Dodaj do ulubionych

Prośba o wyjaśnienie wyniku

13.04.23, 19:52
Może któś będzie w stanie mi wyjaśnić wynik MR kolana: Nieco zwiększona ilość płynu w stawie kolanowym i jego zachyłkach, ślad płynu w kaletce brzuchato półbłoniastej. Maziówka niepogrubiona. Niejednorodny sygnał ścięgna mięśnia podkolanowego, niejednorodny sygnał przyczepu udowego ścięgna głowy przyśrodkowej mięśnia brzuchatego łydki, z obecnością płynu w kaletce podścięgnistej - zmiany przeciążeniowe lub urazowe. W roku tylnym łąkotki przyśrodkowej skośna szczelina przełomu. Łąkotka boczna bez uszkodzeń. Chrząstki stawowe w stawie udowo piszczelowym prawidłowej grubości, odcinkowo o niejednorodnym sygnale, o gładkich obrysach. Więzadła o zachowanej ciągłości i jednorodnym sygnale. Kolano boli, puchnie czy wystarczy tutaj rehabilitacja? Bardzo proszę o opowiedz ortopedę mam dopiero w czerwcu.
Obserwuj wątek
    • kotyuk Re: Prośba o wyjaśnienie wyniku 15.04.23, 13:44
      Niestety, rehabilitacji tutaj nie wystarczy. Być może dla ścięgien i wystarczy, ale gdy jest płyn s stawie oraz pęknięcie łąkotki, to koniecznie wymaga konsultacji ortopedy co najmniej. Pracowałem 17 lat jako ortopeda w Kijowie i nie rozumiem, jak można czekać tak długo na konsultacje. Często po takim terminie już późno robić jakaś rekonstrukcje. Większość ludzi w Polsce czekają konsultacje za darmo po 6 miesięcy. A w końcu mają konsultacje 10 minut.
      W porę przeprowadzona diagnostyka, nawet za wysoką cenę u dobrego lekarza, ostatecznie pozwala zaoszczędzić pieniądze i czas, a w wielu przypadkach może zapobiec nieodwracalnym zmianom.
      Raport z badania MRI nie jest diagnozą. Aby postawić diagnozę, lekarz ortopeda musi zbadać pacjenta i samodzielnie obejrzeć obrazy rezonansu magnetycznego.
      I jeżeli ból w stawie można traktować jeszcze jako funkcjonalny, co czasem można leczyć za pomocą fizjoterapii, to obrzęk kolana jest objawem, który wymaga konsultacji ortopedycznej i to nie w czerwcu. I nie w 10 minut na pacjenta(( 10 minut wystarczy, by załadować i szczegółowo obejrzeć płytę z rezonansu magnetycznego. Trzeba również obejrzeć kolano, wypisać papiery, wypisać skierowania i recepty oraz wyjaśnić pacjentowi dalszą taktykę.
      Według tego MRI są podejrzenia o naderwanie łąkotki (leczenie operacyjne, artroskopowe) i uszkodzenie ścięgien (najprawdopodobniej częściowe, często można probować leczyć za pomocą fizjoterapii). Uszkodzenie ścięgien może być również spowodowane nie tylko urazem, ale również przeciążeniem. Stopień istotności każdego z tych elementów należy ustalić w trakcie przeprowadzanego badania bezpośredniego.
      • majena83 Re: Prośba o wyjaśnienie wyniku 16.04.23, 22:51
        Serdecznie dziękuję za odpowiedź . Umówiłam się już prywatnie w tym tygodniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka