Dodaj do ulubionych

Mikulski w Stawce

31.07.11, 18:52
Mimo,że aktualnie już po raz sto któryś tam oglądam powtórkę "Stawki większej niż życie" na TVP Seriale jakoś teraz tak zwróciłem uwagę na coś takiego jak wiek serialowych postaci i aktorów grających te role a głównie głównego bohatera Hansa Klossa vel Stanisława Kolickiego.
Już z treści pierwszego odcinka "Wiem kim jesteś".którego akcja toczy się w r.1941 wynika że Kloss jako bohater filmu ma 21 lat. Czyli przez cały czas trwania serialu a więc lata 1941-1945 główny bohater ma od 21 do 25 lat.
Zgadza się to też z odcinkiem "Edyta",gdzie Edyta Lausch wspomina swojego kuzyna Hansa ze spotkania jeszcze z 1936 r, gdzie jak sam Kloss mówi był wtedy "nieopierzonym smarkaczem" czyli miał w tym przypadku 16-17 lat,więc na koniec wojny w ostatnim odcinku w 1945 r.ma 25 lat.
Chodzi mi o to,że grający (znakomicie zresztą) Stanisław Mikulski był wtedy- w 1968 r kiedy była premiera serialu-prawie czterdziestolatkiem/rocznik 1929/ a na dodatek w serialu wyglądał jeszcze w/g mnie poważniej tak między 40 a 50 lat,tak więc grał postać jakby dwukrotnie młodszą od siebie.Ale w całości serialu z uwagi na znakomite aktorstwo na ten fakt jakoś nie zwraca się uwagi.
To trochę podobnie jak w "Czterech Pancernych" gdzie także czterdziestoletni wtedy Gołas gra młodego chłopaka wcielonego do wojska Tomka Czereśniaka a ponad 40-letnia Barbara Krafftówna gra młodą dziewczynę ze Śląska-Honoratę.
Obserwuj wątek
    • titerlitury Re: Mikulski w Stawce 01.08.11, 08:49
      Jede sławny reżyser określił to kiedys jako "Prawda czasu i prawda ekranu" :) A zuepłnie na serio, to co powiesz o Aleksandrze Śląskiej, która w serialu "Królowa Bona" grała Sforzównę i 16 i 60-letnią? A sama już naprawde dzirerlatka nie była? Kiedys troszkę inaczej odnoszono się w filmie/serialu do tzw prawdopodobieństwa elemenów dzieła, wystarczyło, by aktora uznawać za dobrego, wybitnego, a mógł dowolnie skakać po wieku postaci przy ogólnym aplauzie.
    • czekolada72 Re: Mikulski w Stawce 01.08.11, 12:07
      Czyli w momencie premiery miał 39 lat a w serialu wg mnie wygladal na 30-35 lat.
    • Gość: hajnel29 Re: Mikulski w Stawce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 18:29
      Wydaje się, że spory wpływ na wizerunek bohaterów miały lata 60-te i 70-te kiedy te seriale kręcono. Inna była wtedy moda (abstrahując od tego że Mikulski chodził głównie w efektownym mundurze). Porównajcie sobie wizerunek bohaterów "40-latka" i "39,5" - jeden cały czas w garniturze, pod krawatem, włosy zaczesane do góry, prawdziwy inżynier, stateczna choć postrzelona rodzina zaś w drugim serialu wyluzowany rockman, w skórach, dresie, t-shirtach, szukający podrywu, przygody, z fryzurą trudną do określenia...
      • Gość: kasia Re: Mikulski w Stawce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 13:53
        Wiek Mikulskiego mnie nie razie, ale Karwowskiego - bardzo. Według mnie w Czterdziestolatku wygląda na 50-55 lat.
        • piotr7777 a dla odmiany 02.08.11, 19:31
          Anna Seniuk grając w 40-latku miała zaledwie 32 lata. W Bilecie powrotnym grała steraną życiem kobietę licząc sobie zaledwie 36 lat.
          Bożena Dykiel w wieku 33 lat grała w filmie "Wyjście awaryjne" matkę postaci granej przez o 8 lat młodszą Marię Gładkowską.
          Anna Ciepielewska nie miała jeszcze 30 a już grała kobiety dojrzałe.
          Barbara Rachwalska grając w Domu sędziwą Marię Talar miała lat 58 , tyle co obecnie np, Krystyna Janda czy Joanna Szczepkowska.

I jeszcze jedna ciekawostka wiekowa - w Czterech pancernych Gustlik i Olgierd są rówieśnikami (no może nawet Olgierd jako dowódca jest starszy). W realu Franciszek Pieczka jest o 8 lat starszy niż Roman Wilhelmi a w filmie "Rykowisko" Pieczka grał ojca postaci granej przez Wilhelmiego.
          • stara_dominikowa Re: a dla odmiany 05.08.11, 15:39
            piotr7777 napisał:
            > Barbara Rachwalska grając w Domu sędziwą Marię Talar miała lat 58 , tyle co obe
            > cnie np, Krystyna Janda czy Joanna Szczepkowska.

Akurat Rachwalska grała postać w swoim wieku. Maria Talar była sędziwa przez sytuację życiową. Wdowa, matka dorosłych synów, mieszkająca "przy rodzinie", pełniąca rolę pomocniczą w domu Andrzeja. Prawdopodobnie urodziła Andrzeja w wieku około 20 lat. Talar ożenił się z Ewą około trzydziestki.
            Przypominam, że bohater wiadomo-jakiej-powieści, mający 58 lat Maciej Boryna, jest nazywany "starym Boryną" i wszyscy spodziewają się, że odda dzieciom gospodarkę i będzie sobie "dochodził" na ich łaskawym chlebie. Inne realia.
    • Gość: az Re: Mikulski w Stawce IP: *.aster.pl 04.08.11, 10:53
      Oczywiście masz rację, że S. Mikulski wiekowo odstawał od granej przez siebie postaci. Natomiast nie podzielam Twojego zachwytu jego grą w tym serialu. Serial ma wiele zalet, są tu istne perełki aktorskie (choćby świetny Bruner E. Karewicza), ale Mikulski zagrał słabo.
      • Gość: iwoszka Re: Mikulski w Stawce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.11, 14:06
        Słabo nie słabo , ale ogląda się Mikulskiego z wieeelką przyjemnością:-)
    • stara_dominikowa Re: Mikulski w Stawce 05.08.11, 15:41
      Przypomina mi się Grażyna Staniszewska w "Krzyżakach":) Danuśka miała zdaje się 12 lat. Grała ją aktorka dwa razy starsza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka