arnold7 29.03.03, 14:21 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=5129245 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakub_swinka Re: Historia rodu Ballestremow 29.03.03, 15:44 Ród Ballestremów wywodzi się ze starowłoskiej rodziny szlacheckiej, dokładnie z miasteczka prowincjonalnego Asti, leżącego na północ od Turynu. Linia śląska tej familii wywodzi się od Giovanniego Baptysty Angelo Ballestrero di Castellengo urodzonego w 1709 roku w Turynie. W 1730 roku został on paziem na dworze księcia sasko-weimarskiego, gdzie zmienił imię na Johann i przyjął nazwisko Ballestrem. W 1732 roku wstąpił Giovanni Baptysta do elitarnej jednostki regimentu cesarskiego, w której został podpułkownikiem. W 1740 roku wstąpił do armii pruskiej gdzie zaczął służbę w III regimencie huzarów a w 1748 roku objął dowództwo nad szwadronem którego część stacjonowała w Gliwicach. W dniu 29.października 1748 roku poślubił w Pławniowicach w kaplicy starego zamku, (jest w albumie ) hrabinę Marię Elżbietę Augustę von Stechow córkę Wolfganga von Stechow założyciela majoratu (majorat -majątek, który nie podlega podziałowi i przechodzi w ręce najstarszego w rodzie), w którego skład wchodziły dobra Pławniowice, Ruda i Biskupice. Po śmierci Karola Franciszka von Stechow w 1798 roku (syna Wolfganga) który nie pozostawił po sobie żadnego męskiego potomka majątek przechodzi w ręce najstarszego syna jego siostry Karola Franciszka von Ballestrem i pozostał w rękach tej rodziny do 1945 roku. Ballestremowie to Niemiecko-Wloscy gorole!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Historia rodu Ballestremow 30.03.03, 00:02 Nie , nie Gorole, ale po polsku potrafia i potrafili, do dzisiaj kilka z nich mowi po polsku, ciekawie DLACZEGO? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Historia rodu Ballestremow 30.03.03, 00:06 www.gliwiczanie.pl/Przewodnik/sam/trasaI/Ballest.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_swinka Re: Historia rodu Ballestremow 30.03.03, 01:21 ballest napisał: > Nie , nie Gorole, ale po polsku potrafia i potrafili, do dzisiaj kilka z nich > mowi po polsku, ciekawie DLACZEGO? Jak nie ,jak tak kazdy nie Slazak to gorol,a Ballestremowie nie pochodzili ze Slaska. Odpowiedz Link Zgłoś
polski-husarz Re: Historia rodu Ballestremow 30.03.03, 00:10 Historia rodu Ballestremow to dobrze brzmi.., co nie?! A ja jestem potomkiem Wielkiego Cezara z Rzymu!!! I co Wy na to?!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Historia rodu Ballestremow 30.03.03, 00:45 Cezar, to pies od Nicole Napoli, mojego kolegi z Rzymu!!! Do nogi cezar!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polski-husarz Re: Historia kogo??? 30.03.03, 00:53 Do nogi to mozes powiedziec swoim debilnym ziomkom!!! A do mnie prosze bardziej inteligetniej! Debilu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Historia kogo??? 30.03.03, 00:56 Kucharzyku, to bylo baaardzo inteligentnie, jak do cezara !!! Nie obrazaj sie, bedziesz jeszcze garnki lizal!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polski-husarz Re: Historia kogo??? 30.03.03, 01:05 ballest napisał: > Kucharzyku, to bylo baaardzo inteligentnie, jak do cezara !!! > Nie obrazaj sie, bedziesz jeszcze garnki lizal!!! Jak juz mowa o ortografii polskiej to bym napisal tak; Kucharzyku..,to bylo bardzo inteligetne jak do Cezara !!! Nie obrazaj sie, bedziesz jeszcze garnki lizal !!! ______________________________________________________________________ Widac jaki dobry jestes w polskiej ortografi! Zdobyles puchar pucharow na katowickim forum! Gratuluje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Historia rodu Ballestremow IP: *.localdomain / 192.168.0.* 30.03.03, 03:17 polski.husarz do nogi? a wobec tego co o Richelieu. Zadnej łatki mi przypiąć nie spróbujesz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Historia rodu Ballestremow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.03.03, 10:17 "Najinteligetniejszy!" kucharz polski :-) Pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Historia rodu Ballestremow IP: *.localdomain / 192.168.0.* 30.03.03, 14:43 Co Ty z tymi inteligentnymi kucharzami.. nie ma miejsca dla dwóch tego rodzaju typów, tzn. polskiego-husarza i mnie. A po drugie kucharza to zajęcie noszące wielce perspektywiczne geny. Na przykład był taki kucharza, który najpierw pracował u Lenina, potem u Stalina, a jego wnuk został prezydentem Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Historia rodu Ballestremow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.03.03, 20:46 Ale masz wiadomosci, napisz, KTO TO TAKI ??? pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś