Dodaj do ulubionych

serial dla młodzieży - lata 90te

03.05.11, 14:26
Znowu wątek z serii "prosze o tytuł, choć nic nie pamietam".
Serial emitowany był w latach 90tych podczas wakacji w pasmie młodzieżowym (było takie coś jak wakacje z TVP i tam to leciało, pamietam że po południu).
Bardzo niewiele pamietam - pamietam że kosmici szukali na ziemi jakiegos swojego króla, była grupa dzieciaków, która pomagala w poszukiwaniu, był jakiś niemowlak (i chyba to on okazal sie być tym królem), był ktoś, kto im mieszal (co odcinek była inna zagadka) i był pies (pies chyba był tych dzieciaków).
Ktoś pomoże?
Obserwuj wątek
    • aniuta75 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 03.05.11, 14:43
      fdb.pl/film/2343-roswell-w-kregu-tajemnic
      Bardzo go lubiłam :)
    • pawel-strzalka Re: serial dla młodzieży - lata 90te 03.05.11, 16:10
      scoobie doo?
      • anty_nick Re: serial dla młodzieży - lata 90te 03.05.11, 22:41
        buhahaha:D
        • gazeta_mi_placi Re: serial dla młodzieży - lata 90te 12.12.11, 11:56
          No, przecież się zgadza :-)
    • Gość: Magda Re: serial dla młodzieży - lata 90te IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.11, 21:53
      A to może wiecie - był to polski serial. Główną bohaterką była licealistka. Jasna blondynka z bardzo charakterystycznie obciętą ciężką, prostą grzywką do brwi. Miała chyba na imię Agata? Pamiętam, że pisała dziennik (lub pamiętnik). Spora część serialu to jej głos z offu (myśli zawarte w pamiętniku) + obraz jej zamyślonej lub piszącej tej pamiętnik.
      Nic więcej (w sensie treści) nie pamiętam;)
      Wiem tylko, że dziewczyna, która grała główną bohaterkę zupełnie się nie zmieniła - parę lat temu widziałam ją w TV.
      Z góry dzięki za pomoc ;)
      • Gość: asia Re: serial dla młodzieży - lata 90te IP: *.inowroclaw.mm.pl 04.05.11, 22:03
        "Pamiętnik nastolatki"
        • gazeta_mi_placi Re: serial dla młodzieży - lata 90te 12.12.11, 11:57
          Pamiętam to.
      • michal_82 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 05.05.11, 08:40
        > Wiem tylko, że dziewczyna, która grała główną bohaterkę zupełnie się nie zmieni
        > ła - parę lat temu widziałam ją w TV.
        > Z góry dzięki za pomoc ;)

Można ją oglądać regularnie w losowaniach Lotto :)
    • Gość: laura83 Re: serial dla młodzieży - lata 90te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 00:05
      Oryginalny tytuł to "The Miraculous Mellops", polski prawdopodobnie: "Spełnione marzenia" lub "Spełnione życzenia", zbyt wiele raczej nie można znaleźć, przynajmniej na polskojęzycznych stronach, nie wiem jak na innych. Ten niemowlak to Dzidziuś Wielki ;)
      Tutaj co nieco:
      www.filmweb.pl/forum/TELEWIZJA+I+SERIALE/Poszukuj%C4%99+tytu%C5%82%C3%B3w+bajek+z+mojego+dzieci%C5%84stwa.,544714
      Swoją drogą dobrze by było jakby go wyemitowali znowu. Fajne wspomnienia wakacyjne ;) Byłam chyba jakoś po 6 lub 7 klasie.
      Pozdrawiam
      • Gość: Wojtek Re: serial dla młodzieży - lata 90te IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.11, 18:41
        A pamięta ktoś taki serial detektywistyczny z mlodym chlopakiem i detektywem kolo 40? Ten detektyw kiedyś grał detektywa filmach (tak wynikalo z watku tego serialu). Ten chlopak z tym eks-aktorem prowadzili wlasna agencje detektywistyczna i mieli takie rozne dziwne zlecenia :). Pamietam ze w jednym z odcinkow chlopak dostal pilke zdalnie sterowana a ten gość z komorke z faksem i jakimis bajerami i ze sie wymienili tym. Serial byl emitowany w soboty na tvp1 w pasmie Walt Disney, zawsze po kreskówkach.
        • ania7718 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 11.12.11, 19:10
          A to nie był Ernie taki mały karateka, chłopiec chyba narodowości japońskiej, a jego partnerem był Jake policjant? Tytuł był chyba "Partnerzy" Coś takiego sobie przypominam

A z polskich seriali dla dzieci i młodzieży pamiętacie może serial z przełomu lat 80 - tych i 90 - tych " Banda Rudego Pająka" Bardzo fajny i miał super piosenkę w czołówce
          www.youtube.com/watch?v=kXkYmIifQcY
          • Gość: W Re: serial dla młodzieży - lata 90te IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.11, 18:26

Nie, to nie ten serial. Z tego co kojarzę to on był z normalnym białym chłopakiem koło 15-17 lat i facetem - byłym aktorem...
            • Gość: mdj Re: serial dla młodzieży - lata 90te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 20:28
              Ja też długo szukałam tytułu tego serialu. To było Stick with me, kid (Trzymajmy się razem)
      • dziewczyna-szamana Re: serial dla młodzieży - lata 90te 08.01.12, 00:37
        Dziękuję bardzo! O to mi chodziło (o Spełnione marzenia) :D
        a juz stracilam nadzieję, że kiedykolwiek dowiem się, co to był za serial :D
    • Gość: M??? kolejne pytanie o serial IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 17:17
      serial dla dzieci i młodzieży (chyba)... był emitowany w wakacje jakoś na początku lat 90.. prawdopodobnie lato 91 lub 92,, był to serial detektywistyczny... tzn, była jakaś grupa dzieciaków, nie wiem czy oni też byli na wakacjach na jakimś obozie czy mieszkali gdzieś razem, w każdym razie rozwiązywali różne zagadki, ciekawe sprawy itp,, niestety nie wiem czy był to serial polski czy też nie...

Pamiętam tylko tyle,że byłam wówczas na wczasach, nad morzem i wolałam oglądać kolejny odcinek niż się bawic czy iśc na plażę,,., ;)

ktoś coś kojarzy?
      • Gość: wojtek Re: kolejne pytanie o serial IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.12, 00:05
        kojarzę. oni chyba jezdzili na rowerach z tego co sobie przypominam. serial emitowany latem popoludniu chyba w 93 zaraz po bajce hrabia kaczulla. tytulu nie pamietam :(
      • jahreshka Re: kolejne pytanie o serial 08.01.12, 12:05
        A to nie było Niebieskie lato? Taki serial hiszpański. Też bardzo go lubiłam!
        • Gość: Wojtek Re: kolejne pytanie o serial IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.12, 20:30
          Niestety to nie ten :(
      • innocent12851 Re: kolejne pytanie o serial 25.08.12, 18:41
        Od kilku dni męczy mnie tytuł serialu... Mianowicie chodzi mi o serial dla dzieci/młodzieży. Był brytyjski i emitowany w wakacje na tvp1 w latach 90 lub początku 2000 roku. Opowiadał o 5(?) przyjaciół, którzy mieli psa. Rozwiązywali oni różne zagadki detektywistyczne (nie wiem czy w tytule nie było coś o detektywach). I akcja rozgrywała się w starej anglii (nosili jeszcze takie starodawne stroje). Może ktoś pamięta?
      • kamilans Re: kolejne pytanie o serial 03.01.13, 20:59
        Nieustarszeni?
      • kamilans Re: kolejne pytanie o serial 03.01.13, 21:01
        nieustraszeni
    • michal_82 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 08.01.12, 15:05
      A pamięta ktoś serial wspólnie zrealizowany przez kilka telewizji publicznych (w tym także przez TVP, w związku z czym jeden z odcinków toczył się w Polsce i pamiętam, że był to jeden z ostatnich), w którym grupa dzieciaków tworzyła jakąś siatkę łączników na całym świecie, poszukiwała zdaje się jakiegoś skarbu albo elementu do niedziałającego sprzętu i przy okazji utrudniała działalność jakimś lokalnym przestępcom? Główni bohaterowie siedzieli w Australii, mieli tam pokój co łączeń z całym światem i jakoś teleportowali się do kraju kolegi lub koleżanki z innego państwa, którzy zgłaszali problem, a następnie już wspólnie go rozwiazywali. Czarne charaktery też zawsze były grane przez te same osoby. Serial był zdubbingowany na polską wersję, leciał w sobotę lub niedzielę przed południem na Jedynce w połowie lat 90. Pytałem już się o to jakiś czas temu, ale był brak odpowiedzi.
      • michal_82 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 08.01.12, 15:15
        O kurde, tyle wcześniej szukałem, ale po napisaniu tego posta poszukałem jeszcze raz i wreszcie znalazłem, bo trafiłem na podobną dyskusję na innym forum.

Ten serial to "Tajna misja" :)
        www.filmweb.pl/serial/Tajna+misja-1992-95385
        • shatmach Re: serial dla młodzieży - lata 90te 08.01.12, 15:33
          Właśnie miałem pytać o pewien serial, ale udało mi się go odnaleźć. Pamięta ktoś to? www.filmweb.pl/serial/Nieustraszeni-1993-259883 Byłem przekonany, że oglądałem to w 1992 roku w wakacje u rodziny, ale jednak emisje rozpoczęto w 1993.
          • michal_82 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 08.01.12, 16:56
            Faktycznie był taki serial. Kojarzę ten duecik i to, że mieli audycję radiową. Ale fabułę już zapomniałem. Wydaje mi się, że mignął mi na antenie w późniejszych latach.
            www.youtube.com/watch?v=3hbunJ3yNUw
            • shatmach Re: serial dla młodzieży - lata 90te 08.01.12, 17:13
              Zupełnie tej czołówki nie pamiętam. :)
              • michal_82 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 08.01.12, 18:59
                Bo nie była u nas ona emitowana. Był nałożony polski tytuł "NIEUSTRASZENI" zwykłą białą czcionką. A muzycznie był tylko podklad zdaje się, na pewno nie piosenka po francusku.
      • Gość: Parys Re: serial dla młodzieży - lata 90te IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.12, 17:54
        Niebezpieczna zatoka
    • Gość: m?? do WOJTEK,.. IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.12, 22:12
      wojtek,, tak to ten serial... faktycznie to był 93 rok...

moze przypomnisz sobie jeszcze jakis szczegół, dzięki któremu ktos rozpozna serial i poda tytuł..

chętnie bym obejrzała kilka odcinków i zobaczyła, czy cos co oglądałam mając lat 11 spodoba mi się dzisiaj ;)
      • Gość: Wojtek Re: do WOJTEK,.. IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 17:29
        Witaj, poza tym, że chłopak miał blond włosyi jeździł rowerem górskim i miał przyczepioną do niego taką jakby antene z trójkątną chorągiewką a dziewczyna miała chyba ciemne włosy i tez jeździła rowerem górskim,i był tam chyba jeszcze ich jeden kolega ale chyba to rola drugoplanowa była jeśli pamiętam, to po za tym nie wiele kojarzę. Serial był wówczas jak dla mnie bardzo fajny :) jak coś mi się przypomni to dam znac :) Też jestem ciekaw czy teraz ten serial by mi sie podobał :)

Ale może ciekawie byłoby zrobić kiedyś ranking ulubionych seriali z tamtego okresu i w wiekszym gronie je obejrzeć :)

Jak sobie przypominam to wówczas dzieciaki nawet jak się nie znały gdziekolwiek by to nie było to spotykały sie i oglądały ten serial....
    • michal_82 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 10.01.12, 00:35
      A pamiętacie co to za serial (a może film, może teatr), w którym małe dzieci były gonione przez jakichś klaunów, chyba złoczyńców, w każdym razie byli ubrani w jakieś łachmany. Dzieci uciekły do wysokiego wieżowca i biegnąc po długich korytarzach naciskali klamki w celu sprawdzenia czy któryś z lokatorów zostawił otwarte drzwi i mogliby się u niego schronić. To samo robili ci ścigający ich. Na każdym korytarzu bylo kilkanaście mieszkań po obu stronach. Podczas tego biegu przez korytarze była upiorna muzyka. Kilka drzwi udało dzieciom się otworzyć, lecz nigdzie nie zostali na dłużej. Bo albo krótkiej rozmowie zostali wypraszani, albo ktoś się nie zgadzał na zamknięcie drzwi od wewnątrz, albo sami uciekali ze strachu przed mieszkającymi tam dziwakami. Kojarzę, że w jednym z mieszkań był pan rozmawiający z kanarkiem. W końcu dostali się na sam szczyt budynku, gdzie przebywala Baba Jaga z bardzo długim nosem i skrzeczącym głosem. Kojarzę jakąś konstrukcję z licznymi kolorowymi zębatkami zamocowanymi na swojej ścianie, którą uruchomiła i chyba te dzieci uratowała. Tak mnie wtedy zaciekawiło, że do dziś doskonale pamiętam te opisane sceny. Emisja tego była jakieś 20 lat temu, co najmniej :)
    • Gość: Wojtek Re: serial dla młodzieży - lata 90te IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 17:57
      A pamięta, ktoś taki serial z początku lat 90-tych o grupce dzieciaków na jakiejś farmie? Jedyne co mi się z nim kojarzy to nazwa "Alfa Centauri" - i oni mieli tam jakąś tajną baze.
      • Gość: a Re: serial dla młodzieży - lata 90te IP: *.ptim.net.pl 27.01.12, 19:00
        "Tajna Misja" ?
        • Gość: agnes a ten serial? niemiecki, pocz. lat 90? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.12, 19:36
          Chodzi mi po głowie taki serial, raczej niemiecki chyba z początku lat 90. Chyba o jakiejś bogatej rodzinie (arysokracja?), dziejący się współczesnie. Pamiętam, że w czołówce był fortepian, a na nim pierścionek (obrączki?), jakaś dziewczyna grała na tym fortepianie, jakieś konie chyba były... jak bogaci to mogły być i konie :) . Albo stadnina... Pomocy, bo wkurza mnie że nie moge sobie przypomnieć. Szukałam już w filwebie, ale bez skutku...
          • Gość: Wojtek Re: a ten serial? niemiecki, pocz. lat 90? IP: *.host.redstation.co.uk 04.02.12, 19:33
            A czy to nie był przypadkiem Polsko-Niemiecki serial "JANKA" emitowany na samym początku lat 90?
            • Gość: agnes Re: a ten serial? niemiecki, pocz. lat 90? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.12, 21:21
              dokopałam się do wątku :) Nie, nie Janka. To był zdecyowanie arystokratyczny :) serial, akcja toczyła się raczej po II wojnie światowej. Pamiętam te obrączki (pierścionek) na fortepianie, i konie.. Help, help, bo mnie to gryzie. Przeszukalam filmweb pod kątem seriali niem. i nic...
        • Gość: Wojtek Re: serial dla młodzieży - lata 90te IP: *.host.redstation.co.uk 28.01.12, 18:07
          O własnie :) "Tajna Misja" / "mission top secret" tudzież 'Achtung streng geheim"
          Ale to jest to :D
          Ktoś wie, skąd można to ściągnąć? Albo najlepiej gdzie kupić?
          • Gość: dedlift Re: serial dla młodzieży - lata 90te IP: 217.153.162.* 21.02.12, 19:53
            Poszukuje informacji. Może ktoś pamieta.Ja pamietam że akcja działa się chyba na jakiejś wyspie i była tam taka stara babka co siedziała przed domem i patrzyła się w góry i banda dzieciaków co odnależli w tych górach jakiś szkielet i to było chyba dziecko tej starej. Niewiem czy to był film czy serial. Coś mi się przypomina że tytuł to "przygoda/y na....i tu pada chyba nazwa tej wyspy" tyle pamietam niestety. Proszę o informacje jeśli ktoś pamięta wiecej niż ja.
            • Gość: katarek78 Re: serial dla młodzieży - lata 90te IP: *.igloonet.pl 21.02.12, 22:03
              Wydaje mi się, że to ten serial
              www.filmweb.pl/serial/Przygody+na+Kithirze-1991-120744
              • Gość: ps Re: serial dla młodzieży - lata 90te IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 00:19
                Wiem, że wątek jest trochę stary, ale widzę, że ktoś go odświeżył, więc skorzystam i też zadam pytanie. Mniej więcej w latach 90. był emitowany serial o małym, czarnoskórym chłopcu, który cierpiał na karłowatość. Ten mały Murzynek był chyba adoptowany i miał na imię Webcer (nie wiem do końca, jak zapisać jego imię). Nie mogę sobie przypomnieć tytułu, może ktoś coś pamięta?
                • michal_82 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 08.05.12, 01:25
                  Webster, i taki był tytuł. Na Polsacie leciał,
                • patyca Re: serial dla młodzieży - lata 90te 06.08.12, 00:36
                  Może ktoś jeszcze tu zagląda...
                  Przypomniał mi się ostatnio pewienen serial, który kiedyś oglądałam prawdopodobnie na fox kidns, albo jakimś tego typu kanale.
                  Może ktoś pamięta tytuł?
                  Serial był o grupie młodzieży, pracującej przy komputerach. W pierwszym odcinku każdy z nich natknął się na jakimś tam kod/szyfr, po czym go złamali i wyświetliła im się młoda kobieta, która zaproponowała im u siebie pracę. Pamiętam, ze każdy z nich znał się świetnie na komputerach. Ta młoda kobieta stworzyła nawet sztuczną inteligencję(był to taki typek w komputerze, sama twarz chyba z tego co pamiętam, to przypominał mi jakby plamę xD)
                  Pamiętam jeszcze, ze jeden z tych dzieciaków miał trochę dłuższe włosy i zwał się Marczello. Były chyba też dwie dziewczyny, z których jedna była bardzo bogata, ale ukrywała to na początku i chodziła w jakichś szmatach. Druga była chyba chinką (mam na myśli dwie dziewczyny z tej grupy młodzieży). Chłopaków była chyba trójka. Ten marczello, Jeden taki kurdupel (później się chyba okazało, ze jest za młody i babka chciała go wylać, czy tam płaciła mu mniej) i jeszcze jeden taki blondyn (potem chyba spiknął się z tą bogatą dziewczyną)
                  Mogłabym nawet opowiedzieć kilka momentów, które pamiętam, ale nie sądzę, żeby to coś więcej pomogło.
                  Gdyby ktoś skojarzył ten serial i podał tytuł, to byłabym w siódmym niebie :D
                  • myszka1969 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 11.08.12, 19:04
                    A może ktos pamieta bodajże hiszpański młodzieżowy serial Niebieskie lato?...Bardzo mi sie podobał ale to było strasznie dawno, na pewno pierwsza polowa lat 80tych...ciekawe trzeba niektorych rzeczy w ogóle się nie powtarza...:(
                    • wujek.sofokles Re: serial dla młodzieży - lata 90te 28.05.13, 20:08
                      niebieskie lato ,wszystkie odcinki ,ale po ichniemu czyli po hiszpansku

www.rtve.es/television/verano-azul/capitulos-completos/
                      • linn_linn Re: "Niebieskie lato" zremasteryzwane 13.07.14, 09:42
                        Na razie pierwsze odcinki, ale bedzie calosc:
                        www.rtve.es/alacarta/videos/verano-azul/verano-azul-capitulo-1-encuentro/2639075/
                        Mozna ogladac takze z hiszpanskimi napisami: akurat dla uczacych sie jezyka.
                  • viperkrk Re: serial dla młodzieży - lata 90te 25.10.13, 13:04
                    www.filmweb.pl/serial/Crash+Zone-1999-104088/descs
    • decode1 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 15.08.12, 15:59
      hmm, skoro wpis jest odnowiony, to spróbuję ;) prawdopodobnie w drugiej połowie lat 90-tych na tvp1 lub tvp2 leciał serial, kojarzy mi się z produkcją australijską może nowo zelandzką... nie pamiętam zbyt wiele, ale wiem, że grupka dzieci dzięki jakiemuś przyrządowi (może wynalazkowi ojca) przenosiła się na jakąś wyspę i tam mieli różne przygody. na tej wyspie kojarzą mi się jacyś piraci czy coś w tym stylu... tak jak mówie, nie pamiętam zbyt wiele, ale ten serial męczy mnie już od jakiegoś czasu ;D
      • myszka1969 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 25.08.12, 12:19
        No takiego młodziezowego fantasy to ja niesttey w ogóle nie pamietam ;)
        • net123 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 17.10.12, 00:51
          Witam,
          czy kojarzycie serial emitowany w latach 90 na tvp2 w niedziele ok godz. 11 czy 12? Opowiadał o dwóch siostrach, które bodajże przyjechały do Indii ze swoimi rodzicami. Jedną porwano (jak sie bujała na huśtawce) i miała zostać poświęcona jakiemuś bóstwu (coś było ze słońcem, ale niestety pamięć mi zawodzi), byłabym wdzięczna za przypomnienie :)
    • aliki555 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 24.06.13, 23:57
      nie wiem, czy wątek nie został zapomniany, ale może spóbuję:) chodzi mi po głowie polski mini serial, który leciał w niedzielę około 8 na początku lat 90tych. Główną bohaterką była Magda/Magdalena, która z tego co pamiętam była dość niegrzecznym dzieckiem. Była tam jakaś paczka przyjaciół, która zawsze coś narozrabiała i mama zawsze się darła " Magdaaaaaaleeena" albo "Maaaagda"...pamiętam odcinek jak Magda miala złamaną rękę i chyba sama ściągała gips:P nie daje mi to spokoju!!!
      • marecki384 Re: serial dla młodzieży - lata 90te 21.07.13, 15:15
        1.Ja oglądałem jakąś baśń w kinie w końcówce lat 80 ale nie pamiętam tytułu
        Pamiętam że był koleś który podszył się pod jakiegoś księcia
        Matka miała go poznać po tym że trzymał nóż w prawym ręku ale ojciec miał wątpliwości
        Pamiętam też żę rzucał guziki z koszuli i ludzie się na to rzucali
        Pamiętam tż jakąś przysięgę Nie powiem to ani żonie ani drzewu ani koniu
        2.Ja pamiętam jakiś serial z fajną muzyką
        Jak się kończył leciały napisy i pokazywany był chyba stary budynek
        Pamiętam że na koniec serialu jakiś facet zmarł
        Pamiętam taki dialog -Jak zamknę oczy to go widzę
        -ja też
        3 Jeszcze był jakiś węgierski serial z żółtym tramwajem w tle
        Kto pamięta
        • wujek.sofokles Re: serial dla młodzieży - lata 90te 13.07.14, 11:37
          zerknij na rozpoznajemy.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka