Dodaj do ulubionych

Fenomen Niani

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 16:51
Zupełnie nie rozumiem jak kilka milionów Polaków może oglądać tego gniota.
Jeszcze nigdy mnie nie rozbawił, bo ciągle, gdy tylko na niego trafiam,
jestem zażenowana. Sztuczne aktorstwo, szczególnie dzieci, sztuczna
scenografia, realia amerykańskie, irytujące zachowania, wszystko przyprawione
wybuchami sztucznego śmiechu, który pojawia się po kolejnych pseudośmiesznych
gagach i dialogach. Katastrofa.
Obserwuj wątek
    • Gość: basia Re: Fenomen Niani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 17:36
      moze jestes pozbawiona poczucia humoru
    • Gość: magda Re: Fenomen Niani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 17:37
      albo po prostu adelo jestes glupia i nie rozumiesz zartow
      • shatmach Re: Fenomen Niani 18.06.07, 18:02
        I od razu masz odpowiedz dlaczego (i kto) to coś ogląda. :)
    • paul_ina Re: Fenomen Niani 18.06.07, 19:07
      To naprawdę przykre, ale mi też się wydaje, że problem leży w Tobie :(
      • Gość: Magda Re: Fenomen Niani IP: *.idzik.pl 18.06.07, 20:03
        Sztuczne aktorstwo? Absolutnie się nie zgodzę! Zarówno Agnieszka Dygant jak i
        Tomasz Kot są świetnymi aktorami. Zanim Agnieszka zaczęla grać w Niani, mialam
        okazję zobaczyć ją w teatrze, również w roli komediowej i byla świetna! Co do
        dzieci, to może ta najstarsza dziewczyna jest sztuczna. Chlopiec gra bardzo
        dobrze, świetnie też śpiewa, występuje w musicalu, a mala dziewczynka jest
        urocza!
        • ilekobietamalat Re: Fenomen Niani 18.06.07, 20:32
          zgadzam sie calkowicie z magda:)
          dzieciaki tez sa swietne, no i przede wszystkim lokaj:) bozesztymoj o niebo
          lepszy niz oryginal:)
          niania jest jedynym serialem ktory z przyjemnoscia ogladam:) nikt sie nie
          zabija, nie morduje, jest lekko i zabawnie:)
          • Gość: Magda Re: Fenomen Niani IP: *.idzik.pl 18.06.07, 20:41
            Kondzio też jest świetny, of course! :-)
            • pluskotka Re: Fenomen Niani 18.06.07, 21:04
              Nie wiem w czym rzecz, ale też nigdy się na tym nie roześmiałam. I prosze nie
              wmawiać mi głupoty. Może i to jest śmieszne, może aktorzy są świetni(którzy?),
              ale nie trafia to do mnie. A Dygant już w NDiNZ jest zabawniejsza. Irytuje mnie
              zwłaszcza jej sposób mówienia, w serialu Niania oczywiście.
              • panistrusia Re: Fenomen Niani 18.06.07, 21:12
                A znasz amerykański oryginał? W nim tkwi sekret głosiku Frani.
    • Gość: EL O EL O Re: Fenomen Niani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 22:12
      Zdecydowanie się zgadadzam z autorką postu i dziwię się tym zachwalącym tę
      tandetę postom...

Nie jestem przeciw realiom amerykańskim, ale trzeba je dobrze naśladować. Już
      nawet niszowe sitocmy dla nieznaczących stacji z USA są lepsze i zabawniejsze -
      "Siostrzyczki" na przykład, nie wspominając o hitowych "Przyjaciołach".

Problemem Niani jest to, że wszystko tam jest sztuczne. Pomijając już jakieś
      dziwne ruchy kamer, tekturowe studia i śmiech publiki wstawiany w
      najdziwniejszych momentach... gra aktorów jest po prostu tragiczna! Sama Dygant
      serialu nie pociągnie, choć nawet ona nie jest jakaś rewelacyjna w TEJ ROLI.
      Czy w Polsce nie ma aktorów komediowych i wszędzie musi grać Kot?! Ostatnio
      można było zobaczyć reklamę odcinka Niani, w którym miał zagrać zaskoczonego
      wielkimi, plastikowymi (?) stopami Frani i... no, nie, normalni ludzie się tak
      nie śmieją, jakiś - k*** skowyt, te ruchy, no żal... Zero realizmu, wszystko
      jest tam oderwane od rzecztwistości, trudno byłoby znaleźć człowieka w stylu
      Maksa Skalskiego czy Frani Maj gdziekolwiek na świecie, bo przecież tak ludzie
      się nie zachowują. Naprawdę oglądając "Przyjaciół" i "Siostrzyczki" widzimy
      normalne osoby, żyjące wśród nas, a oglądając Franię? Jakieś przerysowane
      badziwie, no, ale pewnie to my jesteśmy głupi i nie mamy poczucia humoru.

To samo Hela (znowu Kot, wybitne aktorstwo komediowe /ta cała Hela była
      śmieszniejsza jako Żaneta w telenoweli/ i rynsztokowy żart), ale nie chce mi
      się powtarzać.

Dobre były Miodowe Lata (żart goni żart), Kasia i Tomek (żarty i postacie) i
      Camera Cafe (prawie wszyscy bohaterowie).

• ilekobietamalat Re: Fenomen Niani 19.06.07, 08:47
        no widzisz, a dla mnie na przyklad miodowe lata byly czyms nie do przejscia,
        (camera cafe z reszta jeszcze bardziej) zenujace dowcipy, potworna fabula.
        jedynie kasia i tomek na poczatku ogladalam, potem tez juz nie mozna bylo na to
        patrzec.
        moze to wynika z jakiegos nastawienia do tego serialu. ja lubilam oryginal i
        bardzo lubie nasza wersje. ostatnio jak trafilam na jakis amerykanski odcinek
        uznalam ze jest strasznie nudny, i o wiele bardziej wole nasza polska wersje;))

wersja rosyjska jest zabawna sama w sobie tez;P jako jedyna chyba nie ma
        dokladnie skopiowanej scenografii z amerykanskiej wersji
    • Gość: matt_banco Re: Fenomen Niani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.07, 22:13
      No coz ... w swoim gatunku czyli w klasycznym sitcomie to bardzo przyzwoita
      produkcja, a w skali krajowej prawie wzorcowa. Postacie przerysowane ... tak ma
      byc, studyjna scenografia ... tak ma byc, smiechy z offu ... jak najbardziej.
      Pewnie ze przerysowanie moze draznic, ale nie da sie ukryc ze trzyma styl. No i
      wszyscy graja naprawde "stylowo" ... Ferency - przezabawnie zlosliwy, Arciuch -
      kapitalnie wredna, Wszolkowna (Jolka) - idealnie idiotyczna ... A para Dygant i
      Kot ... swietnie skomponowana. Czego chciec wiecej? Mozna nie lubic ... ja
      wbrew pozorom nie przepadam, ale zawodowo zrobione i tyle.
      • akusia Re: Fenomen Niani 18.06.07, 22:30
        a ja uwazam ze jestem na tyle inteligentna ,ze potrawie dostrzec jak zalosny
        jest ten serial;] bo jest...
        • ilekobietamalat Re: Fenomen Niani 19.06.07, 08:52
          ale na czym ta jego zalosnosc polega?
          jak ktos napisal wczesniej, owszem jest przerysowany ale tak ma byc;) mozna nie
          lubic tego stylu,ale napewno nie mozna uznac ze serial jest do niczego.. bo to
          jeden z lepiej zrobionych seriali w naszym radosnym kraju:>
      • stara_dominikowa Re: Fenomen Niani 19.06.07, 09:23
        zgadzam się a matt-bianco. z tą różnicą, że ja bardzo lubię ten serial. a
        czepianie się do nieadekwatnych do otoczenia realiów świadczy o kompletnym
        niezrozumieniu konwencji. puszczają do nas oko i należy podjąć grę.
        lepsze to, niż udające prawdziwe życie gnioty typu "klan", gdzie owszem, 24
        grudnia zasiadają karnie do Wigilii, ale nie ma polityki, nie ma pieniędzy, nie
        ma mediów, nie ma marek, nie ma żywego języka, a postaci są poprawne i nudne.
        tutaj nikt nie puszcza oka, robią z widza po prostu idiotę pokazując mu
        pseudożycie.
        • Gość: zdziwiona Re: Fenomen Niani IP: *.rad.vectranet.pl 19.06.07, 11:06
          mówicie że to serial oderwany od rzeczywistości, nienaturalny... a ciekawe kto z
          was chciałby oglądać życie jakie wiedzie połowa Polaków... smutne, nudne, bez
          lepszych perspektyw... z ciągłym pesymizmem, i w słowach przesyconych ironią i
          ignorancją? chcecie "inteligentnej" rozrywki, godnej wg. was, waszego intelektu
          to sięgnijcie po jakąś książkę, poczytajcie np. Coelho i porozmyślajcie sobie..
          a potem nauczcie się śmiać z tego co proste, oczywiste i wesołe ;] i nie narzekajcie
          • stara_dominikowa zdziwiona.. 19.06.07, 15:03
            rozwaliłaś mnie na atomy
    • monikaa13 Re: Fenomen Niani 19.06.07, 14:52
      tez nie ogladam, probowalam ale zupelnie do mnie nie trafia
    • Gość: dziewczyna-szamana Re: Fenomen Niani IP: *.acn.waw.pl 19.06.07, 22:00
      ja też nianię uwielbiam
      jest to jedyny polski serial, który oglądam (inne komediowe są dla mnie nie do
      strawienia nie mówie juz o obyczajowych jak Klan)
      wg mnie całą esencja tego serialu jest postac Kondzia rewelacyjnie zagrana przez
      Ferencego wystarczy jedno zdanie wypowiedziane przez niego i kwiczę ze śmiechu
      cóz jest to format i nie ma się co czepiać że jest nierealny.
      skoro te realne seriale nam niezbyt wychodzą to trzeba się cieszyć z tego co
      jest ;)
      • kadoro1969 Re: Fenomen Niani 20.06.07, 19:16
        Oprócz Kondzia, genialna jest też Jolka:). Świetnie zagrana postać. W trakcie
        każdego odc. czekam zawsze na Jolkę:). Ona jakby cały czas na haju była;)
        • Gość: wrocool Re: Fenomen Niani IP: *.core.lanet.net.pl 20.06.07, 22:17
          Ja tez nie rozumiem tego fenomenu. Mnie nie razi to, ze postacie sa
          przerysowane, ani to ze serial jest oderwany od rzeczywistosci-to w koncu
          sitcom, a nie film dokumentalny, ale... no wlasnie, strasznie drazni mnie gra
          aktorow. Dygant jeszcze ujdzie ale moim zdaniem jest co najwyzej poprawna, to
          samo Kot...jedynie Ferency jakos pozytywnie sie wyroznia. Natomiast Arciuch
          jest drętwa jak drewno, a dzieci sa wrecz tragiczne!!!
          Ta mala dziweczynka ujdzie, jest slodka choc i tak sztuczna, natomiast ta
          najstarsza corka...bez komentarza, nie wiem kto ja tam zatrudnil, ale chyba
          musi byc corka kogos z tvn-u bo nie wierze, ze ktos o zdrowych zmyslach, by ja
          wzial...
          Tyle ode mnie
          Aha-oryginal uwielbiam;)
          • Gość: tres Re: Fenomen Niani IP: *.rybnet.pl 20.06.07, 22:43
            Polska wersja "Niani" została uznana za najlepszą na świecie:)
            • Gość: ese Re: Fenomen Niani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 11:31
              (chyba nie licząć oryginału...?)
              skoro polska wersja jest THE BEST nie chcę wiedzieć jaki poziom prezentują inne
              formaty :D
    • Gość: niań Re: Fenomen Niani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.07, 17:17
      A ostatni odciek, też był fajny? Ten z Drzyzgą, która zagrała tam chyba
      najlepiej ze wszystkich. I śmiech z plejbeku, też mogliby się bardziej
      postarać, w tle słychać góra 4 osoby, podczas gdy w AMERYKAŃSKICH wersjach są
      to salwy kilkudziesięciu ludzi.

Oj, TVN pokazał, że potrafi robić świetne seriale, ale najnowsze dwa sitcomy
      nie wyszły. Cóż, zdarza się najlepszym ;)
    • xtrin Re: Fenomen Niani 25.06.07, 01:53
      Nie rozumiem zarzutów, że sztuczne, przerysowane, uproszczone... to właśnie
      TAKIE ma być! To jak zarzucać Tolkienowi, że elfy nie istnieją :).

Sama nie przepadam za tym serialem, ogólnie sitcomy w tym stylu mnie nie kręcą,
      ale polska Niania jest nieźle zrobiona. I co ważne - trzyma poziom, a raczej go
      zwiększa. Pierwsze odcinki miały sporo wad, z czasem jest coraz lepiej.
    • galaxian1 Re: Fenomen Niani 26.06.07, 15:38
      A ja niani nie ogladam, bo mam przesyt sitcomow w kazdej postaci.
      Kiedys to bylo fajne, ale ile mozna...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka