Dodaj do ulubionych

OGLĄDALNOŚĆ premiery LOST w TVP

IP: *.chello.pl 04.11.05, 18:10
ww6.tvp.pl/3579,20051104264424.strona
Pierwszy odcinek obejrzało 4 384 tys. widzów TVP1 (udziały 33 proc. – dane
TNS OBOP), a drugi – 4 871 tys. (udziały 39 proc.).

PIĘKNIE! :) Moje kochane Desperate Housewives (niestety mniej kochane niż
LOST) oglądało zaledwie 1.750.000 widzów. PORAŻKA POLSATU PO CAŁOŚCI!
Obserwuj wątek
    • frygija Re: OGLĄDALNOŚĆ premiery LOST w TVP 05.11.05, 01:39
      a ja mam pytanie - czy ktos w polsce publikuje codziennie wyniki ogladalnosci?
      tak zeby nie trzeba bylo sie zdawac na laski i nie laski rzecznika prasowego
      tvp?

a swoja droga to w pelni widac potencjal stacji publicznej, szczegolnie
      jedynki - zero promocji i taki wynik! Gdyby ktos zatroszczyl sie o wiecej
      przyzwoicie zrobiony zajawek to wynik moglby byc podobny z polskimi
      telenowelami.

i jeszcze ciekawe ze drugi odcinek zdobyl wieksza ogladalnosc. Ciekawe czy
      utrzyma w nast tygodniu.
    • o_ll_a Re: OGLĄDALNOŚĆ premiery LOST w TVP 05.11.05, 08:24
      nie dziwię się takim wynikom. Sama oglądam jeden i drugi serial, jednak mimo
      że Lost oglądam na TVP juz trzeci raz, nie zrezygnowałam z ponownego
      obejrzenia. Odpuściłam DH.
      • Gość: Andy Re: OGLĄDALNOŚĆ premiery LOST w TVP IP: *.chello.pl 05.11.05, 10:04
        niestety nie ma u nas publicznie podawanych codziennych wyników ogladalności
        tak jak np. w USA. jedynie regularne podsumowania tygodnia na wirtualnemedia.pl.

co do braku promocji to też początkowo myślałem że TVP kompletnie nie wie co
        robi rozpoczynając promowanie LOST na swojej antenie dopiero tydzien przed
        emisją. ale jak widać wiedzą że tyle starczy by osiągnąc dobry wynik. to prawda
        że promocja ograniczyła się do pokazywania zajawek (trzeba im przyznać, że
        robili to bardzo często) i do opowiadania o serialu przez prezenterów
        (najczęsciej Tomek Kammel sie produkowal przed Wiadomosciami :P). żadnej
        promocji outdoorowej, billboardów, reklam w prasie, nic!

a jednak LOST osiągnął najlepszy wynik wśród nowości serialowych tej jesieni we
        wszytkich kanałach tv! Nianię oglada troche ponad 3 mln osób, Magdę M. w
        porywach 3 mln, a Desperate Housewives na Polsacie swoją największą ogladalność
        zanotowała na poziomie 2,9 mln (!) mimo dużo bardziej widocznej promocji od
        LOST. a więc 4,8 mln widzów dla LOST to wielki sukces.
        • mckenziegirl Re: OGLĄDALNOŚĆ premiery LOST w TVP 05.11.05, 22:54
          Myślę że na tak dobry wynik TVP wpłynął w głównej mierze fakt ze mamy do
          czynienia z telewizją publiczną. Gdyby "lost" miały emitować takie stacje jak
          TVN czy Polsat, to nawet po dużej kampanii reklamowej nie osiągnęły by takich
          wyników. Trzeba pamiętać, że telewizje prywatne nie docierają wszędzie, i jest
          mnóstwo takich obszarów gdzie normą są trzy kanały publiczne( tak, tak w
          Polsce ;)Pozatym obserwując zachowania ludzi, to codziennym rytuałem (zwłaszcza
          odbiorców starszej grupy wiekowej) jest : Wiadomości o 20, a potem "co leci po
          dzienniku", i z grubsza jest im obojętne co, po prostu przyzwyczajenie.No i
          TVP1 dawno nie miała dobrego serialu zagranicznego (oczywiście poza "modą na
          sukces" ;).Ja ogladalam i DH i Lost skacząc między jednym kanalem a drugim. Za
          tydzien jeden serial obejrze w telewizji, drugi - od czego w końcu jest Muł
          kochany:)
          • frygija Re: OGLĄDALNOŚĆ premiery LOST w TVP 06.11.05, 00:27
            <<Wiadomości o 20, a potem "co leci po
            > dzienniku", >>>

19 30!!!! ;))

<<<No i
            > TVP1 dawno nie miała dobrego serialu zagranicznego (oczywiście poza "modą na
            > sukces" ;).>>>
            no tak nie zapominajmy, ze ten wielce popularny import to zwyciezca
            ubieglorocznych tele(kamer, ekranow, nagrod wzajemnej adoracji czy jakichs
            takich). Zwyciezyl m.in. z 6FU, Sekesem w Wlk Miescie czy 24 ;))
        • frygija Re: OGLĄDALNOŚĆ premiery LOST w TVP 06.11.05, 00:18
          szkoda :( myslalam, ze tylko nie potrafie ich znalezc. sledzenie wynikow
          ogladalnosci, amerykanski counterprogramming i debatowanie na forach w maju czy
          stacje dobrze sobie zaplanowaly sezon to jedne z moich ulubionych zajec ;))

<<najczęsciej Tomek Kammel sie produkowal przed Wiadomosciami :P>>
          i akurat przegapilam! widzialam tylko raz jak Molek 2.0 zapowiedziala w
          czwartek, ze serial sprzedano do 180 krajow swiata i wszedzie byl hitem (moim
          skromnym zdanie to przesadzila troche z ta liczba krajow ale niech jej
          bedzie ;))

<< żadnej
          > promocji outdoorowej, billboardów, reklam w prasie, nic!
          >>
          zdaje sie, ze u nas nie ma na to jeszcze zapotrzebowania albo pieniedzy zeby
          promowac tylko jeden program. Zreszta przypominam sobie tylko kampanie calych
          nowych ramowek - raz na wiosne tvn, i jesienia 3xwiadomosci
          • michal_82 Re: OGLĄDALNOŚĆ premiery LOST w TVP 06.11.05, 01:30
            > zdaje sie, ze u nas nie ma na to jeszcze zapotrzebowania albo pieniedzy zeby
            > promowac tylko jeden program. Zreszta przypominam sobie tylko kampanie calych
            > nowych ramowek - raz na wiosne tvn, i jesienia 3xwiadomosci

TVP cały czas (mniej więcej od roku) wystawia na billboardach czy nawet obkleja
            autobusy reklamami swoich konkretnych pozycji programowych. Niektóre reklamy są
            także w radiu i internecie. Jest to kampania dosyć intensywna. Obecnie
            reklamowane są programy Załóż się i Panorama oraz seriale Wiedźmy i Warto
            Kochać. Wcześniej reklamowali w ten sposób Miasto marzeń, M jak miłość, Klan,
            Kurier, Wiadomości i Smerfy. Dodatkowo tylko w internecie były reklamy
            Festiwalu w Opolu, Transmisja w iTVP Festiwalu Jedynki w Sopocie oraz filmy z
            cyklu Hit na sobotę.
            • mckenziegirl Re: OGLĄDALNOŚĆ premiery LOST w TVP 06.11.05, 22:45
              Z wyienianych przez Ciebie pozycji reklamowanych przez TVP, wnioskuje że
              stawiaja na kampanie słabszych rzeczy ( osobiście wolę okreslenie : gniotów;),
              lub pozycji cieszących się już stałym zainteresowaniem( jak Smerfy, Wiadomości,
              czy MjM (....choc to ostanie tez podchodzi pod gnioty;). A taki serial jak
              Lost, ktory bije rekordy popularności za granicą, i jest ( jak mi sie wydaje)
              najbardziej znanym a nie emitowanym w Polsce serialem (przynajmniej wśród grupy
              do lat 35;), nie ma kampani?? Jak reklamować to naprawde DOBRY towar. Cóż ,
              dzięki rekklamom TVP , widz napewno nie przegapi pory Klanu, ale moze nie miec
              nawet pojęcia ze taki serial jak Lost bedzie w czwartek o 20.20 ( po dzienniku
              o 19.30 ;P).Wtedy lepiej żeby nie wiedział co stracił...
    • Gość: Andy 5.689.461 widzów!!! IP: *.chello.pl 08.11.05, 09:41
      Wg AGB Nielsen Media Research "LOST" na TVP1 obejrzało 5.689.461 widzów!

www.wirtualnemedia.pl/document.php?id=432827

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka