amatorka 12.05.06, 11:01 napiszcie prosze czy test byl trudny i jak sobie z nim poradziliscie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: skibi Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:37 egzamin byl prosty. troche niezrozumialy tekst słuchna, ale rozumienie tekstu czytanego - proste. Dali artykul o dziewczynie urodzonej 24.12 i czy jest to wada czy zaleta. Jako tworzenie wlasnych form byla do napisania pocztowka z gor do kolezanki, uwzglednic atrakcje turystyczne, pogode i napisac, kiedy sie wraca. Dluga forma to list nieformalny do kolezanki z niemiec o spedzeniu wakacji na obozie sportowym, a w nim: jak wygladal dzien, wspomniec o nowopoznanej przyjazni, opowiedziec o zawodach, w ktorych wzielo sie udzial. Dla mnie - proste :) zobaczymy, jak będzie z wynikami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARCIN Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: 213.199.207.* 12.05.06, 12:25 Ja nie wiem czy ktoś chce nam na złośc zrobić , ale te teksty były trudne na maksa , prawie wszytko strzelałem , próbna była normalna dało sie cos zrozumiec a tu prawie nic, jedynie pocztówka mnie ratuje i list, który mam nadzieje że w miare dobrze napisałem , teraz wszystko w rekach Boga czy zdam ta mature czy nie, nikomu nigdy nei życze takiego czegos pisac , miejmy nadzieje że tylko w tym roku się na nas tak wyżyli dają trudne matury z jezyków.NAPEWNO Z NIEMIECKIEGO!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.06, 12:49 Ja tez uważam że matura z niemieckiego była bardzo trudna, prawie nic nie zrozumiałam, wiekszośc strzelałam, czekam z niecierpliwościa na wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sokół Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: 83.238.13.* 12.05.06, 12:52 Ech, oni są nienormalni... Po co takie trudne dają? Listy do napisania były całkiem łatwe, ALE RESZTA??! Może nie jestem zbyt dobry z niemca, ale naprad za strzeelanie to mnie przynajmniej do dobrej jednostki wezmą;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skibuś niemiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:58 tekst ze zrozumienia i słuchany był okrponie trudny z powrównaniem z probnego to naperawde trzeba było mozg wysilić. Mam nadzieje ze te stzrały bede dobre i uratuje mnie pocztowka i list Odpowiedz Link Zgłoś
venom87 Re: jak Wam poszlo na niemieckim? 12.05.06, 12:55 Cześć, ja również uważam jak Paula że matura była zbyt trudna. Dość trudne Horverstehen i Leseverstehen. Ale prace pisemne łatwizna. Mam nadzieje że dostane gdzieś z 65%-75%. Pozdorwienia dla wszystkich którzy zdawali Niemiecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzystki Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 13:06 Hej, naprawde przesadzili z tym tekstem do sluchania..forma pisemna prosta..ciekawe co dali na rozszerzonym :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JELI Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:31 Co wy mowicie ja mam 16 lat i wiedzialbym jak odpowiedziec na wiekszosc pytan liczylbym na 85% :) ofkz przed kompem sie latwiej rozwiazuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka (; Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 13:10 Kurde nie spodziewałem się, że będzie takie trudne. Rozumienie ze słuchu masakrycznie mi poszło, rozumienie czytanego może coś po trafiałem, pocztówka łatwa list głupio że w czasie przeszłym :( (z nerwów nad pierwszymi zadaniami nie napisałem zbyt dobrze wręcz jak na mnie tragicznie) obawiam się że to będzie najgorszy wyników z moich matur (próbnych) z niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krasnoludka18 Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.onecik.pl / 83.238.163.* 12.05.06, 13:11 Nawet łatwy, przynajmniej DUŻO łastwiejszy od biologii:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosna Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 13:29 za ten test powinni pokolei strzelać (tak jak ja na maturze i mam nadzieje że celnie ) do tych co ten test układali!!!!! to było coś strasznego niec praktcznie nie rozumiałem a przecierz neimieckiego się naprawde troche uczyłem masakra jak nie zdam to się tne pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bear ale jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 13:35 Czekam na odp na stronie CKE. Trudniejsza od próbnej. Boję się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frz pytanko dot. listu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 13:43 No taki maly problemik: napisalem list w czasie terazniejszym tj.: - napisalem ze obecnie biore udzial w obozie - ze biore udzial w roznych koinkurencjach - ze poznalem kogos (to akurat na pewno w przeszlym) - i jakie sa obiekty (to chyba moze byc w terazniejszym, bo ocena stanu faktycznewgo) ale moze mi ktos powie jak to ocenia ze mam w terazniejszym :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamcia:) Re: pytanko dot. listu IP: *.acn.waw.pl 12.05.06, 15:05 Ja tez pisałam te same rzeczy w teraźniejszym, no bo po polsku tez tak powinno być:) wsztstko masz dobrze, tak myśle:) nie bój żaby;) Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frz Re: pytanko dot. listu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:06 dzieki :D pytalem znawcy: najwyzej utna za poprawnosc ale nie za tresc :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamcia:) Re: pytanko dot. listu IP: *.acn.waw.pl 12.05.06, 15:08 ale dlaczego miał(a)byś za to mieć mniej pkt :] już po kilkunastu razach jak pisałam, mi za to nie ucieli:P i 4 mam na koniec wiec chyba jest ok:D pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egzaminator Re: pytanko dot. listu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 17:10 wszystkie formy czasowników będą uznane za błędne, a więc nie przyznają ci punktów za poprawność (max 2 pkt) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frz Re: pytanko dot. listu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 18:23 moze przyznaja :P w 15% bledow sie zmieszcze bo mam 3-4 czasowniki zle a reszta jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skyy Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:15 Jak dla Mnie był trudny.Nie powiem,żebym była slaba z niemieckiego,ale jak dla przeciętnego ucznia to był skok w głęboką wodę. Tekst ze słuchania był chyba najtrudniejszy. Zero jakiegokolwiek powiązania gdy się czytało możliwe odpowiedzi.Poza tym dużo trudnego słownictwa ,którego nie używamy czesto na lekcjach. Tekst czytany tez nie wydawał mi się najłatwiejszy,bo ja wspomniałam- dużo trudnego słownictwa.Cieżko zaznaczyć dobrze odp gdy się rozumie połowe zdania a w odp widzi się coś jeszcze zupełnie innego:/ Pocztówka i list były w miarę,chociaż też się dałam chapsnąć na kilku błędach. Dużo strzelania najkrócej mówiąc.I albo ktos ma do tego szczęście,albo nie .. Ja należe do drugiej gr. i modle się,aby miec chociaż te 30% :( Powodzenia innym ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.is.net.pl 12.05.06, 14:17 ale do bani,. bardzo trudne bylo nie wiem jak wy sadzicie :( jestem zalamany chyba bede musial powtarzacz. jedno pytanko: czeba pisac daty w liscie i pocztowce ? help :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:22 Mnie na lekcjach uczono, że się pisze. Ale to zapewne nie bedzie mialo duzego znaczenia jeśli pozostała forma jest poprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frz Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:07 mnie uczono ze nie pisze sie (na maturze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egzaminator Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 17:13 nie jest to konieczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtolot Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:24 Witam mam problem, bo w pocztówce podpisałem się swoim imieniem jakie będą tego konsekwencje ??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamcia:) Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.acn.waw.pl 12.05.06, 15:07 Mi mówili, że 1 pkt za to pójdzie. niestety:( ale co to jest jeden pkt:) ważne że zdasz :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egzaminator Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 17:15 A skąd egzaminator będzie wiedział, że to jest twoje imię. Żadnych konsekwencji nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menek Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:28 Skad wziasc odpowiedzi do pozostalych grup, bo z "A" sie nie da sprawdzic jak ktoś miał b i c :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frz Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:09 We wszystkich pytania byly identyko, tylko kolejnosc inna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menek Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:03 No własnie wiem, ze inna kolejność, chodzi mi o to, że ja nie pamietam rozwiązań z treści, tylko punkty, abc, abbo prawda, fałsz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudzienka Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.comel / *.static.metro.comel-it.com 12.05.06, 14:30 mi całkiem niźle. miałam dobre przeczucie i sie sprawdziło. myślę że będę mie 33 punkty vczyli 66%. myśle że to dobry wynik. (tymbardziej że rano dużo niebrakowało aby któś przyłożył mi w samochód i bym w cale nie dojechała). pozdrowionka dla ekonomistek z Białego Boru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tygrysek! Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:00 Hmm.. jestem zadowolony pomimo, że jestem w technikum miałęm kosę z niemca i zadanie ze słuchu jak dla mnie proste było..ale co do tekstu o urodzinach to był nie zrozumiały...ale jak ktoś nie był koszony z niemca a poszedł,bo myślał że na lajcie napisze to się wtopił.. 24punkty z pierwszej cześci a II to licze tak na 11:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamcia:) Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.acn.waw.pl 12.05.06, 15:01 Hej! Pozdrawiam wszystkich co pisali.. byłam nie w formie(choroba), ale poszło mi nie zgrosza.. 71% obliczyłam bez wypracowań, więc źle nie jest. Chciałam mieć 80%, ale wiadomo, wypracowania coś obniża:P Trzeba przyznać, że w porównaniu z próbną - było trudniejsze. Ale tak moim zdaniem powinno być- tylko słuchanie było jakies "lewe";) Kusse!:) Die Daumen drucken! (no i zaszpanowałam:P) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tygrysek! Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:08 hmmm ciekawe jak można mieć 71% skoro za 1punkt = 2% faktycznie zdolny Jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamcia:) Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.acn.waw.pl 12.05.06, 15:14 oj.. to sie robi tak:] te punkty które uzyskałam, podzieliłam przez ogół (nie oceniam sobie wypracowań). Więc (małe mat.przypomnienie) - 25 (pkt. które zdobyłam) dzielę na 35( to max pkt. z czytania i słuchania) i o tym chyba wspomniałam:) polecam odpocząć:) ps. przyjde tu w lipcu i zobaczymy kto zdolniejszy:D bez ironii(przynajmniej ja) :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joli Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.06, 15:10 Ogólnie to nie było takie trudne,chociaż próbna była dużo prostrza.jedno słuchanie mi nie poszło. Zestresowałam sie, że nie zdążyłam doczytać pytań i zgubiłam się w tym tekście. I nie lubię pisać o sporcie!Już wole list formalny, że chcę się opiekować dziećmi. Ale dzięki literaturze lagrowej przypomniałam sobie, że Lager to obóz:-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frz Prog punktowy na SGH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:13 Pewnie wielu pisalo niemiecki aby miec 2 jezyki na SGH. Wie ktos od ilu (z 333pkt) przyjmowali w tamtym roku ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frz Re: Prog punktowy na SGH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:18 Jak od 0 pkt ?? za malo chetnych czy co ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KB Re: Prog punktowy na SGH IP: *.e-wro.net.pl 12.05.06, 15:24 bylo 280 na 400 .... mialem wtedy 250 :( a teraz mam z 255 ale na 333 ... mysle ze prog bedzie w okolicach 240-250 oby.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frz Re: Prog punktowy na SGH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:42 ja bede mial kolo 280 - 300 chyba powinno starczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olusia Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:15 w ogóle mi nie poszlo...60% blee a na próbnej 80% PORAŻKA Odpowiedz Link Zgłoś
asiammm1 Re: jak Wam poszlo na niemieckim? 12.05.06, 15:39 a czy rozszerzony się już skonczył....jak było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: 212.244.5.* 12.05.06, 15:45 dosyć dobrze co najmniiej 85% ale za to rozszerzenie poje..e, tematy nudne!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:09 Mi poszło całkiem dobrze, była ani trudna ani prosta taka średnia mam coś około 64-70%, więc jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka (; Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:26 ostatni raz przypadkowo kliknęłam i wysłałam komencik bez treści, więc naprawiam błąd. Muszę przyznać, że mam niespełna 17 lat i szykuję się, by zdawać rozszerzony niemiecki... jak na razie musżę przyznać, że ani Horverstehen, ani Leseverstehen nie było zbyt trudne. Słownictwo dość zrozumiałe... Oczywiście wiem, że ze stresem i ze słuchu o wiele gorzej się rozumie. Jednak myślę, że mogliście trafić gorzej, więc trzymam kciuki, żeby wyniki wszystkim przyszły takie jak chcecie :* P.S. nie mogę się doczekać, jaki temat był na rozszerzonej? Może mi ktoś napisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mardoc Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:29 opisac starsza osobe ktora wywarla na tobie wrazenie czy jakos tak, rozprawka wypowiedz sie na temat wyjezdzania mlodziezy za granice cos takiego i opowiadanie o wyprawie w gory.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DZINN Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:41 Ja uważam że matura podstawowa była dosyć prosta oczywiście była ona duzo trudniejsza od próbnej ale to było do przewidzenia natomiast maturka rozszerzona była bardzo trudna jak dla mnie narazie wiem że bede miał z podstawowej około 80-85 pkt ale boje sie o rozszerzoną a wiem że była trudniejsza niż ta z anglika i jak my germaniści mamy konkurować o miejsca na studia z osobami zdajacymi angielski :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DZINN Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:42 Oj poprawiam sie 80-85% oczywiscie ale chyba każdy zrozumiał w końcu niemiecki jest dla madrych ludzi :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natasia:) Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:46 no nawwet moze byc choc sluchanie niezbyt latwe bylo:(wlasnie sobie sprawdzilam podstawowa i stracilam no az 6pkt czyli 12%:(ale nie jest zle...napewno mam wiecej niz 30%:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 17:16 hej :) taka srednia była ta matura... na pewno trudnijesza od probnej. druga czesc mnie poraziła ;) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiora Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 17:13 podstawowy poziom byl nawet ok :) troche trudniejszy niz na probnrej, ale dalo sie napisac;) z kolei to co bylo na rozszerzonej to porazka [; sluchanie bylo trudne, a czytanie to juz totalny kosmos ;o. wiekszosc strzelalam, no bo co.. [; pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: jak Wam poszlo na niemieckim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 17:14 Ja uważam że teksty do słuchania i czytania były trudne...rozszerzona byla łatwa a zwłaszcza 3 arkusz tam mam prawie wszystko dobrze.... ogolnie to mam 1 bład w podstawowym i jeden blad w rozszerzonym ale neistety pewnie jeszcze mi odciagna z pisemnych prac bo mam pare bledow...ogolnie nie jestem baaaardzoz adowolona !!! prtzesadzaja na maturze ..!!!! próbne byly banalne bpo mialam 100 % teraz bedzie troszku mniej:) ale nie ma sie czym przejmowac...bo za niedlugo czeka nas 4 miesiace wolnego:D Odpowiedz Link Zgłoś