24.08.09, 12:58
witam,
wiem ze juz był kilkakrotnie poruszany ten temat. moze ktos
załatwiał niedawno wize dla turka wysyłając zaproszenie urzędowe.
czytałam w postach ze niektórzy wysyłają zaproszenie odręczne.
zastanawiam sie na jakiej zasadzie takie zaproszenie odbywa sie.
moze ktoś wie czy tak wygląda wniosek o wpisanie zaproszenia do
ewidencji zaproszeń? link:

www.kielce.uw.gov.pl/_plik.php?plik=sprawy/wn_o_wpisanie_do_ew_zapro.pdf

niestety mam troche daleko do urzędu wojewódzkiego i wydrukowałabym
sobie ten wniosek. z góry dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • miezelein Re: wiza 02.09.09, 13:29
      hej malwa127,
      tak to jest ten wniosek. o ile dobrze sobie przypominam musisz do niego dolaczyc
      zaswiadczenie o zarobkach i dokument o tym ze posiadasz mieszkanie czy cos w tym
      rodzaju. wtedy obcokrajowiec nie musi u siebie w ambasadzie przedstawiac np.
      rezerwacji hotelu, bo ty mu zapewniasz zakwaterowanie. na podstawie twoich
      zarobkow ustalaja dlugosc jego pobytu (nie pamietam przelicznika) najlepepiej
      zadzwon do tego urzedu, do wydzialu paszportów i zaproszeń, a oni ci napewno
      wszystko powiedza, jakie dokumenty powinnas dostarczyc. po zlozeniu wniosku
      czekasz na zaproszenie 1 tydzień. jemu wysyłasz oryginał, sobie zostawiasz kopię.
      • gonia1502 Re: wiza 02.09.09, 14:54
        na zaproszenie czeka sie 1 miesiąc ale jeśli w waszych miastach jest
        krócej to super :)bo w warszawie 1 miesiąc
        • malwa127 Re: wiza 02.09.09, 20:26
          dziekuje. te informacje bardzo mi pomogły i uspokoiły mnie:)
          pozdrawiam
          • malwa127 Re: wiza 03.09.09, 08:34
            jeszcze chciałam sie zapytać. na jak długo można zaprosić turka. we
            wniosku mozna wpisać na ile sie chce ale chyba jest jakies
            ograniczenie?
            • miezelein Re: wiza 03.09.09, 11:13
              być może że w bardzo dużych miastach się czeka długo.. w moim mieście wizę
              zaproszenie wydają w 1 tydzień (woj.lubelskie)- zależy jeszcze ile wniosków
              czeka (wiadomo, że im więcej mieszkańców tym więcej wniosków, a co za tym idzie
              dłuższy czas oczekiwania, bo ktoś to wszystko musi wypisać..)
              najdłuższy czas na jaki można zaprosić obcokrajowca to 3 miesiące. Ale musisz
              przedstawić do tego dochody (istnieje jakiś przelicznik, ile minimalnie wydajesz
              na dzień na utrzymanie obcokrajowca, nie pamietam dokladnie ile wynosi) i z tych
              dochodów musi ci wyjść teoretycznie, że jesteś w stanie utrzymać go przez 3
              miesiące wydając dziennie ustaloną przez urząd kwotę. w sumie to od twoich
              dochodów zależy na ile będzie mógł zostać.

pozdrawiam i życzę powodzenia :)
              • gonia1502 Re: wiza 03.09.09, 11:17
                we wniosku mozesz nawet na rok jesli twoje dochody na to pozwalaja i
                także takie zaproszenie bedzie wystawione :)na 12 miesięcy
                • miezelein Re: wiza 03.09.09, 17:18
                  pierwszy raz słyszę o czymś takim. żaden urząd nie wyda wizy dłuższej niż 3
                  miesiące.
                  • grazynanowa RePomylkowy nik.... 04.09.09, 12:56
                    Mialam oczywiscie na mysli " miezelin"a nie jak napisalam "malwe"
              • gonia1502 Re: wiza 03.09.09, 11:19
                i jeszcze status mieszkaniowy wchodzi w grę gdyż po przyjezdzie musi
                byc zameldowany :) składa sie akt notarialny kopie w urzedzie jesli
                mieszkanie jest rodzicow to na kogo jest mieszkanie musi iśc z toba
                i zadeklarować iż takie i takiego Pana po przyjezdzie na czas pobytu
                dana osoba zamelduje pod tym i tym adresem :)
                Pozdrawiam
                • malwa127 Re: wiza 03.09.09, 18:36
                  ja nie mam dochodów bo nie pracuje. jeszcze sie uczę. moja mama
                  bedzie go zapraszała. no i jeszcze raz pytam na jak długo można
                  zapraszać ta informacja ze na 12 miesięcy mnie ucieszyła ale wydaje
                  mi się ze gdzies czytałam ze na 3 miesiące. przelicznik jest taki ze
                  na tydzień 100zł musze miec na jego utrzymanie
                  • gonia1502 Re: wiza 04.09.09, 09:33
                    malwa wszystko zależy od kwoty jaka widnieje na rachunku w banku lub
                    od dochodów gdyż nie musisz mieć zaświadczenie z pracy możesz równie
                    dobrze przedstawić jaka suma widnieje na rachunku w banku :) a tu
                    bedzie oczywiste na ile mozesz zaprosić z tego co pamietam jesli
                    dobrze pamietam na osobe nie moze byc mniej niż 800 zł w
                    gospodarstwe domowym ale tak jak mówie jesli dobrze pamietam ale
                    myśle żeby rozwiać swe watpliwości powinnaś sie udac do urzedu tam
                    ci najlepszych udziela informacji tak samo jak widzisz w innym
                    miescie jest tak a w drugim tak niby te same sprawy i te same
                    przepisy a jednak sie różnia :):)
                    • miezelein Re: wiza 04.09.09, 12:49
                      tak, malwa, gonia ma rację. powinnaś zapytać o to w swoim urzędzie. jeśli masz
                      daleko, to zrób to telefonicznie, napewno udzielą ci informacji na ten temat.
                      każda wiza może być wydana maximum na 3 miesiące (nawet twoja którą kupujesz w
                      turcji), więc jeśli wypiszesz zaproszenie na rok, to twój chłopak i tak nie
                      dostanie wizy dłuższej niż 3 miesiące - zatem bez sensu jest wypisywanie okresu
                      dłuższego niż 3 miesiące.
                      Wizę można przedłużyć, kiedy już u ciebie będzie ze względu na wyjątkowe
                      okoliczności - tj. choroba, która uniemożliwi mu powrót bądź wasz ślub. w takiej
                      sytuacji dokemnty o przedłużenie należy złożyc nie później niż tydzień przed
                      upływem ważności pierwszej wizy.
                      Pozdrowienia
                      • amw77 Re: wiza 04.09.09, 18:11
                        miezelein napisała:

> każda wiza może być wydana maximum na 3 miesiące (nawet twoja którą kupujesz w
                        > turcji)

A to jakies totalne nieporozumienie. Jesli chodzi Ci o przedluzenie wizy na
                        miejscu w Turcji to zalezy od urzednikow na ile Ci wydadza, ale nie jest zadna
                        zasada ze max to 3 m-ce!!!!! Ja jak dotad staralam sie minimum na pol roku
                        (nigdy na 3 m-ce)i zawsze dostalam na taki okres, na jaki chcialam...
                        • grazynanowa Re: wiza 05.09.09, 10:21
                          Amw ,tutaj chodzılo o wıze do Polskı dla obywatela tureckıego :) Ty
                          mıalas na uwadze ,z pewnoscıa Ikamet?
                          Pozdrawıam
                          • amw77 Re: wiza 05.09.09, 13:03
                            grazynanowa napisała:

> Amw ,tutaj chodzılo o wıze do Polskı dla obywatela tureckıe
                            > go :) Ty
                            > mıalas na uwadze ,z pewnoscıa Ikamet?
                            > Pozdrawıam

miezelein napisała:

> każda wiza może być wydana maximum na 3 miesiące (nawet twoja którą kupujesz w
                            > turcji)

"nawet Twoja ktora kupujesz w Turcji" ten fragment dotyczy nas, a nie obywatela
                            tureckiego, wiec to jest wprowadzanie w blad, bo MY mozemy sie starac o wize w
                            Turcji na okres dluzszy niz 3 m-ce, rowniez jesli staramy sie o wize w Polsce
                            moze byc wydana na okres dluzszy niz 3 miesiace!!!
                            • grazynanowa Re: wiza 05.09.09, 15:34
                              Jeslı faktycznıe mıezelın mıala na uwadze wıze pobytowa w Turcjı ,to
                              masz racje amw,ponıewaz te mona dostac nawet na trzy lata z
                              gory.Przepraszam ,za male nıedoczytanıe .
                            • miezelein Re: wiza 08.09.09, 11:47
                              nie, wiza turystyczna którą kupujesz w turcji na wjeździe jest ważna maksymalnie
                              3 miesiące! oczywiście można przedłużać wizę, ale przedłużanie wizy to już inne
                              pojęcie i procedura. przedłużyć wizę a ją dostać pierwszy raz na maksymalny
                              okres to dwie różne sprawy, pani amw 77.
                              • amw77 Re: wiza 08.09.09, 13:31
                                miezelein napisała:

> nie, wiza turystyczna którą kupujesz w turcji na wjeździe jest ważna
                                maksymalnie 3 miesiące!

A to od kiedy sie zmienily przepisy??? Ta wiza moja droga, ktora kupujesz na
                                lotnisku przy wjezdzie do Turcji poki co dla polskich obywateli jest wazna max 1
                                MIESIAC, pani miezelein. Po miesiacu jesli droga Pani chce w Turcji zostac
                                dluzej, moze ja sobie Pani przedluzyc na okres 3,6 a nawet 12 miesiecy!!!
                    • grazynanowa Re: 3 miesiace ....maksymalnie . 04.09.09, 12:53
                      Goniu ,ja niestety musze potwierdzic to co napisala
                      Malwa ,najdluzszy okres ,to 3 miesiace ,zwlaszcza ,kiedy ta osoba
                      wybiera sie pierwszy raz do Polski .
                      • 5katia Re: 3 miesiace ....maksymalnie . 04.09.09, 13:17
                        Mam pytanie dziewczyny a da sie wystawić zaproszenie na rok a osoba zapraszana kilkakrotnie wtedy załatwia wizy wjazdowe do Polski ale korzysta cały czas z tego jednego zaproszenia? No i drugie pytanie zalatwiajac wize pierwszy raz trzeba zaznaczyc w formularzu jaki składa się w konsulacie czy oczekuje się na wizę na jeden wjazd czy kilka co lepiej ?
                        • grazynanowa zasmiecamy watek... 04.09.09, 14:10
                          Katia, wejdz na forum polonia w Turcji ,tak bedzie lepiej ,bo
                          zasmiecamy watek...
                          • malwa127 Re: zasmiecamy watek... 04.09.09, 17:27
                            bardzo dziekuje za pomoc rozjaśniło mi się:D pozdrawiam serdzecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka