sundry 29.11.08, 13:48 Zauwazyliście,że w serialach często nie używa się zdrobnień imion? Np. Elżbieta,Jerzy,Krystyna czy Izabela są tak nazywani nawet przez bliskich.Czepiam się czy w Waszym otoczeniu też się tak zdarza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sadosia75 Re: Imiona w serialach 29.11.08, 13:57 Przeciez do Krysi mowia Krysia albo Pani Doktorowa :D A Grazynka? Nigdy nie jest Grazyna zawsze jest Grazynka. Ja wlasnie nie moge zdzierzyc jak zdrabniaja imiona. Za przeproszeniem kawal baby/ chlopa a tu takie pitu pitu. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Imiona w serialach 29.11.08, 14:05 Paweł mówi Krystyna. No,do Rysia,to chyba wszyscy mówią zdrobniale:) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Imiona w serialach 29.11.08, 14:06 No bo Pawel to jest ą i ę i mowi Krystyna. a reszta rodziny to takie niziolki i zdrabniaja :D Rysio byl jest i bedzie juz na zawsze Rysiem. Tak poza tematem czy tylko ja mam wrazenie, ze z tego Rysia to ciagle taka pie..dole zyciowa robia? Co by sie nie dzialo to kazda bieda spada na Rysia. A to wyciuckali go w tej robocie a to cos jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
karen64 Re: Imiona w serialach 29.11.08, 14:55 Bożesztymój też zdrabnia:`Elżunia`,`Jeremiaszek`,`Beatka`, bleeeeee,aż mdli :( Odpowiedz Link Zgłoś
idasierpniowa28 Re: Imiona w serialach 29.11.08, 17:05 Surmaczowas też zdrabnia: Tadeuszku, Krysieńko, Błażejku, Iwonko... absolutnie. Chyba że ją mąż wkurzy, tak jak to było w przypadku podmienionej pieczeni, wtedy mówi ostro- Tadeusz!!!! Nie rozumiem, musi od razu wyjeżdzać z takim np, Tadeuszkiem? Nie może normalnie: Tadziu albo Tadzik? Chociaz gdyby zwracała się " Tadzik" to nie mogłabym się oprzeć wrażeniu, że chodzi o Norka z Miodowych lat :D A apropo Pawła, to on pelnymi imionami zwraca się nie tylko do członków rodziny, ale do przyjaciół też, czego dowodem jest Koziełło. Nigdy nie powie: idę do Tadka, tylko zawsze : umówiłem się z Tadeuszem, dzwonił Tadeusz, Tadeusz nas zaprosił itp.... Aż dziwne że do córki nie zwraca się Aleksandro i Agnieszko, a do wnuczki: Zofio :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cysterna Re: Imiona w serialach IP: 80.50.4.* 29.11.08, 15:33 Bo to ma świadczyc, że ten kto tak mówi jest ą ę i wyższa inteligencja. Ela mówi "Jerzy!", a mama Donaty, prosta kobieta: "Jureczku". Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Imiona w serialach 29.11.08, 16:32 mnie smieszy gdy najblizsza osoba nie zdrabnia, w dodatku imienia, ktore sie powszechnie zdrabnia:-) np maz do zony Krystyno, Mario, Zofio, i inne tego typu ja mam imie ktore w pelnej formie mam tylko na papierze:-) w oficjalnych kontaktach wole uzycia formy "pani nazwisko", no jak ktos koniecznie chce do "pani" dodac imie, to wlasnie w pelnej formie, bo zdrobniale jest juz jakies poufale np zdrobnienie Zofii -Zosiu, Krystyny - Krysiu ale jakbym miala na imie Izabella, to forma "pani Izo" moglaby byc:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: Imiona w serialach 29.11.08, 19:30 > mnie smieszy gdy najblizsza osoba nie zdrabnia, w dodatku imienia, ktore sie > powszechnie zdrabnia:-) > > ja mam imie ktore w pelnej formie mam tylko na papierze:-) no widzisz, a ja dokładnie odwrotnie - nienawidzę zdrobnień mojego imienia i zawsze wszystkich proszę, by mówili do mnie używając pełnej formy. zdrabniają, jak chcą mnie podenerwować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemot97 Re: Imiona w serialach IP: 89.104.58.* 30.11.08, 21:05 Przeciez doktor Loobitch uzywa zdrobnien a jakze. Mowi - 'pawelek' do syna i 'pani kaczorek' do bylej gosposi oraz obecnej 'pani Stenia' Odpowiedz Link Zgłoś
idasierpniowa28 Re: Imiona w serialach 01.12.08, 09:31 Kaczorek nie jest żadnym zdrobnieniem, ta pani tak ma na nazwisko :) Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Imiona w serialach 01.12.08, 18:54 Jak dowiedziono, jedne postaci zdrabniają imiona bliskich i znajomych, inne nie. I moim zdaniem to jest ok, jest częścią rysu postaci. Mój wujek na przykład całe życie do żony mówi Jadwiga, nigdy Jadzia, a sięgam pamięcią do ich narzeczeńskich czasów (przed 20 rokiem życia). tak więc o się zdarza i w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
petronellla Re: Imiona w serialach 03.12.08, 17:57 A czy ktos wie, jak ma na imie profesor Deptula? Zawsze slysze tylko nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Imiona w serialach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 18:07 Julian... Odpowiedz Link Zgłoś
karen64 Re: Imiona w serialach 03.12.08, 18:09 Julian Deptuła pl.wikipedia.org/wiki/Klan_(serial_telewizyjny) Odpowiedz Link Zgłoś