Dodaj do ulubionych

Zamek we Frysztacie

29.09.03, 20:38
W centrum Frysztatu ( dzielnica Karwiny ) jest zamek Laryszów,
obecnie muzeum podobne do Pszczyny.
Od Cieszyna jest to bardzo blisko,a jak znam życie, niewiele osób zamek
odwiedziło :
www.zamky-hrady.cz/4/frystat.htm
Obserwuj wątek
    • Gość: lapis Re: Zamek we Frysztacie IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 20:53
      W ten zamek zainwestowano straszne pieniądze. Ale jest co podziwiać. I
      wszystko przemyślane, co do szczegółu. Niektórym może się wręcz wydawać
      za "słodki", zbyt wyidealizowany.
      A propos odległości - rzeczywiście blisko, ale muszę zadać pytanie pokrewne:
      czy wszyscy z Was widzieli cieszyński pałac Larischów, tj. cieszyńskie muzeum ?
      • alex.stela Re: Zamek we Frysztacie 01.10.03, 12:41
        W zamku frysztackim byłem. Ale przyznaję się bez bicia - nie zwiedziłem jeszcze
        muzeum w Cieszynie!!!
        :(
        • Gość: lapis Re: Zamek we Frysztacie IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 21:48
          Kurczę blade, bych Cię o to nie posądzała! Bez bicia się przyznałeś, to się
          liczy. Poza tym - tylko chrząknę. Bo szkoda!
          • cieszyniok Re: Zamek we Frysztacie 01.10.03, 21:55
            No a ja bylem pare tygodni po otwarciu. Niestety nie mam skali porownawczej do
            innych tego budowli ale na prawde ladnie urzadzony i odrestaurowany budynek i
            ten piekny park. Najbardziej podobal mi sie system ogrzewania, pokazywany przy
            samym koncu zwiedzania palacu. hehe
            • Gość: lapis Re: Zamek we Frysztacie IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 22:01
              Mnie też się podoba.
              Rozumiem, że gdybyś zobaczył go na początku lub gdzieś po drodze, nie
              zmieniłoby to Twojej oceny.
              Ale ja najbardziej kocham Madonnę ze Starego Targu!
              • bebokk Re: Zamek we Frysztacie 01.10.03, 22:07
                Muzeum w Cieszynie prezentuje się bardzo ładnie
                i tylko szkoda jednej rzeczy : że jest mało znane !
                • Gość: lapis Re: Zamek we Frysztacie IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 22:11
                  Mosz recht. Vide Alex powyżej, hmhmhm.
                  No i co z tym zrobić?
                  • cieszyniok Re: Zamek we Frysztacie 01.10.03, 22:56
                    Ja proponuje, ze zamiast chodzenia na coraz to slabsze filmy Hofmana
                    obowiazkowo i nabijania mu kasy i ogladalnosci, ze szkol chodzic do Muzeum.
                    Bedzie wiekszy pozytek jak i dla miasta tak i dla uczniow bo niewatpliwie jest
                    to ciekawsze a i w glowie wiecej zostanie i bedzie sie cos wiecej wiedziec o
                    historii Slaska Cieszynskiego/
                  • cieszyniok Re: Zamek we Frysztacie 01.10.03, 22:57
                    A moze zrobic drzwi otwarte?
          • alex.stela Re: Zamek we Frysztacie 03.10.03, 14:46
            No, po prostu nie mam kiedy, bo kiedy mieszkałem w Cieszynie, to muzeum było
            zamknięte (odkąd pamiętam!!!), a obecnie bywam w Cieszynie najwcześniej o
            18.00, a wtedy to już za późno.

Obiecuję Tobie i sobie, że jak tylko dzidzia mi podrośnie to się na pewno
            wybiorę :D

P.S. Ty nie pracujesz przypadkiem w muzeum? Tak go zawsze zachwalasz i
            bronisz... :)))
            • alex.stela Reprodukcje 03.10.03, 16:04
              Czy można gdzieś kupić reprodukcje ryciny Meriana albo mapy Księstwa
              Cieszyńskiego z 1893 roku? Pamiętam, że kilka lat temu były w księgarniach
              reprodukcje mapy Księstwa z początku XVIII wieku. Kupiłem 5, a została mi
              jedna, bo seria była limitowana. Czy można gdzieś dostać coś podobnego?
              • Gość: lapis Re: Reprodukcje IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.03, 00:23
                Reprodukcja pierwszej mapy Księstwa (Jonasz Nigrini, 1724) jest do kupienia w
                kasie muzeum, za 5 zł!!! Są też dwie inne mapy. Co do Meriana, trzeba uzbroić
                się w cierpliwość, albo kupić "Cieszyn. Panoramy i widoki", małe ilustaracje,
                m.in. Merian, ale pokaźny zbiór. Też w muzeum. Gdybyś tam bywał ...
                P.S.Pytanie o muzeum było do cieszynioka czy do mnie?
        • Gość: Stoik Re: Zamek we Frysztacie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.10.03, 23:21
          alex.stela napisał:

> W zamku frysztackim byłem. Ale przyznaję się bez bicia - nie zwiedziłem
          jeszcze
          >
          > muzeum w Cieszynie!!!
          > :(

To już sprawa kryminalna
          • alex.stela Re: Zamek we Frysztacie 03.10.03, 14:48
            No już dobrze!!! Nie byłem!!!!!!! Ale pójdę!!!

Proszę mi tego więcej nie wypominać, bo zaczynam się wstydzić!

(tylko nie piswzcie, że słusznie, bo to już wiem!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka