Dodaj do ulubionych

RAŚ - wybory samorządowe

01.09.02, 01:18
Zarząd Ruchu Autonomii Śląska (RAŚ) zdecydował o powołaniu komitetu
wyborczego, który wystawi kandydatów w wyborach do władz samorządowych
wszystkich szczebli w województwach śląskim i opolskim.

Władze Ruchu deklarują, że listy komitetu są otwarte dla reprezentantów
ugrupowań o charakterze regionalnym lub lokalnym. Na listach RAŚ znajdą się
m.in. przedstawiciele Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców oraz
Związku
Górnośląskiego.

"To będzie największa kampania w historii RAŚ. Liczymy na dobry wynik. 4
lata temu startowaliśmy w wyborach samorządowych sondażowo, w jednej
trzeciej
ówczesnych okręgów. Mimo zerowych nakładów, uzyskaliśmy wyniki napawające
optymizmem. Minęły już czasy demonizowania RAŚ, a upartyjnienie samorządów i
życia publicznego dość już dało się społeczeństwu we znaki" - powiedział
podczas czwartkowej konferencji prasowej w Katowicach rzecznik RAŚ Jerzy
Gorzelik.

Jako priorytetowe RAŚ traktuje wybory do sejmików wojewódzkich.
Wiceprzewodniczący Ruchu Jerzy Bogacki kandyduje do sejmiku z okręgu
chorzowskiego, Jerzy Gorzelik - z katowickiego, a z gliwickiego - kierownik
biura spraw zagranicznych RAŚ Bartłomiej Świederek. W województwie opolskim
liderem komitetu jest Hubert Beier, działacz mniejszości niemieckiej.

"Sejmiki wojewódzkie mają mniejszy zakres kompetencji, niż np. władze
miasta, ale konsekwentnie realizujemy nasz program i uważamy, że sejmik jest
znakomitą trybuną, z której można propagować autonomię regionalną" - mówił
Gorzelik.

Ruch nie podjął jeszcze decyzji co do kandydatur na prezydentów dużych
miast w regionie. W Katowicach RAŚ nie wyklucza poparcia kandydata Platformy
Obywatelskiej Andrzeja Sośnierza, ale rozważa też wystawienie własnego
kandydata. Swoich kandydatów wystawi może w Rudzie Śląskiej, Rybniku i
Zabrzu. O stanowisko burmistrza Czerwionki - Leszczyn będzie się ubiegał
przewodniczący RAŚ, obecny członek zarządu gminy i miasta Krzysztof
Kluczniok.

W powiecie tarnogórskim RAŚ, Związek Górnośląski i Towarzystwo Społeczno-
Kulturalne Niemców powołały wspólny Komitet Wyborczy "Przymierze Śląskie",
zaś w Rybniku współtworzą Porozumienie Ponad Podziałami "Ziemia Rybnicka".

Obserwuj wątek
    • Gość: Arnold Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 213.186.78.* 01.09.02, 01:23
      Popieram. Przyklad dobrego myslenia.
      • kaixo Re: RAŚ - wybory samorządowe 01.09.02, 01:28
        a bydziesz wajlowol jak trza?
        pozdrowiom!
        • Gość: Arnold Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 213.186.78.* 01.09.02, 01:32
          Ja. I pyrsk.
    • Gość: mrW Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 01.09.02, 01:27
      -brawo, brawo!!!
      -ale co tu robia niemcy?!
      -czezby chcieli doprowadzic do noworzytnego plebiscytu!
      -glodnemu psu.........
      • kaixo Re: RAŚ - wybory samorządowe 01.09.02, 01:29
        Niemcy tez mieszkaja na Gornym Slasku i nie mozesz odbierac im praw tylko z
        powodu ich narodowosci. ktos juz kiedys cwiczyl takie metody-mnie pamietasz
        jak to sie skonczylo?
        Zreszta Niemcy to tez Gornoslazacy-dobrze ze sa na slaskich listach!
        • Gość: Arnold Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 213.186.78.* 01.09.02, 01:34
          Niymcy gornosloonskiy to naszo wspolno Sloonko familio.
          • Gość: mrW Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 01.09.02, 01:39
            -no to jak to Twojo familia, to trzymoj sie z nimi ila sie do!
            -ale, jek Cie zrobia w ciula, to nie pros o laski!
            • Gość: Arnold Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 213.186.78.* 01.09.02, 01:43
              Mrw co ci zas bije? czytoles - nawet ZG w to wlazi. Sloonzoki sie dadzom rady -
              razym. Bez to hujony spac niy mogom.
              • Gość: mrW Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 01.09.02, 01:50
                -godomy o Slazokach a ni o niemcach!
                -SLask je slaski a nie niemiecki, wiec po co tu te szwaje wciskaja!
                -malo im!, niech se pogadaja z innymi na tyn temat
                -a jok niemcom mieszkajacym na Slasku je zle, to wiedza kaj wracoc!
                - i niech rynce wloza do kapsy, a nie tu byda mieszac!
                • Gość: Arnold Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 213.186.78.* 01.09.02, 01:55
                  szkoda godac
                  • Gość: mrW Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 01.09.02, 02:06
                    -widza, ze momy odmienne poglady jesli chodzi o dobro Slaska!
                    - Ty trzymosz sie z niemcami a jo je neutralny, czas pokaze kto miol racja?
                    -ni mom do Ciebie zalu!
                    • Gość: eddie Re: d o M r W , c z y l i K a r l i k a ! ! ! IP: *.proxy.aol.com 05.09.02, 21:08
                      Gość portalu: mrW napisał(a):

> -widza, ze momy odmienne poglady jesli chodzi o dobro Slaska!
                      > - Ty trzymosz sie z niemcami a jo je neutralny, czas pokaze kto miol racja?
                      > -ni mom do Ciebie zalu!

"z Niemcami" pisze sie z duzej litery (oczywiscie z Polakami" tez.)
                      Mrw,czyli Karliku po huj sie mieszosz w sprawy RASu jak cie to nie interesuje?
                      Pisz tam i wychwalej twoja organizacja ,jak ja mosz,a w ogole juz nie grej w
                      kulki,i nie godej zes neutralny ,polski propagandzisto.Slazaki z RAS i ze DFK
                      dogadaja sie ,tobie na pochybel!
                      • Gość: mrW Re: d o M r W , c z y l i K a r l i k a ! ! ! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 08.09.02, 04:59
                        Gość portalu: eddie napisał(a):

> Gość portalu: mrW napisał(a):
                        >
                        > > -widza, ze momy odmienne poglady jesli chodzi o dobro Slaska!
                        > > - Ty trzymosz sie z niemcami a jo je neutralny, czas pokaze kto miol racja
                        > ?
                        > > -ni mom do Ciebie zalu!
                        >
                        > "z Niemcami" pisze sie z duzej litery (oczywiscie z Polakami" tez.)
                        > Mrw,czyli Karliku po huj sie mieszosz w sprawy RASu jak cie to nie
                        interesuje?
                        > Pisz tam i wychwalej twoja organizacja ,jak ja mosz,a w ogole juz nie grej w
                        > kulki,i nie godej zes neutralny ,polski propagandzisto.Slazaki z RAS i ze
                        DFK
                        > dogadaja sie ,tobie na pochybel!

-nie zauwazylem tego postu, choc byl wylozony jak baba!
                        -kubus!, zrozum jedna rzecz!, to jest wazne!; na internecie nie liczy sie jak
                        kto pisze (ortografia), wazny jest sens!, odpisu lub nowego tematu -
                        specjalnie na forum!
                        -jezeli tego nie rozumies, to jest; your fucking business?!
                        -widze, ze twoje IQ jest tak wysokie, ze nawet nie odrozniasz, kto do ciebie
                        pisze (wystarczy porownac IP), i tylko czytasz nick-i, - brawo!, za niedlugo
                        ktos z twoich kolegow z RAS stwiedzi, ze nadajesz sie tylko do czyszczenia
                        koni w stajni, albo do czyszczenia klopa u waszego dyrektora
                        -widze, ze nie zyczys mnie dobrze?, ja tobie szczawju rowniez!
                        -mnie sie powodzi dobrze, a tobie pantoflu...?
                        -jedynie co ci zycza!to wspanialej kariery w RAS-u, przy kiblu!
        • Gość: mrW Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 01.09.02, 01:36
          -tak tylko jak przyjdzie do "plebiscytu" to oni zawaza poraz kolejny i Slazacy
          straca swoje powiedzmy prawa i moza caly dorobek zycia - zostaniemy ponownie
          rozparcelowani i skluceni a co za tym idzie - wiadomo!
          -zreszta ilu tu ich moze mieszkac, chyba nie tylu by mogli zabierac glos w tej
          kwesti
          • Gość: Wehrwolf Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 01.09.02, 09:55
            Karlik my Deutsch-Schlesier bydymy glosowac za takim Slonskiem ale bez
            GOROLI autonomia jest nom obojentnie, ale bez zaborcy Polaka.Z poltuniem
            karlikem i jego nacja to musza sie podporzadkowac jak nie to Hajdewicka do
            Sosnowca tam moze grac swoja rola.
            • Gość: mrW Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 02.09.02, 01:28
              Gość portalu: Wehrwolf napisał(a):

> Karlik my Deutsch-Schlesier bydymy glosowac za takim Slonskiem ale bez
              > GOROLI autonomia jest nom obojentnie, ale bez zaborcy Polaka.Z poltuniem
              > karlikem i jego nacja to musza sie podporzadkowac jak nie to Hajdewicka do
              > Sosnowca tam moze grac swoja rola.

-hm!, smieszny koles!
              -smiesznie to brzmi
              -zacznij uzywac innych slow, bo slowa;"musza sie podporzadkowac", brzmia
              rozkazujaco!
              -a kto mi rozkaze!, ty!, chyba ci sie pop...ilo w tym malym kuzym muzgu!
            • Gość: Karlik Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.cpe.quickclic.net 02.09.02, 04:08
              Gość portalu: Wehrwolf napisał(a):

> Karlik my Deutsch-Schlesier bydymy glosowac za takim Slonskiem ale bez
              > GOROLI autonomia jest nom obojentnie, ale bez zaborcy Polaka.Z poltuniem
              > karlikem i jego nacja to musza sie podporzadkowac jak nie to Hajdewicka do
              > Sosnowca tam moze grac swoja rola.

Dobrze zes sie lodezwol,wilkokolku,bo wiysz ze tracisz grunt pod nogami,kej
              podpisali granice,jako to bylo " Slonsk zawsze Niymiecki"abo "Slonsk zawsze
              nasz",soroniu jedyn zrozum ze tyn czas minol! lod 89r,abo razym abo wcale,niy
              umisz tego pojonc,klepiesz te same gupoty co godali na trefen-punktach w lotach
              poprzednich,kaj som wiysz,to ino piwo sie slepoalo,i kery wiynkszym grinolym
              gorolow poplol,a terozki eureka!ze wtos sie lopowiedziol po polski stronie!co
              niy pedzieli ci tego? ze byli take na Slonsku?,to lotworz loczy,i przejzyj
              trombo jedna.
    • hugon Re: RAŚ - wybory samorządowe 02.09.02, 13:51
      Witaj Kaixo demokracja to piekna sprawa .Im więcej ludzi w niej bierze udział
      tym lepiej.Nie bedę obłudnikiem i nie powiem że mnie cieszy udział w naszych
      polskich wyborach udział ugrupowań niemieckich i takich kture zmierzaja w
      prostej lini do oderwania Śląska od Polski i podporządkowaniu tego regionu
      pruskim panom.Ale niech tak będzie .
      Cieszy mnie to że kandytatów macie jak na lekarstwo ani gadaj że idziecie w
      jakość a nie ilośc :-)
      Bratasz się z niemcami chcesz autonomi dla regionu zamieszkiwanego przez jakieś
      6 do 8 milionów ludzi a wystawicie kilku kandydatów????????????/
      Wiem że większość waszych sympatyków to kretyny pokroju Arnoldzika i aloiza i
      trudno by sie było afiszowac takimi oszołomami .
      Pozostali to obywatele Niemiec więc siłą rzeczy nie mogą.
      Powodzenia wam nie życzę mam nadzieję że Sląskiem bedą rządzic ludzie dla
      których dobro tej ziemi i jej mieszkańców będzie najważniejsze.A odradzająca
      Rzeczpospolita będzie ich wspierała. Aby nigdy nie powracały na Sląsk koszmary
      faszyzmu , komunizmu, germanizacji.
      hugon
      • Gość: adolfik Re: RA� - wybory samorzšdowe IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.02, 13:58
        Ty twojy wypociny to se mozesz kajs wsadzic, a widac ze mi molsz pojyncia co se
        sam dzieje.
        • Gość: Arnold Re: RA� - wybory samorzšdowe IP: 213.186.78.* 02.09.02, 14:14
          Hujonik wybory pokaza. Chyba nie bedziesz zadowolony z wynikow.
        • Gość: mrW Re: RA� - wybory samorzšdowe IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 02.09.02, 21:58
          -te!, milosnik!, co sie zas dzieje?!
      • Gość: wehrwolf Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 02.09.02, 16:18
        hugon napisał:

> Witaj Kaixo demokracja to piekna sprawa .Im więcej ludzi w niej bierze
        udział
        > tym lepiej.Nie bedę obłudnikiem i nie powiem że mnie cieszy udział w naszych
        > polskich wyborach udział ugrupowań niemieckich i takich kture zmierzaja w
        > prostej lini do oderwania Śląska od Polski i podporządkowaniu tego regionu
        > pruskim panom.Ale niech tak będzie .
        > Cieszy mnie to że kandytatów macie jak na lekarstwo ani gadaj że idziecie w
        > jakość a nie ilośc :-)
        > Bratasz się z niemcami chcesz autonomi dla regionu zamieszkiwanego przez
        jakieś
        >
        > 6 do 8 milionów ludzi a wystawicie kilku kandydatów????????????/
        > Wiem że większość waszych sympatyków to kretyny pokroju Arnoldzika i aloiza
        i
        > trudno by sie było afiszowac takimi oszołomami .
        > Pozostali to obywatele Niemiec więc siłą rzeczy nie mogą.
        > Powodzenia wam nie życzę mam nadzieję że Sląskiem bedą rządzic ludzie dla
        > których dobro tej ziemi i jej mieszkańców będzie najważniejsze.A
        odradzająca
        > Rzeczpospolita będzie ich wspierała. Aby nigdy nie powracały na Sląsk
        koszmary
        > faszyzmu , komunizmu, germanizacji.I POLONIZACJI
        > hugon
      • Gość: slazak Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.02, 19:02
        zapomniales o jeszce jednym koszmarze polonizacji.
      • Gość: kazik Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.02, 19:01
        hugon napisał:

> Witaj Kaixo demokracja to piekna sprawa .Im więcej ludzi w niej bierze
        udział
        > tym lepiej.Nie bedę obłudnikiem i nie powiem że mnie cieszy udział w naszych
        > polskich wyborach udział ugrupowań niemieckich i takich kture zmierzaja w
        > prostej lini do oderwania Śląska od Polski i podporządkowaniu tego regionu
        > pruskim panom.Ale niech tak będzie .
        > Cieszy mnie to że kandytatów macie jak na lekarstwo ani gadaj że idziecie w
        > jakość a nie ilośc :-)
        > Bratasz się z niemcami chcesz autonomi dla regionu zamieszkiwanego przez
        jakieś
        >
        > 6 do 8 milionów ludzi a wystawicie kilku kandydatów????????????/
        > Wiem że większość waszych sympatyków to kretyny pokroju Arnoldzika i aloiza
        i
        > trudno by sie było afiszowac takimi oszołomami .
        > Pozostali to obywatele Niemiec więc siłą rzeczy nie mogą.
        > Powodzenia wam nie życzę mam nadzieję że Sląskiem bedą rządzic ludzie dla
        > których dobro tej ziemi i jej mieszkańców będzie najważniejsze.A
        odradzająca
        > Rzeczpospolita będzie ich wspierała. Aby nigdy nie powracały na Sląsk
        koszmary
        > faszyzmu , komunizmu, germanizacji.
        > hugon
        Hugon ty pierdolisz od kiedy gorole to ludzie?
    • hugon Re: RAŚ - wybory samorządowe 02.09.02, 14:42
      adolfik aleś koleś sobie dobrał adekwatny nick pasuje jak ulał pewnie myslisz
      że jestes takim nowym firerkiem zbawcą Ślązaków i odnowicielem Śląska .
      Arnold na ciebie to szkoda słów liżesz każdą tłustą pruska dupe włazisz w rzyć
      bez mydła zaprzedańcu jeden. Lubisz swoja role lokaja to niech cie bedzie ale
      nie popychaj do tego normalnych ludzi honor na Sląsku dużo znaczy.
      Pewnie itak nic z tego nie kapujesz bucu !
      • Gość: Arnold Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 213.186.78.* 02.09.02, 14:50
        Co hujon, placz i zgrzytanie zebow? A, masz pozdrowienia od Hansa. Jest na
        szkoleniu.
        • hugon Re: RAŚ - wybory samorządowe 02.09.02, 14:57
          Arnold drogi maślany chłopcze współczuje ci z powodu wybicia wszystkich zębów
          ale rozumie że zrobiłeś to dla przyjemności swojego obermajstra :-)
          ewentualnie za wygadywanie głupot wybili ci zęby Ślązacy ale opcja sex jest
          bardziej prawdopodobna :-) Zgadłem parówo :-) hehehheehehehe

Co kolwiek nie nasrasz i tak nic nie wskórasz Śląsk To Polska AMEN
          • Gość: Arnold Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 213.186.78.* 02.09.02, 15:02
            O widza ze zaroz cie szlag trefi. Ino kogos uprzedz bo bydzie trupym
            smierdzialo.
          • j.aszk Re: RAŚ - wybory samorządowe 02.09.02, 15:04
            hugon napisał:

> Śląsk To Polska AMEN

Dokładnie. Nie oddamy nawet guzika
          • Gość: adolfik Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.02, 15:42
            Ja mołsz rech joł prziszoł z misjom coby wybawić Ślonsk od taky zgnilizny jak
            ti.......
            • Gość: mrW Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 02.09.02, 22:07
              Gość portalu: adolfik napisał(a):

> Ja mołsz rech joł prziszoł z misjom coby wybawić Ślonsk od taky zgnilizny
              jak
              > ti.......

-gosc adolfik, widza je mocny w grupie i w gymbie a do tyj pory nic ciekawego
              ni godo?
    • hugon Re: RAŚ - wybory samorządowe 03.09.02, 08:33
      Witaj mrW :-)
      Szkoda sobie zawracać głowę gupielokiem volksdojcze mają taka nature jak ich
      pruski pan "napluje gnidzie w twarz to powie że deszcz pada" byle wkraść się w
      łaske chlebodawcy gotowy zrobić wszystko .
      Ale nic to wybory coraz bliżej i naprawdę dobrze by było aby zwycięstwo w nich
      odnieśli ludzie nie z nadania partyjnego ale prawdziwi społecznicy -
      Co mrW marzyciel jestem :-) heheh ale nawet jak w jednej gminie to sie stanie
      to taki przykład pójdzie w Polskę.
      pozd,hugon
      • Gość: do hugona Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 03.09.02, 18:31
        Nie rozumiem skad w tobie tyle zacietrzewienia i jakas dziwna mania do
        szermowania rzeczownikiem "Volksdeutsch"???
        Natomiast jesli chodzi o ostatnie zdania twojego postu nie moge sie nie
        zgodzic: boje sie tylko, ze przy obecnie panujacym w Polsce centralizmie to
        wlasnie nadania partyjne beda decydowaly o tym kto w jakim samorzadzie i na
        jakim stolku zasiadzie.
        Przypatrz sie dobrze samorzadom, przeciez tam dokladnie odzwierciedlaja sie
        podzialy parlamentarne!!!
        • Gość: mrW Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 03.09.02, 21:43
          Gość portalu: do hugona napisał(a):

> Nie rozumiem skad w tobie tyle zacietrzewienia i jakas dziwna mania do
          > szermowania rzeczownikiem "Volksdeutsch"???
          > Natomiast jesli chodzi o ostatnie zdania twojego postu nie moge sie nie
          > zgodzic: boje sie tylko, ze przy obecnie panujacym w Polsce centralizmie to
          > wlasnie nadania partyjne beda decydowaly o tym kto w jakim samorzadzie i na
          > jakim stolku zasiadzie.
          > Przypatrz sie dobrze samorzadom, przeciez tam dokladnie odzwierciedlaja sie
          > podzialy parlamentarne!!!

-Wilim, dziwia sie, ze nie podajesz do wiadomosci, ze to Ty! nadales?
          -dlaczygo cie tok mynczy slowo; volkzdojcz, nie trzyba nikomu tygo wyjasniac!
          -nikt, ni godo o Tobie, a Ciebie jednok to boli?
          -moje pytanie je takie; "dlaczego lubisz i bronisz, volkzdojczy?"
          pozdr
      • Gość: mrW Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 03.09.02, 21:34
        -Wcale nie jestes marzyciel!
        -godosz do rzeczy, w odroznieniu do innych (niektorych!), forumowiczow
        -uwazom, ze bydzie dobrze!, jok pojdzie inoczej to juz wiadomo co je grane?
        -(:-))!
        -pozdr
        • Gość: Arnold Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 213.186.78.* 03.09.02, 23:39
          W pelni popiyrom Wilyma i innych Sloonzokow kiyre som za dobrym tyj ziymi.
          A wy kiyrym to przeszkadzo, raus nach Polen. Wiela wos jes - 3 pajacow, niy
          byda sie strzympiol gymby co za kiyre, wszyskie po jednyj poltonskiyj forbie.
          Dejcie se pokoj, to nic niy do, ino sie uosmiyszocie. Sloonsk bydzie sloonski!
          Przi uokazji ino wom powiym ze tyn Sloonsk kocho tyz kupa echt Polokow. I som z
          nami. Bo wiydzom kaj zyjom i co chcom. A pora pyskaczy ze altrajchu nic niy
          zmieni. Jo szanuja Polokow, ino ze mondrych. A takich je kupa. Pajace, jak wom
          malo, to szukejcie dalij. Ino niy we Europiy. Pustynio Gobi czeko.
          • Gość: mrW Re: Polska ponad wszystko! IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 04.09.02, 01:15
            Gość portalu: Arnold napisał(a):

> W pelni popiyrom Wilyma i innych Sloonzokow kiyre som za dobrym tyj ziymi.
            > A wy kiyrym to przeszkadzo, raus nach Polen. Wiela wos jes - 3 pajacow, niy
            > byda sie strzympiol gymby co za kiyre, wszyskie po jednyj poltonskiyj forbie.
            > Dejcie se pokoj, to nic niy do, ino sie uosmiyszocie. Sloonsk bydzie
            sloonski!
            > Przi uokazji ino wom powiym ze tyn Sloonsk kocho tyz kupa echt Polokow. I
            som z
            >
            > nami. Bo wiydzom kaj zyjom i co chcom. A pora pyskaczy ze altrajchu nic niy
            > zmieni. Jo szanuja Polokow, ino ze mondrych. A takich je kupa. Pajace, jak
            wom
            > malo, to szukejcie dalij. Ino niy we Europiy. Pustynio Gobi czeko.

-kolego tu cie mom poraz nastympny; - "twoj tykst, to maslo maslany -
            przeczytoj go sobie jeszcze roz!", a moze cos wypiles?,...
            -you are dim-wit!!!!!!!!

• sandi1 Re: RAŚ - wybory samorządowe 04.09.02, 00:06
          Moralnosc Pani Dulskiej.hahaha
          • hugon Re: RAŚ - wybory samorządowe 04.09.02, 12:52
            sandi1 napisała:

> Moralnosc Pani Dulskiej.hahaha
            Aleś się wysiliła długo nad tym myślałaś ?.Nie podniecaj się zbytnio bo ci
            ciśnienie skoczy ! Szkoda by cie było .Poczytaj paniusiu to i owo i dopiero
            zabieraj głos między chłopami a najlepiej do weż sie za szydełkowanie.
            hugon potwornicki :-)
          • hugon Re: RAŚ - wybory samorządowe 04.09.02, 13:01
            Willy zastanawia cię dlaczego tak chronicznie nie znosze volksdojczy ????
            Naprawdę chcesz poznać odpowiedż???
            • Gość: kazik Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.02, 19:05
              Zaisz sie do KPN ojczyzna Slomki albo Karwowskiego.To takie same glupole jak
              ty hugon i z tych samych stron.Oszolom jestes,w zagolebiu tacy wszyscy.
      • sandi1 Re: RAŚ - wybory samorządowe 04.09.02, 00:04
        ty chamski sznutku chyba wszyscy wiedza ze jestes zgnilizna tego swiata i odwal
        sie od Polakow, bo nie zaslugujesz na to aby nas reprezentowac i wypowiadac sie
        w naszym imieniu, oczywiscie mam na mysli tego potwornickiego czyli hugona.
        Lepiej dla ciebie jak zamkniesz jadaczke i zaczniesz pracowac nad swoja osoba
        bo innaczej ty sam sie zatracisz w tym co mowisz i robisz.Stracisz albo juz
        straciles swoja tozsamosc.Wszechpolak to nie Polak.
        To nowotwor ktory zrodzil sie po upadku komuny. Testament PGR-u.Mam juz dosc tej
        twojej propagandy ktora prowadzi do nienawisci i wstecznictwa rodem z PRL.
        Mysle ze ty sam nie wierzysz w to co piszesz bo to jest ochydne, a ja mysle ze
        nie ma wsrod ludzi takich tempakow zeby tak mieszac dla przyjemnosci. Jestem
        oburzona tym co sie tu dzieje . Nie mozna robic sobie kpin z innych ludzi ,
        ktorzy mysla innaczej jak ty i maja w tym duzo racji. Nie tylko Polacy maja
        prawo do odczuwania krzywdy i nie tyko Polacy byli krzwdzeni.

• Gość: Wilym Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 17:24
          Brawo Sandi!
          Niestety typy takie jak hugon czy karlik wyrabiaja opinie Polakom wsrod tych
          forowiczow, ktorzy z polskoscia nie czuja zbyt mocnych wiezow.
          Hugon zgrywa intelektualiste, ale nie zrozumial mojego postu, przeciez ja go
          nie pytalem dlaczego nie lubi Volksdeutschow (zreszta co to wogole za
          okreslenie???), tylko sakd u niego takie zacietrzewienie i ciagle szermowanie
          tym glupim pojeciem.
          Mysle, ze to forum moze sluzyc jako niezla odtrutka dla nacjonalistow: ono po
          prostu obala ich teorie o wyzszosci jednych narodow nad innymi, a udowadnia
          to, ze chamstwo iglupota nie znaja barier narodowosciowych.
          Pozdrawiam
          • mazer Re: RAŚ - wybory samorządowe 05.09.02, 19:16
            Pamiętam jak dyskutowaliśmy w Bielsku. Każdy miał swoje racje, ale nie pamiętam
            żebyśmy rzucali w siebie wyzwiskami. Zgadzam się z Wami Sandi i Wilym.
            • Gość: Wilym do mazera IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 05.09.02, 19:50
              mazer napisał:

> Pamiętam jak dyskutowaliśmy w Bielsku. Każdy miał swoje racje, ale nie
              pamiętam
              >
              > żebyśmy rzucali w siebie wyzwiskami. Zgadzam się z Wami Sandi i Wilym.

Witam adwersarza z bielskiego forum!
              Faktycznie forum katowickie juz dawno przestalo byc jakimkolwiek miejscem do
              dyskusji, a powoli staje sie rynsztokiem, gdzie wszystkie chwyty sa dozwolone
              i to w dodatku ku radosci co po niektorych uczestnikow, silacych sie na
              wielkich patriotow.
              W wiekszosci ci ludzie nie rozumieja najprostszych komuniaktow.
              Ja tez pamietam klimat Bielska-klocilismy sie, ale wszystko w granicach
              dobrego wychowania (choc nie raz nas ponosilo).
              Pozdrawiam
              Wilym
        • Gość: mrW Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 05.09.02, 01:44
          sandi1 napisała:

> ty chamski sznutku chyba wszyscy wiedza ze jestes zgnilizna tego swiata i
          odwal
          >
          > sie od Polakow, bo nie zaslugujesz na to aby nas reprezentowac i wypowiadac
          sie
          >
          > w naszym imieniu, oczywiscie mam na mysli tego potwornickiego czyli hugona.
          > Lepiej dla ciebie jak zamkniesz jadaczke i zaczniesz pracowac nad swoja
          osoba
          > bo innaczej ty sam sie zatracisz w tym co mowisz i robisz.Stracisz albo juz
          > straciles swoja tozsamosc.Wszechpolak to nie Polak.
          > To nowotwor ktory zrodzil sie po upadku komuny. Testament PGR-u.Mam juz dosc
          te
          > j
          > twojej propagandy ktora prowadzi do nienawisci i wstecznictwa rodem z PRL.
          > Mysle ze ty sam nie wierzysz w to co piszesz bo to jest ochydne, a ja mysle
          ze
          > nie ma wsrod ludzi takich tempakow zeby tak mieszac dla przyjemnosci. Jestem
          > oburzona tym co sie tu dzieje . Nie mozna robic sobie kpin z innych ludzi ,
          > ktorzy mysla innaczej jak ty i maja w tym duzo racji. Nie tylko Polacy maja
          > prawo do odczuwania krzywdy i nie tyko Polacy byli krzwdzeni.
          >
          >

-Hugon nie reprezentuje Ciebie?,
          -reprezentuje siebie, i polskosc Slaska, dziwia sie, ze go obrazasz damo!
          -jak bys lepiej poznala wypowiedzi niektorych kolesi to bys zrozumiala jego
          postawe?
          -nie zycza Ci tego?
    • hugon Re: RAŚ - wybory samorządowe 05.09.02, 09:24
      Cześć :-)
      mrW postać sandi to raczej jakiś wymysł któregoś z volksdojczów wątpię
      istnienie takiej osoby ich stary numer zmiana nicków robienie zamętu i
      sztucznego zainteresowani robia to ciągle.

Willy jest na tym forum gdzies post który w sposób etymologiczny tłumaczy
      pochodzenie i znaczenie słowa volksdojcz. Dla mnie taki typek i to obojetnie
      polak,czech,itp.... to gnida która za piniądze opluwa innych nie ma własnej
      tradycji kultury , bez osobowości ,po tygodniu jest innym człowiekiem robi to
      co mu każą i chwali pod niebiosa nowych panów.
      Dziś staram sie wyjątkowo nie stosować słów i wyrażen ordynarnych wulgarnych bo
      niestety tylko takie do nich pasują.Jak historia świata tacy ludzie rządni
      władzy ale bez zdolności wywołują wojny ,waśnie ,rewolucje.Dla mnie Polaka to
      nazwa volksdojcz w rónych zakątkach świata takie gnidy są różnie nazywane.
      hugon
      Ale co tam o tych świrach itak zdechną uduszą się własną nienawiścią.
      wybory idą można na Śląsku coś szybciej zmienić na lepsze pytam więc gdzie ci
      kandydaci RAŚ ,oni zapowiadają , że mają panaceum na nasze bolączki.Tylko
      coś diablo ich mało nawet MN na pomoc wzywają ?
      dobre chęci to za mało by sprawować władzę a dajecie soba manipulować jak
      zwiazki zawodowe politykierą.
      • Gość: kazik Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.02, 11:25
    • Gość: kazik Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.02, 11:25
    • Gość: kazik Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.02, 11:26
    • Gość: kazik Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.02, 11:55
      Jak piekny to byl rok "89.Jaki piekny rok, pelen nadzieji,jakie piekne byly
      marzenia, jakie cudowne byly oczekiwania.
      Wszystkie lokale wyborcze-wygrala SOLIDARNOSC potem noc , dluga noc i 3/4
      dnia,dnia ktory zadecycowal, byc albo nie byc w Niemczech.Hamm przedostatni
      numerek potem caly lagier, ciagle te mysli/ terazwyjezdzasz ? w Polsce bedzie
      juz lepiej?jak twoja rodzina to przerzyje, jak dzieci?
      Noc i dzien pelen sprzecznych mysli.Robosz to dobrze? Jesto ci
      poterzebne.Brakowalo ci cegos?
      Teraz2002 i godzina komputera nie , wtedy byla to trudna decyzja , dzis
      po tylu latach dziekuje BOGU / Pan Bog pomaga tym
      ludziom ktorzy sobie sami pomagaja. Sw Augustyn/
      Jakze zalosnie wyglada todzis?
      Jakze zalosnie wyglada naczelny redaktor GW?
      Wrtedy -1989 Gazeta nadzieji, dzis gazeta????????????????????????????????
      Wtedy ja krzyczalem w obronie Michnika na spotkaniu w DOMU KOLEJARZA w TARN-
      GORACH.
      A teraz?????????????
      Nie jestem antysemita.
      Czy teraz kazde slowo przeciwne temu panu, to antysemityzm?
      Czy teraz widzac i czytajac wypowiedzi tego pana/notabene przyjaciela
      Jaruzelskiegp/ ---TO MOJA PORAZKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      DZIEKUJE BOGU ze ta noc tak dluga i bezsenna zadecydowala.
      SW.Augustyn mial racje , Polacy w waszej ojczyznie nic na dobre nie
      pojdzie,uciekajcie, zostawcie ja jaruzelskim michnikom gerwmkom, kwasniwsekim -
      ----to ich OJCZYZNA:
      • Gość: do Kazia-odp. Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 05.09.02, 19:39
        Kazik!, ja to tez przezylem i rozumie Twoje bule!
        -teraz juz jest za pozno na tego typu zal do innych, kazdy z Nas powinien
        zdawac sobie sprawe z faktu; ze demokracji nie da sie zbudowac w kilkanascie
        lat - takiej zdrowej i mocnej!
        -nie mozna miec do nikogo pretensji o to co jest teraz w Polsce
        -jedynie powinno sie je miec do nieudolnych politykow!
        -poniewaz Nasza demokracje jest slabiutka, to nie ma sie czego dziwic?!
        • Gość: Wilym Re: RAŚ - wybory samorządowe IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 16:33
          Co sadzicie o postawie Brehmera? Polecam "nieodlegly" watek.
    • Gość: Pytek Czy RAŚ przynoleży do Ślonskiuj Rodziny? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 01:04

Czy RAŚl boł u świyntyj Anki na Annabergu, kej sie sjechała cołko Ślonsko
      Rodzina?
      • Gość: mrW Re: Czy RAŚ przynoleży do Ślonskiuj Rodziny? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 08.09.02, 01:18
        Gość portalu: Pytek napisał(a):

>
        > Czy RAŚl boł u świyntyj Anki na Annabergu, kej sie sjechała cołko Ślonsko
        > Rodzina?

-musisz zapytac, RAS - ia, albo przewielebnego "Wilyma", on sie zno na rzeczy!
        -ponoc to dobry dzialocz
        • Gość: Wilym Re: Czy RAŚ przynoleży do Ślonskiuj Rodziny? IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 08.09.02, 12:45
          mrW, nie pytany nie wychodz do tablicy, bo to moze skonczyc sie tragicznie:
          pala w dzienniku.
          Do Pytka - RAS tam bol, a w panelu ze Smolorzym, Kutzym, Smialkiym,
          Kuehnemannem i kilkoma inkszymi przedstwocielami slonskigo zycio kulturalnego
          wziyni udzial czlonkowie zarzoundu RAS.
          Dobro impreza - richtich slonsko familijo!
          • Gość: Ahborygyn Re: Czy RAŚ przynoleży do Ślonskiuj Rodziny? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 12:55

Torz musza Wom posłać glikwonsz z tyj łokazje.

Ino razym, zgodnie, jak we Rodzinie mogymy uodzyskać swoja podmiotowość.

I łodciepnońć polskich oszołomow spod znaku KPN i Naszego Dziynnika, jak pod
            pomnikym Redena we Chorzowie.

Szkoda ino irze Prezydynt Kopel niy wyciongnoł ze swojich galot paska z koplom
            i ich niom niy pogonioł!

Ale bydzie nastympno okazjo już niydugo. Pudzie pogonic' niy ino KPN!
            • Gość: Arnold Re: Czy RAŚ przynoleży do Ślonskiuj Rodziny? IP: 213.186.78.* 08.09.02, 13:00
              To dobrze rokuje na przyszlosc.
          • Gość: mrW Re: Czy RAŚ przynoleży do Ślonskiuj Rodziny? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 08.09.02, 13:13
            Gość portalu: Wilym napisał(a):

> mrW, nie pytany nie wychodz do tablicy, bo to moze skonczyc sie tragicznie:

-Wilim, puszczaja ci nerwy?, ale groznie to nie wyglada!

• Gość: Arnold Re: Czy RAŚ przynoleży do Ślonskiuj Rodziny? IP: 213.186.78.* 08.09.02, 13:27
              mrW wyscie razym z Karlikiym som jak Don Kichot i Sancho, abo moze wos finansuje
              jakos wszechpolacko uorganizacjo? Abo cos w zyciu niy wylazlo? Po pierona
              zatruwocie sam atmosfyra? Co wyscie zrobiyli dobrego do Sloonska? Ino lejecie
              woda na mlyn polskich narodowych faszystow. Idzcie sie uoba kajs na piwo, abo
              sie baba znojdzcie, abo co tam chcecie. Dwu pajatzow kontra setki tysiyncy
              Sloonzokow. Pit i Pat poszli na wojna. Pit pat, a Pat pit.
              • Gość: mrW Re: Czy RAŚ przynoleży do Ślonskiuj Rodziny? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 08.09.02, 13:42
                Gość portalu: Arnold napisał(a):

> mrW wyscie razym z Karlikiym som jak Don Kichot i Sancho, abo moze wos
                finansuj
                > e
                > jakos wszechpolacko uorganizacjo? Abo cos w zyciu niy wylazlo? Po pierona
                > zatruwocie sam atmosfyra? Co wyscie zrobiyli dobrego do Sloonska? Ino lejecie
                > woda na mlyn polskich narodowych faszystow. Idzcie sie uoba kajs na piwo,
                abo
                > sie baba znojdzcie, abo co tam chcecie. Dwu pajatzow kontra setki tysiyncy
                > Sloonzokow. Pit i Pat poszli na wojna. Pit pat, a Pat pit.

-ladnie to ujoles?, - Don Kichot i Sanczo,
                -masz poczucie humoru, he,he
                • Gość: Wilym do mrW IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 08.09.02, 14:30
                  A tobie nawet tego brakuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka