Dodaj do ulubionych

brak realizmu w polskich serialach obyczajowych

03.02.08, 15:11
Czy nie poraża was brak realizmu w polskich serialach, właśnie w tych które mają odzwierciedlać codzienne życie Kowalskiego?
Kilka przykładów:
-nikomu nie brakuje pieniędzy, niby czasem ten problem jest poruszany np rodzina Rysia z "Klanu" jest przedstawiana jako ta biedna...często studenci nie mający nawet stałej pracy kupują mieszkania na kredyt; wnętrza mieszkań rodzin niby biednych są bardzo nowoczesne...
-bohaterowie pracujący na pełnym etacie ciągle przesiadują z rodziną, celebrują śniadania - kto w realnym życiu ma na to czas?
Obserwuj wątek
    • stara_dominikowa Re: brak realizmu w polskich serialach obyczajowy 03.02.08, 17:32
      seriale nie mają odzwierciedlać życia, tylko sprzedać widzowi wersję po tuningu.
      mają poprawić samopoczucie widza, dać chwilę odpoczynku od tego przykrego
      realizmu, bo każdy ma go po dziurki w nosie.
      problemy w serialach są tylko spektakularne (nastolatki w ciaży, białaczka,
      zakochana zakonnica), cała reszta gładka i wyprasowana. autobusy są czyste, w
      zimę zawsze jest widno i oczywiście wszyscy po domu chodzą w kozakach do kolan;)
    • lilith76 Re: brak realizmu w polskich serialach obyczajowy 03.02.08, 18:21
      Bo widzowie tak na prawdę nie chcą realizmu :/
      • Gość: Ja Re: brak realizmu w polskich serialach obyczajowy IP: 193.151.50.* 03.02.08, 21:57
        kato15 pomyliły się seriale obyczajowe z serialami dokumentalnymi. ;)
    • Gość: robcio A jakby ten realizm miał wyglądać IP: 217.153.195.* 04.02.08, 07:01
      weź zburz ścianę - wstaw szybę, może być weneckie lustro - i pooglądaj sąsiadów
      ile wytrzymasz taki serial?

no chyba, że sąsiadka okaże się wyjątkowo uzdolniona
    • jhbsk Re: brak realizmu w polskich serialach obyczajowy 04.02.08, 08:56
      To nie są filmy dokumentalne tylko seriale. I tyle.
      • baba67 Re: brak realizmu w polskich serialach obyczajowy 04.02.08, 13:57
        jesli chodzi o wnetrza to chyba tylko plebania trzyma jakis poziom-choc z
        realiami finansowymi to u nich juz tak roznie sie zrobilo...
    • Gość: dziewczyna-szamana Re: brak realizmu w polskich serialach obyczajowy IP: *.acn.waw.pl 04.02.08, 22:09
      mnie przeraża brak logiki raczej
      własnie producenci sami nie wiedza jakie oni seriale chca produkować.
      porównując polskie seriale z latynoskimi dopiero widac mizerię naszych.
      oglądając telenowelę latino wiem doskonale czego oczekuję - od pierwszego
      odcinka wiadomo że czeka nas bajka, w której bohaterka z brzyduli robi się
      piękna, w której ktoś umiera a za 30 odcinków okazuje się że żyje tylko np
      stracił pamięć, albo że niewidomy facet nagle odzyskuje wzrok. choć przynajmniej
      biedota nie je tu na porcelanowych talerzach... i mamy tu konsekwencję - od
      razu widzimy że nie jest to prawdziwe życie więc wszystko może się zdarzyć.
      jak tylko pojawiły się te polskie seriale, od razu zaczęto je stawaic nad
      serialami latynoskimi właśnie dlatego że "w przeciwieństwie do latynoskich
      pokazuja rzeczywistość". tylko ja się pytam jaką rzeczywistość ? Ryśka ktory
      mimo braku pieniędzy spożywa śniadanie na porcelanowej zastawie? Daniela który
      mimo że choruje na HIV wygląda jak zdrowy chłopak i ma co odcinek inną
      narzeczoną? oczywiście jakiejs skrajnej biedy czy bezrobocia nie pokazą w takim
      Klanie.
      i ja tu pewnej rzeczy nie rozumiem... z jednej strony te polskie seriale tak się
      chwalą że są realne, pokazuja zycie itp, a z drugiej to zycie w realnym serialu
      jest tak nierzeczywiste że siąśc i płakać. ja nie wiem chyba że to prawdziwe
      zycie przejawia się staniem przy garach przez cały odcinek...brak tu logiki i
      konsekwencji...
      albo brniemy w bajkę i pokazujemy takie klimaty (ale wtedy rezygnujemy z
      gotowania, sprzątania itp)no i nie wmawiamy ludziom że to jest rzeczywistość.
      albo pokazujemy życie i wtedy mówimy jasno i otwarcie o problemach.
      • Gość: ///// Re: brak realizmu w polskich serialach obyczajowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 12:06
        Oczywiście, że to nie dokument. Ale realia powinny być zachowane.
      • baba67 Re: brak realizmu w polskich serialach obyczajowy 05.02.08, 12:27
        zgadzam sie-dlatego tak przywiazalam sie do Plebanii, bo wnetrza wiarygodna,
        problemy powszechnie wiadomo jakie, nawet kostiumy i buzki aktorow(trudno
        uwierzyc ze niektorzy sa powaznymi aktorami szacownych teatrow a nie wyparzynymi
        w tlumie naturszczykami) absolutnie wiarygodnie. Ale oni juz zaczynaja "puszczac
        rekina" i to wszystko coraz dziwaczniejsze sie robi.Przykro, ot.
      • Gość: kiti Re: brak realizmu w polskich serialach obyczajowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 13:45
        > i ja tu pewnej rzeczy nie rozumiem... z jednej strony te polskie
        seriale tak się chwalą że są realne, pokazuja zycie itp, a z drugiej
        to zycie w realnym serialu
        > jest tak nierzeczywiste że siąśc i płakać.

oj juz nie przesadzaj, nigdy nie dostałaś od rodziców na imieniny
        mieszkania czy co?
        • Gość: dziewczyna-szamana Re: brak realizmu w polskich serialach obyczajowy IP: *.acn.waw.pl 05.02.08, 15:56
          no niestety nie dostałam nigdy mieszkania :( nie wygrałam równiez samochodu w
          audio tele :(
          pracy tez szukam sobie sama. gdybym była Lubiczem wykonałabym telefon do wujka i
          od razu miałabym załatwioną pracę. a tak to musze wysyłac CV :(
    • Gość: yuki Barwy szczęścia IP: *.agagis.com 07.02.08, 22:50
      Nurtuje mnie taki oto drobiazg. W "Barwach szczęścia" Kasia często rozmawiała przez telefon z Samem. Rozmawiała trochę po polsku, trochę po angielsku, tak pół na pół. Teraz Sam zjechał do Polski i co się okazuje: porozumiewa się płynna, bezbłędną polszczyzną.
      Czy ja coś pokręciłam, czy pani Łepkowska chwyta zbyt dużo srok (chałtur) za ogon?
      • annie_laurie_starr Egzamin z zycia 12.02.08, 18:24
        Najbardziej odrealniony jest Egzamin z zycia. Wszyscy mlodzi sa przebojowi,
        osiagaja sukcesy. Mlody student od razu leci do Iraku jako reporter. Byla
        prostytutka bez doswiadczenia pracy w brazny budowlanej powala wszystkich na
        kolanach na jakiejs braznowej prezentacji. Do tego podmieniane dzieci, listy
        Wildsteina i studentka bez trudu przenoszaca sie z UW na UJ na pierwszym roku i
        od razu stypendium w Belgii, gdy sie studiuje polonistyke. Please....
    • sandra1301 Re: brak realizmu w polskich serialach obyczajowy 12.02.08, 21:00
      w M jak Miłość zwłaszcza.
      Studenci wynajmują wielgachny, nieźle urządzony dom, z wypasioną
      sypialnią i jedwabną pościelą. Mają zawsze dużo czasu, na śniadanka,
      spotkania w kawiarni (nawet z własną matką), i w pubie.

Jeszcze serial Plebania ma znamiona normalności, zwłaszcza kuchnia
      na plebanii i komisariat wygląda przekonująco.
      • Gość: vielb Re: brak realizmu w polskich serialach obyczajowy IP: 195.28.182.* 12.02.08, 22:10
        dla mnie w mjm najbardziej nierealne jest uwielbienie jakie
        zdobywaja co chwile wsrod mezczyzn corki Barbary i Lucjana.
        niestety, w realnym zyciu taka marysia nie moglaby przebierac w
        facetach tylko albo zostalaby sama, albo trafilby sie jej jakis
        jeden wielbiciel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka