Dodaj do ulubionych

Nowe Rozlewisko?

13.09.10, 13:57

Mnie nawet ta pierwsza seria zachecila-moze zaczela sie niemrawo, ale pozniej bylo juz niezle, choc ja to wlasciwie dla Braunek ogladalam . Pierwszy odcinek nowej serii-ROZLEWISKO-Zieeeew. I ten bezpciowy Jasiek-uwodziciel Amerykanek...
Obserwuj wątek
    • Gość: panimarysia Re: Nowe Rozlewisko? IP: *.gpsk.am.poznan.pl 13.09.10, 14:28
      Pierwsza czesc "dom nad rozlewiskiem" jak dla mnie to byly jedne wielkie nudy, cienka jak barszcz akcja - a raczej jej brak. Wialo nuda jak z lodowki.
      Z kolei jestem zaskoczona czescia druga "milosc nad rozlewiskiem" - bo w porownaniu z pierwsza czescia tu akcja jest dosc wartka. Cos sie dzieje.

ps
      uwodziciel amerykanek? to chyba Kuba
    • liza_s Re: Nowe Rozlewisko? 13.09.10, 15:39
      Najbardziej podobał mi się Konrad, który zasnął przy lekturze - uroczy widok :)
      Jestem ciekawa, jak potoczą się losy koleżanki, która pewnie jest w ciąży z żonatym Francuzem. Nie czytałam powieści, więc seial to dla mnie zupełna nowość.
      • vandikia Re: Nowe Rozlewisko? 16.09.10, 20:47
        MOgę Ci napisać jak się w książce potoczyły losy Pauli :P
    • dona.a Re: Nowe Rozlewisko? 13.09.10, 18:16
      Mnie pierwsza część tak zniechęciła, że drugiej jakoś nie mam ochoty oglądać.
    • Gość: matt_banco Ciekawe ... IP: *.zif.ae.wroc.pl 15.09.10, 11:57
      Z pierwszej serii widzialem jakies fragmenty przyprawiajace o niestrawnosc i niepohamowana chec smiechu, ale jako "zjadacz" polskich seriali zawsze sledze to co sie dzieje, bo czasami nijak nie pojmuje jakimi prawami rzadzi sie produkcja seriali w Polsce. I oto w tygodniku na "P" pojawia sie dosc ciekawy wywiad z autorka powiesci M. Kalacinska, z ktorego wynika iz kompletnie utracila kontrole na swoim materialem. Co jest oczywiscie naturalne w momencie sprzedazy praw, czy jak to tam nazwac, ale jednak cos nie do konca jest tak gdy autor wycofuje swoje nazwisko z czolowki.
      Pani Autorka wyraznie nie pala sympatia do instytucji, ktora wyprodukowala obie serie serialu, jak i do Pana rezysera. Swoja droga nadal nie rozumiem na czym polega talent tego fachowca, bo "ukatrupil" juz kilka rzeczy, a jednak nadal robi swoje. Problemem jest pewnie owe 5 mln widzow pierwszej serii "Rozlewiska", ktore nie do konca swiadomie zatwierdzilo produkcje nastepnej serii i sposob myslenia o niej (rowniez w kategoriach rezysera).
      Sam wywiad jest jakas forma obrony pisarki, ktorej tworczosc zyje w dwojaki sposob, jako ksiazki i jej ekranizacje. Za te ostatnie odpowiada w czesci lub w ogole, a odpryski krytyki i tak leca w jej strone. Pisarka ma pelna swiadomosc tego, jaka "rzeznie" zrobiona z materialem pierwotnym i dobrze, moze w przyszlosci jakos nad tym zapanuje. Niemniej gdy mowi, ze o "Czasie honoru" nie da zlego slowa powiedziec (chwali pietyzm szczegolu (tak ... szczegolnie pierwsza seria byl tego przykladem ;-), chwali napiecie i dramaturgie ... no tu istotnie w drugiej serii bylo lepiej), to jeszcze nie do konca dojrzala do zmierzenia sie z prawdziwie zawodowo opowiedzianym i zrealizowanym serialem (moze mam troche za ostry punkt widzenia, bo wlasnie po kilku latach przypomnialem sobie "Kompanie braci").
      • Gość: jola Re: Ciekawe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 11:05
        Niech ma pretensje do rodzinki- producentem serialu jest jej rodzona siostrzenica i jej mąż:D
        • Gość: matt_banco Re: Ciekawe ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.10, 11:58
          ;-) No tak, to troche zmienia kontekst jej wypowiedzi. Szczegolnie, ze owa rodzina jest producentem wykonawczym, ale tez rezyserem obsady ... taki rodzinny interesik, ktory jako taki nie jest oczywiscie naganny, ale w troche dziwnym swietle stawia wywiad z pisarka. Szczegolnie ten fragment, w ktorym mowi, ze "powiedziano mi, ze z telewizja sie nie dyskutuje, umowy sa zelazne i ja glupia uwierzylam. Przed druga czescia, gdy sie pieklilam, zapewniano mnie: zrobimy wszystko, by wyeliminowac bledy". No coz, pozycji prawdziwego "creatora" z zachowaniem wladzy nad scenariuszem i funkcjami producenckimi dorobila sie w Polsce chyba tylko Lepkowska. Ale istnieja piekne wzorce zaaoceaniczne w postaci Alana Balla, J.J. Abramsa czy chociazby Shondy Rhimes.
        • Gość: jamjam Re: Ciekawe ... IP: 212.59.248.* 16.09.10, 13:02
          Gość portalu: jola napisał(a):

> Niech ma pretensje do rodzinki- producentem serialu jest jej rodzona siostrzeni
          > ca i jej mąż:D

I jeszcze zapomniałaś o synu rodzonej siostrzenicy autorki, Makarym Janowskim, który jest asystentem (sic!) reżysera "Domu nad ...".
      • raszefka Re: Ciekawe ... 16.09.10, 20:36
        Skojarzyłam z inną historią o kobiecie na rozdrożu. Autorce powieści nie spodobało się, jak potraktowano jej "dziecko" i ciąg dalszy zrobiła z konkurencją, bardziej w swoim duchu. I po lekkim "Nigdy w życiu" (które lubię, oglądałam kilka razy) powstał jakiś niestrawny koszmar. Takie luźne powiązanie...
    • Gość: nie oglądam Re: Nowe Rozlewisko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 13:27
      "Miłość nad rozlewiskiem" nudaaaa
      • anmanika Re: Nowe Rozlewisko? 16.09.10, 12:08
        Matteo nie mów, że oglądasz tą ruinę na bagnach;-)
        Nie chcę w jakiś sposób urazić autorki "dzieła" książkowego ale ani to dzieło ani ona nie sa najwyższych lotów. Czytałam rzecz jasna, dużo rzeczy mnie raziło, ale ponieważ rzecz się dzieje na Mazurach przełykałam wszystko bo jak wiadomo miłość jest slepa.
        Slepa i głucha i nie wiem jeszcze co była autorka która ma lat tyle ma co ma i nie wie, że ekranizacje rzadko się udają? I, że trzeba pilnować swojego jak oka w głowie a nie sprzedawać prawa na pniu i póżniej płakać. Zwłaszcza jak sie widzi co popełnił reżyser.
        Albo może jest to jakaś wyrafinowana forma reklamy, bo przecież w to dzieło zamieszana jest jej rodzina?
        • Gość: matt_banco Re: Nowe Rozlewisko? IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.10, 12:41
          ;-) Z tego co pamietam widzialem 3 fragmenty pierwszej serii (w oczekiwaniu chyba na "Czas honoru" albo cos podobnego), w tym dwa absolutnie "miazdzace", czyli scene przywiezienia jakiegos sprzetu AGD (chyba pralki) i pozostawienie go na pastwisku i jeszcze lepsza scene z kierowca TIRA (nic nie odda stopnia konsternacji jaki przezylem przed moim starym telewizorem ... ech, to bylo tak kuriozalne, ze az klasyczne). Zreszta, mozna sobie przypomniec, bo juz na trwale weszlo do historii polskiego serialu ... lub do zasobow internetowych ;-)
          www.youtube.com/watch?v=9vbZwk2i-Mc
          Serial odpuscilem z powodu aktorki J.B. i rezysera A.D. Z tego nie moglo powstac nic dobrego. Zreszta staram sie nie przekraczac dawki 3-4 seriali polskich w tygodniu, a dwa miejsca sa zajete: HOTEL 52 (bo zgrabne i sprawne) i USTA, USTA (przede wszystkim dla Mecwaldowskiego i Perchucia) + wyrywkowo LICENCJA NA WYCHOWANIE(bo przewrotne, nietypowe i swieze). Wiec ostatnie miejsca jakie mam, wole zostawic na cos zdecydowanie lepszego (startuje CZAS HONORU 3, gdzie pojawia sie Malaszynski i to moze byc intrygujace biorac pod uwage jego dotychczasowe srednio udane proby, licze tez na to, ze tworcy sie ucza i w "trojce" w koncu zrobi sie z tego dynamiczny serial sensacyjno-wojenny).
          • baba67 Re: Nowe Rozlewisko? 17.09.10, 07:48
            Mnie sie scena z tirem podobala-kwintesencja kiczu-efekt IMHO zamierzony i swietnie wpisujacy sie w klimat serialu.Mnie zdziwil pomysl wydania Pauli za Slawka. Przeiez to byl krotkoterminowy kochas bohaterki-nie wiem czy w serialu tez bo nie ogladalam 2 ostatnich odcinkow.
            A uwaga scenarzystki dot bohaterki to reakcja identyczna z moja.
        • kkokos Re: Nowe Rozlewisko? 17.09.10, 15:15

> Albo może jest to jakaś wyrafinowana forma reklamy, bo przecież w to dzieło zam
          > ieszana jest jej rodzina?

nie reklamy, ale obrony na pewno. przecież ona w tym wywiadzie powtarza kilka razy, że o wszystkim decydują "ważni państwo z biura tvp". rodzina chciała dobrze - i już-już by się udało, tylko państwo z tvp wszystko popsuli
          • dona.a Re: Nowe Rozlewisko? 17.09.10, 15:39
            O ile dobrze pamiętam, to Grochola też miała jakieś "przejścia" z ekranizacją swoich książek, ale faktem jest, że dzięki ekranizacjom została mocno wypromowana, być może pani Kalicińska dzięki sfilmowanemu "Rozlewisku" też zostanie gwiazdą i trafi do TzG;)
            • Gość: Navona Re: Nowe Rozlewisko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 00:48
              Scena z kierowcą tira powinna mieć inny podkład muzyczny. Jak to oglądam, nieodparcie kojarzy mi się z "Zośką" Kukiza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka