andrz_ej
31.07.11, 18:52
Mimo,że aktualnie już po raz sto któryś tam oglądam powtórkę "Stawki większej niż życie" na TVP Seriale jakoś teraz tak zwróciłem uwagę na coś takiego jak wiek serialowych postaci i aktorów grających te role a głównie głównego bohatera Hansa Klossa vel Stanisława Kolickiego.
Już z treści pierwszego odcinka "Wiem kim jesteś".którego akcja toczy się w r.1941 wynika że Kloss jako bohater filmu ma 21 lat. Czyli przez cały czas trwania serialu a więc lata 1941-1945 główny bohater ma od 21 do 25 lat.
Zgadza się to też z odcinkiem "Edyta",gdzie Edyta Lausch wspomina swojego kuzyna Hansa ze spotkania jeszcze z 1936 r, gdzie jak sam Kloss mówi był wtedy "nieopierzonym smarkaczem" czyli miał w tym przypadku 16-17 lat,więc na koniec wojny w ostatnim odcinku w 1945 r.ma 25 lat.
Chodzi mi o to,że grający (znakomicie zresztą) Stanisław Mikulski był wtedy- w 1968 r kiedy była premiera serialu-prawie czterdziestolatkiem/rocznik 1929/ a na dodatek w serialu wyglądał jeszcze w/g mnie poważniej tak między 40 a 50 lat,tak więc grał postać jakby dwukrotnie młodszą od siebie.Ale w całości serialu z uwagi na znakomite aktorstwo na ten fakt jakoś nie zwraca się uwagi.
To trochę podobnie jak w "Czterech Pancernych" gdzie także czterdziestoletni wtedy Gołas gra młodego chłopaka wcielonego do wojska Tomka Czereśniaka a ponad 40-letnia Barbara Krafftówna gra młodą dziewczynę ze Śląska-Honoratę.