Dodaj do ulubionych

Ile lat liczy sobie naród śląski

IP: *.kopernet.org 11.06.03, 16:12
Mam pytanie, czy przed II wojna światową albo jeszcze wczesniej były jakieś
znane z imienia i nazwiska osoby, które określały swoja narodowość jako
śląską, czy też jest to naród nowy powstały kilka, kilkanaście albo najwyżej
kilkadziesiąt lat temu?
Obserwuj wątek
    • willli2 Re: Ile lat liczy sobie naród śląski 11.06.03, 16:29
      Wielki Narod Slaski liczy sobie ponad tysiac lat!
    • willi2 Re: Ile lat liczy sobie naród śląski 11.06.03, 17:06
      Gość portalu: schlesier napisał(a):

> Mam pytanie, czy przed II wojna światową albo jeszcze wczesniej były jakieś
      > znane z imienia i nazwiska osoby, które określały swoja narodowość jako
      > śląską, czy też jest to naród nowy powstały kilka, kilkanaście albo najwyżej
      > kilkadziesiąt lat temu?

Nieznam konkretnych przykladow z imienia i nazwiska.
      Ale natkolem sie na strone slaskom,gdzie wymieniono pare osob (musze poszukac)
      Natomiast tak mniej oficjanlnie wiem ,ze podobno po wojnie wpisywano przez
      pewien czas narodowosc slaskom.
    • gosciu_z_niemiec Re: Ile lat liczy sobie naród śląski 11.06.03, 18:21

> Mam pytanie, czy przed II wojna światową albo jeszcze wczesniej były jakieś
      > znane z imienia i nazwiska osoby, które określały swoja narodowość jako
      > śląską, czy też jest to naród nowy powstały kilka, kilkanaście albo najwyżej
      > kilkadziesiąt lat temu?

Z nazwiska to znany jest przede wszystkim np. kronikarz, ktory wymienia wsrod
      sasiadow Polski narod slaski. Jest to Jan Dlugosz.

Gosciu
      • slezan Re: Ile lat liczy sobie naród śląski 12.06.03, 12:18
        Eeee, Długosz używał tradycyjnego pojęcia narodu, zupelnie odmiennego od tzw.
        nowoczesnego. Uzycia tego ostatniego trzeba szukać po rewolucji francuskiej.
        Pierwszy znany mi przykład to odezwa niejakiego Gajdy z 1848 r., który pisał o
        tym, by dbać o "sprawy narodowości śląskiej". Wyróżnia się jednak kilka etapów
        kształtowania narodu. W przypadku Ślązaków proces ten przypomina przypływ i
        odpływ, przy czym fala do pewnego momentu nie przekraczala pewnej granicy. To
        zmieniło się wraz ze złożeniem wniosku o rejestrację ZLNŚ i rozpętaniem
        medialnej burzy. Jeżeli nawet i tym razem fala się cofnie, to zapewne po to, by
        wrócić do wyznaczonej przez zaozycieli ZLNŚ linii, albo by ją przekroczyć.
      • haider Jan Dlugosz rowniez pisal tak 12.06.03, 12:39
        gosciu_z_niemiec napisał:

> Gość portalu: schlesier napisał(a):
        >
        > > Mam pytanie, czy przed II wojna światową albo jeszcze wczesniej były jakie
        > ś
        > > znane z imienia i nazwiska osoby, które określały swoja narodowość jako
        > > śląską, czy też jest to naród nowy powstały kilka, kilkanaście albo najwyż
        > ej
        > > kilkadziesiąt lat temu?
        >
        >
        > Z nazwiska to znany jest przede wszystkim np. kronikarz, ktory wymienia wsrod
        > sasiadow Polski narod slaski. Jest to Jan Dlugosz.
        >
        >
        > Gosciu

" i jeszcze więcej bym się radował, gdybym dożył tej chwili, gdy Śląsk,
        prastara dzielnica, powróci na łano ojczyzny; wtedy błogich doznałbym uczuć, a
        miałbym milszy i w grobie spoczynek"

• slezan Jaś nie doczekał 12.06.03, 12:43
          haider napisał:

> gosciu_z_niemiec napisał:
          >
          > > Gość portalu: schlesier napisał(a):
          > >
          > > > Mam pytanie, czy przed II wojna światową albo jeszcze wczesniej były
          > jakie
          > > ś
          > > > znane z imienia i nazwiska osoby, które określały swoja narodowość ja
          > ko
          > > > śląską, czy też jest to naród nowy powstały kilka, kilkanaście albo n
          > ajwyż
          > > ej
          > > > kilkadziesiąt lat temu?
          > >
          > >
          > > Z nazwiska to znany jest przede wszystkim np. kronikarz, ktory wymienia ws
          > rod
          > > sasiadow Polski narod slaski. Jest to Jan Dlugosz.
          > >
          > >
          > > Gosciu
          >
          >
          >
          >
          >
          > " i jeszcze więcej bym się radował, gdybym dożył tej chwili, gdy Śląsk,
          > prastara dzielnica, powróci na łano ojczyzny; wtedy błogich doznałbym uczuć,
          a
          > miałbym milszy i w grobie spoczynek"
          >
          • haider Re: Jaś nie doczekał 12.06.03, 12:45
            Mam nadzieje ,ze ja tez nie doczekam uznania tzw. narodu slaskiego
            • slezan Re: Jaś nie doczekał 12.06.03, 12:54
              A co? Jesteś wybrańcem bogów?
            • Gość: schlesier Re: Jaś nie doczekał IP: *.kopernet.org 12.06.03, 12:54
              Czyli rozumiem, że naród sląski jest narodem młodym powstałym po II wojnie
              światowej. A co do Długosza o ile się nie mylę pisał on również o narodzie
              mazowieckim ponieważ Mazowsze nie należało wtedy do Polski.
              • haider Re: Jaś nie doczekał 12.06.03, 12:59

> Czyli rozumiem, że naród sląski jest narodem młodym powstałym po II wojnie
                > światowej. A co do Długosza o ile się nie mylę pisał on również o narodzie
                > mazowieckim ponieważ Mazowsze nie należało wtedy do Polski.

Chyba Bolek na tym forum proponowal kiedys zeby wziac angielskie
                wydanie "Mikrokosmosu" i sprawdzic czy tam pada slowo "people" czy tez "nation"
                • bolek5 Re: Jaś nie doczekał 12.06.03, 23:00
                  Witam!

haider napisał:

> Chyba Bolek na tym forum proponowal kiedys zeby wziac angielskie
                  > wydanie "Mikrokosmosu" i sprawdzic czy tam pada slowo "people" czy
                  tez "nation"

To, którego z tych określeń użył Davies jest ostatecznie i tak bez znaczenia.
                  Sorki, ale "Mikrokosmos" jest miejscami pisany "na kolanie". Ponieważ odnośny
                  fragment Długosza obrósł na tym forum niezasłużoną legendą, przytoczę go
                  jeszcze raz, według najbardziej profesjonalnego z polskich tłumaczeń,
                  przygotowanego przez komitet redakcyjny pod przewodnictwem Henryka
                  Samsonowicza:
                  "Nie ma bowiem ludu ani kraju, który by był tak skłonny do nienawiści wobec
                  Polaków jak Ślązacy, którzy boleją, iż Królestwo Polskie cieszy się powodzeniem
                  i jak odszczepieńcy i gorzej niż obcy patrzą niechętnie na pomyślny rozwój
                  własnego narodu i języka."
                  A więc nie "naród" lecz raczej "lud". Poza tym z kontekstu wynika, że różnic
                  etnicznych pomiędzy Polakami a Ślązakami Długosz nie dostrzegał, wręcz
                  przeciwnie - podkreślał ich etniczną tożsamość. Postępowanie Ślązaków wobec
                  Polski wyjaśniał "hańbiącym" związkiem z Czechami. To tyle. Nie warto z tego
                  robić jakiejś "urban legend".

Pozdrawiam

Bolek
                  • arnold7 Re: Jaś nie doczekał 12.06.03, 23:11
                    bolek5 napisał:

> Witam!
                    >
                    > haider napisał:
                    >
                    > > Chyba Bolek na tym forum proponowal kiedys zeby wziac angielskie
                    > > wydanie "Mikrokosmosu" i sprawdzic czy tam pada slowo "people" czy
                    > tez "nation"
                    >
                    > To, którego z tych określeń użył Davies jest ostatecznie i tak bez znaczenia.
                    > Sorki, ale "Mikrokosmos" jest miejscami pisany "na kolanie". Ponieważ odnośny
                    > fragment Długosza obrósł na tym forum niezasłużoną legendą, przytoczę go
                    > jeszcze raz, według najbardziej profesjonalnego z polskich tłumaczeń,
                    > przygotowanego przez komitet redakcyjny pod przewodnictwem Henryka
                    > Samsonowicza:
                    > "Nie ma bowiem ludu ani kraju, który by był tak skłonny do nienawiści wobec
                    > Polaków jak Ślązacy, którzy boleją, iż Królestwo Polskie cieszy się
                    powodzeniem
                    >
                    > i jak odszczepieńcy i gorzej niż obcy patrzą niechętnie na pomyślny rozwój
                    > własnego narodu i języka."
                    > A więc nie "naród" lecz raczej "lud". Poza tym z kontekstu wynika, że różnic
                    > etnicznych pomiędzy Polakami a Ślązakami Długosz nie dostrzegał, wręcz
                    > przeciwnie - podkreślał ich etniczną tożsamość.

Nie znam polskich przyslow zbyt dobrze, ale cos bylo o skorupce.
                    Obecnie mamy do czynienia z tym samym zabiegiem - podkreslania etnicznej
                    tozsamosci Slazakow z Polakami. Z reguly robia to dyletanci pokroju Heidera.

Pyrsk - Arnold
                    • bolek5 Re: Jaś nie doczekał 13.06.03, 00:47
                      arnold7 napisał:

> Nie znam polskich przyslow zbyt dobrze, ale cos bylo o skorupce.
                      > Obecnie mamy do czynienia z tym samym zabiegiem - podkreslania etnicznej
                      > tozsamosci Slazakow z Polakami. Z reguly robia to dyletanci pokroju Heidera.

Musicie się na coś zdecydować: albo Długosz potwierdza Wasze narodowe
                      aspiracje, albo nie. Trzeciej możliwości nie ma. Wiem, że każdy naród szuka
                      sobie jak najdawniejszych korzeni, ale w tym przypadku Ślężan ma rację: poza
                      połowę XIX-ego wieku nie możecie się przesunąć. To nie powód do wstydu.
                      Białorusini są chyba jeszcze młodsi.

Pozdrawiam

Bolek
                      • slezan Re: Jaś nie doczekał 13.06.03, 11:26
                        A żaden naród nie może "się przesunąć" poza rok 1789. Tak więc od Polaków o
                        wiele młodsi i tak nie jesteśmy;-)
                        Co do Długosza - nie podkreślał on żadnej etnicznej tożsamości czy odmienności.
                        Gdyby tak było należałoby go uznac za prekursora etnologii. W XV w. mało kogo
                        interesowały etniczne cechy "zwykłych" ludzi. Dlugosz odnosił się z pewnością
                        do książąt wywpodzących sie z tej samej dynstii cp dawni władcy Polski.
                        Co do cech etnicznych - w XV w. nie tylko nie można było mówic o wspólnej
                        tożsamości miezkańców Śląska i Polski, ale nawet o wspólnej tożsamości
                        mieszkańców MAło- i Wielkopolski. Ludzie ci mówili innymi dialektami, mieli
                        różne zwyczaje i nawet się między sobą nie komunikowali. Wspólnoty agrarne mają
                        to do siebie, że są mało mobilne.
                        • bolek5 Re: Jaś nie doczekał 13.06.03, 16:05
                          Witam!

W gruncie rzeczy nie bardzo mam ochotę dyskutować na temat powstania i korzeni
                          narodów. Zgadzam się z Tobą, że nowoczesna "idea narodowa" i współczesne narody
                          to twór XIX-wieczny. Ale poczucie etnicznej odrębności jest znacznie starsze.
                          Mi chodzi tylko o jedno: fragment Długosza, który dzięki Daviesowi zrobił tu
                          karierę, nie stanowi tak naprawdę argumentu za tezą o etnicznej odmienności
                          Ślązaków i Polaków w XV w. I tyle.

Pozdrawiam

Bolek
                        • Gość: schlesier Re: Jaś nie doczekał IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 19:58
                          Wśród "zwykłych" ludzi ważniejsze było wyznanie niż język jakim się mówi i
                          jeszcze w XIX wieku niemieckojęzyczni katolicy uchodzili wśród Polaków-
                          katolików za swoich natomiast polskojęzyczni ewangelicy mimo posługiwania sie
                          tym samym językiem byli uznawani za obcych.
              • slezan Re: Jaś nie doczekał 12.06.03, 13:02
                Nie wiem komu odpowiadasz. Z mojego postu nie wynika, żebym przykładal większą
                wagę do wypowiedzi Długosza, czy też, bym uważał, że naród śląski powstał po II
                wojnie światowej. Spór o moment powstania narodu przypomina mi dyskusję o tym,
                kiedy zaczyna swą egzystencję człowiek - czy w momencie narodzin, czy w
                momencie poczęcia, a może w którymś miesiącu ciąży? Czy istnienie grupy
                aktywistów głoszących program unarodowienia jakiejś większej grupy to już
                początek egzystencji narodu? Jeśli nie to jaki próg ilościowy musi zostać
                przekroczony, by można było mówić o narodzie? Itd, itd.
                • Gość: schlesier Re: Jaś nie doczekał IP: *.kopernet.org 12.06.03, 13:07
                  O ile cie dobrze rozumiem to początków powstawania narodu śląskiego należy
                  szukać w dalekiej przeszłości ale ostateczne jego ukształtowanie nastapiło w
                  drugiej połowie XX wieku, czego dowodem jest złożenie wniosku o rejestrację
                  ZLNŚ.
                  P.S. Z tym Długoszem to nie do ciebie tylko Gościa z Niemiec.
                  • slezan Re: Jaś nie doczekał 12.06.03, 13:20

> O ile cie dobrze rozumiem to początków powstawania narodu śląskiego należy
                    > szukać w dalekiej przeszłości ale ostateczne jego ukształtowanie nastapiło w
                    > drugiej połowie XX wieku, czego dowodem jest złożenie wniosku o rejestrację
                    > ZLNŚ.
                    > P.S. Z tym Długoszem to nie do ciebie tylko Gościa z Niemiec.

No rok 1848 to chyba nie tak odlegla przeszłość;-) Wtedy prawdopodobnie
                    pojawiła się śląska idea narodowa - prawdopodobnie, bo nie mozna mieć
                    absolutnej pewności co do intencji owego Gajdy. Dalej można znaleźć jeszcze
                    paru działaczy i parę organizacji, które mniej lub bardziej śmiało podejmowaly
                    śląską ideę narodową. Warunki zewnętrzne i być może brak politycznej
                    dojrzalości samych zainteresowanych sprawiły, że proces tworzenia i
                    ugrunotwania narodu śląskiego był wolny i rwany. Złożenie wniosku o rejestrację
                    ZLNŚ było operacja prostą, ale bardzo spektakularną i posunęło ów proces dalej
                    niż kiedykolwiek. Nie jestem natomiast przekonany, że proces ten jest już
                    nieodwracalny. TAka nieodwracalność nastąpi, gdy Ślązacy deklarujący narodowość
                    śląską będą mieli własny system szkolnictwa, a przynajmniej znaczący wpływ na
                    system funkcjonujący obecnie.
                    • Gość: Hanysek Ja takze chce zostac Slazakiem!!! IP: *.hannover.is 12.06.03, 13:44
                      Jest to me pragnienie odczuwane gleboko od samej kolyski, nieukojona tesknota,
                      marzen szczyt, zycia zenit etc... Prawdziwi Slazacy - pomozecie???
                      • slezan Re: Ja takze chce zostac Slazakiem!!! 12.06.03, 13:49
                        Nie czuję się kompetentny. Ze swoimi problemami radzę zwrócić się do osoby
                        duchownej.
                        • Gość: Hanysek Re: Ja takze chce zostac Slazakiem!!! IP: *.hannover.is 12.06.03, 14:06
                          A czegoz to nauczalby slezanek w slaskich szkolach? I w jakim jezyku? Pisanym
                          slaskim? A jakimiz to literatami moze sie narod slaski poszczycic? I kto mialby
                          w tychze szkolach nauczac? A ktoz to skodyfikowalby material nauczania?
                          • slezan Re: Ja takze chce zostac Slazakiem!!! 12.06.03, 19:16
                            Hanysku, niestety, nie zajmuję się dystrybucją lekarstw na skołataną duszę.
                            Szczerze żałuję, ale nie mogę Ci pomóc. Zwłaszcza, że rozpaczliwa próba
                            podjęcia wątku sprzed wielu miesięcy, w dodatku przy pomocy niemal tych samych
                            sformułowań, wskazuje, że Twoim przypadkiem powinien zająć się ktoś o
                            niepospolitych kwalifikacjach.
                            • Gość: Hanysek Re: Ja takze chce zostac Slazakiem!!! IP: *.hannover.is 13.06.03, 08:11
                              ...brak odpowiedzi jest tez odpowiedzia! Niech nam dlugo zyje narod slaski!!!
                              • slezan Re: Ja takze chce zostac Slazakiem!!! 13.06.03, 11:20
                                Gość portalu: Hanysek napisał(a):

> ...brak odpowiedzi jest tez odpowiedzia! Niech nam dlugo zyje narod slaski!!!

Przede wszystkim w zdrowiu, którego i Tobie życzę. Na te same pytania wytarczy
                                odpowiedzieć jeden raz.
                • haider Re: Jaś nie doczekał 12.06.03, 13:08
                  Wczoraj z Wykrzyknikiem i Rolandem ustalilismy ,ze nie ma zadnego "narodu
                  slaskiego" Nie bylo ,nie ma i nie bedzie.
                  • ornitolog3 Re: Jaś nie doczekał 12.06.03, 13:42
                    haider napisał:

> Wczoraj z Wykrzyknikiem i Rolandem ustalilismy ,ze nie ma zadnego "narodu
                    > slaskiego" Nie bylo ,nie ma i nie bedzie.

A ja wczoraj ustalilem ,ze wykrzyknik nalezy do rodziny tzw Parus major.
                    "jest najbardziej przyzwyczajoną do człowieka sikorą. Jest bardzo ruchliwa.
                    Zamieszkuje lasy, parki, ogrody, a nawet osiedla miejskie (z parkiem w
                    pobliżu) - najmniej związana ze zwartymi kompleksami leśnymi ze wszystkich
                    sikor. Jest owadożerna, ale chętnie przylatuje do karmników (najlepiej z
                    zawieszoną słoniną). Samica od samca różni się węższym i kończącym się na
                    brzuchu czarnym paskiem. Miejsca na gniazda wybiera bardzo różne: od dziupli i
                    budek dla ptaków po skrzynki na listy, rury i ogrodzenie. Samica składa 8-12
                    białych, rdzawo nakrapianych jaj. Wszystkie sikory są gniazdownikami."
                    www.grzesiak.kei.pl/jurek/lista18.htmlPozdrawiam
                  • Gość: Ewald Re: Jaś nie doczekał IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 15:20
                    haider napisał:

> Wczoraj z Wykrzyknikiem i Rolandem ustalilismy ,ze nie ma zadnego "narodu
                    > slaskiego" Nie bylo ,nie ma i nie bedzie.

Melduje sie kolejny przedstawiciel narodu slaskiego - jo, Ewald.
                    • Gość: Hanysek Re: Jaś nie doczekał IP: *.hannover.is 13.06.03, 08:12
                      To ilu was juz mozna naliczyc? Ponad 10 albo jeszcze nie?
                      • Gość: Hanysek Re: Jaś nie doczekał IP: *.hannover.is 13.06.03, 08:18
                        Czy ktorys z przedstawicieli okrytego chwala stuleci "narodu" slaskiego jest w
                        stanie napisac wiecej niz jedno albo dwa zdania w "jezyku" slaskim? Albo tez w
                        ciagu wiekowej ewolucji byl slawetny "narod" slaski zajety innymi zbyt waznymi
                        dla ludzkosci zadaniami by mogl zajac sie wyksztalceniem wlasnego jezyka?
                        • wilym Re: Jaś nie doczekał 13.06.03, 08:57
                          Kejbys ni jod tela lowiynziygo tobys tak na blank niy zgupiol. N'ale jo sie to
                          poradza spokopic czamus je taki komisz, to je skiz tego co na zocjalu ci musym
                          dowali miynso ze angelskich paketow i coi sie we lbie blank wszystko
                          poszkopyrtalo, pra? Trza bolo isc do dochtora, terozki juz je niskoro i
                          przindzie gupiec dalij.
                          • Gość: Hanysek Re: Jaś nie doczekał IP: *.hannover.is 13.06.03, 11:52
                            Kebys tyla niy fansolol o tfojym "narodzie" szlonskym to mogbys sie zajonc
                            czymsik blank inkszym i przinajmnij trocha lolyju sie do tyj pustyj lepetyny
                            wloc!!! A tak to sam ino fleki pociskosz chobys sie oszkrabinof nazar!
                            Jesli twoje wypociny wilymku sa pisanym slaskim to sa nim i moje - tylko
                            wielkich wypracowan nie udaloby sie tym "jezykiem" stworzyc nie uzywajac slow
                            etymologii czysto polskiej...
                            A wiec - Niech nam zyje narod slaski i jego wybitni intelektualni
                            przedstawiciele!
                            • wilym Re: Jaś nie doczekał 13.06.03, 13:23
                              Niestety madralo-moje jest pisane po slasku, twoje nie. I nic tego nie zmienic,
                              nawet gdybys w swoim zadeciu pekl ze zlosci - czego z calego serca ci zycze :-
                              )))
                              • Gość: Psychiatra Do Hanyska IP: 194.55.237.* 13.06.03, 13:28
                                Moja rada na Panskie doledliwosci jest jedna :

Vodka rein - Rozum raus !!! 3 pro Tag
                                • Gość: Hanysek Re: Do Hanyska IP: *.arcor-ip.net 14.06.03, 12:01
                                  a jakimi to zasadami gramatycznymi, ktore rzadza "jezykiem" slaskim kieruje sie
                                  wilymek? tymi, ktore sam wymyslil? albo na spolke z drugim wybitnym omnibusem
                                  slezankiem przy ktorejs tam z kolei flaszeczce slaskiej bryny? albo tez byl to
                                  wlasnej produkcji kompocik?
                                  aha - bylbym zapomnial - po kazdej kolejnej lekturze moich duchowo-
                                  intelektualnych przewodnikow pekam ze zlosci...:-)))
                                  a propos - przypomnialo mi sie wlasnie pewne powiedzenie mojego opy - "Tyn
                                  karlus jest pofyrtany jak funt presowy" co degustujac sie napojami
                                  niealkoholowymi (polecam szczerze naszemu slaskiemu 'Psychiatrze') do osoby
                                  wilymka i jemu podobnych "ojcow narodu slaskiego" odnosze...:-)
                                  Niech nam zyje i kwitnie 'narod' slaski!!!
    • wolfenstein21 Ile osob liczy narod slaski? 14.06.03, 12:39
      Wie ktos?
      • willi2 Re: Ile osob liczy narod slaski? 14.06.03, 12:59
        ehehehe
        -niklot_swarozyc
        -haider
        -willli2
        -arnold17
        teraz wolfstein21
        :)
        • wolfenstein21 Re: Ile osob liczy narod slaski? 14.06.03, 13:26
          willi2 napisał:

> ehehehe
          > -niklot_swarozyc
          > -haider
          > -willli2
          > -arnold17
          > teraz wolfstein21
          > :)

A co podoba Ci sie moj nick?
    • Gość: gottfried ::::....narodowosc slaska w hist. i lit. .....::: IP: *.ncr.com 15.06.03, 15:38
      -plebiscyt po I woj.swiat.:
      J.Kożdoń - Zwiazek Gornoslazakow walczy o niezalezny slask, zwalczany przez
      polakow i niemcow /kilkanoscie tys. czlonkow/pismo Gornoslazak
      -lata 30-te
      Horst Bienek "Reise nach Kindheit" wspomina o członkach swojej robotniczej
      rodziny uwazajacych sie nie za niemcow ani polakow tylko prawadziwych
      gornoslazakow
      -Henryk Waniek warto poczytac wszystko tego autora panorama slaska i portrety
      wielu slazakow /zwlaszcza XVI w/

swiadomosc narodowa formowala sie na swiecie w XIXw (wiosna ludow), na
      przelomie XIX/XX np.turcja armenia jugoslawia
      slazacy wpisuja sie w to zjawisko, ale zawsze brakowalo slaskiej
      inteligencji/naturalny odplyw do kultury niemieckiej/ i kodyfikacji jezyka bez
      tego trudno bylo odepszen napor silniejszych polski niemiec czech
      efekt krotkiej lawki

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka