Dodaj do ulubionych

Złamanie stopy

13.10.21, 11:22
Witam, 01.09 miałem wypadek w pracy, czterotonowy wózek widłowy najechał mi na stopę łamiąc trzony 3, 4 oraz 5 kosci śródstopia.

Zdjęcia z rtg po 10 dniach od złamania (11.09)
- ibb.co/5T1sGzt
- ibb.co/1641vVd

Przez cały wrzesień chodziłem w gipsie z zakazem stawania na nodze. Pod koniec września byłem na kontroli, zdjęcie rtg było bardzo podobne do tych po 10 dniach od złamania, nie zrosła się żadna kość. Trochę mnie to zaniepokoiło, zwłaszcza ze 3 i 4 kość nie wygląda jakoś bardzo źle. Od początku października lekarz zalecił but walker oraz obciążanie nogi, chodze także od dwóch tygodni na pole magnetyczne, jem witaminy, wapń, galaretki, zimne nóżki itp. Codziennie tez moczę tą stopę i smaruje olejem żywokostowym.

Dodam jeszcze ze przez cały wrzesień gdy stopa była w gipsie była bardzo spuchnięta, osiniaczona i sztywna. Gdy zmieniłem gips na but walker, po tygodniu stopa wyglada ładnie, zagoiła się rana, zszedł strup, zeszła opuchlizna oraz trochę odsztywniala, w sensie mogę ruszać palcami i ogólnie połowa stopy od wewnętrznej strony jest w porządku, od zewnętrznej jeszcze trochę sztywna. Na ten moment jest mała czerwona plamka (krwiak) na skórze nad miejscem złamania i lekki siniak pod kostka który z dnia na dzień wyglada lepiej.

Mam kilka pytań
-Z racji tego ze po miesiącu był tak mały zrost kosci mam powody do obaw czy raczej normalna sprawa?
-Czy opuchlizna mogła mieć wpływ na tak słaby zrost?
-Co jeszcze można zrobić aby przyspieszyć zrost?
-Czy mogę tą stopę pomału „ożywiać” jakimiś ćwiczeniami typu turlanie piłki dołem stopy po ścianie czy lepiej poczekać aż kosci się zrosną?
-Co mnie czeka w przypadku braku zrostu?

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam :)
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka