Dodaj do ulubionych

173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należy ...

• Gość: MartMar Wasserpolacy IP: *.natur.cuni.cz 19.06.03, 20:38
      Wasserpolacy, Ślonzocy, Morawcy: sa to Niemci, Polaci albo Czesi?

wiecej (wszystkie) informacji tutaj (sa to 2 strony!):

morava.cz/modules.php?
      op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=67

musicie kopirowac cala adresu!
      od "m" do "7"
    • Gość: P-77 Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 15:18
      Zabawna sprawa - ci, któzy twierdzą, że narodowść śląska nie istnieje nie
      potrafią podać sensownego argumentu.
      Skoro 173 tysiące obywateli polskich (a niewykluczone że więcej) czuje się
      Ślązakami to chyba o czymś świadczy.
      O narodowości nie mogą decydować kryteria obiektywne - w przeciwnym razie czym
      by się różniła od obywatelstwa. Obywatelstwo jest kategorią prawną, narodowość -
      faktyczną. Cechą konstytutywną narodu jest tylko i wyłącznie świadomość
      narodowa. Nie jest nią na pewno terytorium ani wspólny język. Inaczej trzeba
      by uznać, że nie ma np. narodu szwajcarskiego, skoro Szwajcarzy nie mają nawet
      jednego języka.
      1 73 tysiące obywateli polskich czuje się Ślązakami i nie jest to wymierzone
      przeciwko komukolwiek.
      Po to był ten spis aby idoiwuedzieć na pytanie - czy i jakie mamy w Polsce
      mniejszości. Nie ma sensu udawać, że Polska jest krajem jednolitym
      narodowościowo jak przez lata robili to komuniści.
      Władze w Warszawie powinny pokornie przyjąć do wiadomości fakt,że mają
      mniejszość śląską.
      • Gość: jaxa Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.acn.waw.pl 21.06.03, 08:37
        >Władze w Warszawie powinny pokornie przyjąć do wiadomości
        >fakt,że mają mniejszość śląską.

Och, jak widać także na tym forum, każdemu, kto deklaruje
        narodowość śląską, Prawdziwen Polacken natychmiast każą wynosić
        się z Polski (vide pani Anka obecna na tym forum jako prawdziwa
        antyśląska Polka, która jednak na wszelki wypadek swoją polskość
        realizuje na emigracji w byłym NRD).

Z innej beczki: mieszkam w Warszawie, i bardzo potrzebuję
        śląskiego orzełka sobie na aucie przykleić. Gdzie takie coś mogę
        dostać?
        • Gość: ballest Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.06.03, 09:18
          www.upper-silesia.com/sekundy04.html
          Wydrukuj na Folii , mnie sie ten orzel najlepiej podoba.

pyrsk
          ballest
        • Gość: Zadra Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.03, 19:17
          W tej samej ksiegarni w ktorej pan kupisz ksiazke pod tyt.:"historia slaska".
      • silesius Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 21.06.03, 10:03
        Gość portalu: P-77 napisał(a):

> Zabawna sprawa - ci, któzy twierdzą, że narodowść śląska nie istnieje nie
        > potrafią podać sensownego argumentu.
        > Skoro 173 tysiące obywateli polskich (a niewykluczone że więcej) czuje się
        > Ślązakami to chyba o czymś świadczy.

Owe 173 tysiace plus X (nie tylko obywatele polscy czuja sie Slazakami, np. w
        Czechach sa juz nawet uznani jako narodowosc) istnieje realnie, wiec cala
        negacja istnienia tej narodowosci jest absurdem.
        Ta negacja ze strony Polakow swiadczy tez o ich wlasnej, bardzo slabej
        tozsamosci narodowej.
        Polskosc wyimaginowana przez pisarzy i poetow - jako rodzaj sily oporu wobec
        rzeczywistosci, potem uczona w szkolach jako element przeszlosci na lekcjach
        historii; polskosc wykoncypowana i wpajana przez czerwonych komisarzy, jako
        obraz bohatera wyzwalajacego ziemie polskie spod buta ciemiezyciela - i te
        wzorce polskosci przestaja miec racje bytu we wspolczesnych czasach. I nagle
        powstaje luka pojeciowa.
        Wiec czego moze sie chwytac taki Polak, zachwiany w swej tozsamosci z jednej
        strony a z drugiej strony skonfrontowany z nieznana mu sila wlasnych
        doswiadczen, przezyc czy przekonan Slazakow? Co ma do wyboru jako
        kontrargument? Na przyklad oficjalnie obowiazujace w panstwie kryteria: co jest
        a co nie jest narodowoscia jest w prawie, w przepisach, w konstytucjach.
        Dlatego dla takich labilnych Polakow Slazacy to nie narodowosc, ewentualnie
        tylko polska grupa etniczna. Jest Rzeczpospolita Polska i w Polsce jest
        narodowosc polska (i kilka niechetnie widzianych ale urzedowo zdefiniowanych
        mniejszosci) ale nie ma Panstwa Slaskiego ani urzedowej definicji narodowosci
        slaskiej, wiec nie ma narodowosci slaskiej.

I jakos nie przeszkadza takim Polakom, ze zaprzeczajac slaskosci jako
        narodowosc zaprzeczaja polskosci pod zaborami i automatycznie gumuja trzysta
        lat istnienia wlasnego narodu.

Silesius

• Gość: Cielik 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.03, 11:32

Zapoomniou woou, jak cielyn'ciym boou?!

Zapoomnieli, kaj sie moogli howac', jak Jejih Krooloom niy stykuo mjejsca we
          Krakowje i coukij Polsce?

Kaj wtynczos snojdowali shrooniynie?

NA SZLOONSKU !!!

A kaj spokojnie moogua sie skoon'czyc' Ih uostatnio poniywjyrka, jak Ih Rus
          wygnou ze Lwowo, Wilna, Stanisławowa ...?

Na SZLOONSKU !!!

A na czyj koszt?

Moom dali spoominac' i przipoominac' inksze fakty starym Wouoom?

A morzno jurz styknie?

Soom`es'cie we gos'cinie!

Mjyjcie sie to za cos'.

I uznejcie Nasze dlo Wos, wjelokroc' pokozowane Mjyuosierdzie.

Za Poonbooczkowoom sprawoom!
    • Gość: Pytek 173 tys. obywateli Polski + Jo IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.03, 18:56

A Mje niy policyli! Bo`h dziepjyro wroocioou.

Kaj sie moga zguosic' coby Mje dopisali do rahoonku?
    • Gość: ms Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.03, 12:19
      w takim ja deklaruję narodowość..hmm ..kielecką.:) albo
      pomorzańską - czy tak to odmieniać?:) a wtedy bedziemy mieli
      wisial, polan . itd
      • pips_ok Do ANki 28.06.03, 11:17
        Witom goroonco naszo ANusia, co sce tak doglymbnie poznać nasze motywacje.
        Do uproszczynio byda pisoł echt po polsku.

Droga Aniu, myślę, ze te wszystkie wypowiedzi, które znalazły sie na tym forum
        daja bardzo jasny obraz przesłanek, które spowodowały nasza wyraźną deklarację
        narodowościową. Czytając wiele postów osób deklarujących przynaleznośc do
        narodu śląskiego, odkrywam w nich swój sposób myslenia. Ty pewnie zgadzasz się
        z zwieloma głosami krytycznymi, które równiez się na tym forum znajduja, ale sa
        prezentowane przez rdzennych Polaków.

To co mnie uderza, to jest pytanie: Dlaczego Polacy się tak panicznie boją tego
        ruchu, który chce podkreslić odrębnosc Ślazaków od narodu polskego? Przeciez
        ponoc polski podatnik tylko dopłaca do Ślaska? Po co Polsce taki trefny region?
        Śląsk nalezy do Polski stosunkowo krótko na przestrzeni dziejów. Czy nie jest
        to objaw jakiejść schizofrenicznej podejrzliwosc Polaków, iracjonalnej obawy,
        ze ktoś cos Polsce odbierze (doświadczenia wojen i rozbiorów)

Inna kwestia jest taka, ze Polacy sa sobie sami winni tego bagna w którym
        siedzą. Nowe hasło reklamowe rządu to będzie chyba "Minister w środę, Minister
        w sobotę"? Tylko - czy Polakom chce się w soboty pracować? Osobom ambitnym, a
        takich jest nniemało - z pewnością. Ale ruch związkowy w Polsce jest dla mnie
        uosobienie lewusowstwa i nieróbstwa. Dotychczas żaden ochlaptus, który był w
        zwiazku był nie do ruszenia, ciekawe jak będzie po zmianach. Moja ostatnia
        wypowiedź jest związana z moim doświadczeniami w pracy na stanowisku managera,
        pardon - zgodnie z ustawą o ochronie języka polskiego - osoby na stanowisku
        zarządzającym, wzgl. menedżera.

Dlaczego w parlamencie od 10 lat leży nieuchwalona ustawa o mniejszościach
        narodowych? Ile jeszcze? Przedstawiciele mniejszości niemieckiej w polskim
        Sejmie kolaborują z lewicą, więc jest to dla mnie obca formacja, z którą się
        nie identyfikuję, chociaz mentalnie mam o wiele bliżej do poukładanych
        i "smutnych" Niemców niż do chaotycznych i "romantycznych" Polaków. Mój
        dziadek, którego nie znałem, bo zginął na froncie wschodnim, też pewnie
        określiłby się jako Niemiec, pomimo tego, że wieś głosowała na plebiscycie w
        większości za Polską.

ANko - Ty nas nigdy nie zrozumiesz, dzieli nas przepaśc mentalna, kulturowa. Po
        prostu Ty jesteś Polką, a my jesteśmy Ślązakami. Kazde nastepne pytanie, kazda
        nasza następna odpowiedź pogłębia tą różnicę. Siostra mojego ojca wyszła za mąz
        za gościa z Zagłębia, nie był to najlepszy wybór niestety.....

ANko - Ślązacy sa jak Kurdowie, podzieleni pomiędzy ościenne Państwa, częśc
        Dolnego Ślaska jest jeszce dodatkowo w Niemczech, ale to tylko niewielki
        skrawek. Jak to jest, ze w Niemczech sa dwujęzyczne nazwy miejscowości (Sorben
        in Lausitz?, tam nikomu nie przeszkadza, ze one sa śłowiańskie. Łużyczanie to
        Słowianie - nie ulega to wątpliwości. A w Polsce mobilizuje sie wszystkie siły,
        zeby udowodnić Ślazakkom, którzy chcą pokazać swoją odrębnośc, wykazuje się na
        siłe, ze sa oni Polakami. Mam 30 lat, ja pamietam , jak w szkole byłem gnębiony
        za używanie gwary, w 1988 pani F. oficjalnie przekonywała mnie, ze w Polsce nie
        ma żadnych mniejszości narodowych, a już na pewno niemieckiej. Inna rzecz, to
        to, że ja tez miałem problemy z okresleniem swojej tożsamości, decyzją: jestem
        Niemcem, czy też Ślązakiem? Pewnie jestem Ślązakiem niemieckiej opcji, ale na
        pewno nie powiem o sobie, ze jestem Polakiem!!! Duch tego narodu jest dla mnie
        zupełnie obcy! Zachowanie większości polskiej przypomina mi zachowanie małego
        dziecka, które coś zabrało, a teraz atakiem i skargą na swoją krzywde reaguje
        na próby odebrania mu obcej własności.

Polska zawłaszczyła tożsamość Śląska, polska długo panowała nad naszymi
        duszami!!!

I ostatnia rzecz.... Ciesze się, że Pani tak mocno popiera fakt, że swoja pracę
        poświecam Polsce, płacone podatki odprowadzam do polskiego budżetu....
        Własnie... mam na to coraz mnniejsza ochotę, w Polsce panuje jeden wielki
        bajzel i marnotrawstwo. Ja tych rządów nie wybierałem, przegłosowała mnie
        polska większośc. Wspieram swoimi dotacjami m. in. Kiuelecką Regionalną Kasę
        ichorych, moze nawet jakies inwestycje w tej wsi, z której Pani pochodzi, z
        moich podatków sa wypłacane odprawy górnikom, którzy kiedys przyjechali na
        śląska za dobrze płatną pracą, a teraz z moimi pieniędzmi wracają na wieś. A
        czym Pani wspiera Polskę? Jakie pieniądze wpłaca Pani do polskiegho Budżetu?
        Czy Pani polski patriotyczny udział we włączaniu Polski do Europy sprowadza się
        do antyśląskiej propagandy w Niemczech? Moje gratulacje - jeśli tak jest,
        uwazam, ze ja swoją praca robię dla Polski więcej. Jestem tolerancyjny,
        wykształcony i nie działam w imię iracjonalnych ksenofobii w celu szkodzenia
        bliźnim, ale uważam, że wszystkie osoby narodowosci polskiej, żerujące na
        państwie niemieckim (może to Pani bezpośrednio nie dotyczyć, najmocniej prosze
        w takim razie o wybaczenie), tak jak np. sławny polski patriota mesco, powinny
        być natychmiast deportowane do Polski. Ciekawe, czy odpowiadala by mu
        tradycyjnie tolerancyjna dla homoseksualistów polska obyczajowość.

Pani ANko, kończe swoje przydługie wynurzenia. Calkiem na koniec moge Pani
        poradzic, żebby nie wyolbrzymiała Pani głosów o powoływaniu Państwa Ślaskiego -
        na to się nikt nie zgodzi - tak jak na powstanie Kurdystanu. Republika Silesia
        jest yno we internecu. Nikt powazny nie żąda więcej, poza prawem do
        współuczestniczenia mieszkańców tych terenów w zarządzaniu Śląskiem. Teraz
        rządzi u nas Warszawa z Sosnowcem.

Vivaat Silesia Superior!!!
        PS Pozdrowienia dla jaxy na placówce wysuniętej. Szkoda, że już nie mieszkam w
        Warszawie -byłoby nas więcej. Poszukaj mmoże kontaktu ze stowarzyszeniem
        miłośników Śląska - jest coś takiego w Warszawie. Rudolf Paciok ma ostatecznie
        chyba poglady zbliżone do Kutza, czyli może być. Jeżeli jest to organizacja na
        garnuszku Warszawy, na obraz Związku Górnoślaskiego - daj sobie spokój....
        Pyrsk!!!
        • Gość: gorol Re: Do ANki IP: *.a.002.pth.iprimus.net.au 11.07.03, 14:15
          pips-ok!czemu ciulu slaski nie podpiszesz sie jak czlowiek "inteligetny" a nie
          jak skurwiel z " V " kolumny? To Twoje szczekanie,kundlu hanyski,na Polske nic
          a nic jej nie zrobi a tym bardziej nas Polakow upewnia ze mamy racje trzymac
          Was krotko za morde .Juz nie raz w historii daliscie dowody Waszych prawdziwych
          sentymentow i nie damy sie tak latwo nabrac.A co do Kurdow ,hanysie,to nie
          ublizaj porzadnemu narodowi i nie porownuj sie z nimi,bo im ublizasz.
      • Gość: Mateo Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.telkab.pl 07.07.03, 18:59
        I ja zabiorę tutaj głos w dyskusji, może się komuś podobać albo nie, ale mnie
        to nie obchodzi.

Drodzy Ślązacy! Chcecie sobie być Ślązakami, to proszę bardzo. Przynależność do
        narodu to kwestia świadomości. Nie można nikogo zmuszać, żeby się uważał za
        kogoś innego niż jest. Rozumiem (przynajmniej do pewnego stopnia)
        rozgoryczenie, bo trudno zaprzeczyć, iż Polska "Ludowa" dołożyła swoją cegiełkę
        do dzisiejszej sytuacji regionu; dzięki czerwonym jest jak jest.

Ale jak ktoś operuje stereotypami: wszystkiemu winna warszawka, Polska to
        ciemnota i zacofanie, dajcie nam autonomię i będzie cacy - to śmiech mnie
        bierze. A przepraszam, "warszawka" to kto? Kto nam tutaj podrzuca tych
        złodziei? Na to robi zrzutę cała Polska, ze Śląskiem włącznie! Jeśli chodzi o
        inne typowe wypowiedzi: ja jako Polak bynajmniej zacofany się nie czuję. G...
        mnie obchodzi, kiedy w Warszawie były tramwaje (zresztą moich przodków i tak
        tutaj jeszcze wtedy nie było). Nie jestem też, jak sądzę, człowiekiem leniwym i
        niekulturalnym. W cudotwórstwo zaś zwyczajnie nie wierzę, żadna autonomia ziemi
        śląskiej nie pomoże, przynajmniej takie jest moje zdanie.
        • Gość: antyziom Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: iB2.rudanet.com:* 30.07.03, 16:50
          Mam 19 lat słucham hip-hopu,chodzę do klubów , na mecze,
          spotykam się z dziewczynami. Wydawałoby się że jestem
          przeciętnym, młodym człowiekiem. Jest to prawda. Jednak nawet ja
          i moi "autochtoniczni koledzy" widzimy różnice pomiędzy nami a
          100% Polakami. Nigdy nie obchodzimy imienin, nie mówimy do
          siebie ZIOMAL, WPORZO itp. Mówię tu o kulturze hiphopowej. My
          używamy gwary i nie musimy sobie wymyślać nowych wyrazów które
          by nas wyróżniały-gwara nas wystarczająco wyróżnia sposród
          wszystkich. Nie "cwaniaczymy i kombinujemy", tylko walimy prosto
          z mostu. U nas hiphopowcy głównie ubierają się kolorowo,
          wyróżniaja się, nie tak jak np. molesta z w-wy która wygląda jak
          banda dresów i kiboli. narka
          • Gość: GOROL Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.c.001.pth.iprimus.net.au 09.08.03, 13:47
            nie mowicie Ty Antyziom!Nie obchodzicie imienin ale za to urodziny"Adolfa",nie
            mowicie "wporzo" tylko jawohl itd.... i niewiem czy ubieranie sie w takie
            specjalne mudurki sa "kolorowe" .Tak nie cwaniaczycie i walicie prosto z mostu
            JO jest hanys!
          • Gość: Idoom Mode 173 tys. modyh uobywateloow deklaruje szloonskos' IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 23:34
            Gryfnie Karlusie!

Ino niy przepoomnij, irze je jeszcze "kooncek", ze wjelgi litery - Kultury.

Nioom tyrz sie werci zainteresowac'!
    • dr_scott Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 12.08.03, 20:37
      jo tysz chca do tych 173 tysiecy!! a jak!
      • arnold7 Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 12.08.03, 20:58
        dr_scott napisał:

> jo tysz chca do tych 173 tysiecy!! a jak!

Nos jes 800 tysiyncy. Ci, co sie niy zdeklarowali bez to i tamto tysz.
        • Gość: Zastraszoony. 800 tys. obywateli Polski zadeklaruje i Jo tyrz. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 23:32
          Sy Mnoom bydzie 800 001.
        • Gość: GOROL Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.a.003.pth.iprimus.net.au 19.09.03, 04:49
          arnold,ty capie,gdzie my Was wszystkich zmiescimy? Trzeba bedzie
          wybudowac "dupny lager" albo uzywac jako tarcze strzeleckie !
          • Gość: Pytek 173 tysioonce zadeklarowanyh Szloonzokoow. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.03, 10:45

Koomus' Ty sie Gorolku stracioou? Kaj soom Twoje Uojce? Mama Cie pociepua?
            S'nioouo Ci sie zas' cosik zuego ?

A morzno ino brakuo Ci lykoow?
            • Gość: GOROL Re: 173 tysioonce zadeklarowanyh Szloonzokoow. IP: *.a.002.pth.iprimus.net.au 19.09.03, 16:04
              Pytek ty ciulu niedorobiony,co Ci sie w tym glupim lbie hanyskim
              pomieszalo,wpisz sie na forum dla niedorozwinietych jesli takie gdzies jest!
              • Gość: olo Re: 173 tysioonce zadeklarowanyh Szloonzokoow. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.03, 21:42
                Witom wszystkich moich rodaków - ślonzoków!!!!
                Ciesza sie że mogli my sie w tym spisie zdeklarować jako Slonzoki.
                I mom nadzieja że w przyszłości wszystkie ziemie Górnego Śląska sie zjednoczą.
                Dojdemy do porozumienia z naszymi ziomkami z Opola i bydymy na zawsze razem.
                Niech wzorem województwa Kujawsko-pomorskiego stolice bydą w dwóch miastach w
                Katowicach kaj byn był sejm Ślonski a w Opolu wybieralny wojewoda Śląski.
                Muszemy sie pogodzić. Bo to że jesteśmy osobno to idzie na ręka gorolom z
                Warszawy.Trza wszystkich pojednać w naszej wspólnej Ślaskiej sprawie i krzoków
                i pnioków i ptoków.Wszyscy i Slazoki niemieckie i te polskie i ci kierzy
                uważają sie ino za ślązoków a więc tacy jak jo muszą wspólnie działać na rzecz
                całego historycznego Górnego Śląska.Slązokiem może kożdy kiery sie nim
                czuje .Choby nawet przed chwilą przyjechoł z Suwałk eli inszego miasta z Polski
                czy z inszego kąta świata jak kocha tą ziemie i szanuje tradycje kulture tej
                krainy to jest Ślonzokiem.Jo sie uważom przedewszystim za Ślązoka i taką mom
                narodowośc. Jak mie sie pytaja z kąd żech jest to godom ze Śląska z Mysłowic. I
                żech jest dumny z tego. Uważam że jest nas więcej niż 170 tysięcy bo wiela osób
                sie nie wpisało. Ale jest nos wiela wiecej.
                Pozdrowiom wszystkich wtorzy myslą i sercem są z naszą krainą
                Pyrsk!!!
                • Gość: Antysoroon' 173 tysioonce zadeklarowanyh Szloonzokoow. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.03, 12:53
                  Fajnie s' to OLO ujoon. I wypedziou.

Niy to co te soroon'stwo powyrzy.

Jurz zowdy bydymy cuzamyn!
                  • Gość: olo Re: 173 tysioonce zadeklarowanyh Szloonzokoow. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 00:14
                    Muszemy rzykać do Pan Bóczka aby nom w Strasburgu przyznoli racjo, że jest
                    narodowośc Śląsko. Niech wszyscy Śląscy święci sie za nami wtawią ze św.
                    Jackiem, Barbarą, Jadwigą i Florianem na czele.
                    Aby nosze Ślaskie dzieciątka mogły w szkołach uczyć sie o naszyj Ślaskiej
                    historii, gwary i trdycji. Aby powstała niezależno prawdziwo Śląsko telewizjo i
                    Radyjo i jako Śląsko gzeta - Dziennik co by ja szło dziennie w kioskach kupić.
                    I co by te województwa-regiony mioły wincyj pinindzy do siebie a mnij tyj
                    Warszawie dawały.
                    I co by nosz Górnośląski złocisty oreł na błękitnym polu móg wisieć i furgać
                    obok Polskiego orła - biołego na cerwonym tle.
                    No i tyn z Dolnego Śląska ten corny oreł ze srebrną opaską tyż móg furgać w
                    urzędach, lazaretach i inkszych izbach w rejonach Wrocławia, Legnicy i inkszych
                    stronach - pra? Amen!!!!
                    • Gość: waldi Re: 173 tysioonce zadeklarowanyh Szloonzokoow. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.03, 02:06
                      Gość portalu: olo napisał(a):

> Muszemy rzykać do Pan Bóczka aby nom w Strasburgu
                      przyznoli racjo, że jest
                      > narodowośc Śląsko. Niech wszyscy Śląscy święci sie za
                      nami wtawią ze św.
                      > Jackiem, Barbarą, Jadwigą i Florianem na czele.
                      > Aby nosze Ślaskie dzieciątka mogły w szkołach uczyć sie
                      o naszyj Ślaskiej
                      > historii, gwary i trdycji.

nie zapomnij o kulturze niemieckiej! ;-)

Aby powstała niezależno prawdziwo Śląsko telewizjo i
                      >
                      > Radyjo i jako Śląsko gzeta - Dziennik co by ja szło
                      dziennie w kioskach kupić.

to musisz jeszcze troche powalczyc. podstawa prawna jest!
                      jezeli sie nie postarasz bedziesz musial do konca twoich
                      dni ogladac polskiego bercika! ;-))))))))

> I co by te województwa-regiony mioły wincyj pinindzy do
                      siebie a mnij tyj
                      > Warszawie dawały.
                      > I co by nosz Górnośląski złocisty oreł na błękitnym
                      polu móg wisieć i furgać
                      > obok Polskiego orła - biołego na cerwonym tle.

dlaczego ma wisiec kolo tego sepa?
                      czy wiesz, dlaczego ten zloty orzel ma na dole kose?

> No i tyn z Dolnego Śląska ten corny oreł ze srebrną
                      opaską tyż móg furgać w
                      > urzędach, lazaretach i inkszych izbach w rejonach
                      Wrocławia, Legnicy i inkszych

aby ten orzel mogl sie wzbic musza wrocic Niemcy!!!

>
                      > stronach - pra? Amen!!!!
                      • Gość: Bumerang 173 tysioonce zadeklarowanyh Szloonzokoow. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.03, 08:20

Kożdy jejich "powrót" bóu pouónczóny ze cywilizacyjnóm misyjóm.

Takym bóu "powrót" Jadwigi Szloonski.

I nastympne.

Dlo takich pożytków, niyh "wrocajóm" jak nojliczniyj.
                      • Gość: olo Re: 173 tysioonce zadeklarowanyh Szloonzokoow. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 23:33
                        Te Waldi ty mosz ała na punkcie Niemców. Ło co ci sie rozchodzi?
                        Zostow Poloków i Niemców w spokoju a myśl bardzij po śląsku po naszymu.
                        Bo my Ślązoki nie są ani Niemcy ani Poloki ino obywatele Polscy narodowości
                        Śląskiej.Do mie to jasne.Myśl kategoriami Ślaskimi co bydzie do noszygo regionu
                        nojlypsze.My nie chcymy zwady ino żeby my tukej czuli sie jak u siebie w doma.
                        I nie musieli udowadniać Zagłebiakom i innym wtorzy tu przyjechali i sie nie
                        zasymilowali z tą ziemią że my są czystymi Polokami a nie jakimiś szwabami,
                        raszistami itp.
                        To boli. Już wiela razy musiołech udawadniać że jestech obywatelem Polski ale
                        czuja sie Ślazokiem. Czyści Polacy - wielcy Polacy nie umieli tego zrozumieć że
                        jo tak jestech przywiązany do Śląska.
                        • Gość: Rehtór 173 tysioonce zadeklarowanyh Szloonzokoow. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.03, 11:56

Trza Ich posłać do szlónski szkoły.

Coby poznali Ślónsk i Ślónzoków.
                          • Gość: olo117 Re: Trza budzić Ślonsko świadomość narodowo!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 22:27
                            Ślonzoki !!!!!!
                            Obudzćie sie moje rodaki Ślązaki z letargu!!!!
                            Muszemy wreszcie sie połączyć w walce z okupantem gorolskim z Zagyembia,
                            Jaworzna, Częstochowy i Żywca.
                            Te pierony nos obedrą ze skóry. Durś muszemy sie dzielić władzą z tym
                            gorolstwem. Marszałkiem, wojewodą są gorole!!!
                            A i inksze stanowiska są jejich. Wyobrażocie to sobie na przykład żeby Kraków
                            podzielił sie wladzą z Sosnowcem!
                            Nie ino my są takie ślimoki. Zagymbie do Kieleckiego, razem z Czestochową a
                            Żywiec i Jaworzno nazot do Małopolski.
                            To na początek moje postulaty. Jeszcze dom znoć innym razem i powim o dalszych
                            postulatach.
                            To bydzie na rozgrzywka. Niech żyje Górny Śląsk w historycznych granicach ze
                            stolicami w Opoulu i Katowicach.
                            {Pyrsk!!!
                            • Gość: Pytek Trza budzic' Szloonsko narodowo s'wjadoomos' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.03, 15:36

Do teroska `es' drzymou?
                              Jak rycery s'wjynty Jadwigi?

• Gość: olo117 Re: Trza budzic' Szloonsko narodowo s'wjadoomos' IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.03, 21:31
                                Ale żech sie obudził. A wiesz wiela noszych ślonskich rodaków jeszcze drzemie?
                                Trza ich szturchnąć i obudzić.
                    • anita58 Re: 173 tysioonce zadeklarowanyh Szloonzokoow. 14.11.03, 23:21
                      Gość portalu: olo napisał(a):

> Muszemy rzykać do Pan Bóczka aby nom w Strasburgu przyznoli racjo, że jest
                      > narodowośc Śląsko. Niech wszyscy Śląscy święci sie za nami wtawią ze św.
                      > Jackiem, Barbarą, Jadwigą i Florianem na czele.
                      > Aby nosze Ślaskie dzieciątka mogły w szkołach uczyć sie o naszyj Ślaskiej
                      > historii, gwary i trdycji. Aby powstała niezależno prawdziwo Śląsko telewizjo
                      i
                      >
                      > Radyjo i jako Śląsko gzeta - Dziennik co by ja szło dziennie w kioskach kupić.
                      > I co by te województwa-regiony mioły wincyj pinindzy do siebie a mnij tyj
                      > Warszawie dawały.
                      > I co by nosz Górnośląski złocisty oreł na błękitnym polu móg wisieć i furgać
                      > obok Polskiego orła - biołego na cerwonym tle.
                      > No i tyn z Dolnego Śląska ten corny oreł ze srebrną opaską tyż móg furgać w
                      > urzędach, lazaretach i inkszych izbach w rejonach Wrocławia, Legnicy i
                      inkszych
                      >
                      > stronach - pra? Amen!!!!
                      Strasburg rozstrzyga rejestracje ZLNS.
                      Sadze, ze tym razem tez bedzie kierowal sie wzgledami politycznymi.
                      A slaska prasa czy radio moga powstac w kazdej chwili.
                      • Gość: olo117 Re: 173 tysioonce zadeklarowanyh Szloonzokoow. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 21:14
                        Mom nadzieja że że kwestia narodowości ni bydzie osondzano wedle polityki a
                        wedle praw mindzynarodowych i prowdy kiero jes po noszyj stronie.
                        • Gość: Singer 173 tysioonce zadeklarowanyh Szloonzokoow. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.03, 10:52

Co po Prowdzie, to po Prowdzie!

Prowda sie przeżgo i na wjyrch wylezie jak ta szlónsko "jegła",
                          z kjeróm polske jynzykoznawce niy poradzóm nic zrobić.
                          Tak by kcieli coby pośwjadczała, iże Nasza Godka to polsko gwara.

A łóna wyłazi, jak to Poloki godajóm:
                          jak szydło z worka.

Mjech polskich mitów i półprowdów sie poleku snuje i niydugo sie łozerwje.

• anita58 Re: 173 tysioonce zadeklarowanyh Szloonzokoow. 24.11.03, 00:24
                          Gość portalu: olo117 napisał(a):

> Mom nadzieja że że kwestia narodowości ni bydzie osondzano wedle polityki a
                          > wedle praw mindzynarodowych i prowdy kiero jes po noszyj stronie.

Wiesz, nie podzielam Twojego optymizmu. W Europie (i nie tylko w Europie) jest
                          wiecej takich narodow, ktore walcza o swoje przetrwanie.
    • Gość: Pytek Niyzadowoloone ze spisa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.03, 13:33
      Przi sobotniym "Szloonskym Uokroonguym Stole", rzodne Uorganizacyje niy boouy
      rade ze wynikoow Narodowego Spisa Powszehnigo.

Wedle uopinijoow zebranyh Uorganizacjoow, liczba uosoob, kjere zadeklarowauy
      w niym przinolerznos'c' do inkszyj Norodowos'ci niz'li polsko, tak po prowdzie
      je durzo wjynkszo.

Niy negujoom wynikoow spisa.

Czy by ankjetery sie niy sprawjoouy?
      • Gość: olo117 Re: Niyzadowoloone ze spisa. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.03, 21:10
        A łostatnio kajsik żech przeczytoł że w nowych wyborach w Katalonii wygrali
        autonomiści kierzy bydom chcieli Katalonia dalyj trzymać dalyko łod Madrytu.
        Kiedy u nos bydzie tak normalnie?
        • Gość: tusk Niyzadowoloone ze spisa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.03, 08:35

A tak to widzóm Kaszebe:

www.zk-p.pl/xoops/modules/news/article.php?storyid=147
          • Gość: olo117 Re: Niyzadowoloone ze spisa. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 21:10
            Witom Kaszubów na naszym forum. Fajnie dzieki za link - poczytom se trocha.
            • Gość: jedle Niyzadowoloone ze spisa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 13:21

Czytej, czytej, bo czytać sie nasza godka do.

Tak sie to prawi?

Gorzi ze Wami, Ślónzokami. Niy mocie nawet tego co My. Swoji pisownie.
    • Gość: Starosta Trza fajrowac'. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.03, 11:21
      Mosz reht! Trza to uczcic'.

Przeca moomy dzisioj s'wjynty Jadwigi Szloonski.

Naszyj Patroonki.
      • Gość: Kos'cielny Trza rzykac'. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 20:56

Dzisioj rzykoomy, a we Niydziela uodprwjoomy Mszo. Na Annabergu!
    • Gość: xxx debile IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 19.11.03, 13:38
      i chuj im w śląską dupę! pozdrawiam fanów ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC!!!
    • anita58 Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 24.11.03, 14:48
      "Takich wyników nie wiązałabym z poczuciem przynależności narodowej. Myślę, że
      to wynik protestu wobec braku zainteresowania rządu sprawami Śląska, sprzeciw
      przeciwko bezrobociu i zamykaniu kopalń" - powiedziała nam prof. Dorota
      Simonides, etnograf i senator urodzona w Katowicach.

Simonides, czy deklaracja tych 30 zolnierzy to tez wynik protestu przeciwko
      bezrobociu czy zamykaniu kopaln?:
      "88 lat temu, 30 października 1915 r., "Ostrawski Dennik" zamieścił następującą
      informację: "W którymś oddziale cieszyńskiego 31. pułku obrony krajowej
      dzielono w celach wojennych żołnierzy wg narodowości. Porucznik zarządził, by
      Niemcy ugrupowali się po prawej stronie, Czesi po lewej, a Polacy w środku koło
      studni. Żołnierze spełnili rozkaz, ale na miejscu, gdzie pierwotnie znajdował
      się oddział, pozostało coś 30 żołnierzy. - Czy nie słyszeliście? - zawołał
      porucznik. Niemcy w prawo, Czesi w lewo, a Polacy ku pompie. Żołnierze
      obserwowali się nawzajem w trwodze, lecz nikt z nich nie ruszył się z miejsca.
      Tylko jeden zdobył się na odwagę. Wystąpił i rzekł: Melduję posłusznie, nie
      jesteśmy ani Niemcami, ani Czechami, ani Polakami. - Czem tedy jesteście? -
      zapytał porucznik. - Melduję posłusznie, Ślązakami - odparł żołnierz"
      www1.gazeta.pl/katowice/1,35067,1749571.html
      • Gość: olo117 Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.03, 21:25
        Ja Anitko jo ci przaja. Wreszcie jakoś dziołcha mondrze godo. Akuratnie żeś
        pedziała co ta Simonides beblo i beblo. Ale Łona musi tak godać bo dostaje
        pyniondze łod państwa Poskiego. Jest Łona na ytacie synatorskim. Jak chce wto
        brać taki geld to musi godać gupoty. Ino szkoda tyj kobity bo Łona jes jedno z
        nos.
        My dzisiok muszemy brać przikład z tych chopów. Te 30 chopów a najbardzij tyn
        jeden co wyloz i pedzioł sam że łon i łoni som Ślązokami. To mogom być postacie
        symboliczne do nos tukej.
        Takie historije sam Anitko wyłapuj i nom tukej ciepej na Forum.
        Łod razu sie cieplej w serduszku robi. A my dzisiok muszemy sie jednoczyć s
        kuli noszyj ziemi pod hasłem Śląsk - fakty i prowdy. My muszemy walczyć o
        możliwość samostanowienia jakim jes poczucie narodowości Ślaskiej.
        Ale Śląsk bydzie do wszyskich ludzi-otwartych na prowda ło tyj ziemi. Bez
        fałszu. Śląsk bydzie regionem Eyropejskim i wielokulturowym. Ale łączyć nos
        wszystkich tukej bydzie historio tego regionu.
        Pyrsk.
    • Gość: NRF Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.03, 08:24
      D__KU DO NRD.
    • Gość: Redaktór Coby spokopjyli Szlónsk ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 11:45
      warszawjoki, pojehali ku Niym, do Domu Literatury przy Krakowskim
      Przedmieściu - Krzysztof Karwat.

Na zaproszynie Przocielstwa Szlónska.

Trzi śćwjerci godziny Jym tuplikowali rezultaty Narodowego Powszehnego Spisa.

Godali ło istniyniu niymały kupki Szlónzoków, kjerzi niy cujóm sie ani
      Polokóma ani Niymcóma.

Łobocymy cy warszawjoki co pojynli?
      • Gość: anna Coby spokopjyli Szlónsk ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.03, 11:57

To samo, tylko z innej, niemieckiej perspektywy przedstawia Kazimierz Kutz
        w "Sztucznych miodach", wskazując na ponadnarodowe integrowanie się żywiołu
        śląskiego.

Oczy całego świata zwrócone na Ślązaków?
        • Gość: olo117 Re: Coby spokopjyli Szlónsk ... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.03, 21:11
          Ja! Ponoć w 1994 w Czechach w spisie powszechnym narodowość Śląską
          zadeklarowało 50 tyś. osób. W Niemczech Kutz pisze że jest prawie milion
          naszych Ślazaków. A ile z nich zadeklarowałoby narodowość Śląską?
          A jeszcze są inni choćby ci ze Stanów Zjednoczonych czy z Kanady.
          Czyli na wzór Polonii my momy swoją Silesię.
          Pyrsk!
          • Gość: suma Coby spokopjyli Szlónsk ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.03, 10:27
            To by do kupy bóło:

1.000.000 we Niymcach
            + 173.200 we Polsce
            + 50.000 we Czechach
            =====================

1.223.200 we Europje
            • Gość: olo117 Re: Coby spokopjyli Szlónsk ... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 21:12
              Dodej jeszcze tych ze Stanów Zjednoczonych i ze Kanady. Naszo Silesia.
              Wiela ich bydzie? Na przikład misteczku Panna Maria.
              • Gość: dżón Coby spokopjyli Szlónsk ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.03, 11:40
                Jak byh moog uoo Nih przepoomniec'?

Suma podowou tyh, kjerzi siedzoom po soomsiedzku we Yjroupje.
                • Gość: olo117 Re: Coby spokopjyli Szlónsk ... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 20:59
                  Może nikierzy wrócom nazot na Ślonsk. Abo już przepadli.
                  • Gość: sztyngel Coby spokopjyli Szlónsk ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 09:00
                    Powrócóm, bo majóm do cego.

Powitóm ich kwjotkóma.
    • Gość: Lorenz Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 19:45
      no jasne że my som narodowść Ślonsko wy gorole!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: olo117 Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 21:01
        Lorenz pieronie wreszcie żeś sie obudził!
        • Gość: Rudi Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.ipt.aol.com 04.12.03, 21:18
          Fto piyrwszy zrobi 300 wpis?
          • Gość: Jo 173 tys. obywateli deklaruje sie Ślónzokami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.03, 10:48
            • Gość: olo117 Re: 173 tys. obywateli deklaruje sie Ślónzokami IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 22:16
              Dobra, jadymy dalyj z tym koksem!
              • Gość: olo117 Re: 173 tys. obywateli deklaruje sie Ślónzokami IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 22:20
                Przeczytejcie se artykuł o nos w wyborczyj ze 8 Grudnia. Gorol ze Warszawy
                napisoł sam artykuł ale prawie wszystko dobrze napisoł. Artykuł p.t. ,,Jestem
                Ślazakiem bo jestem stąd". Ostatni jego cytat ,, W uznaniu nie tyle nawet tego,
                że narodowość śląska istnieje, ale tego, że za tego typu deklaracjami kryje sie
                potencjał od lat oczekiwanej na Śląsku zmiany społecznej, upatruje nadziei nie
                tylko dla samego Śląska, ale w dłuższej perspektywie dla innych polskich
                regionów. W masowym deklarowaniu przynależności do narodowości śląskiej widzę
                szansę na generowanie zmian sprzyjających zakorzenieniu się ładu
                demokratycznego, odzyskiwanych przez zwykłych ludzi swej tożsamości, a więc i
                sensu istnienia."
                Dzinkuja tymu gorolowi ze Warszawy za te słowa!
                Zgadzam sie z nim że przyszłość Ślaska zależy miedzy innymi od ludzi którzy
                tutaj sie osiedlili niedawno zaros po wojnie. I są nowymi Ślązakami.
                Oni też mogą deklarować narodowość Śląską.
                Pyrsk!
                • Gość: szporkaca 173 tys. obyw. Ślónzokami + te ze łosióngniyńciami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 14:53
                  Musisz dodać, co muszóm sie przodzi dociepnóńć do społecznego kapitała Szlónska.

Nojlepi swijymi łosióngniyńciami.
                  • Gość: olo117 Re: 173 tys. obyw. Ślónzokami + te ze łosióngniyń IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.03, 23:57
                    Jak bydom przoć Ślonsowi i niy bydom dawać rzici Warszawie abo Krakusom to
                    wszystko bydzie dobrze. Trza edukacjo regionalno wprowadzić do szkół. Co by
                    bajtle od małego uczyły sie Ślonska z tej wyższej i niższej półki.
                    Pyrsk!
                    • Gość: szporkasa 173 tys. obyw. Ślónzokami + te ze łosióngniyń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.03, 09:23
                      Krakusoow niy napasztuj, bo po soonsiedzku dobrze sie sprawujoom.

A rze szporobliwe? To niy je feler!

Same muszymy byc' barzi take, yntlih wzglyndym szloonskos'ci.
                      • Gość: Gryjta 173 tys. obyw. Ślónzokami + te ze łosióngniyńciami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.03, 12:09
                        We Kulturze i społecznym życiu!
                        • Gość: olo117 Re: 173 tys. obyw. Ślónzokami + te ze łosióngniyń IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.03, 21:37
                          Jo niy chcioł źle godać ło Krakusach. Ino co by wszyscy obywatele Śląska
                          bardzij trzimali sie naszego regionu.A niy z bela powodu jak coś wylezie (
                          spór o wieża spadochronowo) to zaros pisać do Warszawy i robić ajwaj nom
                          tukej.
                          • Gość: Pytek 173 tys. obyw. Ślónzokami + te ze łosióngniyńciami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.03, 10:14
                            A wjycie, irze Krzesztof Szyga, Prezes Górnoszlónskigo Ferajna tyrz przistoł
                            ze czyńścióm swojih Kamratów do szlónskigo Noroda?
                            • Gość: szwager Re: 173 tys. obyw. Ślónzokami + te ze łosióngniyń IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.03, 13:04
                              z czasym kozdy Slonzok to zrobi. no pora zaprzancow to sie wszyndzie ale
                              znondzie...
                              • Gość: olo117 Re: 173 tys. obyw. Ślónzokami + te ze łosióngniyń IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.03, 21:14
                                Ja?? Niy godej. Jak to prowda to niych im św. Jadwiga przoje. To faujnie że nos
                                coros to wincyj.
                                • Gość: Bez Żywczoków 173 tys. Ślónzokow Szlonsk bez prziległościów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.03, 16:13
                                  Ale przidowek sie pozbywómy.

We Pjotrowicach łostało ustalóne, we jakich granicach bydymy żyć.

My Szlónzoki.

Co bydzie Naszym Hajmatym.

Na poczóntek łoddowómy inkorporowanych na siyła do "Śląska" Góroli Żywjeckich,
                                  kjerzi zowdy przinolerzeli do Mały Polski, i kaj Ich na powrót cióngnie.

Z Pónbóczkjym Wóm na dróga, Górole!

• Gość: olo117 Re: 173 tys. Ślónzokow Szlonsk bez prziległościów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.03, 19:56
                                    Ja! :-) z pon Boczkiem! A co z Czynstochowom i Zagymbiem?
                                    Pyrsk
                                    • Gość: bramkorz 173 tys. Szlónzoków i Szlónzek bez prziległościów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 09:50

Poleku!

Za rajóm.
                                      • Gość: dróżnik 173 tys. Szlónzoków i Szlónzek bez prziległoś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.03, 14:40
                                        Niy fandzol, ino dźwigej szlaban.

Łodjazd!
                                        • Gość: baniok 173 tys. Szlónzoków i Szlónzek bez prziległoś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 08:44
                                          Wagoony spjoones'?
                                          • Gość: olo117 Re: 173 tys. Szlónzoków i Szlónzek bez prziległoś IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.03, 22:07
                                            Ale Zagymbioki niy chcom za pierona wlyż do niych.
    • Gość: Erwin Jedermann Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.podchorazych.katowice.pl 24.12.03, 00:59
      i jo tyż żech zadeklarował
      • Gość: wilijok 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.03, 08:43
        Nó tóż, RADOSNYCH GODÓW !!!

• Gość: Rehtór 173 tys. obywatelow szlónskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 14:30
          ... dostało we gyszynku "Historia Narodu Śląskiego" - Dariusza Jerczyńskiego.

Poznowejma Naszo historyjo!

Już jóm idzie kupić!
          • Gość: olo117 Re: 173 tys. obywatelow szlónskich IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.03, 21:12
            Kaj? I wiela kosztuje?
            • Gość: sklepikorz 173 tys. obywatelow szlónskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.04, 08:58
              Jo kupjół we Bytóniu, na placu Wolskiego u "Czterech Panów".

Leżóm na ladzie po 38 zloty.
    • Gość: Prosit!!! 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.04, 15:20
      Niych żyje, niych żyje, niych żyje !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka