, 22:40
                Jaworzno rdzennie to nie Śląsk, ale terytorialnie jest dołaczone do Śląska; w
                Jaworznie nie mówią po śląsku, jak pewnie przez tych 20 lat zauwazyłeś, kiedyś
                to było woj. chrzanowskie czy krakowskie, a z Sląskiem mamy tyle współnego że
                tam wielu Jaworznian uczy/ ło sie i pracuje/ ło
                pozdrowienia dla Ślązaków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka