Dodaj do ulubionych

"Twórcza niewola" w TeleTygodniu (art.)

16.04.07, 14:00
Fragment artykułu "Twórcza niewola" w TeleTygodniu.

"Paradoksalnie największym wyzwaniem pozostaje dla niego [Paula Scheuringa]
postać okrutnego Tea Baga, antypatycznego zabójcy i psychopaty."

Dlaczego "TEA Bag"? A nie T-Bag po prostu? ;)

"Niebawem rozpocznie się produkcja trzeciego sezonu serialu. Paul skromnie
dodaje, że wymyślona przez niego struktura, bije na głowę poprzednie części
serialu. Z zadowoleniem opowiada co się wydarzy, choć wszystkiego zdradzać
nie chce: - Akcja dzieje się nie tylko poza więzieniem, ale też poza USA. Na
prośbę fanów jest więcej pięknych kobiet. Zresztą nie zdziwił mnie ten
postulat, przecież to dla kobiet faceci najczęściej porzucają swoje klatki.
Nie inaczej jest i u nas. Pokuszę się nawet o ryzykowną tezę, że gdyby nie
płeć piękna, wszyscy skazańcy nadal siedzieliby w Fox River!"

:)
Obserwuj wątek
    • moonflower2 Re: "Twórcza niewola" w TeleTygodniu (art.) 16.04.07, 15:19
      Mam tylko nadzieje, że w związku z zapowiadanym przez twórców PB wzbogaceniem o
      płeć piękną Pb nie stanie się nadmiernie "feministyczny". I przede wzszystkim
      mam nadzieje, że nie oznacza to odsunięcia SWC ( przyznaje, że tego bym twórcom
      PB nie darował)
      • magda.evie.zoe Re: "Twórcza niewola" w TeleTygodniu (art.) 16.04.07, 16:10
        no, na pewno będzie "odsunięta" na pierwszych parę tygodni/miesięcy 3. serii,
        bo rodzi dziecko.
        • moonflower2 Re: "Twórcza niewola" w TeleTygodniu (art.) 16.04.07, 17:05
          magda.evie.zoe napisała:

> no, na pewno będzie "odsunięta" na pierwszych parę tygodni/miesięcy 3. serii,
          > bo rodzi dziecko.
          Miałem na myśli sytuacje w której nasza serialowa pani doktor zostanie trafiona
          jakąś zabłąkaną kulą i zniknie na zawsze.
          Co do samego fragmentu wywiadu reżysera PB w TT to wzbudzł on mój niepokój
          odnośnie 3 sezonu. PB zyskał liczne grono wielbicieli bo jego twórcy
          inyeligentnie wciągnęli Nas w świat Pb. Jeżeli jednak twórcy zaczną na siłę
          dopasowywać scenariusz do oczekiwań odbiorców (w celu dalszego zwiększenia
          oglądalności) to jak nic pogrzebia legende Pb. Mam nadzieje że się jednak mile
          rozczaruje.
          • magda.evie.zoe Re: "Twórcza niewola" w TeleTygodniu (art.) 16.04.07, 17:15
            moonflower2 napisał:

> Jeżeli jednak twórcy zaczną na siłę
            > dopasowywać scenariusz do oczekiwań odbiorców (w celu dalszego zwiększenia
            > oglądalności) to jak nic pogrzebia legende Pb. Mam nadzieje że się jednak
            mile
            > rozczaruje.

Oj, do tej pory raczej nie dopasowywali się do oczekiwań - mam na myśli 2.
            sezon. Ja miałam raczej wrażenie, że systematycznie rozbierali na części
            potencjał stworzony w pierwszej serii - np. "źli" bohaterowie (T-Bag,
            Kellermann, ale też Mahone z tym, że on pojawił się dopiero w drugiej serii)
            byli wybielani, co burzy nasze o nich pojęcie i jakoś tak wkurza, nie mówiąc
            już o dekonstrukcji postaci Michaela, któremu np. w drugiej serii nic się nie
            udaje (odwrotnie jak w pierwszej). No i ten brak tatuażu! Skandal ;-)

Mam swoje obawy odn. 3. serii, przede wszystkim że to właśnie Michael zginie w
            jednym z pierwszych odcinków - byłby to typowy szok w stylu twórców PB, no i
            przecież znajduje się w doskonałym miejscu na śmierć :-( Jeżeli w pierwszym
            odcinku 3. serii pojawi się jakiś sympatyczny młody bohater chwytający za
            serce, to szykujcie wieńce pogrzebowe!
            • milka323 Re: "Twórcza niewola" w TeleTygodniu (art.) 16.04.07, 18:08
              tea bag?!a to nie jest torebka po herbacie??<lol2>
              ludzie maja pomysly w tych gazetach.
              • xanaka .::: Tea Bag :::. 16.04.07, 18:59
                Tak. Dlatego się zdziwiłam, skąd im się to wzięło.

Ale TeleTydzień jest mistrzem w takich pomyłkach:
                Nie wiem czy kojarzysz tekst o Zagubionych 2, a w nim:

~ Kim okaże się tajemniczy Pan Eko - ekologiem czy...mordercą? ~ ;D
                • milka323 Re: .::: Tea Bag :::. 16.04.07, 19:17
                  a to zagadka. chyba trzeba im maila wysmarowac :P.
                  to z eko pamietam. normalnie szczyt szczytow <lol2>.
            • moonflower2 Re: "Twórcza niewola" w TeleTygodniu (art.) 16.04.07, 19:07
              Po pierwsze jestem mile zaskoczony poziomem intelektutalnym i trafnością uwag
              twojego komentarza (ale to chyba jest zasadą jeżeli chodzi o wielbicieli PB-
              niemniej jednak wypada to podkreślić).
              Po drugie większość twoich uwag koresponduje z moimi przemyśleniami na temat
              obu serii. Pierwsza seria PB w zasadzie w całości świeciła jasnym blaskiem i
              chociaż przewidywaliśmy jej zakończenie to ze względy na pomyślowość twórców
              serialu zestaw problemów i ich rozwiązania realizowane głownie przez Scofilda
              naprawde wprawiały w zachwyt(u mnie kończyło sie to najczęściej dyskusją z
              bratem czy a jeżeli tak to w jakim zakresie proponowane rozwiąznia mogłyby by
              miec miejsce w siecie rzeczywistym-ale to temat na inną dyskusje)..Ogromnie
              ważna była tutaj również świetna kreacja pozostałych bohaterów dramatu i duszna
              atmosfera wiezienia stworzona znakomicie przez aktorów pierwzzsego i drugiego
              planu. Pierwszą cześć PB znamionowały również rewalacyjne i z rozmysłem
              prezentowane bardzo pastelowymi kolorami spotkania serialowej dr Sary Trascendi
              i Micheala Scofilda, gdzie każdy gest miał znaczenie a słynny już pocałunek
              naładowany był takim erotyzmem, że...
              No i wten sposób stałem się wielbicielem SWC
              Decydując się na emisje drugiej serii twórcy podjęli ogromne ryzyko związane z
              tym prostym faktem, że nastąpiła zmiana planu akcja przeniosła się z
              klimatycznego więzienia w plener
              a nasi bohaterowie z planujących ucieczkę stali się uciekinierami. Oś konfliktu
              została ustalona, co prawda już w pierwzej serii na teorii spiskowej a teraz
              chcąc uratować klimat serialu założono że głownym motorem akcji będzie
              pojedynek gigantów tzn. Scofilda i agenta Mahona. Mam jednak nieodparte
              wrażenie, że tutaj gdzieś popełniono błąd. Postać Mahona(tak ceniona przez
              wielu jest troche pozbawiona psychologicznej głębi) a twórcy serialu przypisali
              mu inteligencje porównywalną niemal z wszystkowiedzącym ze znanego paradoksu
              logicznego. Natomiast postać Sofilda troche strywializowano (działa zawsze
              według planu-wynikającego z tatu) w sytuacji gdy zdaje sobie sprawe że plan ten
              został poznany przez wroga. Pozostałe postaci także poddano niestety
              banalizacji a t-bag (już w 20 odcinku wzbudza uśmiech politowania). Na tym tle
              jasno świeci tylko SWC z tą jej świadomością, że o ile dwa razy umknęła śmierci
              to za trzecim już jej się nie uda.Niemniej jednak i tutaj twórcy popełnili
              jakiś błąd bo ma wrażenie, że o ile każda Misa w pierwszej serii naładowana
              była jakimś magicznym erotyzmem to w drugiej
              serri jest bardziej hm.. konwencjonalnie. Oczywiście druga seria Pb ma też
              ogromnie duż zalet i ogładam ją z przyjemnością a krytyka wynika tylko z
              zmartwienia fana Pb o legende PB
              • aasiek Re: "Twórcza niewola" w TeleTygodniu (art.) 16.04.07, 21:34
                moonflower2 napisał:

Pierwszą cześć PB znamionowały również rewalacyjne i z rozmysłem
                > prezentowane bardzo pastelowymi kolorami spotkania serialowej dr Sary Trascendi>
                > i Micheala Scofilda, gdzie każdy gest miał znaczenie a słynny już pocałunek
                > naładowany był takim erotyzmem, że...

Święte słowa :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka