Dodaj do ulubionych

turecki od zera.. help

28.12.08, 17:05
witam wszystkich.. od pewnego czasu zaciekawił mnie język turecki..
chciałabym się go nauczyć .. czy moglibyście napisać kilka
niezbędnych wskazówek jak uczyć się tego języka? czy jest możliwe
nauczyć się choć troszkę samemu w domu, a nie w szkole? ile czasu
potrzebowaliście żeby w miarę rozmawiać po turecku?
mam nadzieję, że możecie mi pomóc.. z góry dziękuję.. pozdrawiam
2iki2
Obserwuj wątek
    • desira Re: turecki od zera.. help 30.12.08, 18:25
      Najlepiej byś miała jakiegoś nativa za nauczyciela ;) i gdybyś była w Turcji :P Moja znajoma po roku pobytu w Turcji i uczenia się rozumiała dość dobrze ten język aczkolwiek, gdy rozmawiała z kierownikiem dworca w sprawie pozwolenia nam pojechania innym pociągiem niż było to określone na bilecie (nasz pociąg pojechał bez nas i trzeba było negocjować :D) rozumiała go piąte przez dziesiąte ale najważniejsze, że się dogadała :D Ja byłam na czwartym semestrze studiów w Turcji i miałam tam lekcje tureckiego, teraz uczęszczam na kurs tureckiego TSP i często rozmawiam z moimi znajomymi (także na tematy związane z zawiłościami języka tutrcekiego) Turkami i Turczynkami i też potrafiłabym się dogadać w nieskomplikowanych kwestiach :) a tureckiego uczę się od lutego br. Na kursie na który uczęszczam w przeciągu 12-13 tyg. można podskoczyć z jednego poziomu na drugi ;) (np. z a1 na a2)

A jeśli chodzi o naukę tureckiego w domu... hmm jeśli jesteś w posiadaniu treściwych notatek to oczywiście się czegoś nauczysz. Ale jeśli zapamiętasz coś, co będzie błędne, to później możesz mieć problem ze skorygowaniem tego.

Życzę powodzenia w nauce!

• baltazarek Re: turecki od zera.. help 30.12.08, 20:44
        mnie też się wydaje, że dużo łatwiej z lekcji, to język może nie trudny, ale
        kompletnie inny, niż polski, niemiecki, czy francuski...
        napisz skąd jesteś, może kogoś znajdziemy....
        • mariawmarmaris Re: turecki od zera.. help 31.12.08, 11:28
          ja właśnie uczę się z błędem i jestem tego świadoma. nie mam czasu na opanowanie
          gramatyki, więc nie znam odmiany czasowników dlatego mówię tylko bezokolicznikami :)
          muszę się wreszcie zmusić do przebrnięcia przez kolejne strony podręcznika..

Pozdrawiam,
          Marysia
          • uc-ha Re: turecki od zera.. help 31.12.08, 17:13
            Nu, troszkę ciężko samemu.. Ja na razie próbuję, ale póki co - wkuwam słówka,
            chcę uniknąć właśnie jakiegoś błędu, dlatego jak tylko w lutym będę wiedziała na
            pewno, że lecę do Istambułu (Erasmus) to łapię się za jakieś korepetycje - w
            Krakowie chyba nie będzie mi trudno kogoś znaleźć.. ;-)
            Powodzenia życzę, czerp z tego przyjemność, bo to jednak niezwykle klawa sprawa
            ten turecki ;-)
            • nihil_novi_sub_sole Re: turecki od zera.. help 05.01.09, 18:39
              Jeśli jesteś z Warszawy, to polecam Ci szkołę językową Stud-Tour. Solidna i
              niedroga. Wszystkie informacje na temat nauki tureckiego:
              www.szkola.stud-tour.edu.pl/index.php?id=15
              Pozdrawiam i życzę powodzenia w opanowaniu języka! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka