balest2 31.12.03, 11:48 Wyjeżdżam. Znikam. Jadę tam, gdzie już byłam i gdzie bardzo chcę być. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adolf Re: POLSKA Tu jest mój Heimat !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.03, 13:59 WRACAM MAM DOSC NIEMIEC Odpowiedz Link Zgłoś
walterbertin Re: POLSKA Tu jest mój Heimat !!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.12.03, 14:38 wy wogole nie pojeliscie pojecia Heimat ani Polska ani Niemcy nie moga byc niczyja Heimat Heimat to sa strony rodzinne a nikt sie nie urodzil jednoczenisnie na Podlasiu i Lubelskiem czy w Warsiawce albo w Krakowi - chyba raczej jestesci heimatlose komunistyczne internacjonaly Odpowiedz Link Zgłoś
walterbertin Re: POLSKA Tu jest mój Heimat !!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.12.03, 14:41 gdyby Polska byla twoja Heimat to bys miala druzyne Legia-Wisla Krakow-Warszawa - ty masz ciagle geny uszkodzone przez internationana komune i dlatego nie rozumiesz co to jest Heimat - strony rodzinne Moze dlatego jest dobrze ze wyjezdzasz - badz uprzejma nie wracac zza Uralu Odpowiedz Link Zgłoś
darek1918 Re: Walter bertin skąd jesteś? 31.12.03, 15:25 Walterze Bertnie mam pytanie skąd ty jesteś bo nie pasujesz mi za bardzo na Ślazaka. Jesteś może z Mazur? Odpowiedz Link Zgłoś
fan_waltera Walter pochodzi spod Warszawy 31.12.03, 16:07 Jest wnukiem zydowskiego aptekarza. My Grandfather Waclaw Styczynski is on your list, with his drugstore, will you contact me Walter Bertin <walterbertin@gmx.de> Walter Bertin Eichenstr. 4 D-85416 Langenbach Germany, +49 8761 9662 - www.jewishgen.org/family/g199802190012392832.html Na zydowskiej liscie mieszkancow Grojca pod Warszawa jest dziadek Waltera Waclaw Styczynski wlasciciel apteki!!! Radzynowicz J.- Spozywcze, groceries, comestibles Rajner J.- Felczer, assist. surgeon, barbier-chirurg Ratynski J.- Szewc, shoemaker, cordonnier Ratynski W.- Jadlodajnia, restaurant, restaurant Reszka J.- Szewc, shoemaker, cordonnier Rokosz F.- Kolodzieje, carter, charron Romanowski F.- Herbaciarnia, tea house, debit de the Rotsztajn J.- Manufaktura, notions store, merceries Rozenberg- Blacharz, tinsmith, ferblantier Rozensztajn R.- Spozywcze, groceries, comestibles Rubin M.- Blawaty, dry-goods, tissus Rubin M.- Spozywcze, groceries, comestibles ______________________________________________________________________________ Styczynski W.- Apteczne sklad, drugstore, droguerie ______________________________________________________________________________ __ Swiercanek J.- Zelazo, iron, fers Szpiler J.- Krawiec, tailor, tailleur Sztrajm Estera- Lekarze dentysta, dentist, dentiste Szulc H.- Akuszerka, midwife, sage-femme Szumanska M.- Jadlodajnia, restaurant, restaurant Szymczak W.- Ciesie, carpenter, charpentier Tufman I.- Krawiec, tailor, tailleur Walczak - Slusarz, locksmith, serrurier Walsztejn- Kowal, blacksmith, forgeron Wasowski Stefan-Lekarz, physician, medecin Wolfsohn Ch.- Spozywcze, groceries, comestibles Wolfsohn J.- Spozywcze, groceries, comestibles www.jewishgen.org/family/karpman.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolf Re: Walter pochodzi spod Warszawy IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.03, 16:11 Autor: fan_waltera To ten durny arnold7 - ja ciebie znajde troche czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Walter pochodzi spod Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 16:16 www.republika.pl/walterbertin/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Walter pochodzi spod Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 16:18 www.bertinfamily.de/family/walter0.htm Odpowiedz Link Zgłoś
fan_waltera Walter !!! 02.01.04, 20:37 Twoj syn ma bardzo semicka urode to pewnie po dziadku Wacku aptekarzu z Grojca.Powaznie mowie oczy ma bardzo zydowskie. www.bertinfamily.de/family/oscar0.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty cos placzesz a bo ja tam wiem kto z kim sie tentegowal IP: 195.27.163.* 07.01.04, 17:23 To ze moj dziadek, a pradziadek Oscara jest na liscie JewishGen mieszkancow Grojca pod Warszawa - to wcale nie znaczy, ze moj dziadek byl Zydem, co jest bez znaczenia przynajmniej dla mnie, bo czy byl czy nie byl to nie mam pojecia, bo umarl zanim go moglem poznac. Pozatym gdyby patrzec na takie zewnetrznosci, to ja sam mam nos jak gasnica do gaszenia gromnic - tak ze moze. - ale w takim razie "Wielki Slazak" co mu ulice i szpitale i szkoly na Slasku ponazywali, ten co pomagal Korfantemu polonizowac Slask, tez bylby semita - pomyslales, ze Waclaw i Wincety to jedna rodzina - Schloonzaki z Grojca ???. tak ze nie szczekaj, bo na swich szczekasz. Jak sie dobrze wczytasz to na tej liscie sa wszystcy jak by sie teraz powiedzialo "prowadzacy dzialanosc gospodarcza" - i zydzi i ruskie i polaki i niemcy - ta cala okolica, jak i Lodz czy Bialystok, byla Heimat 4 narodow albo i wiecej narodow bo i Heimat cyganow, tatarow, a nawet chinczykow z Polski tez. - ale bylo to w czasie kiedy car trzymal za morde polskich narodowcow, i za takie wystapienia jak twoje to czynownik carski bil w morde nahajem. ale nie ma to jak polski narodowy-komunizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Walter pochodzi spod Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 16:19 Na mój gust to on był w Polsce ale z jakimś einsatzcomando 60 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
fan_waltera Re: Walter pochodzi spod Warszawy 31.12.03, 16:27 Walter przyznaje sie kim jest!!! Autor: walterbertin Data: 12.10.2003 21:04 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list + odpowiedz cytując ------------------------------------------------------------------------------ -- - to jest moj dziadek - ktory figuruje na zydowskiej liscie mieszkancow Grojca - wszystkich mieszkancow Zydow Polakow Niemcow, ktorzy w Grojcu prowadzili dzialalnosc gospodarcza. A dziadek mial tam apteke. Niestety nie poznalem mojego dziadka a jego prawdopodobnie jego kuzyn Doktor W. Styczynski walczyl o polskosc Sloonska - (wielki mi Sloonzak z Grojca pod Warszawa - tak jak Korfanty za wielkopolskie pieniadze). Przeciez ja jestem Niemcem z Polski i u mnie granica idzie srodkiem przez album fotografii przodkow - i ja zadnego z nich sie nie wypieram `Co wiecej ja tylko odpieram ataki szowinizmu polskiego i glupot szerzonych na podstawie schidkowych czerwonych przekretow prawd historycznych. Szkoda ze Schidki w KC PPR (pozniej PZPR) poprzekrecaly nazwy takich miejscowosci jak Marienburg czy Frauenburg a z Tempelburg /Czaplinkiem to juz szczyt Schidkowo-Czeronego chachmenctwa - i naginania historii - Schidki w czerwonych jarmulkach skreslily z polskiej mapy grod zalozony przez Templariuszy Dobrze ze przynajmniej nie ma Stalinogrodu a sa Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
fan_waltera Wujek Niemca Waltera 31.12.03, 16:29 WINCENTY STYCZYŃSKI (1872-1922) "Dr Styczyński działacz-patriota, zginą za sprawę polską- jak bohater-żołnierz- na posterunku" (J. Gawrych, Hotel Lomintz, 1947, s. 96) "Nie opuszczę Gliwic prędzej, póki nie wypełnię tutejszych swych obowiązków politycznych" pisał dr med. Wincenty Styczyński dnia 28 marca 1922 roku do swych kolegów w Poznaniu. W niecały miesiąc później dnia 18 kwietnia został skrytobójczo zamordowany. W ciągu swego pięćdziesięcioletniego życia, dwadzieścia lat pracy zawodowej i działalności niepodległościowej poświęcił ludności polskiej ziemi gliwickiej. Wszedł na trwałe do historii Górnego Śląska. Stał się symbolem walki polskich Gliwiczan o powrót do polski. Po doktorze Andrzeju Mielęckim, zamordowanym dnia 17 VIII 1920 roku w Katowicach, był to drugi lekarz który poniósł śmierć męczeńską za sprawę wyzwolenia narodowego polskich Ślązaków. Społeczeństwo miasta Gliwic uczciło pamięć Styczyńskiego odsłaniając tablicę pamiątkową na frontonie domu w pobliżu gdzie mieszkał, (dom w którym mieszkał uległ rozbiórce podczas przebudowy miasta) przy obecnej ul. 1 Maja. Na wniosek władz miejskich Ministerstwo Oświaty Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej w 1963 roku nadało III Liceum Ogólnokształcącemu w Gliwicach imię dr med. Wincentego Styczyńskiego. Służba zdrowia upamiętniła Styczyńskiego nadając jego imię Szpitalowi Miejskiemu w Chorzowie-Batorym. W Chorzowie, Gliwicach, Katowicach, Wodzisławiu, Tarnowskich Górach istnieją ulice nazwane jego imieniem. W 50 rocznicę tragicznej śmierci ponowiono propozycję by uczcić pamięć Styczyńskiego nazywając Szpital Miejski w Gliwicach jego imienia. Inicjatywa ta poprzez Zarząd Miejski Związku Bojowników o Wolność i Demokrację w Gliwicach toruje sobie drogę do realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powstancy Slascy Re: Wujek Niemca Waltera IP: *.zuhause / *.mcbone.net 01.01.04, 15:40 Jak widzisz teraz jakie to bylo te powstania slaskie Korfanty swinia-karierowicz oplacany z Poznania, Slazak za cudze pieniadze jak nie mial szansy na nastepne wybory do parlamentu pruskiego to wystartowal do polskiego sejmu - kosztem Schloonzakow i Wieck Styczynski - lekarz-gorol prawdopodobnie z Grojca pod Warszawa, ktory najpierw popowstawal - oczywiscie dla dobra Schloonzakow a potem przeniosl sie na niemiecka strone do Gleiwitz - bo tam byli bardziej kasiaci pacjenci niz gorolskie Kohlenschlepper. To daje caly obraz panoszenia sie Goryli w Schloonsku - Gorolskiego Chaziajstwa. Cale te powstania slaskie to tak jakby tureccy gastarbeiterzy probowali przylaczyc Berlin do Turcji - bo tylu sie ich najechalo do Kreuzberg. Odpowiedz Link Zgłoś
ballestrem Niemiec z Warszawy 01.01.04, 15:46 O nazwisku Ireneusz Styczynski!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stiglitz Re: Niemiec z Warszawy IP: 195.27.163.* 02.01.04, 18:26 mow do mnie Janku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oberschlesier Re: Niemiec z Warszawy IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.04, 12:17 dla mnie to on sie nawet Kaluz Odbytniczusz nazywac moze, - korfanty byl syfem, zdrajca,sprzedawczykiem, jego zasyfiale dzieciaki dupe z polski zabraly i do stanow wyemigrowali, bo by ich slazacy chyba powiesili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walter-Warszawiak Ja jestem Niemcem z Warszawy IP: 195.27.163.* 31.12.03, 16:42 z samego srodmiescia rog Zurawiej i Marszalkowskiej jak E.Wedel co go komuna na 22 Lipca przerobila czy Lippop na Woli co go komuna na Zaklady Dzierzynskiego czy podobnie przerobila czy E.T.A Hoffmann ktory zalozyl warsiawiakom filharmonie bo by mieli tylko gre na harmoszce a nie Warszawska Jesien Jazzowa czy wiekszosc potomkowow Warszawiakow pochowanych na cmentarzu ewangielickiem (w wiekszosci Niemcow) i dlatego Warszawa (srodmiescie) to jest meine Heimat - moje strony rodzinne, a Deutschland ist mein Vaterland. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: POLSKA Tu jest mój Heimat !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 10.01.04, 19:21 Ziemio ojczysta, ziemio jasna, nie będę powalonym drzewem. Codziennie mocniej w ciebie wrastam radością, smutkiem, dumą, gniewem. Nie będę jak zerwana nić. Odrzucam pusto brzmiące słowa. Można nie kochać cię - i żyć, ale nie można owocować.(...) By na tej twarzy spokój był i dobroć, i rozumny uśmiech, naród mój nie żałuje sił, walczy i tworzy, i nie uśnie. Pierścienie świetlnych lat nad nami, ziemia ojczysta pod stopami. Nie będę ptakiem wypłoszonym ani jak puste gniazdo po nim." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oberschlesier dzieki bogu, IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.04, 02:15 z pewnoscia juz dosyc nakradlas i mozesz wracac do swojej ojczyzny pokozaczyc , a jak sie kasa znowu skonczy to znajdziesz sobie nowa ojczyzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: POLSKA Tu jest mój Heimat !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.04, 10:55 POLSKA Tu jest mój Heimat Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: POLSKA Tu jest mój Heimat !!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.01.04, 20:21 To dlaczego w Niemczech sie tulaz, wracaj do Polski, - ale prosze, nie na SLASK! Takich uobudnikow tam nie potrzebujemy ! Odpowiedz Link Zgłoś