rumilk 06.04.09, 18:37 Witam! W Brennej jest ulica (dzielnica?) KLIMORÓWKA. Czy znalazłby się na tym forum ktoś, kto wyjaśniłby mi pochodzenie tej nazwy? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubek bardzo mi przykro 07.04.09, 04:25 ale ja nie mam bladego pojęcia, tak jak i mój internet? Mam nadzieję, że niebawem jakaś podpowiedź się znajdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
vasermon Jak w wątku na konkurencyjnym forum... 09.04.09, 09:37 Najpierw trzeba ustalić właściwą formę nazwy, bo obok Klimorówki mówi się też Klimurówka - być może pod wpływem gwary Klimorówka > Klimórówka > Klimurówka. Pochodzenie od nazwiska Klimar (gwar. Klimor -> Klimorówka) lub Klimur (-> Klimurówka). Skłaniałbym się do drugiej wersji, do dziś bowiem można w Brennej spotkać nazwisko Klimurczyk, nie ma natomiast Klimorów, Klimarów ani Klimorczyków, Klimarczyków. Trzeba by zapytać w Brennej, kim był ów osobnik (młynarzem, karczmarzem, wielebnym, gazdą, bacą...). Etymologia samego nazwiska wywodzi się prawdopodobnie od imienia Klemens (jak i Klima, Klimosz, Klimek, Klimsza, Klimus), niefrekwentowany w naszych stronach komponent przyrostkowy -or świadczyć może o górnowęgierskim (słowackim) pochodzeniu rodu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubek kurde człowieku, ale pojechałeś 09.04.09, 21:14 "niefrekwentowany" proszę mów do mnie jeszcze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 mów do mnie jeszcze... 09.04.09, 22:13 ludzie nas nie słyszą, słowa twe dziwnie poją i kołyszą, jak kwiatem, każdym słowem twym się pieszczę mów do mnie jeszcze... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vasermon No faktycznie, zamęt :P 09.04.09, 22:54 Później sie wypowiadaj o przyrostkach, jak ci sie mieszają jabłka z gruszkami. :P Odpowiedz Link Zgłoś