Dodaj do ulubionych

PDA a TomTom

02.10.06, 17:20
Witam,
Mam pytanie do zaawansowanych uzytkownikow nawigacji.
Nosze sie z zamiarem zakupu urzadzenia do nawigacji jednak
jestem nieco zdezorientowany. Urzadzenia typu PDA sa tansze np od TomTom
ktory wydaje sie byc mniej funkcjonalny. Mam na mysli fakt ze TomTom
to 'tylko' nawigacja, podczas gdy PDA to urzadzenie wielofunkcyjne.
Jak wyglada to w rzeczywistosci i jakie urzadzenie lepiej nabyc?
Pozderawiam,
Lukasz
Obserwuj wątek
    • max9810 Re: PDA a TomTom 02.10.06, 19:42
      Tak jak słusznie zauważyłeś , urządzenia PDA są wielofunkcyjne. Ja na przykład
      mam w swoim MDAIII trzy nawigacje AutoMape, TomToma, Igo2006. Czasami tego czego
      nie mogę znależć na jednym jest na innym programie. Pozatym mam do użytku worda
      , exela, mogę przegladać www, inaczej mówiac moge korzystać z niego jak z
      komputera. Zakupiłem do niego 2 GB kartę i narazie mi to wystarczy. Ja osobiście
      nigdy bym się nie zamienił np na tylko TomToma. Wiesz pozatym mam jeszcze w
      swoim pda telefon tak więc Ja już , przynajmniej narazie nie zamienię się na
      inny sprzęt.
      Wybór Pda to już osobny temat tam tez można poszaleć. Ostateczna decyzja należy
      jednak do Ciebie. Serdecznie pozdrawiam.
      • jack.flash Uwaga na AutoMape i niektore PDA 02.10.06, 23:03
        Ja mam PDA iPQA4150 i do tego HP GPS z NavTeq nawigacja na Ameryke Polnocna.
        Pracuje to wspaniale.
        Na wiosne zainstalowalem kilka nowych systemow na Europe na probe, a potem
        wybralem i kupilem nawigacje "ViaMichelin", ktora umozliwiala nawet zwiedzanie
        pieszo Paryza. Pracowalo to rowniez bez zadnych problemow.
        Schody sie zaczely w Polsce, gdy nabylem AutoMape. Poprostu sa jeszcze bardzo
        duze niedociagniecia z praca z GPS. Ponoc jest to spowodowane problemami z HP
        iPAQ 41xx, to oczywiscie jest mozliwe. Ale inne programy dawaly sobie z tym
        rade. Wydawaloby sie, ze AutoMapa tez powinna. FAQ na ich Web Site daje mgliste
        pojecie, ze problemy sa. Natomiast sposoby zaradzenia temu sa dosc
        nieskuteczne. Po dlugich probach udalo mi sie wypracowac optymalny sposob
        instalacji i uruchomiania w roznych okolicznosciach. Najwazniejsze jest
        instalowac w pamieci glownej i zrobic backup na dodatkowa karte, by sie
        wyratowac w razie hard-reset. Automapa zainstalowana na zewnetrxnej karcie
        zazyna Bluetooth i staje sie bezuzyteczna.
        Z ciekawostek, gdy AutoMapa pracuje z GPS (bez mapy) na polkuli Zachodniej,
        wspolrzedne sa z kapelusza, np. E -4 63' 934.6" !!!!
      • weasel1982 Re: PDA a TomTom 03.10.06, 10:44
        Hej,
        dzieki za uwagi i sugestie.
        Czy nie jest jednak tak ze urzadzenia dedykowane do nawigacji
        jak np TomTom700, sa w tym skuteczniejsze niz 'kombajny' ktorymi sa PDA?
        Bo z doswiadczenia wiem ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego.
        Pytanie z tego wyplywa nastepujace. Czy PDA z zainstalowna nawigacja ustepuje w
        czyms urzadzenia stricte nawigacyjnym?
        Pozdrawiam

PS.
        Moja wiedza w tej materii jest kapke ograniczona, wiec jesli wypisuje
        banialuki - dajcie znac :)
        • jack.flash Re: PDA a TomTom 03.10.06, 18:08
          Trudno jest definitywnie powiedziec co jest lepsze. Ja mam PDA/GPS dwa
          urzadzenie osobno. Poprostu kilka lat temu dostalem HP iPAQ4150. Potem
          dolaczylem HP GPS. Gdybym kupowal to taraz to bym nabyl PDA z wbudowanym GPS.
          Jesli jade samochodem uzywam glownie nawigacji, jesli chodze po miescie to PDA
          moze sluzyc do komunikacji na Internet, notatek, itd.
    • iguan_007 Re: PDA a TomTom 03.10.06, 11:29
      Hej,

w przeciwienstwie do osob piszacych wczesniej, ja nie jestem zadowolony z
      zestawu PDA+GPS. Dla mnie laczenie gps z palmtopem, koniecznosc zasilania 2
      urzadzen, "komputerowa" oblsuga jest bardzo niepraktyczna. Osobiscie nie
      zdecyduje sie na taki zestaw ponownie.

Pozdrawiam,
      Iguan
      • kz0 Re: PDA a TomTom 08.10.06, 21:31
        A ja tam nabyłem to i jestem b. zadowolony, pokazuje nawet drogę żużlową na moja
        działke: www.mapamap.pl/traffic/produkt.php

pozdrawiam. kz0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka