Dodaj do ulubionych

Nadnercza ???

29.05.15, 14:45
Witam,
Mam dosyc dziwne objawy zwiazane z hashimoto - glownie brak uczucia rownowagi + slabosc itd.

Pytanie z innej beczki.

Pare razy badalem Kortyzol rano. Takie oto mialem wyniki
25.02.2013 Kortyzol 4,8 (3,7 19,4)
05.03.2014 Kortyzol 10,8 (4 19)

wczoraj zrobilem kortyzol popoludniu - i jest taki wynik - dodam ze nie bylem na czczo

28.05.2015 Kortyzol 14,1 ( 6-28)

Co o nim sadzicie - moze wskazywac na zmeczone nadnercza czy raczej ejst ok ?

Powinno sie robic rano i popoludniu ale nie dalem rady w taki sposob zrobic.

Pozdrawiam,

Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Nadnercza ??? 29.05.15, 20:43
      wojciech.pvb napisał(a):

> Witam,
      > Mam dosyc dziwne objawy zwiazane z hashimoto - glownie brak uczucia rownowagi +
      > slabosc itd.
      >
      > Pytanie z innej beczki.
      >
      > Pare razy badalem Kortyzol rano. Takie oto mialem wyniki
      > 25.02.2013 Kortyzol 4,8 (3,7 19,4)
      > 05.03.2014 Kortyzol 10,8 (4 19)
      >
      > wczoraj zrobilem kortyzol popoludniu - i jest taki wynik - dodam ze nie bylem n
      > a czczo
      >
      > 28.05.2015 Kortyzol 14,1 ( 6-28)
      >
      >
      > Co o nim sadzicie - moze wskazywac na zmeczone nadnercza

w niedoczynności tarczycy to nadnercza podejmują za nią pracę.
      W eutyreozie powrócą do zdrowia.

Ustaw hormony tarczycy i wyrównaj niedobory, a wrócisz do zdrowotności.
      • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 30.05.15, 12:52
        Hashitess...pytanie bylo" " czy takie wyniki moga wskazywac na zmeczone nadnercza"

• muktprega1 Re: Nadnercza ??? 30.05.15, 21:20
      Chyba są w normie, jeśli cyfry, które podałeś obok normom odpowiadają wink
      i póki co nie szukałabym w nadnerczach czy innych nowych problemów, tylko wzięła sie porządnie za tarczycę, czyli doprowadziłabym poziom obydwu hormonów Ft4 oraz Ft3 >60%, zajęła się typowymi niedoborami przy Hashimoto jak D3, ferrytyna, b12, a
      objawy o których piszesz:

>Mam dosyc dziwne objawy zwiazane z hashimoto - glownie brak uczucia rownowagi + slabosc itd.

np. u mnie były związane z niedoczynnością pomimo zaleconej dawki tyroksyny, dopiero zdobyta wiedza i pomoc nieocenionych Koleżanek z forum, zakupienie książki "Jak żyć z Hashimoto" spowodowało dobre samopoczucie.
      • wojciech.pvb POMOCY 03.06.15, 14:18
        Dziewczyny !
        No juz nie mam sily do mojego zdrowia - jesli to nie kortyzol

Bylem wczesniej krytyczny co do niektorych rad - ale teraz juz ide jak w ogien.
        Nie bede przytaczal historii ale glowne przycyzny:
        - zle sampoczoczucie - non stop
        - brak uczucia rownowagi - pewnie spowodowane nerwica ktora mam.
        - opadanie z sil -
        - gdy siedze caly dzien w pracy - trzesie mnie i zapiera o biurko
        - wysoki puls- tzn na stojaco 110 na siedzaco - ktory zbijam 0,5 tabletki nebiletu - to moze byc wina nerwicy albo braku formy

Mam gorsze dni i lepsze dni - gdy sie znerwicuje / mam ciezki dzien - przez najblizsze kilka dni - masakra. Z drugiej storny bylem we Frlorencji i przez dwa dni przeszedlem 20 km na nogach w dwa dni.Kilka dni pozniej nie moglem przejsc 500 metrow na parking.

Ostatnie wyniki
        Ferrytyna 90% normy (byla pare razy przekroczona)
        D3- 17 - suplementuje 2500 dziennie - 5 kropli- za 2 tygodnie wroce do Polski i chce brac 10 tys.
        Witamina b12 ostatnia 19.10.2014 Vit B12 440 (191 663)
        Mam hiperinsulinemie - i generalnie walcze ze zdrowa dieta.
        Coddziennie staram sie cwiczyc 20 minut - mimo ze nie mam sily .

Na poczatku roku rzucilem Xanax - i gdy wszedlem na wyzsze dawki - lepiej sie czulem.

Tutaj najlepiej sie cuzlem i naprawde miale forme - mimo ze byl to urlop

125 Eutyroxu - dzielny w ciagu dnia + 1/4 25ug Cynomelu t3 na noc.

FT3 98,33% FT4 131,17% - badanie rano.

Ostantio zrobilem badanie - popoludniu - i czulem sie masakrczynie zle.

Ft3 61,00% Ft4 106,41% - popoludniu

Wiem ze wyniki wysokie- ale przy 60 70% zle sie czulem. Sama suplementacja selenem nie zniwelowala roznicy FT4 i FT3. Generalnie gdy suplementuje T3 - czuje sie lepiej.

W ktora strone isc.

P.S. Mam Borelioze i Yersinie dodatnia - po probach leczenia - ale ze wzgledu na watrobe - nie bede tego leczyl
        Lamblie wyeliminowane.

Jeszcze raz - chyle czola ze nie sluchalem - i licze na pomoc.

• hashitess Re: POMOCY 03.06.15, 20:15
          wojciech.pvb napisał(a):

>
          > Mam gorsze dni i lepsze dni - gdy sie znerwicuje / mam ciezki dzien - przez naj
          > blizsze kilka dni - masakra.

bo w niedoczynności nie należy ani denerwować się,
          ani męczyć.
          Należy się oszczędzać.

Z drugiej storny bylem we Frlorencji i przez dwa d
          > ni przeszedlem 20 km na nogach w dwa dni.Kilka dni pozniej nie moglem przejsc 5
          > 00 metrow na parking.

skąd ja to znam.

>
          > Ostatnie wyniki
          > Ferrytyna 90% normy (byla pare razy przekroczona)
          > D3- 17 - suplementuje 2500 dziennie - 5 kropli- za 2 tygodnie wroce do Polski
          > i chce brac 10 tys.

zwiększenie ilości zażywanej wit. D3 to dobry pomysł.

> Witamina b12 ostatnia 19.10.2014 Vit B12 440 (191 663)
          > Mam hiperinsulinemie - i generalnie walcze ze zdrowa dieta.

też dobry pomysł.

> Coddziennie staram sie cwiczyc 20 minut - mimo ze nie mam sily .

tego nie rób. Poczekaj do eutyreozy.
          Wtedy ćwiczenia będą przyjemnością.

>
          > Na poczatku roku rzucilem Xanax - i gdy wszedlem na wyzsze dawki - lepiej sie c
          > zulem.
          >
          > Tutaj najlepiej sie cuzlem i naprawde miale forme - mimo ze byl to urlop
          >
          > 125 Eutyroxu - dzielny w ciagu dnia + 1/4 25ug Cynomelu t3 na noc.
          >
          > FT3 98,33% FT4 131,17% - badanie rano.

dla mnie te wyniki nie są dobre, miałeś za dużą dawkę
          hormonów.
          >
          > Ostantio zrobilem badanie - popoludniu - i czulem sie masakrczynie zle.
          >
          > Ft3 61,00% Ft4 106,41% - popoludniu

na tej samej dawce hormonów?

>
          > Wiem ze wyniki wysokie- ale przy 60 70% zle sie czulem. Sama suplementacja sel
          > enem nie zniwelowala roznicy FT4 i FT3. Generalnie gdy suplementuje T3 - czuje
          > sie lepiej.

na konwersję oprócz selenu mają wpływ niedobory.

>
          > W ktora strone isc.
          >
          > P.S. Mam Borelioze i Yersinie dodatnia - po probach leczenia - ale ze wzgledu n
          > a watrobe - nie bede tego leczyl

na boreliozie się nie znam.

> Lamblie wyeliminowane.

z lambliami jest tak, że nie zawsze znajdują się próbkach.
          Ja zażyłam jedną kurację antykontymianem i lepiej się poczułam.
          Za kilka tygodni zamierzam powtórzyć kurację bo robaki lubią powrócić.
          Mam kontakt z kotkami i pieskiem.
          >

>
          >
          >
          • wojciech.pvb Re: POMOCY 04.06.15, 18:53
            Hashitess:
            Generalnie staram sie oszczedzac - ale praca niestety w tym nie pomaga ( chce zmienic prace)

Jestem 3ci dzien na szkoleniu i dawno tak zle sie nie czulem 11 godzin w sali i +35C bez klimy.
            Trzesie mna - czuje sie zle fizycznie - ciezko to okreslic - czy to nadczynnosc czy niedoczynnosc ?
            Dzis mnie gardlo / tarczyca zaczela juz bolec .

Co do VIT D3 - to byc moze zaczne wlasnie od 5000-8000 tys i zobaczymy jak bede tolerowal ? generalnie zle znosze duze ilosci lekow - zeby nie dokladac tej K2 ? co sadzicie ?

Czyli co do cwiczen - jesli nie mam sily i gorszy dzien to siedziec w domu - jak mam forme - to wio i na powietrze .
            Tak - taka sama dawka 125 +1/4 cynomelu na wieczor

Czy np 112,4 i 1,4 cynomelu na wieczor jest krokiem w dobra strone ?

Muktprega - a jak najlepiej odzyskac forme - siedziec w lozku spac ? Tak jak pisalem - jutro wracam z tego glupiego szkolenia i weekend przedemna - co robic ? macie jakies metody ?

Co do tych objawow:
            - brak uczucia rownowagi
            - trzesie mnie i zapiera o biurko

To mam je od poczatku chorowania - raz lepiej a raz gorzej - myslalem ze to bardziej niedoczyosc?
            Co do wysokiego pulsu - tu sie zgadzam.

Co do magnezu - biore 2 tabletki dziennie Magne B6 - lub tabletke Asparganinu

Co do selenu - czy warto znowu zaczac suplementowac ? jesli tak to jaki preparat polecicie ?

DZIEKUJE PO 100 kroc !
            • hashitess Re: POMOCY 05.06.15, 07:19
              Bierzesz zdecydowanie za mało magnezu.
              najlepszy na rynku występuje pod nazwą slowmag.
              Kup i zażywać wieczorem przy kolacji 4 tabl., a rano
              przy śniadaniu 2. Po kilku dniach zażywania odczujesz poprawę
              w samopoczuciu.
              Twoja aktywność fizyczna do czasu eutyreozy powinna
              ograniczyć się do spacerów.
              wpisz jeszcze raz wyniki badań równieź w przeliczeniu na % normy.
              dodaj do nich dawki hormonów.
        • muktprega1 Re: POMOCY 03.06.15, 22:38
          FT3 98,33% FT4 131,17% - badanie rano.

Ostantio zrobilem badanie - popoludniu - i czulem sie masakrczynie zle.

Ft3 61,00% Ft4 106,41% - popoludniu

zgadzam się z Tess, że chyba masz zbyt dużą dawkę tyroksyny, objawy powyżej 100% o tym mogą świadczyć. Wygląda na to, że Twoje objawy :
          - brak uczucia rownowagi
          - trzesie mnie i zapiera o biurko
          - - wysoki puls- tzn na stojaco 110 na siedzaco
          mogą być objawem nadczynności polekowej. Odpowiedz proszę na pytanie Hasitess o dawki przy tych badaniach. Od tej odpowiedzi zależy co dalej, ale na pewno trzeba zejść z dawki T4.

Z drugiej storny bylem we Frlorencji i przez dwa d
          > ni przeszedlem 20 km na nogach w dwa dni.Kilka dni pozniej nie moglem przejsc 5
          > 00 metrow na parking.

tak mam do dziś - dzień silnej aktywności muszę odkupić na drugi dzień spadkiem formy, w czasie duzego wysiłku, stresu, spalamy hormon Ft3 głównie i spada nasza wydolność.

w tym przypadku masz ogromną różnicę ok 40% pomiędzy obydwoma, co daje paskudne odczucia a dodać jeszcze do tego bałaganu nadczynność polekową, to rzeczywiście trudno żyć.
          D3 również ma związek z:
          diabetologia.mp.pl/wytyczne/show.html?id=92799
          Jak d3, to i magnez, bo jest wzajemna zależnośc pomiędzy nimi:
          forum.gazeta.pl/forum/w,24712,152000822,155476361,Re_Problem_z_dopasowaniem_dawki_w_niedoczynnosci.html
          Przy wysokich dawkach D3 (te 10.000) po poczytaniu różnych źródełek rozważam dodatkowe K2 :
          forum.gazeta.pl/forum/w,94641,156341583,156341583,Przy_suplementacji_D3_konieczna_K2.html
          Z zachowaniem pewnych zasad samą tarczycę możesz w miarę wyregulować w przeciągu powiedzmy paru miesięcy (wyrównanie hormonów właściwa suplementacja) a reszta - nie wiem....
          • wojciech.pvb Re: POMOCY 04.06.15, 19:03
            Jeszcze dodam objaw z ostatnich 3 dni.

Generalnie rano i przez caly dzien sie zle czuje - popoludniu/ wieczorem przechodz i czuje sie lepiej.
            • muktprega1 Re: POMOCY 05.06.15, 22:03
              Ważne pytanie:
              >dawka 125 +1/4 cynomelu na wieczor

rano, ale czy po przyjęciu tyroksyny? Czy na czczo bez tyroksyny, którą łyknąłeś po wyjściu z laboratorium?
              • wojciech.pvb Re: POMOCY 06.06.15, 10:48
                Rano przed przyjęciem i na czczo

Popołudniu po porannym eutyroksie a przed cynimelem wieczorem
                • wojciech.pvb Re: POMOCY 07.06.15, 09:49
                  Generalnie zmienilem dawke ! nie wiem czy w dobra strone - od 2 dni.
                  Biore teraz tak - napiszcie prose czy dobrze ?

Rano Nebilet 1/4 tabletki + 100Eutyroxu - czy nie za bardzo szedlem z dawki ?
                  2 sniadanie - Vitamina E 200 - na watrobe
                  Pozne Popoludnie - Vitamina E 400 + Aspargin 1 tabletka + Selen 1 tabletka
                  Wieczor 1/2 tabletki Cynomelu 25ug

Vitamina D3 mi sie skonczyla - bede mial za tydzien sad

Wczoraj sie opalalem 40 minut - pierwszy raz chyba od 3 lat - troche mnie przypieklo ale to ku dobru Vit D3.

Jestem po tym szkoleniu - i wypoczywam i jest automatycznie lepiej. Spie dobrze. Mam jakies problemy z zoladkiem - ale to bardziej francuskie zarcie.

Dzis sie w miare ok czuje
                  • wojciech.pvb Re: POMOCY 08.06.15, 08:52
                    Dziewczyny napiszcie proszę czy dawka jest ok ? Dzisiaj wstałem rano i czuje się jak chory od wczoraj.

Pod językiem zawsze mam 36.0
                    A dziś 36.7 niby w normie ale czy dla ludzi z hashimoto ta norma nie powinna być inna ?
                  • hashitess Re: POMOCY 08.06.15, 10:25
                    wojciech.pvb napisał(a):

> Generalnie zmienilem dawke ! nie wiem czy w dobra strone - od 2 dni.
                    > Biore teraz tak - napiszcie prose czy dobrze ?
                    >
                    > Rano Nebilet 1/4 tabletki

chyba tu masz winowajcę swojego kiepskiego samopoczucia:

Możliwe skutki uboczne:

Zawroty i bóle głowy, uczucie zmęczenia, osłabienie, zaburzenia snu, biegunka, zaparcia, nudności, wymioty, zaburzenia widzenia, depresja, koszmarne sny, reakcje skórne, spadek ciśnienia, zaburzenia rytmu serca, pojawienie się lub nasilenie już istniejących zaburzeń krążenia obwodowego, nasilenie objawów niewydolności krążenia, ból w klatce piersiowej, skurcz oskrzeli. Lek może maskować objawy niedocukrzenia. Występowanie po zastosowaniu leku takich działań niepożądanych, jak np. zwroty i bóle głowy, zaburzenia widzenia, stwarza niebezpieczeństwo związane z prowadzeniem pojazdów i obsługą maszyn (szczególnie na początku leczenia).

Ja ze swoim doświadczeniem w zażywaniu hormonu
                    i uzupełnianiu niedoborów związanych z niedoczynnością tarczycy
                    powyższy lek wyrzuciłabym do kosza.

W dalszym ciągu polecam slowmag.

+ 100Eutyroxu - czy nie za bardzo szedlem z dawki ?

uważam, że na dzień dzisiejszy dawka euthyroxu jest ok.

> 2 sniadanie - Vitamina E 200 - na watrobe

na wątrobę proponuję olej z ostropestu

> Pozne Popoludnie - Vitamina E 400 + Aspargin 1 tabletka + Selen 1 tabletka

czy zażywany przez Ciebie selen to selenit sodu?

> Wieczor 1/2 tabletki Cynomelu 25ug

z Twojej historii wyników badań nie widzę potrzeby
                    zażywania tego hormonu. Może się mylę?

>
                    >
                    > Vitamina D3 mi sie skonczyla - bede mial za tydzien sad
                    >
                    > Wczoraj sie opalalem 40 minut - pierwszy raz chyba od 3 lat - troche mnie przyp
                    > ieklo ale to ku dobru Vit D3.
                    >
                    > Jestem po tym szkoleniu - i wypoczywam i jest automatycznie lepiej. Spie dobrze
                    > . Mam jakies problemy z zoladkiem - ale to bardziej francuskie zarcie.

bywam wielokrotnie w tym kraju i nie miałam nigdy takich problemów.
                    Może pomyśl nad odstawieniem glutenu, który nie jest dobry w n/schorzeniu.
                    • wojciech.pvb Re: POMOCY 08.06.15, 15:05
                      Hashitess:
                      Glutenu nie jem od pol roku - mimo ze badania nie pokazaly Celiaki to sie lepiej czuje - choc czasem ze wzgledu na podroze musze zjesc cos z glutenem ale nie jest to regula.

Co do Nebiletu - czuje sie na nim lepiej. A zawroty glowy mam niezmiennie od 4 lat. Tutaj nie widze wplywu. Do poki nie zmniejszy sie szybkosc akcji serca bede chyba zazywal. Testowo przestalem na 2 tygodnie - i byla roznica na gorzej w akcji serca. uczucie braku rownowagi takie samo.

Biore Magne B6 - ale moze zmienie na Slomag za rada

Cefasel - czyli selenit sodu

Co do watroby mam niealkoholowe stluszczenie watroby - o nieznanym podlozu - Jedynym srodkiem ktory dziala to wlasnie wit E. Inne srodku naturalne i farmaceutyczne nie robia roznicy w wynikahc.

Co do cynomelu - pytanie -zawsze mialem za duze Ft4 historycznie - prawdopodobnie przez niedobory. Generalnie lepiej sie czuje z Cynomelem - pytanie czy odstawic juz - czy odstawic gdy wyrownam niedobory - glownie D3 - co przypuszczalnie nastapi za 2- 3 miesiace ?

Czy warto badac Selen z Krwi ?
                      • muktprega1 Re: POMOCY 08.06.15, 17:38
                        >Wieczor 1/2 tabletki Cynomelu 25ug

Moim zdaniem zejście do 100, to dobre posunięcie, ale wyżej pisałeś, że bierzesz na wieczór 1/4 cynomelu, a tu, że 1/2 mam nadzieję, że to tylko pomyłka w cyferkach a nie zwiększyłeś dawki T3?
                        Ja podobnie jak Ty nie czuję się dobrze np na 60%, muszę mieć w okolicach 80% obydwa hormony.
                        Nebilet, o którym pisała Hashitess dodatkowo w przeciwwskazaniach:
                        upośledza czynności wątroby
                        a skoro z jakiegoś powodu masz:

> Co do watroby mam niealkoholowe stluszczenie watroby - o nieznanym podlozu - Je
                        > dynym srodkiem ktory dziala to wlasnie wit E.

to rzeczywiście, pozbyłabym sie tego preparatu, stopniowo, podnosząc dawki magnezu do 6 dziennie, mg obniża i ciśnienie i skurcze serca Poniżej fajne i wszechstronne opracowanie o mg:
                        osteopatia-urbaniak.waw.pl/magnez---objawy-niedoboru.html
                        Ja mam również stłuszczenie wątroby, wszytskie parametry wątrobowe sporo ponad normę, ale okazało się w USG jamy brz. że mam kamienie w woreczku zółciowym i one zaburzają. Przeszłam na dietę, wspomagałam się preparatem (wspomagam do dziś) LIV52 uważąm, że to jeden z lepszych preparatów, naturalny. Stosuje się go nawet w alkoholowych uszkodzeniach wątroby, ja brałam 3-4 tabl przed jedzeniem 1/2 h 3x dziennie i w ciągu roku praktycznie uporałam się ze wszystkimi parametrami wątroby, które weszły w widełki, mając nadal kamyki.
                        Mam nadzieję, ze USG brzucha robiłeś w spr. wątroby??
                        • wojciech.pvb Re: POMOCY 08.06.15, 20:23
                          Tak pomyłka. Biorę od 3 dni 100 eutyroxu i 1/4 tabletki cynomelu. Ale czuje sie jak chory i nie mam na nic sily. Moze jakas infekcje zlapalem choc czulem sie non stop podobnie na poczatku choroby. Wątrobę mam dziwna od 10 lat więc nie będę jej wiązał z Ne biletem. Mam 5 krotnie przekroczone próby a biopsia i rezonans jak zdrowa. Jedynie w USG stluszczenue i za wysokie żelazo. Az 6 tabletek ? Można jakoś magnez przedawkowac czy nie ma szans ?
                      • hashitess Re: POMOCY 08.06.15, 20:17
                        wojciech.pvb napisał(a):

>
                        > Co do Nebiletu - czuje sie na nim lepiej.

jesz go razem z euthyroxem?

Nie możesz zmienić go na inny specyfik mający takie same działanie?

wiele osób na forum ma problemy z ciśnieniem,
                        ale tabsy na to zażywają tylko w razie potrzeby.
                        Wiele osób pisało, że po uzupełnieniu magnezu
                        ciśnienie wracało do normy.
                        Koszt slowmagu jest niewielki i namawiam Cię,
                        abyś spróbował zażywać go jak wcześniej proponowałam.
                        • wojciech.pvb Re: POMOCY 08.06.15, 20:27
                          Generalnie ne bilet mi pomagał do tej pory będę w piątek w polsce to zrobię zapas i będę próbował odstawić warto włączyć jakąś multiwitamine czy bez sensu ? Jem dużo owoców i warzyw
                          • wojciech.pvb Re: POMOCY 09.06.15, 12:37
                            Doradźcie ... kolejny dzień z niską dawka i juz nie wytrzymuje. Albo mam rzut albo nie wiem. Wszystkie objawy które miałem na początku choroby wróciły. Uczucie bycia chorym brak uczucia równowagi skoki temperatury fale gorąca zimne stopy i zero sily. Napięte i skacząc mięśnie - puls mega wysoki - na razie biorę ne bilet a dziś kupiłem francuski magnez i wziąłem ńarazie 2 tabletki. Co robić ?
                            • wojciech.pvb Re: POMOCY 09.06.15, 14:30
                              Jeszcze napisze odnosnie tego mojego wysokiego pulsu - bo moze to nie jest objaw nadczynnosci tylko niedoczynnosci ?

Puls spoczynkowy mam 60-70

Gdy siedze juz mam 90-100 - i wtedy mnie tak "giba" pytanie czy wysoki puls jest nastepstwem gibania czy odwrotnie

Gdy stoje mam 100-110 .

Nebilet troche mnie uspokaja i zbija ten puls.

Gdy siedze lub stoje mam taki niepokoj ruchowy - i sie troche trzese - byc moze wlasnie to od braku magnezu ? co sadzicie ?
                              • senciak Re: POMOCY 09.06.15, 22:15
                                Z pulsem mam identycznie jak Ty.
                          • hashitess Re: POMOCY 09.06.15, 20:12
                            wojciech.pvb napisał(a):

> Generalnie ne bilet mi pomagał do tej pory będę w piątek w polsce to zrobię za
                            > pas i będę próbował odstawić warto włączyć jakąś multiwitamine czy bez sensu ?
                            > Jem dużo owoców i warzyw

pisałeś, że nebilet zażywasz razem z euthyroxem.
                            Napisz czy to prawda!!
                            • wojciech.pvb Re: POMOCY 09.06.15, 20:58
                              Hej - tak biore nebilet caly czas z eutyroxem 30 minut po - powyzej napisalem o tym ze bede w piatek w polsce to zrobie zapas magnezu - nie nebiletu ! tak jak pisalyscie chyba niczego dobrego nie wnosi i chce go odstawic.
                              • hashitess Re: POMOCY 10.06.15, 07:13
                                wojciech.pvb napisał(a):

> Hej - tak biore nebilet caly czas z eutyroxem 30 minut po -

no to chyba masz przyczynę.

zacznij go brać po 4 godzinach od zażycia euthyroxu.
                                • wojciech.pvb Re: POMOCY 10.06.15, 07:58
                                  A np magnez i Wit E i D ? Tez tak długo trzeba czekać? 30 minut przed śniadaniem jest wystarczająco?
                                  • hashitess Re: POMOCY 10.06.15, 10:22
                                    wojciech.pvb napisał(a):

> A np magnez i Wit E i D ?

te specyfiki możesz brać w trakcie śniadania,które zjesz
                                    co najmniej pół godziny później po euthyroxie.

>Tez tak długo trzeba czekać? 30 minut przed śniada
                                    > niem jest wystarczająco?

uważam, że nebilet powinieneś zażyć tylko w przypadku
                                    niemiarowej pracy serca.
                                    • wojciech.pvb Re: POMOCY 10.06.15, 11:14
                                      ok - sprobuje. a co sugerujesz odnosnie mojego duzo gorszego samopoczucia po zmniejszeniu dawki ? zostawic ja caly czas taka 100 rano ? bo na nic nie mam sily teraz.
                                      • muktprega1 Re: POMOCY 10.06.15, 14:40
                                        Osobiście teraz już nie mieszałabym w dawce, ale wytrzymała te 4 tygodnie na niej i sprawdziła trójkę tarczycową i wtedy dopiero podęła następną decyzję. Po 4 tygodniach już widać hormon T4 w wynikach, natomiast zmianę samego T3 można szybciutko sprawdzić, za jakieś 2-3 dni.
                                        Jakoś nie zwróciłam uwagi, że bierzesz ten lek razem z tyroksyną, wydawało mi się, ze każdy już wie, że co najmniej 4h po tyroksynie różne specyfiki skomplikowane smile
                                        Trzymaj się.
                                        • wojciech.pvb Re: POMOCY 10.06.15, 19:14
                                          Ok. No to musze wytrzymać. A w piątek będę robił badania krwi to może warto przy okazji rzucić okiem na T3.

W takim razie Ne bilet postaram się brać doraźnie i po 4 godzinach.
                                          • hashitess Re: POMOCY 11.06.15, 07:46
                                            Ciekawa jestem jak będziesz się czuł.
                                            • wojciech.pvb Re: POMOCY 11.06.15, 13:12
                                              Dziś jakąś masakra. Jak siedzę puls 100 a jak chodzę puls 120 i oblewaja mnie poty. Wziąłem nebilet 4godziny po eutyroxie. Nie wyspałem się i stresujacy dzien ale chyba mam mega niedobór magnezu potasu cynku ? Od 3 dni tak jakbym miał mrowienie twarzy i szyi i mi skaczą mięśnie. I się napina. Od 2 dni wcina po 6 tabletek magnezu dziennie ale bez efektu. Ile czeka się na efekty magnezu ?
                                              • wojciech.pvb Re: POMOCY 11.06.15, 13:15
                                                A cisnienie 105/60 na siedząco a po spacerze 118 /70
                                              • muktprega1 Re: POMOCY 11.06.15, 13:47
                                                Qrcze, to wygląda na atak tężyczki:

>Od 3 dni tak jakbym mia
                                                > ł mrowienie twarzy i szyi i mi skaczą mięśnie. I się napina.

Tężyczka to nic innego jak niedobór na linii - magnez, wapń, D3
                                                Natder założyła forum n/t:
                                                forum.gazeta.pl/forum/w,246288,145799824,145800387,Re_Objawy_tezyczki_utajonej_.html
                                                poczytaj, jeśli się zgadza to próbę tężyczkową może wykonać neurolog. Co myślisz o tym tropie??
                                                • wojciech.pvb Re: POMOCY 11.06.15, 15:51
                                                  To moje szkolenie 2 tygodnie temu mnie mega wymęczyło wiec moze. Próbę tezyczkowa miałem robiona w zeszłym roku i wyszło ok. Mega nieprzyjemna i nie chce narazie powtarzać. Zrobię jutro badania krwi i sie pofaszeruje magnezem i witamina d3. Generalnie w weekend sie odpalałem pierwszy raz od 3 lat trochę mnie przyrumieniło ale to chyba nie ma związku ?
                                                  • wojciech.pvb Re: POMOCY 12.06.15, 22:54
                                                    Generalnie chyba magnez mi pomaga... puls mi spadl - ale tez niskie cisnienie (choc w Polsce mega cieplo - dzis przyjechalem) az zrobilem sobie Echo serca i wszystko jest ok. Drzenia i dretwienia minely. Dzis wzielem sobie tez wapno 2 godziny po magnezie i zobaczymy. Dzisiejsze badania (nie naczczo o 13ej pobranie krwi ) martwia mnie te niskie Eozynofile - nie wiem co to oznacza.

Ponizej morfologia - mam nadzieje ze sie rozszyfrujecie.

Morfologia krwi Leukocyty 6,9 tys/?l 3,8 10,0 N
                                                    Erytrocyty 4,8 mln/?l 4,20 6,00 N
                                                    Hemoglobina 14,6 g/dl 14,0 18,0 N
                                                    Hematokryt 41,10 % 40 54 N
                                                    MCV 85 fl 80 99 N
                                                    MCH 30 pg 27 35 N
                                                    MCHC 35,5 g/dl 32,0 37,0 N
                                                    Płytki krwi 249 tys/?l 140 440 N
                                                    RDW-SD 36 fl 35,1 43,9 N
                                                    RDW-CV 12 % 11,6 14,8 N
                                                    PDW 12 fl 9,0 17,0 N
                                                    MPV 9,90 fl 9,0 13,0 N
                                                    P-LCR 24,1 % 13,0 43,0 N
                                                    PCT 0,3 % 0,2 0,4 N
                                                    Neutrofile 3,73 tys/?l 2,50 7,00 N
                                                    Limfocyty 2,6 tys/?l 1,00 3,50 N
                                                    Monocyty 0,50 tys/?l 0,20 1,00 N
                                                    Eozynofile 0,05 tys/?l 0,10 0,50 L
                                                    Bazofile 0,0 tys/?l 0,0 0,1 N
                                                    Neutrofile 54,3 % 40,0 70,0 N
                                                    Limfocyty 37 % 20,0 45,0 N
                                                    Monocyty 7,3 % 4,0 12,0 N
                                                    Eozynofile 0,7 % 1,0 5,0 L
                                                    Bazofile 0,4 % 0,0 2,0 N
                                                    Elektrolity (Na, K) Sód 141 mmol/l 136 145 N
                                                    Potas 4,03 mmol/l 3,50 5,50 N
                                                    Wapń całkowity Wapń całkowity 2,45 mmol/l 2,15 2,50 N
                                                    Wapń zjonizowany Wapń zjonizowany 1,07 mmol/l 0,98 1,13 N
                                                    Wyliczono dla pH=7,4
                                                    Fosfor nieorganiczny 0,95 mmol/l 0,81 1,45 N
                                                    Magnez 0,83 mmol/l 0,66 1,07 N
                                                    Żelazo 31,2 ?mol/l 5,8 34,5 N
                                                    FT3 FT3 3,55 pg/ml 2,04 4,40 N

FT4 1,82 ng/dl 0,93 1,71 H

IgE całkowite 28,1 IU/ml 0,00 89,00 N
                                                  • muktprega1 Re: POMOCY 14.06.15, 09:11

> Generalnie chyba magnez mi pomaga... puls mi spadl - ale tez niskie cisnienie (
                                                    > choc w Polsce mega cieplo - dzis przyjechalem) az zrobilem sobie Echo serca i w
                                                    > szystko jest ok. Drzenia i dretwienia minely.

no bo to jest takie typowe dla nas tarczycowców smile prawie w każdym wątku piszemy o suplementacji magnezem no i o koniecznych badaniach - ferrytyna, B12, D3
                                                    Najdokładniejszym badaniem co do żelaza w organizmie jest własnie ferrytyna, którą prędzej czy później zrobiłabym na Twoim miejscu biorąc pod uwagę niziutką hemoglobinę i dość wysoki poziom żelaza, co paradoksalnie często świadczy o niedoborach żelaza w tkankach:
                                                    > Hemoglobina 14,6 g/dl 14,0 18,0 N
                                                    > Żelazo 31,2 ?mol/l 5,8 34,5 N

Zdajesz sobie sprawę, ze badania hormonów po zmianie dawki:
                                                    > FT3 FT3 3,55 pg/ml 2,04 4,40 N
                                                    >
                                                    > FT4 1,82 ng/dl 0,93 1,71 H

są zbyt wcześnie zrobione, zaledwie tydzień, więc nic nam one jeszcze nie mówią, co najmniej 4 tygodnie od zmiany będą widoczne w wynikach. Podawaj je zawsze proszę w przeliczniku % smile
                                                  • wojciech.pvb Re: POMOCY 14.06.15, 14:42
                                                    Hej. Generalnie ferytyna mi wychodzi podań normę albo w górnej granicy. Podesle wieczorem wyniki poprzednie. Tym razem nie robiłem bo zawsze żelazo miałem mega przekroczone. Puls po magnez ie spadł tak ze się ciesze choć powiem ze z tymi upał ami w polsce ciężko. Dziś już wracam do Francji. Miałem w piątek echo serca i tam jest idealnie. Doktor mówi ze mogę mieć tachycardia ortostatyczne i żeby dużo pić i biegać rano. Cierpniecia minęły smile biorę 4razy Slomag B6 i dwa asparganin. Mam dwie butelki devikapu i musi mi to wystarczyć na miesiąc. Farmaceuta mi powiedziała ze takie spadki magnezu mogą być po opalaniu bo się zwiększa ilość Wit D3 i trzeba do niej magnez. Prawda to ?
                                                    Dziękuję.
                                                  • wojciech.pvb Re: POMOCY 14.06.15, 17:08
                                                    Co do %wiem smile ale pisze z komórki sad a co myślisz o tych Eozynofilach ?
                                                  • hashitess Re: POMOCY 14.06.15, 23:11
                                                    Przy suplementacji D3 magnez jest nieodzowny,
                                                    a wapno uzupełniamy przez spożywanie najlepiej
                                                    prawdziwych jogurtów.
                                                  • hashitess Re: POMOCY 14.06.15, 23:25
                                                    Eozynofile
                                                    Ich niedobór może być spowodowane robakami.
                                                    w boreliozie jest duże prawdopodobieństwo ich "mienia".
                                                  • wojciech.pvb Re: POMOCY 15.06.15, 15:21
                                                    Hej - dzis mam lepszy dzien smile wzialem jeszcze wapno teraz w polodnie 500mg

Tutaj ferrytyna ostatnia
                                                    17.12.2015 Ferrytyna 403 ng/ml (22 275)
                                                    02.01.2015 Ferrytyna 298,3 ng/ml (30 400)
                                                    30.03.2015 Ferrytyna 327,3 ng/ml (30 400)

czyli chyba ok ?

Moze ta hemoglobina niska - bo upaly +robiona po poludniu ?
                                                  • wojciech.pvb Re: POMOCY 23.06.15, 07:52
                                                    No czesc ! Od tygodnia tak jakby poprawa so dni lepsze i gorsze. Moze poradzicie - moze to przez zmiane pogoday albo cos ze mna znowu nie tak.

Otoz od 2 dni - jak leze mam bardzo niski puls jak na mnie 50-60 uderzen- przy dosc wysokim cisnieniu jak siedze 130/85

na stojaco cisnienie mi spada do 110/75 - i serducho zaczyna przyspieszac

Mam dni ze gdy wstaje to cisnienie mi spada - tak jak teraz - a mam dni gdzie cisnienie mi rosnie (tylko wtedy na siedzaco mam 105/75

Biore obecnie:
                                                    100 eutyroxu rano
                                                    2 tabletki Slowmagu + vitamina E - przedpoludniem
                                                    10 kropli devikapu
                                                    2 tabletki Slowmagu + vitamina E po objedzie
                                                    1/4 tabletki cynomelu przed kolacja
                                                    2 tabletki Slowmagu na zmiane z Asparginem + Multiwitamina centrum po Kolacji.

• wojciech.pvb Re: POMOCY 23.06.15, 07:53
                                                    Dodam jeszcze ze od tygodnia - mam problem chyba z zapaleniem cewki moczowej / prostaty i biore furanginum.

Nebilet doraznie
                                                  • dorotka197878 Re: POMOCY 24.06.15, 09:25
                                                    Badałeś. Nadnercza. Ja miałam podobnie i tu byl problem, nie ustawisz tarczycy jezeli nadnercza nie domagaja
                                                  • dorotka197878 Re: POMOCY 24.06.15, 09:28
                                                    Zrób sod potas glukozę nie tylko kortyzol, acth i aldosteton. Zobacz czy nie masz ciemnych kostek na rekach
                                                  • wojciech.pvb Re: POMOCY 24.06.15, 18:13
                                                    Dorotka
                                                    Kortyzol badalem rano i wieczorem. Potas sod i glukoza ostatnio - w normie. Poza hiperinsulinamia ktora posiadam - i z ktora walcze dieta. A jak ty leczylas - probowalas naprawic nadnercza?
                                                  • dorotka197878 Re: POMOCY 24.06.15, 18:28
                                                    Miałam tak ja Ty, dopiero po hydro poczułam poprawę. Jakiego masz endo? Ja jestem ze śląska i mam bardzo dobrego endo, który mnie z tego wyprowadził. Wyniki to nie wszystko liczą. Się objawy,uwierz mi. Jaka masz karnacje? Nie masz przebarwień na dłoniach?
                                                  • dorotka197878 Re: POMOCY 24.06.15, 18:41
                                                    Jak możesz podaj wyniki sod potas glukoza. A robiles acth i aldosteron? Ty masz kortyzol bardzo niski, powinieneś mieć w górnej granicy. Jesteś chyba młodym facetem tzn tak wnioskuje
                                                  • muktprega1 Re: POMOCY 23.06.15, 19:26
                                                    Plan wydaje się być dobry, chociaż ta dawka cynomelu na noc... lepiej byłoby brać ją razem z tyroksyną, lub 1-2 h po tyroksynie. T3 - hormon szybko działajacy potrzebny Ci na dzień do aktywności. Ciekawa jestem Twoich wyników na tej dawce , oblicz 4-5 tygodni od zmiany.
                                                    Miałeś długo zbyt wysoką dawkę z nadczynnością polekową a to niestety wali w układ krążeniowo-sercowy.
                                                    Na dłuższą metę magnez powinien wyciszyć.
                                                  • wojciech.pvb Re: POMOCY 24.06.15, 18:16
                                                    Muktprega,
                                                    Generalnie dzis zrobilem eksperyment - i wzialem cynomel w poludnie na czczo - przed obiadem - nudnosci nie bylo - wiec jutro tez sproboje. Generalnie mam ciezki tydzien - wczoraj wrocilem autem 400km - i dzis "detka" kreci mi sie w glowie - buja mnie itd. do tego troche stresu. Czyli tak jak pisalas Hashimoto musi miec spokojny tryb zycia. Za 2,5 tygodnia bede w Polsce i wtedy planuje sobie zrobic 3ke tarczycowa - mam nadzieje ze zmiana cynomelu z wieczoru na poludnie nie wplynie na wyniki bardzo. Magnez daje rade - ale mieszam rano -poludnie - wieczor - tzn Slow mag + Aspargin + Francuski z witaminami B - mam nadzieje ze ok. Generalnie widze siwatelko w tunelu - choc dalej mam takie dni - ze nie jestem w stanie nic robic sad
                                                  • wojciech.pvb Re: POMOCY 25.06.15, 07:40
                                                    Hej,
                                                    dzis wstalem i jestem jak detka - dawno tak nie mialem - zero sily... bol glowy itd. tak jak mialem na poczatku - moze byc to zwiazane z tym ze nie wzialem T3 na wieczor tylko w poludnie i teraz mi brakuje teego hormonu ?
                                                  • wojciech.pvb Re: POMOCY 25.06.15, 13:16
                                                    chociaz z drugiej strony moze byc to to - ze od 2 dni jestem na antubiotyku na zapalenie cewki moczowiej - i moglo mnie zmiac / zmeczyc - przy okazji boreliozy (ktora mam potwierdzona) ale ze wzgledu na watrobe nie lecze. - jedynie zdrowy tryb zycia.
                                                    Takze przepraszam za marudzenie.
    • angelina363 Re: Nadnercza ??? 25.06.15, 14:18
      Piszę na szybko bo nie mam w obecnej chwili czasu czytac całego wątku ale mnie zastanowił jeden wpis, że ze względu na wątrobe nie bedziesz leczyc yersinia, zajrzyj poniżej

www.facebook.com/zapalenietarczycyhashimoto/posts/1406178979620433
      • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 25.06.15, 19:23
        angelina
        ... nie bede leczyl... ale leczylem - wielokrotnie antybiotykami i borelioze rowniez.

Yersinie mam caly czas dodatnia w klasie IgA ... wiec bardziej wierze w unormowanie dawki - a chyba mialem zla - i wyrownanie witaminy D3 - niz antybiotyki. Choc tak jak pisalem - dzis po antybiotykach - tak mnie "rzucilo" o sciane - jak przy leczeniu ILADS
        • muktprega1 Re: Nadnercza ??? 25.06.15, 20:48
          >mam problem chyba z zapaleniem cewki moczowej / prostaty i biore furanginum.

furagin zawiera w sobie laktozę i sacharozę, jak to się ma do Twoich cukrzycowych? Nie wiem, przestudiuj zawsze ulotki leków zanim się zdecydujesz, chyba widać wyraźnie, ze po antybiotyku Cię tak bierze. Antybiotyki skoro brałeś ich sporo, to również mocne zaburzenia flory bakteryjnej, candydoza, bierz za wszelką cenę dobre probiotyki.
          Poniżej co zaburza hormony tarczycy:
          forum.gazeta.pl/forum/w,94641,146513953,146513953,Co_blokuje_konwersje_przemiane_T4_w_T3_.html
          Życzę, zeby jak najszybciej opuściła Cię zła passa i powróciło dobre samopoczucie.
          • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 26.06.15, 07:16
            Dzięki za dobre słowa. Probiotyki biorę ale tylko przy braniu antybiotyków w poprzednich latach. Teraz normalnie nie biorę ich to probiotyki brać codziennie czy nie ? smile jeśli tak to jaki jest dobry ? Bad ale grzybicę kilka razy i nigdy nic nie wyszło.
        • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 25.06.15, 21:16
          A robiłeś kiedyś białko całkowite?
          • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 25.06.15, 21:19
            A ja będę się dalej upierać ze to nadnercza, zobacz na logikę jak z tarczycą kortyzol masz przy dolnej granicy. Oblicz procentowo szczególnie ten poranny.
            • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 25.06.15, 21:28
              Masz wysoki poziom ft4 to blokuje ci resztkę kortyzolu i tak się koło zamyka. Będziesz na wysokim poziomie ft4 a to nic nie da, bo tobie ten hormon się nie wchłania do tkanek tylko krąży w krwi. Potrzebny ci kortyzol.
              • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 26.06.15, 07:21
                Dorotka. Nie mowie nie ale najpierw chciałem wyrównać niedobory zwłaszcza D3 i magnez. Białko całkowite kiedyś tam miałem robione ale wyszło w normie ... mogę powtórzyć. W 2014 roku kortyzol wyszedł w połowie normy. A jeśli to brak kortyzolu to co należy zrobić ? Zdrowo żyć ?
                • muktprega1 Re: Nadnercza ??? 26.06.15, 07:33
                  wreszcie znalazłam z mojego zbiorku o nadnerczach:
                  zdrowiehormonalne.blox.pl/2009/03/Lista-objawow-wskazujacych-na-niedoczynnosc.html
                  forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104975959,105624064,Re_uaktualniam_wyniki.html
                  forum.gazeta.pl/forum/w,94641,144422245,144786079,Zmeczone_nadnercza.html
                  • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 26.06.15, 08:09
                    Dzieki !
                    No ja dzis powtorzylem "domowe testy na zmeczenie nadnerczy" i rano wychodzi tak jak zwykle"
                    Cisnienie na siedzaco 110/74 puls 70
                    Cisnienie po wstaniu 107/74 puls 100
                    2 narysowane kreski na rece - pozostaja czerwone po 20 minutach
                    Po 5 sekundach od zaswiecenia latarki zrenice - nie tyle co sie rozszerzaja - ale rozszerzaja i zwezaja - tak pulsuja.

Z objawow ktore sa wypisane - wiekszosc posiadam - ale one tez pasuja jednoczesnie do Hashimoto
                • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 26.06.15, 10:19
                  Czy masz mocniej opalone kostki na rękach? Zyc zdrowo to oczywiste ale to nie wystarczy brakuje ci kortyzolu, musisz to uzupełnić i dopiero poczujesz się lepiej. Na pewno masz zaburzenia elektrolitowe ale sama suplementacja nie wystarczy bo ci się nie wchłania dobrze
                  • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 26.06.15, 14:22
                    A ty bierzesz kortyzol - jesli tak to w jakiej dawce ? rzuce temat mojemu endokrynologowi przy wizycie za 2 tygodnie.

kostki mam ok - natomiast lokcie mam troche ciemniejsze

i sikam 10 razy dziennie - z drugiej strony duzo pije.
                    • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 26.06.15, 14:54
                      Ja biorę 10 mg rano i 10 w południe
                      • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 26.06.15, 15:10
                        ja na twoim miejscu spróbowałabym brać 10 mg co drugi dzień
                        • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 26.06.15, 15:56
                          zobacze co powie endokrynolog za 2 tygodnie - zobaczymy tez jak sie bede czul po weekendzie i po odstawieniu antybiotyku. Tak jak radzila wczesniej muktperga1 - moze lepiej jest zaczac od witaminy D3 ? Za 2 tygodnnie robie badania to zobaczymy. A jak u Ciebie wygladaly wyniki kortyzolu z krwi ? cos bylo przekroczone ? P.S. Jakie skutki uboczne moze miec hydrokortyzon wlasnie ?
                          • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 26.06.15, 16:53
                            Ja miałam wyższy kortyzol niż ty a i tak mam niedoczynność . Hydro nie ma skutków ubocznych jezeli ci go brakuje. Ja oprócz tego tez mam Hashimoto i na dodatek miałam operacje na tarczycę. Jak mi to wszystko wybuchło to przeszłam mękę. Ale teraz jest ok no prawiesmile
                            • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 26.06.15, 16:55
                              Podaj wyniki sodu i potasu
                              • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 26.06.15, 17:45
                                Sód 141 mmol/l 136 145 N 55,00%
                                Potas 4,03 mmol/l 3,50 5,50 N 26,50%
                                Wapń całkowity Wapń całkowity 2,45 mmol/l 2,15 2,50 N
                                Wapń zjonizowany Wapń zjonizowany 1,07 mmol/l 0,98 1,13 N
                                • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 26.06.15, 20:33
                                  Niby dobre ale objawy masz, ja bym próbowała brać hydro
                                  • hashitess Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 08:49
                                    dorotka197878 napisał(a):

> Niby dobre ale objawy masz, ja bym próbowała brać hydro

Hmmm.......

to nie są cukierki, które mają niewielki wpływ na zdrowie.
                                    Uważam, że nie wolno ot tak zażywać hormonów.
                                    • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 09:03
                                      Te hormony ludzie biorą na różne schorzenia, a tobie poprostu ich brakuje. Oczywiście twoja decyzja. A skąd jesteś i jakiego masz Endo?
                                      • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 10:29
                                        Znalazlem wyniki bialka calkowitego sprzed miesiaca - robione niestety popoludniu

Bialko calkowite 85 (norma 63-84(
                                        • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 10:44
                                          Musiał byś powtórzyć. Jak będzie wysokie to znaczy ze blokuje ci kortyzol i w tym cały problem.
                                          • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 11:22
                                            Dorotka !!! Chyle czoła ! Wczoraj robilem kortyzol rano i popoludniu

Kortyzol RANO 5,74 (6,2 19,4)
                                            Kortyzol POPOLUDNIU 5,71 (2,3 12)

We wtorek przylatuje do Polski a w srode mam wizyte u endokrynologa.
                                            Juz mi mowil przez telefon ze chce mi dac troche Hydrokortyzonu - mowi ze reszta wynikow mowi ze reszta dziala ok - natomaist tego kortyzolu mi brakuje,

Pytanie - czy stosowanie sie do zalecen o zmeczonych nadnerczac hjest ok

DHEA 4,07 (1,8 12,5)
                                            Aldosteron 77,1 (17 232)
                                            ACTH 9,62 ( 5 46)
                                            PTH 25,76 (15 65)

• dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 11:47
                                              No widzisz wiedziałam ze to nadnerczasmile zarzucisz hydro i zaczniesz żyćsmile
                                              • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 12:26
                                                hehe... no oby - bo juz mam chwile kryzysu. A odrazu zapytam - jak go zarzywasz - razem z Eutyroxem rano - na czczo - czy czekasz ? Jakie skutki uboczne moze miec ? Ty jak dlugo meczylas sie hashimoto zanim odkrylas ze to nadnercza ? I po jakim czasie byla roznica po braniu hydrokortyzonu ?

muktprega - co ty myslisz ?
                                                • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 12:42
                                                  a jestem z Olkusza - mieszkam we Francji a mam doktora Bobrowskiego z Krakowa
                                                • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 13:29
                                                  Hydro bierzesz ze śniadaniem, różnica poczujesz po 2 tyg tylko pilnuj tarczycy bo zacznie ci się tyroksyna zwiększać możesz wejść w nadczynność. Ja dlugo sie meczylam aż trafiłam na super Endo i on mi to wykrył. Ja jestem z dąbrowy górniczej a Endo mam w Mysłowicach
                                                  • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 13:31
                                                    I oczywiście przejdź na dietę bezg i bez laktozy, w tym pakiecie chorób to wskazanesmile
                                                  • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 17:41
                                                    glutenu nie jem - takze spoko smile choc czasem zgrzesze (ale to przed prace i podroze) co do laktozy - czy koniecznie nie ? nie chce az tak ograniczac. Moglabys podac namiary na swojego Endo ? tak na wszelki wypadek. Czyli co po 2 tygodniach wrocilas do normalnego zycia ? Jak u Ciebie to wygladalo ? Ja troche jestem w nadczynnosci polekowej -teraz i dzieki murpega chyba z niej wychodze... takze bede uwazal.
                                                  • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 20:27
                                                    Po 2 tyg poczujesz poprawę a tak całkowice to po miesiącu tylko pilnuj tarczycy ja caly czas zmniejszam dawkę bo trochę mnie trzepie. Dr Janusz Klajnowicz Mysłowice tylko do niego sie czeka parę miesięcy i to prywatnie bo jest taki dobry
                                                • hashitess Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 22:03
                                                  wojciech.pvb napisał(a):

> hehe... no oby - bo juz mam chwile kryzysu. A odrazu zapytam - jak go zarzywasz
                                                  > - razem z Eutyroxem rano - na czczo - czy czekasz ? Jakie skutki uboczne moze
                                                  > miec ?

przytycie kilka kilogramów w krótkim czasie.
                                                  twarz księżycowa.
                                                  problemy z wypryskami.
                                                  zwiększone zapotrzebowanie na hormon T3.
                                                  depresja.

to tyle w skrócie.

resztę możesz wyczytać w ulotce.
                                                  • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 28.06.15, 08:05
                                                    Jezeli masz go za dużo i bierzesz na co inne to owszem a tobie brakuje to jak możesz miec skutki uboczne ? Na logikę pomyśl
                                                  • hashitess Re: Nadnercza ??? 28.06.15, 12:08
                                                    dorotka197878 napisał(a):

> Jezeli masz go za dużo i bierzesz na co inne to owszem a tobie brakuje to jak
                                                    > możesz miec skutki uboczne ? Na logikę pomyśl

encorton dostałam od lekarza, do którego Ty teraz uczęszczasz.
                                                    I nie udowadniaj mi, że nie posiadam logicznego myślenia.

Ponownie powtórzę, że zmęczone nadnercza wracają do dobrostanu
                                                    w eutyreozie, pod warunkiem, że masz tylko i wyłącznie chorą tarczycę.

Proponuję szczerą rozmowę z p. doc. dr K.
                                                    Pytanie czy będzie chciał dyskutować z Tobą n/t.
                                                  • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 28.06.15, 13:07
                                                    No a właśnie jak masz tylko chorą tarczyce
                                                  • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 28.06.15, 13:37
                                                    Właśnie pan dr k zrobił ten błąd i leczył tylko tarczyce dopiero po jakim czasie zaczął nadnercza i dopiero mi pomógł więc wiem co przeszłam i co mi dopiero pomogło.
                                                  • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 28.06.15, 13:50
                                                    Z tą. Logiką to było do Wojciecha, poprostu pomyłka w komentarzu
              • muktprega1 Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 23:02
                > Masz wysoki poziom ft4 to blokuje ci resztkę kortyzolu i tak się koło zamyka. B
                > ędziesz na wysokim poziomie ft4 a to nic nie da, bo tobie ten hormon się nie wc
                > hłania do tkanek tylko krąży w krwi. Potrzebny ci kortyzol.

ale weż pod uwagę, że ten wysoki poziom Ft4 to nadczynność polekowa, on po prostu ma za dużą dawkę, i ona też mogła nieźle namieszać.
                Ja czuję, ze najpierw trzeba wyrównać hormony t. do jakichś 70-80% pobyć na nich z jakieś 1/2 roku i zobaczyć jak to wpłynie na inne wyniki, może ten kortyzol sam się ureguluje, bo powtarzam jeszcze raz - nie wiem jak się zachowuje organizm bombardowany zbyt wysokimi dawkami hormonów tarczycy a wprowadzać w tej chwili w tak niewyregulowany chaos nowy mocno działajacy hormon? Nie wiem, po prostu rozważ wszystko za i przeciw.
                • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 27.06.15, 23:40
                  Nie ustaw tarczycy jak nie wyrówna nadnerczy taka jest zasada wiem bo to przeszlam
                  • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 28.06.15, 09:06
                    Dziewczyny - prosba o nieklucenie sie smile

Tak jak mowi muktprega1 - bylem w nadczynnosci polekowej - za 2 tygodnie robie badania i bedzie wszystko wiadomo. Mysle ze jakies minimalne ilosci kortyzolu - po tych wynikach badan - oczywiscie od wyniku - bede chcial sprobowac wprowadzic.

Oczywiscie nie tylko wyniki ale tez objawy - dlatego wrzucam objawy ktore mam z kazdej z tych chorob - PROSBA O INTERPRETACJE NA PODSTAWE TYCH OBJAWOW.

INNE Które posiadam
                    - hiperinsulinemia
                    - niealkoholowe stłuszczenie wątroby
                    - wysoki poziom żelaza przy wysokiej lub normalnej ferrytynie
                    - niski poziom witaminy D3
                    - szybki puls przy wysilku ? i po wstaniu z pozycji siedzacej lub lezacej
                    - czasem wysoki puls spoczynkowy ( w tej chwili okolo 60-70) ? czyli się uspokoilo
                    - zła tolerancja alkoholu ? nie pije nic ? ale nawet od lyka piwa kreci się w glowie ? także nie eksperymentuje już
                    - cisnienie na siedzaco mam 120/80 spada gdy wstaje

NIEDOCZYNNOSC TARCZYCY

1. Wskaż wszystkie objawy, które odczuwasz:

TAK duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
                    NIE chrypka bez konkretnego powodu
                    NIE powracające infekcje
                    TAK zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego
                    NIE depresja będąca uciążliwym problemem
                    NIE skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
                    NIE zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
                    NIE łamliwe paznokcie
                    TAK wysoki cholesterol mimo prawidłowej diety
                    NIE częste bóle głowy (w szczególności migreny)
                    TAK nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
                    NIE przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
                    NIE pogorszenie wzroku lub słuchu
                    TAK palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
                    TAK trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
                    TAK wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
                    NIE problemy z dziąsłami
                    NIE niewielki kaszel lub problemy z przełykaniem
                    NIE duże przybranie na wadze
                    NIE bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem
                    TAK uczucie braku równowagi
                    NIE denerwujące uczucie palenia lub mrowienia, które pojawia się i znika
                    NIE wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
                    NIE trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
                    TAK problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
                    NIE zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
                    TAK trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień

2. Wskaż choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś:

NIE cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, sarkoidoza, twardzina, zespół Sjögrena, pierwotna marskość żółciowa wątroby, miastenia, stwardnienie rozsiane, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, małopłytkowość,
                    NIE przedwcześnie siwiejące włosy
                    NIE niedokrwistość, zwłaszcza niedobór witaminy B12
                    TAK dysleksja
                    NIE trwałe, nietypowe zaburzenia widzenia
                    NIE choroba afektywna dwubiegunowa (szczególnie gdy występują 4 lub więcej epizodów w ciągu roku)
                    NIE objaw Raynauda (białe lub niebieskie zabarwienie palce gdy jest zimno)
                    NIE zespół Barlowa
                    NIE zespół cieśni nadgarstka
                    NIE utrzymujące się zapalenie ścięgna lub torebki stawowej
                    NIE migotanie przedsionków
                    NIE łysienie (utrata włosów, zwłaszcza miejscach intymnych)
                    NIE niedobór wapnia
                    NIE ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej)
                    NIE bielactwo nabyte (utrzymujące się duże białe plamy na skórze)
                    uraz karku

TAK niska podstawowa temperatura ciała (rano)
                    NIE spowolnione ruchy, mowa, czas reakcji
                    TAK osłabienie mięśni
                    NIE gruby język (wydaje się być za duży w ustach)
                    NIE spuchnięte stopy
                    NIE spuchnięte powieki lub worki pod oczami
                    NIE blady kolor ust lub żółciejąca skóra
                    NIE powiększona tarczyca
                    NIE asymetria, grudkowatość lub inna nieregularność tarczycy
                    NIE spuchnięta twarz
                    NIE nadmiar woskowiny w uszach
                    sNIE uche usta i/lub suche oczy
                    NIE zauważalnie chłodniejsza skóra
                    NIE nadmiernie sucha lub szorstka skóra
                    NIE niskie ciśnienie
                    NIE niski puls (przy braku regularnych ćwiczeń)
                    NIE utrata 1/3 zewnętrznej części brwi

NIEDOCZYNNOSC NADNERCZY

TAK -   Ciągłe zmęczenie, na które nie pomaga sen. Pomimo przespanej nocy, budzisz się zmęczony. ?Wypoczęty? to obce słowo dla ludzi z osłabionymi nadnerczami.
                    NIE Niepohamowana ochota na słone pokarmy. Zjadasz całą torbę chipsów lub dodajesz więcej soli do pokarmów niż kiedyś.
                    TAK Wszystko wydaje się przykrym obowiązkiem. Nawet czynności poprzednio przynoszące radość.
                    TAK Tendencja do szybkiego męczenia się. Wszystko wymaga więcej wysiłku. Spacer czasami wydaje się maratonem.
                    TAK Zmniejszony popęd seksualny. Zbliżenie jest szęsto ostatnią rzeczą na myśli gdy energii ledwie starcza by trzymać głowę do góry.
                    TAK Zmniejszona zdolność do radzenia sobie ze stresem. Małe rzeczy, które ci nigdy nie przeszkadzały teraz cię denerwują. Nerwy w korkach, ciągły niepokój, wrzeszczenie na dzieci, niekontrolowane jedzenie, palenie tytoniu i branie narkotyków to niektóre z zachowań, które wskazują, że twoje nadnercza wołają o pomoc.
                    TAK  Dłuższy czas rekonwalescencji po chorobach, obrażeniach lub traumie. Przeziębienie, które złapałeś w październiku wciąż jest z tobą w grudniu. Przecięty palec goi sie tygodniami. Dwa lata po śmierci ojca ciągle jesteś unieruchomiony przez ból.
                    TAK  Mniej radości z życia. Niewiele rzeczy wydaje się ciebie interesować. Praca i związki wydają się puste, i prawie nigdy nie robisz nic tylko dla zabawy.
                    NIE  Łagodna depresja. Po co się wysilać, wszystko wydaje się bez sensu.
                    TAK  Symptomy się pogarszają gdy opuszczasz posiłki lub gdy są one nieodpowiednie. Czujesz potrzebę konsumpcji słodkich przekąsek, coca coli i kawy, żeby uniknąć padnięcia na twarz.
                    TAK Mniej skupione myśli, bardziej rozproszone. Często tracisz wątek myśli i jest ci coraz ciężej podejmować decyzje.
                    TAK Zawroty głowy przy gwałtownym wstawaniu. Czasem czujesz zaćmienie lub nawet jakbyś miał zaraz zemdleć gdy zbyt szybko podniesiesz się z łóżka lub krzesła.
                    TAK Mniej dokładna pamięć. Stałeś się tak nieobecny i roztrzepany, że mógłbyś zostać profesorem!
                    TAK Zmniejszona tolerancja. Ludzie wydają się bardziej irytujący niż dawniej.
                    NIE  Trudności ze wstawaniem rano. Trzy dzwonku budzika a ty wciąż nie jesteś odpowiednio rozbudzony by podnieść głowę z poduszki.

TAK Popołudniowy ?dołek? około 15:00 czy 16:00.
                    ?TAK Lepsze samopoczucie po wieczornym posiłku. Po 18:00 lub po kolacji, czujesz się znów żywy.
                    TAK  Senność o 21:00 lub 22:00. Jednakże próbujesz z tym walczyć i nie idziesz spać. 
                    TAK  Zmniejszona produktywność. Wykonanie zadań zajmuje ci więcej czasu i jest ci trudniej przy nim wytrwać. 
                    NIE Hipoglikemia. Jeżeli opuszczasz posiłek lub go opóźniasz, skutki mogą być opłakane. 
                    NIE  Tendencja do tycia, zwłaszcza w talii. Jednak wielu pacjentów skarży się też na spadek masy ciała.
                    TAK Niska temperatura ciała.

NADCZYNNOSC TARCZYCY ? wiadomo ze ta polekowa jest inna

TAK Spadek wagi ? wrocilem do swojej wagi ze studiow 65kg /178cm ? ale coddziennie jakiś ruch jest
                    TAK Nadwrażliwość na ciepło i
                    NIE nadmierna potliwość
                    TAK Drażliwość, nerwowość
                    TAK Kołatanie serca - bardzo szybkie bicie
                    TAK Duszność
                    NIE Drżenie rąk ? minelo po suplementacji magnezem
                    TAK Osłabienie mięśni, najczęściej nóg
                    NIE Biegunki
                    NIE Dolegliwości skórne

• wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 28.06.15, 11:20
                      Z objawow ktore mam od 2 -3 dni - to "trzese sie tak wewnetrznie" i zewnetrznie tez. nie wiem czy to znowu ten magnez - ktory przeciez suplementuje/ antybiotyk ktory biore na pecherz czy moze mi wapnia brakuje ?
                      • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 28.06.15, 13:25
                        To są właśnie nadnercza, ale ja już się nie będę wypowiadać, bo widzę że są tu koleżanki z doktoratem więc zostawiam im pole do popisu.....
                        • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 28.06.15, 16:05
                          Dorotka. moglabys zostawic namiar na siebie albo napisac na wojciech.pvb@gmail.com
                          bede bardzo wdzieczny ! Tak czy siak - ja jestem Ci wdzieczny
                          • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 28.06.15, 16:13
                            Odezwę się do Ciebie i służę pomocą bo wiem co to znaczy . Pozdrawiam
                            • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 28.06.15, 18:12
                              smile))
                        • muktprega1 Re: Nadnercza ??? 28.06.15, 21:48
                          > To są właśnie nadnercza, ale ja już się nie będę wypowiadać, bo widzę że są tu
                          > koleżanki z doktoratem więc zostawiam im pole do popisu.....

Dorotko taka złośliwość w ogóle nie jest tu na miejscu, namawianie kogoś do rozwagi i rozpatrzenia wszystkich za i przeciw, to raczej logika niż "pole do popisu".
                          Dyskusja nie służy konfrontacji a rozwadze i tyle w tej sprawie. Same borykałyśmy się ze swoim choróbskiem i same zdobywałyśmy wiedzę na swój temat, pomagamy innym w miarę naszych możliwości, czasu i skromnych umiejętności...itp
                          • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 28.06.15, 22:09
                            Moja droga ja do Ciebie nie mam zlosci, zdenerwoeala mnie hasitess, owszem ja zrobilam pomylke piszac w jej watku, ale czy to tak trudno bylo wylapac ze to jest wypowiedz do wojciecha, a nie atakowanie mnie, tyle w temacie
                            Z pozdowieniami smile
                            • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 29.06.15, 08:24
                              No to zgoda smile) w moim wątku jest zakaz kloceni a się !

Murtpega a o tych moich objawach co sadzisz
                              .. nadal niedoczynność czy nadczynność polek owa plus nadnercza ?

• wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 29.06.15, 13:38
                                hej...wracajac do tematu czyli do mnie. Tak jak pisalem mialem ciezkie 2 tygodniew pracy. Ale od soboty praktycznie. jest jakas masakra - trzesie mnie tak wewnetrzne itd i mega niepokoj . Anybiotyk juz wczoraj odstawilem - moze to skutek uboczny. Cisnienie mam na siedzaco dosyc niskie - ale puls bardzo wysoki i zero sily na nic. Generalnie musze stwierdzic ze na wyzszych dawkach mialem wiecej energii niz teraz. Co do tego jak sie czulem - to juz inna para kaloszy.
                                • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 29.06.15, 13:58
                                  O ile spusciles euthyrox?
                                  • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 29.06.15, 14:23
                                    z 3 tygodnie temu zmienilem dawke za rada
                                    125eutyroxu +1/4 cynomelu na noc
                                    do
                                    100 Eutyroxu +1/4 cynomelu na noc.
                                    • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 29.06.15, 14:29
                                      Ogolnie dobrze tulko moze za ostro odrazu o 25, ja np odvzuwam zmiejszenie dawki i robie to o 12,5 no ale kazdy jest inny. Ty zdecydowanie miales za wysoko hormony, musisz przeczekac az sie wyrowna.
                                      • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 29.06.15, 14:31
                                        A nie probowales zmienic euthroxu na letrox?
                                        • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 29.06.15, 15:53
                                          no ale juz 3 tygodnie od zmiany dawki - i niewiele sie dzialo - z pulsem szlo w dobra strone Przez te 3 lata z 2 razy probowalem zmieniac na letrox - eutyrox i bez efektow. takze zostalem przy eutyroxcie. generalnie poza pulsem i iloscia - to te homromy niewiele maja wplywu na to jak sie czuje - tzn ze sie czuje zle - dobrze
                                          • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 29.06.15, 16:15
                                            Wezmiesz hydro i pomalu Ci przejdzie, nadnercza tak potrafia namiesxac gorzej niz tarczyca.
                                            • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 29.06.15, 16:23
                                              A wogole czemu masz takie wysokie ft3, kto Ci go przepisal?
                                              • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 29.06.15, 22:32
                                                endokrynolog - bo zawsze mialem bardzo duza roznice miedzy ft3 a ft4.

1/4 cynomelu tzn 1/4 tabletki 25 ug. Czyli dawka jakies 6 mikrogramow - to chyba minimalne co mozna brac T3
                                            • wojciech.pvb Re: Nadnercza ??? 29.06.15, 22:30
                                              No mam nadzieje ! trzymam kciuki i wy tez trzymajcie !

Czekam najpierw na wyniki tarczycy
                                              • dorotka197878 Re: Nadnercza ??? 05.07.15, 12:11
                                                Wojciech jak wyniki, bierzesz juz hydro?
                                          • hashitess Czy znane są Ci poniższe objawy? 29.06.15, 18:53
                                            wojciech.pvb napisał(a):

> no ale juz 3 tygodnie od zmiany dawki - i niewiele sie dzialo - z pulsem szlo w
                                            > dobra strone Przez te 3 lata z 2 razy probowalem zmieniac na letrox - eutyrox
                                            > i bez efektow. takze zostalem przy eutyroxcie. generalnie poza pulsem i iloscia
                                            > - to te homromy niewiele maja wplywu na to jak sie czuje - tzn ze sie czuje zl
                                            > e - dobrze

Może to być zarówno biegunka jak i zaparcie, zapalenie jelita grubego, bóle brzucha i głowy, wzdęcia, bulgotanie, przelewanie się w żołądku, nieprzyjemny zapach z ust, świąd odbytu (swędząca pupa), impotencja, bolesna ejakuacja, zaburzenia cykl miesiączkowego, zmniejszony popęd seksualny, łupież, zaburzenia pamięci, zły nastrój, depresja, zmęczenie, szybkie pocenie się, lekkie zamroczenie, zapalenie prostaty, bóle wrzodowe, pieczenie w klatce piersiowej, mocne bicie serca, bóle mięśni i stawów, bóle gardła, kaszel,drętwienie twarzy i kończyn, nocne poty, piekący język, biały lub innego koloru nalot na języku i w ustach, stany zapalne pochwy, nerek, pęcherza moczowego,problemy z nadnerczami, zmiany skórne, nasilone alergie, nudności, niska tolerancja na dym w tym papierosowy.
                                            • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 29.06.15, 22:28
                                              Hashitess...a czego to sa objawy ?
                                              NIE zarówno biegunka jak i zaparcie
                                              NIE zapalenie jelita grubego,
                                              NIE bóle brzucha
                                              NIE głowy
                                              NIE wzdęcia
                                              NIE bulgotanie
                                              NIE przelewanie się w żołądku
                                              NIE nieprzyjemny zapach z ust
                                              NIE świąd odbytu (swędząca pupa)
                                              NIE impotencja, bolesna ejakuacja
                                              NIE zaburzenia cykl miesiączkowego
                                              TAK zmniejszony popęd seksualny
                                              NIE łupież
                                              NIE zaburzenia pamięci
                                              TAK zły nastrój
                                              NIE depresja
                                              NIE zmęczenie
                                              NIEszybkie pocenie się
                                              NIE lekkie zamroczenie
                                              NIE zapalenie prostaty
                                              NIEbóle wrzodow
                                              NIE pieczenie w klatce piersiowej
                                              TAKmocne bicie serca
                                              NIEbóle mięśni i stawów
                                              NIEbóle gardła
                                              NIE kaszel,
                                              NIEdrętwienie twarzy i kończyn
                                              NIE nocne poty
                                              NIE piekący język
                                              NIE biały lub innego koloru nalot na języku i w ustach
                                              NIE stany zapalne pochwy, nerek,
                                              TAK ? ostatnio pęcherza moczowego
                                              CHYBA TAK problemy z nadnerczami
                                              NIE zmiany skórne
                                              NIE nasilone alergie
                                              NIEnudności
                                              NIE niska tolerancja na dym w tym papierosowy.
                                              • dorotka197878 Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 01.07.15, 19:23
                                                Wojciech jak samopoczucie?
                                                • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 01.07.15, 22:43
                                                  wczoraj masakra - dzis rano tez masakra.... popoludniu lepiej.

dzis bylem u Endokrynologa - przepisal mi Hydrokortyzon - ale troche nastraszyl - bo to jednak sterydy. jutro mam sprobwac 1/4 tabletki przez 1-2 dni jak to nie podziala to przez 1-2 dni 1/2 tabletki - nie wiem jaka dawka - nie doczytalem na recepcie jeszcze. Podobno efekt ma byc odrazu - jesli to to>=. Moglabys dac namiary na swojego endokrynologa w Myslowicach
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 01.07.15, 22:45
                                                    a i jeszcze przed zazyciem - robie dobowa zbiorke moczu na 17 hydroxy i keto sterydy + kortyzol. mam tez zrobic przeciwciala przeciwko korze nadnerczy.
                                                  • dorotka197878 Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 01.07.15, 23:20
                                                    Spróbuj z hydro napewno podziała ja zaczynałam od 1/2 co drugi dzień, później codziennie a teraz juz biorę całą tylko 1/2 rano i 1/2 W południe, i jak wskoczylam na całą dopiero byla poprawa.
                                              • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 01.07.15, 22:44
                                                Hashitess ??? smile
                                                • muktprega1 Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 02.07.15, 09:21
                                                  Te trzy testy - pomiar ciśnienia, badanie żrenic, nacisk na nadnercza - ból?
                                                  Jeszcze to wyszperałam
                                                  forum.gazeta.pl/forum/w,24712,149082792,149133150,Re_prosba_o_interpretacje_bo_nie_wiem_co_o_tym_m.html
                                                  www.drlam.com/articles/adrenal_fatigue.asp
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 08.07.15, 19:30
                                                    Nie odzywalem sie kilka dni. Generalnie czekam jeszcze na badanie 17 hydroksyketosteroidow i sterydow z moczu - i ponowne badanie kortyzolu. Kortyzol mialem pobierany w piatek a badany w poniedzialek. Wzialem testowo -2 dni 10 Hydrokortyzonu - generalnie bez roznicy -endokrynolog radzil zeby poczekac .U mnie bez zmian generalnie. Choc w pracy bardzo ciezko. Dojrzewam do tego zeby po wakacjach rzucic prace - izrobic sobie rok przerwy o zobaczyc co bedzie ze mna - jak sie bede czul - i czy mi sie poprawi. Trocche zaniedbalem suplementacje magnezem - ale tez byly mega upaly - takze napewno moje samopoczucie mialo wplyw. Zaraz mam lot - wiec sie denerwuje i mam wysok puls...
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 08.07.15, 19:31
                                                    pomiar cisnienia - wskazuje
                                                    zrenice -wskazuja
                                                    nadnercza bol - nie wskazuje
                                                    zarysowanie skory - wskazuje
                                                  • dorotka197878 Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 11.07.15, 08:40
                                                    Wojciech co u Ciebie?
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 18.07.15, 09:51
                                                    Hej
                                                    No malo pisze czyli chyba jest generalnie lepiej - choc bylem na urlopie. Generalnie zmniejszenie dawki bylo dobre -choc wrocilo troche objawow niedoczynnosci moim zdaniem - stalem sie znowu bardzo nerwowy
                                                    Co do nadnerczy - narazie staram sie stosowac do wskazowek odnosnie zmeczonych nadnerczy - a hydrokortyzon bede testowal jesli to nie pomoze.
                                                    Tutaj wyniki
                                                    Dawka 125Eyutyroxu 1/4 Cynomelu
                                                    13.06.15 Badanie popoludniu
                                                    FT4 - 119% / FT3 - 63%

27.06.15
                                                    Dawka 100 Eutyrox 1/4 Cynomelu
                                                    Badanie popoludniu
                                                    FT3 59,5% FT4 85,9%

Dawka 100Eyutyroxu 1/4 Cynomelu
                                                    14.07.15 Badanie rano
                                                    FT4 -52% FT3 74%

Zwiekszyc Eutyrox np do 112,5 ?

Coddzienie
                                                    vitamina E + 5-6 tabletek Slowagu + 10 kropli Devikapu

Nebilet -biore doraznie - ale to bardziej zalezy od dnia jak sie czuje. - ale generalnie mniej niz wczesniej
                                                  • muktprega1 Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 19.07.15, 00:30
                                                    Dawka 100Eyutyroxu 1/4 Cynomelu
                                                    14.07.15 Badanie rano
                                                    FT4 -52% FT3 74%

>Zwiekszyc Eutyrox np do 112,5 ?

a gdybyś spróbował podnieść tylko o 6? Ft4 jest w połowie normy, więc być może wystarczy tylko szóstka? Co sądzisz? W jakich godzinach od tyroksyny bierzesz devikap, magnez i E?
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 19.07.15, 09:16
                                                    Eutyrox biore w okolicach 7-8 rano - min 30 minut przed sniadaniem. Devikap biore okolo 17h00. Cynomel biore 19-20
                                                    Witamine E i Magnez razem o 9h00 - 13h00 - 20h00

Dodatkowo powiem ze od 2-3 tygodni - czyli momentu kiedy jest lepiej - ale tez biore magnez i witamine D - mam takie drzenie wewnetrzne - tka jakby dreszcze - ale sam sie nie ruszam - i nie jest to zwiazane z rytmem pulsem. Moge podniesc o 6 i zobacze przez 3-4 tygodnie. Dodatkowo jeszcze gdy mam gorszy dzien - tak jak dzisiaj - mam jakby napuchnięta twarz - takie odczucie i wizualnie tez to minimalnie widac.
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 20.07.15, 17:59
                                                    Hej,
                                                    Juz nie wiem o co chodzi - wcinam magnez 5-6 tabletek dziennie + witamina D3. A dzis znowu mam mrowienie ust i tak jakby cierpniecie twarzy. Moze to brak wapnia? co sadzicie ?
                                                  • hashitess Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 20.07.15, 19:54
                                                    Jesz nabiał?

to mrowienie to może też być objawem braku wit. B12.
                                                    Przypomnisz jej poziom.?
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 20.07.15, 20:21
                                                    jem coddziennie jogurt albo mozarelle.

W sumie to moze od nerwicy - mialem mega stresujacy dzien - a pojawilo sie to po telekonferencji na ktorej mowilem godzine - i sie troche zapowietrzylem - moze to miec zwiazek ?

09.08.2014 Vit B12 401 (187 883)
                                                    18.01.2013 Vit B12 471 (180 1060)
                                                    19.10.2014 Vit B12 440 (191 663)
                                                    25.02.2013 Vit B12 436 ( 189 883)
                                                  • muktprega1 Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 21.07.15, 10:15
                                                    Czyli B12 masz na dobrym poziomie, a jak inne elektrolity? Sód, potas?
                                                    Spadek potasu daje podobne objawy do braku mg.
                                                    Widzę, ze napisałeś na forum Natder teżyczkowym, w takim razie przeczytaj o badaniach i co trzeba kontrolować w czasie przyjmowania D3
                                                    Jeśli miałeś jak piszesz mega stresujący dzień, to stres zeżera na potęgę mg, może to?? Stres zeżera również T3, więc masz parę wink dlaczego w czasie stresu - odczuwalny wyraźnie spadek formy.

>Eutyrox biore w okolicach 7-8 rano - min 30 minut przed sniadaniem. Devikap biore okolo 17h00. Cynomel >biore 19-20
                                                    >Witamine E i Magnez razem o 9h00 - 13h00 - 20h00

z tej stronki, wychodzi na to, ze wit E i magnez to antagoniści:

leczeniepro.pl/dieta-nielaczenia-synergia-antagonizm/
                                                    ponadto jeśli bierzesz tyroksynę o 8.00 a mg o 9.00 to może za blisko razem?
                                                    Czemu rozbijasz mg na 3 raty? Wystarczy 2 tabletki rano, ale chyba lepiej po 4h od T4? I 4 tabletki wieczorem tuż przed snem.
                                                    Nie wiem czy to coś da, ale warto zweryfikować.

A swoją drogą dziwne te różnice w normach poziomu B12:

> 09.08.2014 Vit B12 401 (187 883)
                                                    > 18.01.2013 Vit B12 471 (180 1060)
                                                    > 19.10.2014 Vit B12 440 (191 663)
                                                    > 25.02.2013 Vit B12 436 ( 189 883)

• wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 21.07.15, 11:32
                                                    Hej,
                                                    Co do norm - to badania robilem i w Polsce i we francji - juz nie pameitam dokladnie gdzie. ale tutaj i tam sa rozne normy.

Jem coddziennie pomidora - wiec moze to to.
                                                    Ale wiem ze rowniez brak wapnia i nadmiar wapnia moze powodowac takie objawy- zwlaszcza przy suplementacj wit d3 - tak napisalem na forum tezyczki - moze oni maja jakies doswiadczenia. Juz raz mialem za wysoki wapn przy przyjmowaniu D3 -

D3 odstawie ja na 2 -3 dni i zobacze.

Znowu mi dretwieje nos - dziwne uczucie - choc dzis rano prawie zero stresu

Taki pomysl - napisz czy ok
                                                    8h00 Eutyrox
                                                    9h00 Vitamina E - 400-600
                                                    12h00 2 Tabletki magnezu + D3 (narazie zawiesze na 2-3 dni)
                                                    19h00 Cynomel
                                                    20h00 3-4 tabletki magnezu
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 21.07.15, 11:38
                                                    A elektrolity chyba nie wygladaly zle ostatnio
                                                    13.06.15
                                                    PTH 25,76 (15 65)
                                                    sod 141 mmol/l (136 145)
                                                    Potas 4,03 mmol/l (3,5 5,5)
                                                    wapn calkowity 2,45 mmol/l (2,15 2,5)
                                                    wapn zjonizowany 1,07 mmol/l (0,98 1,13)
                                                    Fosfor nieorganiczny 0,95 mmol/l (0,81 1,45)
                                                    Magnez 0,83 mmol/l (0,66 1,07)
                                                    zelazo 31,2 Â?mol/l (5,8 34,5)
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 25.07.15, 10:12
                                                    u mnie ostatnie dni lepsze smile ... ale chce rzucic prace i wrocic do Polski - zrobic sobie rok przerwy - i zobaczyc jak bedzie. nie ma sensu sie meczyc w pracy i poswiecac zdrowie.
                                                  • angelina363 Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 25.07.15, 16:56
                                                    Śledzę twój wątek bo mam mase podobnych objawów co twoje tez zastanawialam się nad nadnerczami ,wreszcie fajnie przeczytać ze u ciebie lepiej. oby to trwało i było jeszcze lepiej. Słuchaj dziewczyn bo ich rady są bardzo pomocne.
                                                  • muktprega1 Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 25.07.15, 17:22
                                                    > u mnie ostatnie dni lepsze smile

No, to tylko się cieszyć smile
                                                    Wreszcie wychodzisz z nadczynności polekowej, hormony tarczycy działają jak żółw i trzeba czasu, a więc i cierpliwości na odczucie zmian. Za jakiś czas skontrolowałabym na Twoim miejscu Ft4 i Ft3 a to dlatego, żeby zobaczyć, czy po zmniejszeniu tyroksyny nie trzeba przypadkiem wyrównać (ciutę zmniejszyć??) T3? Któż to wie?
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 26.07.15, 10:50
                                                    sprawdze moze pod koniec sierpnia. Bedac w podrozy nie mialem wyboru zabardzo - i przez 2 dni zdarzylo mi sie jesc gluten - byl to chyba blad - z brzuchem nie mam problemow - natomiast samopoczucie - lekki atak leku - i zawroty glowy powrocily. Celiakie mam wykluczona - z badan krwi - natomiast jakas nietolerancja chyba jest smile Dodatkowo zastanawiam sie nad zrobieniem badan nietolerancji pokarmowych z krwi - co o tym sadzisz ? Diagnostyka cos takeigo oferuje.

Ja tez sie ciesze
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 30.07.15, 15:46
                                                    No jest lepiej - ale nie ma jeszcze dnia zeby mi sie nie zakrecilo w glowie - albo mnie nie "ciągnelo w bok" gdy siedze przy biurku - za 2 dni zaczynam miesieczny urlop i zobaczymy jak to bedzie smile

Chbya juz trace nadzieje - i czy naprawde do konca zycia bede sie kiepsko czul i nie bede mial sily na nic?
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 31.07.15, 10:26
                                                    No i dzis jeszcze gorzej... chyba mam niskie cisnienie - bo znowu mam przyspieszony puls - i slabo mi sie robi gdy chodze.

Czy taka hustawka czeka mnie do konca zycia ?

Jutro planuje sobie zrobic test z krwi na nietolerancje pokarmowe - bo wczoraj jadlem rozne dziwne rzeczy i moze mi cos szkodzi.
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 31.07.15, 15:20
                                                    A czemu jeszcze napisze...
                                                    bo dziś sie znowu powtarza to - że korzej się czuje - i pojawia mi się dużo bolących wyprysków - i powtarza sie to ktorys raz + dodatkowo zauwazylem ze troche boli mnie szuja i tarczyca
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 31.07.15, 18:19
                                                    Mam juz wyniki robione 03.07 odnosnie kortyzolu - co sadzicie ?

Białko całkowite Białko całkowite 80,47 g/l ( 64,0 83,0) N
                                                    Kortyzol Kortyzol 17,53 ?g/dl
                                                    godz. 7:00 - 10:00 - 6,2 - 19,4 ?g/dl

Kortyzol w DZM 65,52 ?g/24 h (36,00 137,00) N

17-hydroksykortykosteroidy 19,39 umol/24 h(8,30 27,70) N
                                                    17-ketosteroidy 82,49 ?mol/24 h (35,00 87,00 )N
                                                  • hashitess Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 02.08.15, 08:49
                                                    wojciech.pvb napisał(a):

> No i dzis jeszcze gorzej... chyba mam niskie cisnienie - bo znowu mam przyspies
                                                    > zony puls - i slabo mi sie robi gdy chodze.

anemia???

>
                                                    > Czy taka hustawka czeka mnie do konca zycia ?
                                                    >

przy szukaniu odpowiedniej dawki hormonów tak się dzieje.
                                                    Potem będzie już tylko lepiej.

> Jutro planuje sobie zrobic test z krwi na nietolerancje pokarmowe - bo wczoraj
                                                    > jadlem rozne dziwne rzeczy i moze mi cos szkodzi.

celiakia w badaniach z krwi może nie wyjść.
                                                    Potwierdzi ją lub wykluczy jedynie badanie wycinku pobranego
                                                    podczas gastroskopii.
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 02.08.15, 10:48
                                                    gluten odstawiony od pol roku - takze celiaki nie chce wykluczac ani potwierdzac - chodzi o inne - mleko - jajka.

Zrobilem wczoraj badania przed urlopem (bo zawsze poprawiaja mi sie proby watrobowe) takze znowu hustawka z zelazem. I o dziwo wapno poszlo w gore- chyba zmniejsze dawke vitaminy D3 z 10 kropli do 6kropli i zobaczymy za miesiac

Sód 141,31 mmol/l (136 145) N
                                                    Potas 4,37 mmol/l (3,50 5,10) N
                                                    Wapń całkowity 2,61 mmol/l (2,15 2,50) H
                                                    Magnez Magnez 0,81 mmol/l (0,66 1,07) N
                                                    Żelazo Żelazo 187,87 ?g/dl (59,0 158,0) H
                                                    Próby wątrobowe AST 41,85 U/l 0 40 H
                                                    ALT 99,65 U/l 0 41 H
                                                    Bilirubina całkowita 1,97 mg/dl 0,00 1,40 H
                                                    Fosfataza zasadowa 137,27 U/l 40 129 H
                                                    GGTP 299,63 U/l 0 60 H
                                                  • wojciech.pvb Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 03.08.15, 14:58
                                                    kurcze - dzis znowu jeszcze gorzej - chyba mam rzut uncertain co mnie zastanawia - to mam pełno krost na twarzy - i w przeszlosci gdy mialem takie rzuty - -= tzn gorzej sie czulem - mialem dokladnie to samo...
                                                  • driszti Re: Czy znane są Ci poniższe objawy? 05.08.15, 16:21
                                                    Wojciech, podejrzewam, że twoje pogorszenia podczas brania antybiotyków to reakcja Jarischa-Herxheimera. Ale duży jesteś, wiesz co leczysz...