matthias_88 31.01.09, 19:03 czy jest ktoś na świecie, kto pragnie przeczytać tę książkę tak bardzo jak ja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shatmach Re: Powieść "Klan" 31.01.09, 20:00 Ja! Obskoczyłem wszystkie księgarnie w okolicy w nadziei, że dostanę dwie pierwsze części i już nie ma! Elżbieta skutecznie promuje... Odpowiedz Link Zgłoś
idasierpniowa28 Re: Powieść "Klan" 31.01.09, 20:01 Nie wyobrażam sobie mojej domowej biblioteczki bez tej pozycji! Odpowiedz Link Zgłoś
zoey7 Re: Powieść "Klan" 31.01.09, 20:48 E tam, wolałabym książkę kucharską z klanowskimi przepisami cioci Stasi :) Odpowiedz Link Zgłoś
karen64 Re: Powieść "Klan" 31.01.09, 22:32 ale tam by były proporcje od razu dla 100 osób :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cysterna Re: Powieść "Klan" IP: 80.50.4.* 31.01.09, 23:32 Ja uważam, ze powinna stać się lekturą szkolną! Mogłyby być fajne tematy wypracowań: "Mój ulubiony bohater "Klanu" i dlaczego właśnie Rysio"; "Andrzej Kmicic, Jacek Soplica i Piotr Rafalski - charakterystyka porównawcza"; "Elzbieta mesjaszem narodów - jak rozumiesz powyższe hasło?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemot97 Re: Powieść "Klan" IP: *.mynow.co.uk 01.02.09, 09:34 smiechy- hihy a to moze okazac sie prawda... Mysle ze taka ksiazka w naszym ' prawdziwym' zyciu pojawi sie niebawem. Na razie ja ostro reklamuja w Klanie ale niebawem pewnie ujrzymy ja w 'naszych' ksiegarniach. Po prostu bedie to przerobiony scenariusz w proze. Dodatkowym plusem byloby to ze akcje promocyjne i spotkania z czytelnikami naprawde bybyly by prowadzone przez p. Burtsztynowicz (Elzbiete), to byl by dopiero Matrix... Odpowiedz Link Zgłoś
idasierpniowa28 Re: Powieść "Klan" 01.02.09, 09:50 Gość portalu: cysterna napisał(a): > Ja uważam, ze powinna stać się lekturą szkolną! Mogłyby być fajne > tematy wypracowań: "Mój ulubiony bohater "Klanu" i dlaczego właśnie > Rysio"; "Andrzej Kmicic, Jacek Soplica i Piotr Rafalski - > charakterystyka porównawcza"; "Elzbieta mesjaszem narodów - jak > rozumiesz powyższe hasło?" Boskie :) Podoba mi się zwłaszcza charakterystyka porównawcza, ale Mesjasz- Elżbieta- też nieźle :) Odpowiedz Link Zgłoś
matthias_88 Re: Powieść "Klan" 01.02.09, 11:55 Zinterpretuj wypowiedz Rysia "Co prawda nie jestem glodny, ale kurczak sie nie zmarnuje" w kontekscie motywu zdrady i archetypu swietego meza w "Klanie" miejmy nadzieje, ze tiwipi pojdzie w slady tiwienu i uraczy nas "Klanem" w wersji ksiazkowej, tak jak to bylo w przypadku "kaktusa gdziestam" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cysterna Re: Powieść "Klan" IP: 80.50.4.* 01.02.09, 12:20 Liczymy też na ukazanie światu zbiorku poezji pt.bodajże "Aleksandrze", pióra ś.p. Adasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cysterna Re: Powieść "Klan" IP: 80.50.4.* 01.02.09, 12:21 No i Vujković tyle bestsellerów natrzaskał, gdzie one? Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Już była książka o "Klanie" 01.02.09, 13:30 Nazywała się "Moje życie z Klanem", czy jakoś tak, i była to raczej kuriozalna powieść autorki trochę o postaciach z serialu, trochę o aktorach je odtwarzających a przede wszystkim o samej autorce, która uznała za punkt honoru wkręcić się w każdy rozdział z informacjami o swoim życiu. Było to wydane w czasach chyba największej popularności serialu i przeczytałem tę książkę nie tyle z zaciekawieniem, co z rozbawieniem. Niezamierzonym przez autorkę. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: książki na podstawie seriali 02.02.09, 19:07 ...to nic nadzwyczajnego, ale z reguły o znikomej wartości artystyczno - poznawczej. Z polskich seriali literackich adaptacji doczekały się -"Stawka większa niż życie" -"Polskie drogi" -"Dom" (to był cykl takich zeszycików) -"W labiryncie" (plus alternatywna wersja wydarzeń pt. "W cieniu miłości") -"Plebania" (przynajmniej pierwszy sezon). Klan ukazywał się też w odcinkach w jednym z pism dla kobiet (typu "Chwila dla ciebie"). To samo dotyczy seriali zagranicznych - ostanio straszą książeczki oparte na serialu "Lost". W tych ksiażeczkach występują znani nam bohaterowie ale tylko jako tło dla zmyślonych głównych bohaterów - innych pazażerów lotu 815. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: książki na podstawie seriali 03.02.09, 17:59 Klan był w kawałkach w Pani Domu. Ale potem to się chyba urwało... Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: książki na podstawie seriali 03.02.09, 18:18 "Szpital na peryferiach" takze byl jaKO KSiazka Odpowiedz Link Zgłoś
mhadau1 Re: książki na podstawie seriali 04.02.09, 10:33 Dodałbym Dziennik Laury Palmer - o którym mówiło się w serialu Miasteczko Twin Peaks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cysterna Re: książki na podstawie seriali IP: 80.50.4.* 04.02.09, 13:31 Słyszałam też, że na podstawie polskiego serialu "Noce i dnie" zostałą napisana książka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: książki na podstawie seriali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 22:47 Coś nasze literatki się obijają! Miały tak pisać, a ostatnio jakoś cisza... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cysterna Re: książki na podstawie seriali IP: 80.50.4.* 04.02.09, 23:17 W ykend mają się spotkać i pisać, za naszymi plecami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: książki na podstawie seriali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 00:50 A no chyba,że tak! :)) Odpowiedz Link Zgłoś