Dodaj do ulubionych

równanie stycznej

IP: *.oskbraniewo.pl 08.04.07, 23:01
mam daną pochodną funkcji
która osiaga maximum dla x=0
a minimum dla x=-4 i x=4

wiedząc, ze punkt A=(1,2) należy do wykresu funkcji f, napisz równanie
stycznej do krzywej f w punkcie A

i ja to tak robie , robię i mi nie wychodzi
bo myślałam że
f'(x)=x(x-4)(x+4)
i wtedy to równanie stycznej mi wychodzi
y=-15x+17
a w odp. jest, że ma być
y=-2x+4

co robię źle? jak to rozwiązać, żeby było dobrze? jak wyznaczyć równanie tej
stycznej?
Obserwuj wątek
    • Gość: Joa Re: równanie stycznej IP: 195.117.116.* 08.04.07, 23:38
      Nie bardzo wiadomo, dlaczego użyto zwrotu "mam daną pochodną funkcji". skoro jej
      szukasz na podstawie danych, które w tak sformułowanym zdaniu nie wiadomo, czy
      odnoszą sie do pochodnej, czy do funkcji, Przyjmując jednak,że do funkcji(a nie
      do pochodnej) to miejscami zerowymi pochodnej muszą byc argumenty -4,0,4( jak
      podałaś) i pochodna nie jest jednoznacznie określona, bo ma postać
      f'(x)=ax(x+4)(x-4) gdzie a>0 , przy czym mogłaby być to również funkcja wymierna
      (np. o mianowniku np x^2 +1)aby spełniać warunki związane z ekstremami. Przy
      takich założeniach, jakie zrobiłaś, masz wynik prawidłowy (tę styczną).Sprawdź
      dokładnie treść zadania - jesli nic nie opuściłaś zadanie jest niejednoznaczne i
      trudno znaleźc powod jednoznacznej odpowiedzi w książce.W podręcznikach tez
      bywaja błedy zauważane dopiero w nastepnych wydaniach.
      • Gość: Matka Chrzestna Re: równanie stycznej IP: *.oskbraniewo.pl 09.04.07, 00:24
        www.cke.edu.pl/images/stories/Arkusz2006styczen/mat_a2.pdf
        zadanie 17 przykład c
        • Gość: Joa Re: równanie stycznej IP: 195.117.116.* 09.04.07, 01:33
          strona sie nie otwiera
        • Gość: Julka Re: równanie stycznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.07, 13:13
          Z wykresu wynika, że pochodna dla x=1 przyjmuje wartość -2, stąd a=-2, a dalej
          juz wiesz...
          • pamusz Re: równanie stycznej 09.04.07, 22:52
            No, nie bardzo, bo - jak zauważyła Joa - pochodna mogła mieć wzór
            f'(x)=ax(x-4)x+4)/(x^2+1) i wszystko co do ekstremów by sie zgadzało. W zadaniu
            brakuje zwrotu,że funkcja jest np. wielomianem.w efekcie, jeśli nie znamy
            funkcji pochodnej, to nie znamy również pochodnej w punkcie. Skąd ten wniosek,ze
            "pochodna dla x=1 przyjmuje wartość -2"?
            • Gość: Julka Re: równanie stycznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.07, 22:58
              z wykresu pochodnej wynika, który Matka Chrzestna przesłała 09.04.07 o godz.
              00:24
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka