Dodaj do ulubionych

Czesi znaja swoich sasiadow ! ?

15.12.03, 07:55
"Czeska prasa: Polacy siodłaja konie i ostrzą szable

oprac. grab 14-12-2003, ostatnia aktualizacja 14-12-2003 16:30

Szczyt Unii rozpadł się, a być może rozpadnie się sama Unia. Wszyscy są
zgodni, że winni temu są Polacy - pisze tutejsza prasa

Szczyt Unii rozpadł się, a być może rozpadnie się sama Unia. Wszyscy są
zgodni, że winni temu są Polacy. Przed trzema laty w Nicei otrzymali
całkowicie niesprawiedliwy przywilej i teraz chcą go sobie zachować z typowo
polską krnąbrnością. Już siodłają konie i ostrzą szable. Może też podjudza
ich wielki przyjaciel George Junior."
Obserwuj wątek
    • woytas Re: Czesi znaja swoich sasiadow ! ? 15.12.03, 18:14
      czesi jqak sama nazwa wskazuje to najwieksi kabociorze w swiecie wiec ten text
      pozostawie bez komentarza
      • Gość: ballest Oni maja w rekach a PL w gebie !!! IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 15.12.03, 18:35
        Obojetnie co bys napisal, ale gospodarke maja duzo lepiej zorganizowana jak
        Polska !
        To nie ulega watpliwosci.

pyrsk
        ballest
        • woytas Re: Oni maja w rekach a PL w gebie !!! 15.12.03, 20:27
          dokladnie
          szczegolnie na drodze do Teplic z przejscia granicznego Zinwald/Cinowec
          na kazdym zakrecie burdel...
          • silesius88 Niemcy i burdele nadgraniczne przy zakretach 15.12.03, 22:01
            woytas napisał:

> dokladnie
            > szczegolnie na drodze do Teplic z przejscia granicznego Zinwald/Cinowec
            > na kazdym zakrecie burdel...

No, nie tylko tam ... cala granica niemiecko-czeska to jeden wielki burdel, raj
            dla pedofili niemieckich, tanie zarcie i piwo.

A Czesi to Niemcow tak bardzo kochaja ze im tzw. Kraj Sudecki z pocalunkiem w
            d... oddadza. To tez jedyne miejsce na swiecie gdzie dalej moga wyzywac sie na
            Cyganach (na potomkach tych ktorzy przezyli tzn. tych, ktorych ONI - NIEMCY nie
            wymordowali) A swoja droga to dziwne ... Niemcy gardza przeciez Cyganami ...
            hmm ... seks z nieczystymi rasowo podlog nich ludzmi ? Oj Niemcy, Niemcy tylko
            tak dalej ... brunatni ku mojej radosci w grobach sie przewracaja.
            Napewno mozna tam spotkac niejednego krziknika/szlezjera z domen "de"

silesius88
            • Gość: Jan [...] IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.03, 22:54
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • ballest [...] 15.12.03, 23:38
                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                • Gość: Hanysek Re: Monika L.polskim wzorem! IP: 5.5R1D* / *.is-energy.de 16.12.03, 08:40
                  ty walniety w durna lepetyne koczkodanie - najpierw zakladasz watek, ktory
                  swiadczy jedynie o twojej umyslowej tepocie, a pozniej uzalasz sie nad jego
                  poziomem - starczy uwiad dotknal nie tylko twoje przyrodzenie ale przede
                  wszystkim sczatki twoich szarych komorek tepaku!
                  • ballest Re: Monika L.polskim wzorem! 16.12.03, 09:05
                    Gość portalu: Hanysek napisał(a):

> ty walniety w durna lepetyne koczkodanie - najpierw zakladasz watek, ktory
                    > swiadczy jedynie o twojej umyslowej tepocie, a pozniej uzalasz sie nad jego
                    > poziomem - starczy uwiad dotknal nie tylko twoje przyrodzenie ale przede
                    > wszystkim sczatki twoich szarych komorek tepaku!

A moze zostales pradem porazony, bo nie znam watku, zebys cos na temat napisal.
                    W piaskownicy przegrales a Tu tez przegrywasz, trudno, podziel sie z twoim
                    losem , zreszta jak reszta Polakow, ktory za nieudolnosc swoich "szabelkarzy"
                    placic bedzie.
      • Gość: Edziu A w Bawarii juz sie ciesza,ze odpadna IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.03, 10:28
        i beda niezalezni.
    • Gość: builder Re: Polska zna swoich sasiadow ! ? IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 16.12.03, 01:07
      jak bym byl prokuratorem najwyzszym tzw. uni europejskiej to bym ci postawil
      zarzut podrzegania na tle politycznym w stosunku do Polski!

dlugo nie pociagniesz mistrzu!

ballest napisała:

> "Czeska prasa: Polacy siodłaja konie i ostrzą szable
      >
      >
      > oprac. grab 14-12-2003, ostatnia aktualizacja 14-12-2003 16:30
      >
      > Szczyt Unii rozpadł się, a być może rozpadnie się sama Unia. Wszyscy są
      > zgodni, że winni temu są Polacy - pisze tutejsza prasa
      >
      > Szczyt Unii rozpadł się, a być może rozpadnie się sama Unia. Wszyscy są
      > zgodni, że winni temu są Polacy. Przed trzema laty w Nicei otrzymali
      > całkowicie niesprawiedliwy przywilej i teraz chcą go sobie zachować z typowo
      > polską krnąbrnością. Już siodłają konie i ostrzą szable. Może też podjudza
      > ich wielki przyjaciel George Junior."
      >
      • ballest Re: Polska zna swoich sasiadow ! ? 16.12.03, 09:10
        Gość portalu: builder napisał(a):

> jak bym byl prokuratorem najwyzszym tzw. uni europejskiej to bym ci postawil
        > zarzut podrzegania na tle politycznym w stosunku do Polski!
        >
        > dlugo nie pociagniesz mistrzu!

Jak bys byl !!! ale nie jestes !
        jestes malym polonista solidarnosciowym, wprawdzie nie taki "KULTURALNY" jak
        hanysek, ale duzo Tobie nie brakuje do jego Niveau!

tak pisza w Niemczech:

W Niemczech "Sueddeutsche Zeitung" ocenił, że Polska "udaje wielką", lecz "nie
        pokazała prawdziwej wielkości". "Obstawanie Polski przy niestosownie wysokiej
        liczbie głosów w Radzie UE wykazuje, że polski rząd nie pojął tajemnicy sukcesu
        Europy, która polega na rezygnacji z suwerenności. Rezygnacja z narodowych
        bastionów na rzecz silnej wspólnoty powoduje, że UE jest jedyną taką
        organizacją państw i wzorem dla innych regionów świata. Warszawa będzie musiała
        się tego nauczyć. Na początek wystawiła sobie - naruszając wszelkie kryteria
        konwergencji - świadectwo europejskiej niedojrzałości" - czytamy."

To

• bolek5 Re: Polska zna swoich sasiadow ! ? 16.12.03, 10:14
          Witam!

Ten fragment tekstu SZ podoba mi się szczególnie: "(...) polski rząd nie pojął
          tajemnicy sukcesu Europy, która polega na rezygnacji z suwerenności".

Nareszcie nawet do Niemców dotarło, na czym polega istota Wspólnoty. Teraz
          tylko patrzeć, jak szlachetni i mądrzy Niemcy zaproponują rozwiązanie
          _s_p_r_a_w_i_e_d_l_i_w_i_e_ ograniczające suwerenność _w_s_z_y_s_t_k_i_c_h_
          państw UE ;D

Pozdrawiam

Bolek
          • Gość: Gryps Re: Polska zna swoich sasiadow ! ? IP: 62.206.176.* 16.12.03, 12:32

Ballest rozumie tylko to co chce i jak chce .
            Sa tez w Niemczech dzienniki piszace prawde o tym jak bylo.
            Tylko one podaja fakty nie pasujace w teorje "europejczyka wz 2003 "
            choc ten nie odbiega od wz 1939 .
            Czy Polska glosujac ZA konstytucja dostala by te fundusze ktore sie podobno
            skresli? Tez nie wiadomo . Tylko wtedy bylo by juz po ptokach.
            A nasz balisto pierwszy wyl by ze smiechu ze tak Polske w konia zrobili .
            Widzialy "galy" co w Nicei podpisaly . Chyba ze podpisywala banda idiotow
            nie swiadoma tego co robi?

"Tagesspiegel": Polska domagała się dotrzymania obietnic

Niemiecki dziennik "Tagesspiegel" broni w opublikowanym dziś komentarzu
            stanowiska polskiego rządu na szczycie w Brukseli.

Polacy, którym zarzuca się teraz "narodowo-szowinistyczną postawę" oraz brak
            zrozumienia dla Europy, domagali się w Brukseli tego, co obiecano im w Nicei -
            zauważa komentator.

"Ci, którzy dwa lata temu obiecali Polakom całą liczbę głosów wyborczych (w
            Radzie UE), przede wszystkim prezydent Francji Jacques Chirac, nie chcieli
            teraz wywiązać się z obietnicy" - czytamy w komentarzu.

info.onet.pl/842561,12,1,0,120,686,item.html
            • ballest Re: Polska zna swoich sasiadow ! ? 16.12.03, 12:54
              Czy Wy naprawde czytacie co ja pisze !
              Przeciez zawsze pisze , ze celem Europy nie jest Europa suwerennych panstw
              tylko oparta na regionach calosc jako cialo polityczne ze wspolna polityka
              obronna i gospodarcza (Euro juz mamy) i zagraniczna.
              W Europie nie ma miejsca dla panstw nacjonalistycznych takich jak Polska, czy
              to naprawde tak trudno zrozumiec!

Co do Nicei, to Nicea ma obowiazowac do 2009 roku , tu sie kloca co ma
              obowiazowac po tym roku, a jak wspolna konstytucja to tez demokratyczny
              podzial glosow, oj grypsiku, jak by sie Niemcy wtedy nie zgodzily, to by Polski
              wcale w Europie nie bylo, przyszla do swoich glosow jak MARYJA DO JEZUSA a
              teraz szumi jak "maly Wladzio"

• Gość: Hanysek Re: Polska zna swoich sasiadow ! ? IP: 5.5R1D* / *.is-energy.de 16.12.03, 16:03
                ballest - ty jestes tylko bezdennie glupi!!!
                • Gość: Ignor Re: Polska zna swoich sasiadow ! ? IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.03, 16:23
                  .
              • bolek5 Re: Polska zna swoich sasiadow ! ? 16.12.03, 17:32
                Witam!

ballest napisała:

> W Europie nie ma miejsca dla panstw nacjonalistycznych takich jak Polska,

A takich jak Niemcy? ;D

Pozdrawiam

Bolek
                • Gość: Bundesliga Re: Polska zna swoich sasiadow ! ? IP: 195.27.163.* 16.12.03, 17:57
                  a od kiedy to Bundesrepublik Deutschland jest nacjonalistyczne
                  napatrzyles sie za duzo Sztiglica i 4 pancernych czy tylko ta zawsze bredzisz
                  Podstawa funkcjonowania Bundesrepubliki jest Federacja
                  tak samo jak Bundesrepublik Oesterreich
                  i Eidgenosische Bundesrepublik Schweiz (ta tylko na polgwizdka w UE)
                  Verienigtes Koenigreich der Niederlande
                  to samo Belgia Wlochy a nawet Luxemburg sa panstwami zwiazkowymi
                  Francja odkreca to co Napolenon narozrabial z Departamentami
                  wraca do Regionow bo nie mogli wytrzymac nacisku migracyjnego na Paryz
                  to samo Hiszpania i Portugalia czy Grecja
                  to sa wszystko panstwa zwiazkowe
                  tak samo jak kazde panstwo skandynawskie i same panstawa skandynawskie jako
                  takie miedzy soba - to sa wszystko FEDERACJE
                  a ty wyjezdzasz jakimis gorylskimi prawdami ze Studia Filmowego w Lodzi

• bolek5 Re: Polska zna swoich sasiadow ! ? 16.12.03, 18:46
                    Witam!

Gość portalu: Bundesliga napisał(a):

> a od kiedy to Bundesrepublik Deutschland jest nacjonalistyczne (...) to sa
                    wszystko FEDERACJE
                    > a ty wyjezdzasz jakimis gorylskimi prawdami ze Studia Filmowego w Lodzi

O! Jaki uprzejmy i inteligentny dykutant. Tekst aż skrzy się prawdziwie
                    europejskim dowcipem najwyższej próby. A ta idea, zgodnie z którą federacyjny
                    charakter państwa wyklucza - jeśli dobrze zrozumiałem - egoistyczną politykę.
                    Cóż za błyskotliwość! Ciekawi mnie tylko, dlaczego na Pana liście nie znalazły
                    się USA? Jeżeli dobrze znam ich ustrój, to jest to państwo najbardziej godne
                    zaufania ze wszystkich, które Pan wymienił, bo najmniej - ze względu na
                    federacyjny charakter - zdolne do wyartykułowania egoistycznego, narodowego
                    interesu.
                    Druga sprawa, że chyba niezbyt dobrze Pan zna Ballesta. Posługuje się on
                    językiem polskim bardzo dobrze, ale czasem robi błędy, głównie stosując kalki
                    językowe z niemieckiego. W poście, na który Pan tak inteligentnie zareagował,
                    Ballestowi chodziło najprawdopodobniej o państwo "narodowe". Zbulwersowała
                    mnie jego teza o koniecznym zaniku państw tego rodzaju w UE na rzecz regionów.
                    Zbulwersowała mnie, bo Konwent Konstytucyjny akurat wyraźnie preferuje państwa
                    przed regionami czy obywatelami, państwom oddając właśnie prawo decydującego
                    głosu i to podwójnie, ponieważ państwa mają mieć prawo głosowania i za siebie
                    i za swoich obywateli. Ja tu nie widzę odejścia od idei państwa narodowego,
                    raczej wręcz przeciwnie. Ale ja jestem tylko prostym gorylem, więc pewnie się
                    mylę, a Pan - Wielce Szanowny Musungu - zaraz mi na pewno wszystko kulturalnie
                    i rzeczowo wyjaśni.

Pozdrawiam mimo wszystko

Bolek
                    • Gość: Untermensch-Antifa Do Bolka5 IP: *.adsl.hansenet.de 16.12.03, 20:08
                      Nie chce sie wtracac, ale ... prosze zwrocic uwage na "IP" inteligentnego
                      dyskutanta. To ten antysemita i faszysta Walter Bertin wystepujacy pod setkami
                      nickow (jeden_z_rajchu, Pommern, wiedzacy, kongres wiedenski itd. w
                      nieskonczonosc) U mnie jest juz na totalnym ignorze.

--
                      pozdr.
                      Untermensch-Antifa
                      • bolek5 Re: Do Bolka5 16.12.03, 20:22
                        Witam!

Gość portalu: Untermensch-Antifa napisał(a):

> Nie chce sie wtracac, ale ... prosze zwrocic uwage na "IP" inteligentnego
                        > dyskutanta.

Nie zwróciłem uwagi :o) Postaram się zapamiętać sobie to IP.

Dziękuję i pozdrawiam

Bolek
                        • ballest W slonecznych BRELACH do Europy ! 17.12.03, 00:03
                          "Ballestowi chodziło najprawdopodobniej o państwo "narodowe". Zbulwersowała
                          mnie jego teza o koniecznym zaniku państw tego rodzaju w UE na rzecz regionów.
                          Zbulwersowała mnie, bo Konwent Konstytucyjny akurat wyraźnie preferuje państwa
                          przed regionami czy obywatelami, państwom oddając właśnie prawo decydującego
                          głosu i to podwójnie, ponieważ państwa mają mieć prawo głosowania i za siebie
                          i za swoich obywateli. Ja tu nie widzę odejścia od idei państwa narodowego,"

Bolek!w pierwszej czesci racje masz chodzilo mi o panstwa narodowe, ale ja niem
                          mam slownika i czasu zeby gdzies w sieci tam zerknac dlatego te czeste bledy! (
                          z biegiem czasu bede lepszy)
                          W dalszym ciagu Twych wywodow musze Tobie kategorycznie zaprzeczyc, kazde nowe
                          panstwo przyjete do Unii musialo zmienic swoja administracja na "historyczne
                          regiony" moze Polacy a takze Ty tego nie zauwazyles, ale ja na to uwage
                          zwrocilem (moze mi w tej spotrzegawczosci moje bardzo dobre kontakty do
                          Brukseli pomagaja)
                          Jesli zauwazyles w rejonach przygranicznych juz powstaly wszedzie EUROREGIONY!
                          Granic juz czesciowo nie ma, - ale Regiony sa celem UE.
                          Wiadomo, ze z dnia na dzien nie mozna przejsc z Europy krajow narodowych do
                          Europy historycznych regionow , ale to jest nasz cel i to powinien byc tez cel
                          dzisiejszych Polakow , ktorzy pozniej beda Slazakami, Malopolanami,
                          Wielkopolanami,Brandenburczykami, Mazurami , Kaszubami itd !
                          Tak jak Niemcy takze Slazakami, Szwabami, Bawarczykami , czy Czesi - Slazakami,
                          Morawami, czy Czechami albo Bawarczykami!

pyrsk
                          ballest
                          • bolek5 Re: W slonecznych BRELACH do Europy ! 17.12.03, 07:38
                            Witam!

ballest napisała:

> Bolek!w pierwszej czesci racje masz

Miło mi, ale to marginałek

> W dalszym ciagu Twych wywodow musze Tobie kategorycznie zaprzeczyc,

I ja Tobie również ;)
                            Nie wyjaśniłeś mi moich wątpliwości. Podobnie jak Ty nie jestem szczególnym
                            entuzjastą idei narodowej jako takiej. Chętnie powitam kiedyś powstanie
                            takiego organizmu politycznego, który tą ideę zmarginalizuje i będzie
                            dokładnie "a-narodowy". Nie mogę jednak pozwolić, aby o moich losach decydował
                            ktoś, kto będzie się kierował obcą, nie moją ideą narodową. Nie dlatego, że
                            mam coś np. przeciwko Niemcom, ale dlatego, że mnie by to zwyczajnie uderzyło
                            po kieszeni. Konwent nie zaproponował uczciwych, "a-narodowych", rozwiązań.
                            Wręcz przeciwnie - zaproponowana realizacja zasady podwójnej większości
                            ewidentnie preferuje państwa narodowe. To włąśnie była główna przyczyna fiaska
                            w Brukseli. Każdy rozsądny komentarz po szczycie podkreślał, że powodem
                            niepowodzenia było obstawanie _wszystkich_ państw przy ich interesach
                            narodowych.

Pozdrawiam

Bolek
                            • ballest Re: W slonecznych BRELACH do Europy ! 17.12.03, 13:18
                              Przyczyna fiaska w Brukseli byla postawa Polski, podobno Hiszpania chciala sie
                              dogadac!
                              Nie mozna wprowadzic demokratycznej konstytucji zapominajac w niej o
                              mieszkancach Europy, takiej demokracji nigdy nie bylo i nie bedzie!
                              Polacy maja zreszta skosny poglad na demokracje, przyklad Iraku jest tego
                              dowodem!
                              "Nie mogę jednak pozwolić, aby o moich losach decydował
                              ktoś, kto będzie się kierował obcą, nie moją ideą narodową. Nie dlatego, że
                              mam coś np. przeciwko Niemcom, ale dlatego, że mnie by to zwyczajnie uderzyło
                              po kieszeni. Konwent nie zaproponował uczciwych, "a-narodowych", rozwiązań.
                              Wręcz przeciwnie - zaproponowana realizacja zasady podwójnej większości
                              ewidentnie preferuje państwa narodowe. "

To o czym ja pisze, jest wizja przyszlej Europy bez granic z mozliwoscia
                              poruszania i pracowania wszystkich jej mieszkancow we wszystkich europejskich
                              regionach wiec nigdy nioe bedziesz miec pewnosci co dla ciebie zle a co
                              dobre, bo jestes mieszkancem Europy a nie Polski , Niemiec, francji.
                              Juz teraz produkujemy towary "MADE IN EU" a nie in Germany.
                              • bolek5 Re: W slonecznych BRELACH do Europy ! 17.12.03, 14:45
                                Witam!

ballest napisała:

> Przyczyna fiaska w Brukseli byla postawa Polski, podobno Hiszpania chciala
                                sie
                                > dogadac!

Nawet jeśli, to i tak Frank-Reich nie chciał z nimi rozmawiać o jakichkolwiek
                                odstępstwach od Konwentu. Przywołując plotkę o hiszpańskiej gotowości do
                                ustępstw sam wskazałeś winnych fiaska. W pierwszych komentarzach po szczycie
                                Berlusconi wyraźnie powiedział, że polsko-hiszpańskie stanowisko było
                                elastyczniejsze, niż franko-niemieckie

> Nie mozna wprowadzic demokratycznej konstytucji zapominajac w niej o
                                > mieszkancach Europy, takiej demokracji nigdy nie bylo i nie bedzie!

Toż właśnie tłumaczę jak Herman kozie na rowie, że propozycja Konwentu nie była
                                demokratyczna, bo preferuje państwa narodowe przed ich obywatelami.

> To o czym ja pisze, jest wizja przyszlej Europy

Mnie Twoje wizje nie interesują. Ja piszę o realiach, a te są takie, że bogaci
                                prowadzą coraz bardziej egoistyczną i agresywną politykę. Gdy spadło im tempo
                                wzrostu i w oczy zajrzało widmo wyborczej porażki, przestali widzieć dalej niż
                                koniec własnego nosa. Byłbym idiotą, gdybym w takich warunkach pozwolił im
                                potrzymać mój portfel.

Pozdrawiam

Bolek
                                • Gość: ballest Nie bedzie nam Niemiec w twarz plul ? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 17.12.03, 18:18
                                  Bolek juz pisalem Polacy maja bardzo skosne spojrzenie na demokracje, zreszta
                                  Ty takze.
                                  1.Jesli dla Ciebie demokracja jest, ze dwa kraje z wspolna liczba mieszkancow
                                  ok. 71 milionow mieszkancow maja 54 glosy a kraj z 84 milionami tylko 29
                                  glosow .
                                  2.Obydwa kraje produkuja 1/6 produkcji tego co ten kraj z 84 mln. produkuje
                                  3.Obydwa kraje chca od tego kraju pieniazki zbierac , zeby sie rozwinac mogli
                                  4.Obydwa ktraje chca ale rozkazywac w Europie dlugo po 2009 roku,

TO BOLECZKU nalezysz do grona polskich nacjonalistow , ktorzy udawaja
                                  inteligentnych ale w rzeczywistosci sa przepelnieni rzadza nienawisci do Europy
                                  i dlatego nie moga wiedziec na czym demokracja polega.
                                  To nalezysz do tych ktorzy do EUROPY nie naleza i nalezec nie chca, a wiec
                                  zostancie tam gdzie jestescie.

Jak by Polacy na miejscu Niemiec byli, to by z nami wcale na ten temat
                                  nierozmawiali.

pyrsk
                                  ballest
                                  • bolek5 Re: Nie bedzie nam Niemiec w twarz plul ? 17.12.03, 20:38
                                    Witam!

Gość portalu: ballest napisał(a):

> Bolek juz pisalem Polacy maja bardzo skosne spojrzenie na demokracje,
                                    zreszta
                                    > Ty takze.

Nie potępiaj wszystkiego, czego nie rozumiesz

> 1.Jesli dla Ciebie demokracja jest, ze dwa kraje z wspolna liczba
                                    mieszkancow
                                    > ok. 71 milionow mieszkancow maja 54 glosy a kraj z 84 milionami tylko 29
                                    > glosow .

A co to ma wspólnego z demokracją? Po pierwsze: nie identyfikuj demokracji z
                                    rządami większości - to nie XIX wiek. Po drugie: nawet z punktu widzenia XIX-
                                    wiecznej tradycji system proponowany przez Konwent jest ułomny. Warunkiem
                                    minimum demokracji jest aby podmioty głosowania dysponowały głosami równymi w
                                    sensie materialnym i formalnym. W systemie "konwentowym" podmiotem głosowania
                                    pozostają państwa narodowe. Co to za równość, gdy jeden podmiot ma mieć głos
                                    dwa razy silniejszy od drugiego? Oddajmy prawo głosowania samym obywatelom
                                    Europy, przekażmy kluczowe kompetencje ponadnarodowemu Parlamentowi, do
                                    którego będziemy wybierali przedstawicieli z ponadnarodowych list wyborczych w
                                    trans-granicznych okręgach. To będzie demokracja. Konwent proponuje dominację
                                    silnych państw narodowych i nic ponadto.

> 2.Obydwa kraje produkuja 1/6 produkcji tego co ten kraj z 84 mln. produkuje

A miało być tak pięknie ;) Solidarność, wspólnota, jedność ;) A jak przyszło
                                    co do czego bogaty mówi biedakowi: "dostajesz ochłapy z mojego stołu więc
                                    nasza nasza solidarność i równość będzie polegać na tym, że ty mi oddasz
                                    przysługę, gdy ja zechcę, a ja tobie - też gdy ja zechcę" ;)

> 3.Obydwa kraje chca od tego kraju pieniazki zbierac , zeby sie rozwinac
                                    mogli

I otwierają swoje rynki, żebyście Wy mogli zarobić

> 4.Obydwa ktraje chca ale rozkazywac w Europie dlugo po 2009 roku,

Rozkazywać? Demagogia czystej wody. Przecież jedyną zaletą (a dla niektórych
                                    wadą) systemu nicejskiego jest właśnie to, że nikt nikomu nie może rozkazywać.

> TO BOLECZKU nalezysz do grona polskich nacjonalistow , ktorzy udawaja
                                    > inteligentnych ale w rzeczywistosci sa przepelnieni rzadza nienawisci do
                                    Europy
                                    >
                                    > i dlatego nie moga wiedziec na czym demokracja polega.
                                    > To nalezysz do tych ktorzy do EUROPY nie naleza i nalezec nie chca, a wiec
                                    > zostancie tam gdzie jestescie.

No więc szczerze Ci powiem: zgadłeś. Do takiej EUROPY jaką sobie wymarzyłeś
                                    rzeczywiście nie chcę należeć. I nie jestem żadnym nacjonalistą. Po prostu
                                    pilnuję swojej kieszeni. To jedyne racjonalne zachowanie w gospodarce rynkowej.

> Jak by Polacy na miejscu Niemiec byli, to by z nami wcale na ten temat
                                    > nierozmawiali.

A to Niemcy z nami rozmawiają? ;) Coś przeoczyłem?

Pozdrawiam

Bolek
                                    • Gość: Edek Re: Nie bedzie nam Niemiec w twarz plul ? IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.03, 23:40
                                      Tu mamy przyklad slabosciji Polakow.Niemcy sie nie zgodzili - wiekszosc uznaje to decyzje za rozwazana,przemyslana.Polacy sie tez nie zgodzili.Europa ich obwinia za nierozwage,nieprzemyslenie...
                                      Mieszkalismy w Polsce,wiemy jak Polacy mysla.Dziadostwo...
                                      • bolek5 Re: Nie bedzie nam Niemiec w twarz plul ? 18.12.03, 09:26
                                        Witam!

Gość portalu: Edek napisał(a):

> Tu mamy przyklad slabosciji Polakow.Niemcy sie nie zgodzili - wiekszosc
                                        uznaje
                                        > to decyzje za rozwazana,przemyslana.Polacy sie tez nie zgodzili.Europa ich
                                        obwi
                                        > nia za nierozwage,nieprzemyslenie...

Większość? Jaka większość? Większość Twoich znajomych, czy większość gazet,
                                        które czytasz? A co do Europy: Frank-Reich to jeszcze nie Europa egocentryku ;)

> Mieszkalismy w Polsce,wiemy jak Polacy mysla.Dziadostwo...

Nie umiesz myśleć bez użycia wielkiego kwantyfikatora?

Pozdrawiam

Bolek
                                        • Gość: Edek Re: Nie bedzie nam Niemiec w twarz plul ? IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.03, 15:01
                                          zeby kogos ocenic,musisz miec odstep.Musisz druga strone dobrze poznac.
                                          Ja znam swietnie obie strony.I powiem,ze to Polacy sie osmieszyli,nie Niemcy.Znowu Europa gada o Polakach,nie o Niemcach.Nie daje to Polakom do myslenia??Daje,ale Polacy mysla,ze narod wybrany,musi cierpiec.I to nastepne polskie cierpienie....Och wy glupie Gorole....
                                          • bolek5 Re: Nie bedzie nam Niemiec w twarz plul ? 18.12.03, 18:12
                                            Witam!

Gość portalu: Edek napisał(a):

> Znowu Europa gada o Polakach,nie o Niemcach.Nie daje to Polakom do myslenia??

Owszem - daje. Przede wszystkim dowodzi, że nic nie zastąpi Bertelsmanna i
                                            Springera.

Pozdrawiam bez odbioru. Pana liga nie dla mnie.

Bolek
        • Gość: builder Re: Polska zna swoich sasiadow ! ? IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 17.12.03, 21:48
          ni tobie to ocenic`!, to co Warszawa zastosowala wobec obecnych wladz EU to
          jej odpowiedz` na zaistniala sytuacje!
          jezeli uwazasz, ze Polacy postapili zle to wydaje mi sie, ze mozna by bylo
          ustosunkowac` sie z twojej strony do tego raczej bardziej optymistyczniej niz
          tak jak to ty teraz przedstawiasz!
          mozesz byc` temu przeciwny oczywis`cie i nic po za tym!, a z tego co widac`
          twoje posty podrzeguja do nie popierania strony polskiej i tu pyt.; jak jest
          ballest?, o co ci czlowieku chodzi?

jezeli ta cala UE ma tak wygladac` jak to Niemcy i Francuzy stworzyly to tak
          jak ja tez bardzo chcialem tak teraz powoli zaczynam sie zastanawiac` nad ta
          sytuacja!, UK jest wam dyrektorom bardzo potrzebna co nie ballest? i swoje
          robi i tak po prawdzie nic nie mozec`ie nic nie mozecie im zrobic`, i jak
          mys`lisz dlaczego?
          • ballest Puk, puk, Europo ! 17.12.03, 23:31
            "Po drugie: nawet z punktu widzenia XIX-
            wiecznej tradycji system proponowany przez Konwent jest ułomny"

Tak, masz racje , w Europie nie wiedza co znaczy demokratyczna konstytucja bo
            Europa "ciemna" jest, - jak zreszta kazdy , kto nie jest po polskiej mysli!
            Tylko ta ciemna i w Twoich oczach ulomna Europa sie rozwinela,
            a ULOMNA Polska "berlami" do Europy puka, ale jak na obiad do stolu
            zaproszona zostala, to po zjedzonym obiadku z widelcem na sasiadow sie udala,
            bo rece jeszcze w porzadku!
            • bolek5 Re: Puk, puk, Europo ! 18.12.03, 09:37
              Witam!

ballest napisała:

> Tak, masz racje , w Europie nie wiedza co znaczy demokratyczna konstytucja
              bo
              > Europa "ciemna" jest, - jak zreszta kazdy , kto nie jest po polskiej mysli!

Cóż za retoryczna finezja! Brałeś lekcje? Gdyby jeszcze odpowiedź była
              bardziej na temat zasłużyłbyś na piątkę, a tak to zaledwie trzy i pół
              (to "pół" tylko z powodu Świąt ;)).

> Tylko ta ciemna i w Twoich oczach ulomna Europa sie rozwinela,

O przyczynach rozwoju Europy pisałem tu:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=9651292&a=9673110
              Swoją potęgę Europa zawdzięcza wyłącznie temu, że w XIX w. znalazły się siły
              zdolne przełamać opór ówczesnych elit i wymóc na nich polityczne i ekonomiczne
              ustępstwa wobec biedniejszych współobywateli. Dziś sytuacja jest podobna:
              znowu Europa ma wielką szansę i znowu elity nie rozumieją na czym polega ich
              długofalowy, strategiczny interes.

> a ULOMNA Polska "berlami" do Europy puka, ale jak na obiad do stolu
              > zaproszona zostala,

Aha. W charakterze głównego dania ;)

Pozdrawiam

Bolek
              • ballest Re: Puk, puk, Europo ! 18.12.03, 10:36
                "Zainwestowane w infrastrukturę "biedaków" zwiększają ich
                zdolność do wchłaniania towarów i usług produkowanych przez bogaczy. Każda
                marka wraca do niemieckiej kieszeni z nawiązką"

Tak, marki wrocily z nawiazka???,
                Jak , nie mogly, bo Niemcy wam dlugi umorzyli , jak mogla wiec mareczka z
                powrotem wrocic, napisz jak???
                Zobacz wymiane handlowa miedzy Polska a Niemcami, to zauwazysz, ze prawie
                Export i Import sa na tym samym poziomie.

Jesli myslisz o samochodach to masz racje, tutaj duzo wiecej eksportowano do
                Polski jak importowano, ale za nie Polska nie placi, tylko nasze ubezpieczenia.
                Mam tyle kolegow, juz kzdemu w Polsce auto ukradli, (Mnie na razie nie,
                odpukac, choc 3 razy probowali i nawet haracz sciagac ode mnie probowali)
                • bolek5 Re: Puk, puk, Europo ! 18.12.03, 11:02
                  To dla Ciebie wymiana handlowa jest tylko wtedy korzystna, gdy Ty masz z niej
                  więcej, niż Twój partner? To inwestycje niemieckie w Polsce zupełnie są
                  nieopłacalne? Dokładacie do nich? Mój Boże jacy z Was bezinteresowni ludzie.
                  Wręcz naiwni idealiści ;D

Pozdrawiam

Bolek
                  • ballest Re: Puk, puk, Europo ! 18.12.03, 11:47
                    Nasz zaklad zainwestowal w Polsce,Cnawet mase pieniedzy), teraz u nas ludzi
                    zwalniaja, a cale linie produkcyjne do Wrocka przenosza, tak nam sie oplacila
                    wspolpraca z Polska, a pozniej wypisuja na Forum, ze w Niemczech bezrobocie,
                    wcale sie temu nie dziwie.
                    Do tego musielismy jeszcze Polakow szkolic w obsludze, fajna wspolpraca.

Ja jestem akcjonariuszem zakladu, wiec na tym troche na tym korzystam, ale co
                    maja inni na tym traca.
                    Dla Niemiec jako panstwa to zaden "geszeft"
                    Dla Polakow i akcjonariuszy , na razie tak.
                    • Gość: Hanysek Re: Puk, puk, Europo ! IP: 5.5R1D* / *.is-energy.de 18.12.03, 15:35
                      W durna lepetyne sie palnij koczkodanie!!!
                    • Gość: Edek Re: Puk, puk, Europo ! IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.03, 16:06
                      Za piec lat Niemcy zamkna fabryke we Wroclawiu i otworza np,w Rumunii.Zawsze znajda sie panstwa tansze.Gdyby na to trzeba bylo patrzec!Widzicie z VW.Dal produkowac czesci w tanich krajach i za niedlugo bedzie bankrutowal.I dobrze mu.
                      Na szescescie wiele firm w Niemczech tu zostaje chocby ze wzgledu na infrastrukture typu autostrada czy internet.I dokladnosc niemieckiego robotnika,ktorego w przeciwienstwie do wschodnich kolegow nie trzeba pilnowac i poganiac..
                      • Gość: ballest Re: Puk, puk, Europo ! IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 18.12.03, 17:28
                        U nas Firmy nie zamkneli, tylko czesc produkcji przeniesli do Polski,
                        konstrukcja, desyn oraz kluczowe "Arbeitsgangi" sa dalej u nas.
                        Racje masz, ze czesc produkcji bedzie dalej na wschod przeniesiona, bo Polacy
                        zarabiaja z roku na rok wiecej a wydajnosc nie taka jak u nas!

pyrsk
                        ballest
                        • Gość: builder Re: Puk, puk, Europo ! IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 19.12.03, 00:07
                          zaczynasz mnie z postu na post rozs`mieszac` ta wasza niemiecka wydajnos`ciom,
                          ech
                          po wielkim fiasku w europie zachodniej Niemcy ruszyly na wschod by tam robic`
                          interesy
                          zrobili co mogli i czas sie wycofac` - tak czy owak kasa w banku jest i nikt
                          wam tego nie moze zabrac`
                          z drugiej strony medalu oprocz Nioemcow mondrze tez mys`leli Korean`czycy i ci
                          tez ni z tad ni z owad nagle w ekstremalnym momencie splajtowali - coz za
                          dziwny zbieg okolicznos`ci, , wszyscy co inwestowali w Polsce w latach 1990-96
                          nagle sie wycofuja z branzy, , i ty ballest wiesz dlaczego?

> U nas Firmy nie zamkneli, tylko czesc produkcji przeniesli do Polski,
                          > konstrukcja, desyn oraz kluczowe "Arbeitsgangi" sa dalej u nas.
                          > Racje masz, ze czesc produkcji bedzie dalej na wschod przeniesiona, bo
                          Polacy
                          > zarabiaja z roku na rok wiecej a wydajnosc nie taka jak u nas!
                          >
                          > pyrsk
                          > ballest
                    • bolek5 Re: Puk, puk, Europo ! 18.12.03, 18:16
                      Witam!

ballest napisała:

> Dla Niemiec jako panstwa to zaden "geszeft"
                      > Dla Polakow i akcjonariuszy , na razie tak.

Upraszczasz. Zarobiłeś, zapłaciłeś podatek więc i państwo coś z tego ma. A
                      poza tym: jeżeli rzeczywiście chcesz integracji, to musisz zaakceptować takie
                      wydarzenia. Nie można zjeść ciastko i mieć ciastko.

Pozdrawiam

Bolek
                      • Gość: ballest Re: Puk, puk, Europo ! IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 18.12.03, 19:11
                        Ja chce Europy ale Ty ja nie chcesz.
                        Wiekszosc Polski chce tylko do Unii z powodu materialnych korzysci, anie z
                        powodu tego , ze sa Europejczykami !

Pyrsk
                        ballest
                        • bolek5 Re: Puk, puk, Europo ! 18.12.03, 19:27
                          Witam!

> Ja chce Europy ale Ty ja nie chcesz.

Twojej wymarzonej chyba rzeczywiście nie. Dopłacałbym w niej ze swoich
                          podatków do wakacji niemieckich emerytów na Majorce. Na ten cel nawet jeden
                          złoty to za dużo. Mamy tu w Polsce pilniejsze potrzeby.

> Wiekszosc Polski chce tylko do Unii z powodu materialnych korzysci, anie z
                          > powodu tego , ze sa Europejczykami !

No to jesteśmy zupełnie tacy sami, jak sześć krajów rządających ograniczenia
                          budżetu UE.

Pozdrawiam

Bolek
                          • ballest Re: Puk, puk, Europo ! 18.12.03, 23:38
                            Bolek, wiesz jaki Problem nie tylko my ze soba mamy!
                            Ja wychodze z zalozenia , ze skonczy sie Polska. Niemcy, Francja i inne panstwa
                            a powstanie EUROPA i historyczne regiony europejskie a my wlasciwie wszysca
                            bedziemy jej obywatelami na tych samych prawach.
                            Polacy jako jedyny narod , tego nie chca a ty takze nie , wiec po co chcecie
                            EUROPY tylko i wylacznie dla wlasnej korzysci!
                            Zreszta , jak sam wiesz, POLACY jako jedyni nie zostali zasymilowani przez
                            dziesiatki lat w Ameryce, w Niemczech takze nie (to ich juz rozni np. od
                            Slazakow , ktorzy bardzo latwo sie asymiluja)
                            Jak wiesz osoby Twego pokroju zawsze u nas w EUROPIE problemem byli i beda,
                            dlatego zbierajcie manatki i won z UE !

pyrsk
                            ballest

• bolek5 Re: Puk, puk, Europo ! 19.12.03, 10:25
                              Witam!

ballest napisała:

> (...) zbierajcie manatki i won z UE !

Zastanawiałem się jak Ci odpowiedzieć ale musiałbym się bardzo zniżyć, więc
                              dam sobie spokój. Koń jaki jest każdy widzi. Nie potrzeba komentarzy.

Pozdrawiam

Bolek
                    • Gość: builder Re: Puk, puk, Europo ! IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 18.12.03, 23:40
                      to cus` zle twoje derektory we wspolprace zainwestowaly, pomys`lec`, ze Poloki
                      w nowej demokracii zaistnieli nie do kon`ca to i majom luki w systemie inni,
                      ktorzy inwestuja na polskim rynku
                      wydaje mi sie ballest, ze wyglada to tak; twoi dyrektorzy inwestowali bo
                      wiedzieli, ze zrobia kase(czasowo) i tez,
                      ze tego typu interes nie bedzie trwal w nieskon`czonos`c` i czas sie w
                      ekstremalnym punkcie wycofac`!
                      wielu inwestorow inwestowalo w Polsce i zobacz ilu ich zostalo?
                      dla przykladu ci podam lata najwiekszych inwestycji w Polsce (1990-96) i sie
                      skonczylo

ballest napisała:

> Nasz zaklad zainwestowal w Polsce,Cnawet mase pieniedzy), teraz u nas ludzi
                      > zwalniaja, a cale linie produkcyjne do Wrocka przenosza, tak nam sie
                      oplacila
                      > wspolpraca z Polska, a pozniej wypisuja na Forum, ze w Niemczech bezrobocie,
                      > wcale sie temu nie dziwie.
                      > Do tego musielismy jeszcze Polakow szkolic w obsludze, fajna wspolpraca.
                      >
                      > Ja jestem akcjonariuszem zakladu, wiec na tym troche na tym korzystam, ale
                      co
                      > maja inni na tym traca.
                      > Dla Niemiec jako panstwa to zaden "geszeft"
                      > Dla Polakow i akcjonariuszy , na razie tak.
                      >
                      • ballest Re: Puk, puk, Europo ! 19.12.03, 00:15
                        To nie dyrektorzy inwestowali, tylko my, SA albo po ang. PLC, - a my tego
                        zakladu tak szybko nie zamkniemy, bo sie jeszcze nie zaamortyzowal.
                        • Gość: builder Re: Puk, puk, Europo ! IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 19.12.03, 00:29
                          ballest napisała:

> To nie dyrektorzy inwestowali, tylko my, SA albo po ang. PLC, - a my tego
                          > zakladu tak szybko nie zamkniemy, bo sie jeszcze nie zaamortyzowal.
                          >

w kazdej SA albo PLC istnieja po ang tzw. HEADS, to sa ludzie, ktorzy
                          wszystkim dyryguja, i ich glos sie bedzie bardziej liczyl niz twooj w czym ci
                          bardzo wspolczuje
                          • ballest Re: Puk, puk, Europo ! 19.12.03, 08:39
                            Ja mosz recht, ze sa ludzie co decyduja, a my chcieli byc na Slasku "prezent"
                            Dlatego ta inwestycja tam a nie w Czechach, czy Slowacji!
                            • Gość: Hanysek Re: Puk, puk, Europo ! IP: 5.5R1D* / *.is-energy.de 19.12.03, 08:42
                              jesli idioto uzywasz niemieckich slow, to staraj sie przynajmniej o poprawna
                              pisownie!!!
                              • ballest Puk, puk, Hanyseczek, albo skad ta zgrzota ! ! 19.12.03, 09:44
                                A moze dozyje jeszcze tego, ze Ty cos na temat skreslisz, co najmniej dystans
                                miedzy toba a Builderem zwieksza sie z dnia na dzien!
                                • ballest Re: Puk, puk, Hanyseczek, albo skad ta zgrzota ! 20.12.03, 09:50
                                  Przepraszam,
                                  Mialo byc ZGRYZOTA, ceha charakteryzujaca naszego hanyseczka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka