Dodaj do ulubionych

Tępa Kamila

IP: *.opera-mini.net 28.01.11, 18:36
No, zeby uczennica LO nie wie takich prostych rzeczy z biologii jak niepowtarzalnosc kodu DNA czy udzial aktyny i miozyny w skurczu miesnia... No, ale od zawsze wiadomo bylo, ze nauka i sport w parze nie ida
Obserwuj wątek
    • sundry Re: Tępa Kamila 28.01.11, 18:39
      Niech zgadnę, jesteś uczniem z biol-chemu, co ma ferie?
      • Gość: uczennica Re: Tępa Kamila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 18:51
        takie "niuanse" wiedza nie tylko uczniowie biol-chem
        • sundry Re: Tępa Kamila 29.01.11, 09:36
          Na tym forum jednak są ludzie, którzy liceum skończyli ładnych parę lat temu, jak ktoś nie "siedzi" w jakiejś dziedzinie, to mało prawdopodobne, że będzie pamiętał coś na temat miozyny, nierówności logarytmicznych czy masy molowej;)
          • zuzanka79 Re: Tępa Kamila 30.01.11, 09:28
            sundry napisała:

> Na tym forum jednak są ludzie, którzy liceum skończyli ładnych parę lat temu

No wypraszam sobie :P Ja w liceum biologii nie miałam - to był ekonomik :D
            Więc proszę odjąć jeszcze 4 lata ;)
            • sundry Re: Tępa Kamila 30.01.11, 09:37
              A w podstawówce pewnie DNA nie było:D
    • Gość: Gruszka Re: Tępa Kamila IP: *.internetia.net.pl 28.01.11, 21:12
      Akurat wiedza o skurczach mięśni u tak zapalonej sportsmenki by się przydała ;-)
    • Gość: princessofbabylon Re: Tępa Kamila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 22:39
      To chyba nie pierwszy raz jak Kamila coś zawala. Też mam ją za takiego trochę nieuka. I co to za moda jakaś teraz, że się pisze na pierwszej stronie info dla nauczyciela, żeby nie sprawdzał sprawdzianu? ;)
      • Gość: c Re: Tępa Kamila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 23:18
        w tym serialu ona gra takiego dziewczyne-tluka-nieuka :)
    • Gość: kia Re: Tępa Kamila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 00:18
      I bardzo dobrze że Kamila się nie uczy dobrze. mam dość idealnych dzieciaków w serialach, z których każde w końcu dostaje się na prawo albo medycynę.
    • chantal10 Re: Tępa Kamila 29.01.11, 00:37
      Gość portalu: A napisał(a):

> No, zeby uczennica LO nie wie takich prostych rzeczy z biologii jak niepowtarza
      > lnosc kodu DNA czy udzial aktyny i miozyny w skurczu miesnia... No, ale od zaws
      > ze wiadomo bylo, ze nauka i sport w parze nie ida

Faktycznie - bo znajomość reakcji jakie zachodzą w organizmie człowieka podczas przeróżnych czynności fizjologicznych jest wiedzą podstawową, którą każdy człowiek z wykształceniem podstawowym powinien znać. To może od razu nauczmy się wszyscy kodeksu postępowania karnego (wszak ignorantia iuris nocet) i wkujmy na blachę słownik polsko - chiński, bo nigdy nie wiadomo kiedy się przyda. I co jeszcze?
      • Gość: dydaktyk Re: Tępa Kamila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 08:37
        Dziewczyno, tutaj niektóre matki Polki pisały, że ich dzieci interesują się fizyką kwantową i innymi zaawansowanymi dziedzinami. :)
        A uczeń LO powinien chociaż słyszeć o takich białkach jak aktyna i miozyna w mięśniach (zwłaszcza Kamila sportsmenka!!!!!), a o kodzie DNA to wie każdy rozgarnięty człowiek, że jest indywidualny, przecież tak trąbią o tym w TV, policja używa go do identyfikacji śladów, zwłok, ustalaniu ojcostwa.

Wiadomo, ze większosc inteligencji polskiej została zgładzona podczas I i II wojny światowej, ale rosnaca liczba magistrow sposrod fryzjerek, kosmetyczek i innych zawodow nie jest odbiciem inteligencji spoleczenstwa.

• sundry Re: Tępa Kamila 29.01.11, 09:33
          o kodzie DNA to wie każdy rozgar
          > nięty człowiek,

Tak, wie:) O tym, że jest coś takiego:) W liceum jednak uczyło się czegoś więcej, niż to że kod DNA jest indywidualny;)
          • Gość: stary grzyb Re: Tępa Kamila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 18:35
            sundry napisała
            > o kodzie DNA to wie każdy rozgar
            > > nięty człowiek,

> Tak, wie:) O tym, że jest coś takiego:) W liceum jednak uczyło się czegoś więce
            > j, niż to że kod DNA jest indywidualny;)

Wyobraźcie sobie, młodzi przyjaciele, że na tym forum są też ludzie, którzy chodzili do szkoły wówczas, gdy kodu DNA w ogóle jeszcze nie było. Przynajmniej w świadomości nauczycieli. To może trochę trudne do uwierzenia, ale nie było też wówczas jeszcze w Polsce telewizji, która powstała (tylko w Warszawie) w 1956 r, pralek automatycznych, odbiorników tranzystorowych, a takie rzeczy jak lodówka czy odkurzacz były wielką rzadkością, znaną tylko elicie ekonomicznej. Tylko za mojego, nie najdłuższego przeciez jeszcze, życia narodził się, przeżył swój rozkwit i umarł tak popularny niegdyś sprzęt jak domowy magnetofon szpulowy, wyparty najpierw przez tzw. kaseciaki, a następnie przez płyty kompaktowe, komputery, i-pody itd. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że absolwent mojej podstawówki (siedmioklasowej) mógłby nie zdać dziś końcoiwego egzaminu (jeśli takowy istnieje) w podstawówce sześcioklasowej nie ze względu na ubytki pamięci, a z powodu ogromnego przyrostu wiedzy ludzkiej od roku 1955 do dziś.
            Taka Kamila może więc nie wiedzić co to mitochondria czy DNA, nie ma to większego znaczenia. Ważne, że wiedza człowieka jako gatunku, w ciągu ostatniego półwiecza ogromnie wzrosła i sięga dziś kwazarów - najbardziej oddalonych obiektów kosmicznych, a przecież jeszcze przed II wojną światową medycyna była niemal bezradna wobec wielu chorób bakteryjnych, bo nie było antybiotyków.
            • Gość: mody grzyb Re: Tępa Kamila IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.11, 15:42
              dobrze prawisz, Stasy Grzybie, aż mio poczytać rozsądnej wypowiedzi.
        • Gość: kia Re: Tępa Kamila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 16:48
          ulżyłaś sobie kosztem fryzjerek i kosmetyczek? super. tylko pamiętaj że to nie te czasy sprzed II wojny kiedy tylko hrabiowie mogli zdobywać wykształcenie i teraz taka zwykł, prosta fryzjerka również ma prawo być mgr.
    • quba Re: Tępa Kamila 29.01.11, 09:54
      A ja nie bardzo rozumiem dlaczego teraz Kamila okazuje się być tępą, bezczelną (notka do nauczyciela na kartce sprawdzianu) dziewuchą, skoro poprzednio, zanim wyjechała za granicę do szkoły, była całkiem mądrą, fajną dziewczynką, i wcale niegłupią.
      Czyżby nasi scenarzyści chcieli nas przekonać o wyższości polskiej szkoły nad szkołami w Hiszpanii? I na dodatek jeszcze usiłują nam powiedzieć, że zadurzenie w Błażeju jej rozum odebrało doszczętnie?

Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
      pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
    • Gość: akapella Re: Tępa Kamila IP: 80.50.4.* 06.02.11, 14:03
      Za moich czasów szkolnych w ogole nie wynaleziono jeszcze DNA ani miozyny. Ludzie rozmanażali się normalnie, a nie tam jakieś, i żyło się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka