Dodaj do ulubionych

The Tudors - Dynastia Tudorów

03.04.08, 23:20
Czy jest ktoś kto ogląda ten serial.
Co prawda nie wiem czy w Polsce jest wyświetlany ale można go zdobyć
z innych źródeł.

Interesuje się historią tej dynastii.Co prawda serial nie jest jakoś
bardzo wierny faktom ale napatrzeć się można.Na wnętrza,
kostiumy,aktorów.
Jonathan Rhys Meyers jako Henryk VIII jest niesamowity.
Obserwuj wątek
    • bardu Re: The Tudors - Dynastia Tudorów 03.04.08, 23:29
      Był na HBO, a w święta na HBO2 dali wieczorem powrórkę po 5 odcinków. Serial
      bardzo mi się podobał - szkoda tylko, że kończy się jeszcze przed ślubem z Anną
      Boleyn.
      • aga.p.p Re: The Tudors - Dynastia Tudorów 04.04.08, 10:17
        W USA niedawno zaczęła się druga seria - to i ślub jeszcze zdążą pokazać:)

pzdr,
        Aga
        • baba67 Re: The Tudors - Dynastia Tudorów 25.04.09, 10:07
          No bo po Annie Boleyn to on juz gruby i paskudny zaczal sie robic no i caly
          efekt zabojczego przystojniaka cholera bierze. Juz ta bez przerwy pokazywana
          kutanina zalosna sie staje . Dla mnie to film erotyczny w historycznym kostiumie.
    • lilith76 Re: The Tudors - Dynastia Tudorów 04.04.08, 13:27
      Też jestem fanką tej dynastii, ale okazało się, że serial obejmuje chyba tylko mały wycienek panowania Henryka VIII, ten niby najbardziej malowniczy, wytłuczony przez filmatografię do bólu i enzuzjazm mi opadł.
      Za to marzę by jakaś stacja powtórzyła stary serial BBC o Elżbiecie I z Glendą Jackson w roli głównej. Widziałam jako dziecko i od tamtej pory chciałam być królową, kiedy dorosnę ;D
      • thorgalla Re: The Tudors - Dynastia Tudorów 04.04.08, 19:06
        Dziękuję za przypomnienie.
        Już się zakręciłam koło tego.
    • kubissimo Re: The Tudors - Dynastia Tudorów 05.04.08, 10:21
      niestety dla mnie Tudorzy sa nieogladalni :/ po 3 odcinku dalem
      sobie spokoj
      o ile Rzym wyszedl im (czyli HBO) doskonale (druga serie obejrzalem
      w ciagu dwoch dni), o tyle "niesamowite przygody" Henryka kompletnie
      mnie nie wciagaja :/
    • nowakaneta - Dynastia Tudorów 23.04.08, 23:13
      Zakochalm sie w Tudorach od pierwszego wejrzenia.Io nie jest serial historyczny tylko inspirowany historia(patrz postac siostry króla)
      wazna jest dynamika, nie fakty.Poza tym jest fantastycznie sfotografowany-kazde kadr to zdjecie. I ten perfekcyjny angielski.
      • yapkovitz Re: - Dynastia Tudorów 28.04.08, 09:19
        Swietny serial. Wg mnie serial The Tudors jest serialem
        historycznym, poniewaz ukazuje fakty historyczne, takimi jakie byly.
        Jezeli cos bylo naciagniete w serialu, to brak szczegolow
        dotyczacych zwiazku Henryka z siostra Anny Boleyn.
        • yapkovitz Re: - Dynastia Tudorów 28.04.08, 09:28
          Zastanawiam sie, w jakim zakresie postac siostry krola byla
          inspirowana, poniewaz:
          Maria Tudor (ur. 28 marca 1496 - zm. 25 czerwca 1533), księżniczka
          Anglii, królowa Francji, księżna Suffolk, zwana Różą Tudorów. Była
          najmłodszym dzieckiem (które przeżyło więcej niż rok) króla Henryka
          VII i Elżbiety York. Była blisko związana ze swoim bratem Henrykiem
          VIII - na cześć swojej siostry Henryk dał na imię Maria swojej
          córce, późniejszej królowej Marii I.

9 października 1514, w Abbeville - w wieku 18 lat, Maria została
          wydana za Ludwika XII, króla Francji. Pan młody miał 52 lata i było
          to jego trzecie małżeństwo. Ludwik zmarł zaledwie trzy miesiące po
          ślubie, 1 stycznia 1515.
          Szęść miesięcy po śmierci pierwszego męża, Maria - królowa Francji
          poślubiła w Greenwich Palace[1] Karola Brandona, księcia Suffolk[2].
          Małżeństwo to choć na krótko rozwścieczyło jej brata, Henryka.
          pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Tudor_%28ksi%C4%99%C5%BCniczka%29
    • thorgalla Re: The Tudors - Dynastia Tudorów 01.05.08, 12:58
      "Wadą" takiego rodzaju fimów jest to,że jeżeli zna się historię to
      wiadomo jak się film skończy.
      Wiadomo,że Henryk i Anna nie będą żyli długo i szczęśliwie,w
      otoczeniu gromadki dzieci.I że jego godnym następcą nie będzie syn
      (którego tak pragną) ale córka (i to ta druga w kolejności).
      • Gość: malwina Re: The Tudors - Dynastia Tudorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 20:26
        taaa, a Ty jak widzę jesteś z tych, którym się wydaje, że znają historię...

• thorgalla Re: The Tudors - Dynastia Tudorów 26.05.08, 10:43
          Udowodnij,że się mylę
          • Gość: malwina Re: The Tudors - Dynastia Tudorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 13:57
            Znajomość faktów historycznych nie jest wadą serialu - chyba, że znajomość
            historii - tak jak w twoim przypadku - sprowadza się do tego, że nie mieli syna
            i nie żyli długo i szczęśliwie.
            To wtedy po prostu - nuda panowie.
            • Gość: malwina Re: The Tudors - Dynastia Tudorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 14:04
              Dodatkowo chętnie poznam dowody na potwierdzenie Twojej opinii, że serial "co
              prawda serial nie jest jakoś bardzo wierny faktom". Moim zdaniem niewielkie
              odstępstwa dotyczą jedynie drugoplanowych postaci m.in. siostry Henryka ale
              chętnie dowiem się co miałaś na myśli. Chyba , że chodzi o krój sukienki i
              kornet na głowie
              • anias29 Re: The Tudors - Dynastia Tudorów 30.05.08, 13:35
                Gość portalu: malwina napisał(a):

> Dodatkowo chętnie poznam dowody na potwierdzenie Twojej opinii, że
                > serial "co prawda serial nie jest jakoś bardzo wierny faktom".

Służę pomocą:
                Siostra Henryka VIII Maria została wydana za podstarzałego króla
                Francji w 1514 roku, a związek Henryka VIII z Anną Boleyn rozpoczął
                się w 1526 - w serialu te dwa wydarzenia dzieją się równocześnie, w
                dodatku Marię wydają za króla Portugalii.
                Poza tym Henryk był tylko kilka lat młodszy od swojej pierwszej
                żony, a kilkanaście lat starszy od Anny Boleyn - w serialu
                kochankowie są niemal równolatkami, a żona Henryka wygląda na sporo
                od niego starszą.
                • Gość: malwina Re: The Tudors - Dynastia Tudorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 15:14
                  O siostrze Henryka już napisałam ale jak zaznaczyłam nie jest to postać
                  pierwszoplanowa i jej rola w serialu pozostaje bez wpływu na zasadniczy bieg
                  wydarzeń. Jeżeli chodzi o różnicę w wyglądzie aktorów a ich wiek "historyczny"
                  to akurat rzecz bardzo subiektywna.
                  Wynosząca 6 lat różnica wieku w przypadku Henryka VIII i Katarzyny po kilkunastu
                  latach małżeństwa bardzo sie pogłębiła (na niekorzyść Katarzyny) więc to akurat
                  w serialu mnie nie razi. Gdyby uznać Twoje racje należałoby zapytać, gdzie
                  ognisto rude, charakterystyczne włosy Henryka? Jak dla mnie serial jest faktom
                  historycznym bardzo wierny.
                • baba67 Re: The Tudors - Dynastia Tudorów 25.04.09, 10:14
                  Fakty sa bardzo mocno ponaginane.Wrazenie wiecznego burdelu w zamkach i palacach
                  rowniez nie oddaje rzeczywistosci obyczajowej tamtych czasoew. Oczywiscie nie
                  twierdze ze oni swieci byli, ale to nie bylo zalatwiane tak ostentacyjnie.
                  Polecam film o Henryku 8 pokazywany na TVN style-tu naprawde nie ma tanich
                  chwytow tylko jest porzadna filmowa robota. Moze kostiumy i wscenografia nie az
                  tak imponujaca, ale osobiscie nie tego szukakam w filmach historycznych.
    • Gość: boleyn girl Re: The Tudors - Dynastia Tudorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:56
      serial jest świetny, leci na hbo2 już 16.09 druga seria, oczywiście
      jest możliwość ściągnięcia pierwszej serii ale z napisami a może to
      i lepiej.
    • Gość: Ola Re: The Tudors - Dynastia Tudorów IP: 89.100.239.* 17.11.08, 19:54
      Jeden z najlepszych seriali jakie ogladalam. Nie moge doczekac sie
      trzeciej serii
      • pluskotka Re: The Tudors - Dynastia Tudorów 24.04.09, 20:05
        Dziś leci pierwszy odcinek na TVP1 o 22.
        • Gość: fanka_poranka Re: The Tudors - Dynastia Tudorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 20:43
          Obejrzałam juz 5 odc. wykupiłam sobie konto na rapideshare i zgrywam wszystkie odcinki, a jest tego sporo.
          Ogląda się nawet fajnie, w końcu to nie "dokument" tylko serial, więc trzeba się dostosować do poziomu.
    • galaxian1 Re: The Tudors - Dynastia Tudorów 26.04.09, 01:06
      2 seria juz sie dawno w stanach skonczyla.
      3 serii sa juz 4 odcinki.
      • Gość: Olcia Re: The Tudors - Dynastia Tudorów IP: *.chello.pl 26.04.09, 12:15
        obejrzałam dopiero 1 odcinek na tvp i bardzo mnie ten serial wciagnal. Wiecie
        gdzie moge sciagnac 1 sezon po polsku
        • Gość: Anna Re: The Tudors - Dynastia Tudorów IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.09, 18:51
          wpisz w googlach "peb Dynastia Tudorów" i masz serial ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka