Dodaj do ulubionych

Nie kładź grosza w obce kasy

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.03, 23:49
Nie agituję, ale cytuję tytuł wystawy czasowej w muzeum. 130 lat Banku
Spółdzielczego, czyli historia Towarzystwa Oszczędności i Zaliczek. Warto
się przejść. Dodatkowo mi.in. sporo przeróżnych banknotów. Widzieliście
kiedyś asygnaty Cieszyna czy Bielska z czasów kiedy decydowały się losy
dawnego Księstwa Cieszyńskiego?
Obserwuj wątek
    • Gość: lapis Re: Nie kładź grosza w obce kasy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 00:24
      A jak już do tego muzeum pójdziecie, to jest tam kilka reprodukowanych map (za
      5 zł!), m.in. ta, o którą pytał kiedyś alex, czyli pierwsza mapa Księstwa
      Cieszyńskiego Jonasza Nigriniego z 1724 r.
      Nie pracuję dla Amwaya, jakby kto pytał ...
      • Gość: Stoik Re: Nie kładź grosza w obce kasy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.03, 00:27
        Aha
      • cieszyniok Re: Nie kładź grosza w obce kasy 15.10.03, 00:29
        Gość portalu: lapis napisał(a):

> Nie pracuję dla Amwaya, jakby kto pytał ...

Szkoda bo wlasnie plyn do naczyn mi sie skonczyl ;) :D
        • Gość: Stoik Re: Nie kładź grosza w obce kasy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.03, 00:31
          Leć do Biedronki!!!
          • cieszyniok Re: Nie kładź grosza w obce kasy 15.10.03, 00:32
            Kaj ona jest?
            • alex.stela Re: Nie kładź grosza w obce kasy 15.10.03, 16:07
              W Skoczowie
            • alex.stela Mapy 15.10.03, 16:12
              Dziękuję Ci, lapis, za informację! Właśnie jestem świeżo po odwiedzeniu
              fantastycznej wystawy w Muzeum w Gliwicach (Zamek Piastowski) pt. "Górny Śląsk
              na dawnych mapach". Jest ponad 70 oryginalnych map od XVI do połowy XX wieku, z
              czego wiele obejmuje Śląsk Cieszyński. Bardzo udane! Może coś takiego
              zorganizować w Cieszynie?

Ale w gliwickim muzeum reprodukcji map kupić nie można (zdobyłem tylko plakat z
              wystawy, gdzie jest i Teschen). Cieszę się więc, że cieszyńskie muzeum jest
              znowu do przodu... :D
    • alex.stela Re: Nie kładź grosza w obce kasy 15.10.03, 16:06
      Teraz już jestem pewien, że pracujesz w muzeum... :D
      • Gość: lapis Re: Nie kładź grosza w obce kasy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 16:26
        A ja myślę, że w życiu niczego nie jest się pewnym, może tylko samego życia.
        Nawet jeśli to tylko sen.
        • alex.stela Re: Nie kładź grosza w obce kasy 15.10.03, 16:51
          Widzę, że się nie przyznasz... :D
    • Gość: Stoik Re: Nie kładź grosza w obce kasy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.03, 20:04
      Nie bywaj łasy na cudze kiełbasy.
      • Gość: Stoik Re: Nie kładź grosza w obce kasy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.03, 20:14
        ...a na wywczasy jedź do Mombasy
        • Gość: Stoik Re: Nie kładź grosza w obce kasy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.03, 20:16
          a niech zobaczę, że chociaż raz
          włożyłeś grosik do cudzych kas !

• Gość: Stoik Re: Nie kładź grosza w obce kasy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.03, 20:18
            ( Bez obawy, nie mam zamiaru iść w ślady złotoustego Bronka )
            • cieszyniok rymy 16.10.03, 00:05
              A tak dobrze rymowales :D
              • Gość: Stoik Re: rymy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 15:56
                Dzięki. A wystawa jest naprawdę godna obajrzenie, jak zresztą inne
                zorganizowane do tej pory. Widać, że personel muzeum się stara. Jak dla mnie
                ekspozycja mogłaby się zmieniać co tydzień, no ale to kosztuje na pewno mnóstwo
                pracy.
                Pozwolę sobie rzucić parę pomysłów na nowe wystawy:
                1. Wystawa rzeczy dziwnych - przedmioty o nieznanym pochodzeniu, przeznaczeniu
                i z różnych innych względów zagadkowe
                2. Zamek na przestrzeni dziejów - wszystko co na ten temat wiadomo w jakiejś
                usystematyzowanej formie, może bym się dowiedział czegoś nowego
                3. Jak rozwijał się Cieszyn - plany, mapy, ryciny, zdjęcia...
                4. Wyroby cieszyńskiego rzemiosła, przemysłu - od xxx do 1939 roku, pomińmy tu
                cieszynki, hoczki... bo to wiadomo, bardziej chodzi mi o przedmioty codziennego
                użytku
                5. Coś o Żydach oczywiście - tylu ich było a 'rozpłynęli się w powietrzu',
                wciąż mało wiem na ten temat

Być może coś już z tego było, w każdym razie ja osobiście chętnie bym coś
                takiego sobie obejrzał. Nie wiem też, co kryje się w muzealnych magazynach,
                więc to tyle.
                • bebokk Re: rymy 16.10.03, 20:43
                  Zgadzam się z tobą !
                  To byłoby ciekawe.
                  • Gość: lapis Re: rymy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 21:49
                    Powiedz mi, stoiku, skąd Ty bierzesz te pomysły?!
                    Są świetne. Mam nadzieję, że w razie potrzeby rezygnujesz z praw autorskich?
                    Dzieje zamku były tematem wystawy kilka lat temu, ale ten akurat temat jest
                    zawsze frapujący, choćby w obliczu dyskusji o ewentualnej odbudowie czy
                    CHASZCZACH.
                    • Gość: Stoik Temat IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.10.03, 22:11
                      Gdyby zostały wykorzystane, byłoby mi miło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka