Dodaj do ulubionych

Zadanko z matury

IP: *.komputersat.pl 14.05.08, 15:48
Mam takie wątpliwości co do ostatniego zadania z dzisiejszej matury z
matematyki. Moim zdaniem bok AD moze mieć dwie długości. Jedną jest oczywiście
4,2.
Ale może być również przypadek, że punkt D możemy sobie obrać w miejscu punktu
B. Oba odcinki CD jak i CB będa miały taką samą długość jak wynika z treści
zadania. Punkt D bedzie znajdował się na odcinku AB, więc wszystko ok. Wtedy
bok AD miał bedzie 15cm.
Ja obliczyłem dwie długości, mogłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego druga
odpowiedź jest niepoprawna? Z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Zadanko z matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:53
      tymi wynikami były 4,2 i 15?
    • Gość: mag Re: Zadanko z matury IP: *.aster.pl 14.05.08, 15:57
      15 też jest poprawne.
      • Gość: Mat Re: Zadanko z matury IP: *.komputersat.pl 14.05.08, 16:00
        Czyli jedna odpowiedź to za mało? W rozwiązaniach jest tylko 4,2
        • Gość: gosc Re: Zadanko z matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:05
          ale jest napisane jak byk, że punkt jest NA odcinku |AB| więc długość odcinka |BD| nie może być równa 15 poniewaz |AB|=15.
          • Gość: Mat Re: Zadanko z matury IP: *.komputersat.pl 14.05.08, 16:16
            A to punkt B nie należy do odcinka AB? Punkt D jest tym samym punktem co punkt
            B, wtedy boki CB i CD mają po 9, jak wynika z treści zadania.
            A skoro punkt D=B to AB=AD. A szukany bok to AD więc też 15
            • abcio1405 Re: Zadanko z matury 14.05.08, 16:19
              Ludzie co wy pieprzycie!!!! jedyna odp to tylko 4,2!!! Narysujcie sobie ten
              trójkąt w zeszycie przyjmując za jednostkę jedną kratkę i wtedy zobaczycie że
              jedyną odp może być 4,2!!!! a 15 to miała cała przeciwprostokątna!!!!! więc jak
              odcinek w niej zawarty mogł mieć 15????
              • Gość: Mat Re: Zadanko z matury IP: *.komputersat.pl 14.05.08, 16:34
                Punkt D na odcinku AB należy wybrać tak ze CD i CB mają być równe. A jak punkt D
                bedzie w tym miejscu gdzie punkt B to warunki zadania tez będą spełnione. Punkt
                D bedzie leżał na AB i odcinki CD i CB będą równe.
                Takie jest moje zdanie, pytam sie was dlaczego nie może byc 15. Moim zdaniem
                może być i są dwie odpowiedzi
                • Gość: egzaminator Re: Zadanko z matury IP: *.aster.pl 14.05.08, 16:54
                  Poprawna odpowiedź to 4,2 lub 15. Poniważ matoły z CKE nie
                  uwzględnili odpowiedzi 15 w rozwiązaniu, więc najprawdopodobniej te
                  osoby, które podały tylko 4,2, otrzymają maksymalną liczbę punktów.
                  • Gość: molo Re: Zadanko z matury IP: *.mikolow.net 14.05.08, 17:12
                    Obie odpowiedzi są prawidłowe. Jednak wobec przykładowych odpowiedzi
                    CKE można stwierdzić, że z wysokim prawdopodobieństwem jest to
                    jedynie błąd w treści zadania i wystarczy jedna poprawna odpowiedź:
                    4,2. Jesli ktoś napisał tylko 15 również mogliby to uznać za
                    odpowiedź prawidłową...
                    • Gość: dziki Re: Zadanko z matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 17:19
                      15 to nie jest poprawny wynik ponieważ pisze, że trójkąt ma być prostokątny.
                      dane wielkości przyprostokątnych swiadczą o tym, że nie jest to trójkąt
                      prostokątnym równoramienny.
                      • Gość: bokser Re: Zadanko z matury IP: *.aster.pl 14.05.08, 17:56
                        Jaki równoramienny. Po prostu D=B. narysuj sobie.
                        • Gość: mat Re: Zadanko z matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 19:22
                          widzę że pewnie też liczyłeś równaniem kwadratowym:) też mam dwie takie
                          odpowiedzi, właśnie nie wiem jak to będzie ale przecież to rozwiązanie które
                          teraz podaje CKE wcale nie musi być wiążące(tak mi się wydaje), więc mam
                          nadzieję, że podzielą te punkty tak, żeby jak ktoś policzył dwie poprawne
                          odpowiedzi to miał maksa:/

chociaż 5 razy sprawdzałam bo to się wydawało niemożliwe że ta odległość jest
                          równa przeciwprostokątnej
                          • Gość: Paweł Re: Zadanko z matury IP: *.171.16.18.crowley.pl 14.05.08, 19:37
                            ja wam powiem tak ze na 100% obie odpowiedzi są poprawne. Ja sobie rozpisalem
                            wszystkie kąty w trójkącie i skorzystalem z twierdzenia sinusow. Majac uklad
                            rownan wylicyzlem sinus i cosinus a potem podstawilem do jedynki
                            trygonometrycznej i powstało równanie kwadratowe z ktorego wyszlo 4,2 i 15.
                            Wniosek nasuwa sie sam. Skoro tak wyszlo z równania to tak wlasnie jest i w CKE
                            ktos nieprzewidzial takiej mozliwosci tylko zrobil wlasnie tak jak podane jest w
                            przykladowym ze wychodzi tylko jedna a poprawne są dwie. Mam nadzieje ze wezma
                            to pod uwage i tym co maja dwie dadzą maksa
                            • Gość: Mat Re: Zadanko z matury IP: *.komputersat.pl 14.05.08, 19:56
                              Właśnie czytałem poleenie kilkukrotnie i wychodziło mi że chodzi im o jedną
                              długość. Jeżeli są dwie możliwości to przeważnie sugeruje to treść zadania. Już
                              miałem usunąć tą drugą odpowiedź, ale na szczęście zostawiłem.
                              • Gość: Paweł Re: Zadanko z matury IP: *.171.16.18.crowley.pl 14.05.08, 20:00
                                tresc zadania dokladine brzmi tak W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne
                                mają długości: BC = 9 , CA = 12 . Na boku
                                AB wybrano punkt D tak, że odcinki BC i CD mają równe długości. Oblicz długość
                                odcinka AD. Chodzi im o jedną długość, bo o długość odcinka AD ale ta dlugosc ma
                                2 wymiary gdyż dla obu sytuacji warunki zadania zostają spełnione, zresztą
                                metoda z kątami którą uzylem nie pozostawia żadnych wątpliwości i niedomowien bo
                                w niej nie ma mowy o wlasnej interpretacji tresci. sprobojcie sobie nią zrobic i
                                zobaczycie o czym mowie:)
                                • Gość: dziki Re: Zadanko z matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 20:48
                                  W zadaniu jest wyrazie powiedziane, że punkt D wybrano na boku AB a nie na
                                  prostej AB wiec 15 odpada.
                                  • Gość: eliza Re: Zadanko z matury IP: *.aster.pl 14.05.08, 21:22
                                    A jeśli D=B, to nie należy do boku AB?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka