Dodaj do ulubionych

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do USA

• alexnas Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US 17.04.06, 21:39
      Przed kilkoma dniami stawilem sie na rozmowę w Konsulacie USA w sprawie visy
      turystycznej,wszystko trwalo 1 minutę.Odmowiono mi. Jestem rozgoryczony.Ten
      urzednik nawet ze mną nie rozmawiał.O nic nie pytał.
      Zapytał kim jest wpisana osoba odpowiedzialem ,ze to moj ojciec ,jest
      obywatelem USA. Wbił pieczątkę i wszystko.
      Moj ojciec nie jest Polakiem, mieszka i jest obywatelem USA. Wychowywala mnie w
      Polsce mama. Rodzice rozwiedli się kiedy byłem niemowleciem. Swojego ojca
      widziałem 2 razy w zyciu, ostatni raz 8 lat temu.On ma prawie juz 60 lat ,a ja
      jestem studentem uczelni technicznej. Chcialem go tylko odwiedzic,poznac
      siostrę ktora mieszka w usa.Czuje się bardzo upokorzony. Nie zdązyłem tego
      człowieka w Konsulacie nawet zapytac jak mam zobaczyc się z ojcem?Pozdrawiam
      Alex N
      • Gość: hm Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 21:55
        Moze Twoj Ojciec odwolac sie od decyzji Konsula .
        zobacz na tej stronie jak tego dokonac.
        www.ewiza.com
      • Gość: gościówa Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.05.06, 15:25
        no to kondolencje..
        może ten konsul też ma tam tatka, do którego się nie może wybrać..
        he..he..

i się mśći na młodszych...sasasasa..
        hm.. może było jechać na J-1 do pracy, napewno byś dostał vizę,
        pracował przez 3miechy, a potem przez miesiśc poznawał tatka
        i wrócił spokojnie do kraju..
      • Gość: wkurzona. Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: 94.254.129.* 29.05.09, 22:21
        Dzisiaj wróciłam z konsulatu w Krakowie.
        Szkoda gadać. Z tego co czytałam to nie jestem pierwsza osobą z taką sytuacją.
        Moja mama jest rezydentką w usa, starałam się o wizę turystyczną,aby móc
        przyjechać do niej na wakacje i w końcu się z nią zobaczyć, bo nie widziałam jej
        3 lata! Odmówiono mi. Widać prawdą jest,że jeżeli ma się kogoś z bliskiej
        rodziny w usa, cholernie ciężko dostać jest wizę turystyczną. Murzyn
        stwierdził,że powinnam ubegać się o imigracyjną, na którą czeka się 5 lat, a ja
        nawet nie wiem czy chciałabym tam mieszkać,więc po co to?. Nie rozumiem ich toku
        myślenia. Na papiery (czyt.zaproszenie i inne wnioski,formularze) nawet nie zerknął.
        Mimo to nie popuszczę, będę starała się za miesiąc składać ponownie wniosek.

pozdrawiam, siedemnastolatka.
    • Gość: Macie nawalone Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 00:36
      Wy Polacy za granicą jestescie zawistni, i sie sprzedajecie nawzajem, natomiast
      my tutaj (są wyjątki) prawdziwi Polacy się kryjemy i jestesmy uprzejmi wobec
      siebie. Nie zamieniłbym tego na nic, na żadne większe standardy życia. Kocham
      ten kraj i znam tu mnóstwo wspaniałych ludzi a wy tylko bluzgacie na swoją
      ojczyznę i swoich rodaków
    • Gość: kryska Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:35
      to po co tam mieszkasz? spadaj do ojczyzny :P
    • Gość: Snoopy Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do USA IP: *.bsk.vectranet.pl 18.05.06, 22:41
      a jak nie starałeś się jeszcze o wizę do USA. To Ciężko ją dostac ?? gdy
      naprzyklad dopiero co skończyleś 18 lat.Wyjeżdżasz do kolegi bo nie masz rodziny
      w Stach ?? czy jest szansa by dostać wizę
      prosze o odpowiesz na mejla
      pirrottoman@o2.pl
      dziękuje !!
      • sylwek07 Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US 18.05.06, 23:40
        a uczysz sie czy pracujesz?bo to jest wazne dla Konsula ze wrocisz do Polski i
        masz do czego.
        • Gość: Judzin Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.crowley.pl 26.05.06, 08:26
          Mam pytanie rzeczy technicznej jak jestem umówinoy na wizyte z konsulem w
          Krakowie na jakas godzine to ile mi zejdzie czasu od umówionej godziny?
          • Gość: justi Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 16:09
            chcialam sie spytac czy moze ktos sie orientuje w takim temacie?? otoz jestem
            umowiona na spotkanie z konsulem ale z przyczyn niezaleznych ode mnie nie moge
            wyjechac do USA-czy mam informowac konsulat ze nie przybede na spotkanie czy
            moge poprostu sie nie zjawic i nie poniose zadnych konsekwencji?!prosze o odp
            • Gość: hm Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 17:44
              wypadalo by zadzwonic na inflinie i odwolac wizyte .

a co do czasu oczekiwania to mozesz przyjsc z 30 min przed wyznaczonym
              czasem.bedziesz z kolo 30-40 min czekac na rozmowe.
              • Gość: swierzak Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.pennyandgiles.com 07.03.07, 09:10
                Hejka
                Wlasnie niedawno staralam sie o wize do USA z ta roznica ze na stale przebywam
                w Wielkiej Brytanii wiec o wize staralam sie w Londynie. Spotkanie mialam
                umowione na godzine 10:30. Na miejscu bylam o 10. O godzinie 12:20 po odstaniu
                w kolejce i sprawdzeniu przez ochrone wpuszczono mnie do srodka, po czym
                spedzilam kolejne 1.5-2 godziny zanim zostalam "przesluchana" :)Tak wiec
                proponuje troche wiecej czasu i uzbroic sie w cierpliwosc. Wize dostalam bez
                problemu teraz tylko czekam na moje wakacje.
                Pozdrawiam :)
                • Gość: sveta Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.ipt.aol.com 12.07.07, 16:30
                  prosze o przeslanie informacji na temat ubiegania sie o wize usa w
                  londynie.strony internetowe,aplikacje itp.
                  • sylwek07 sveta a o to strona 12.07.07, 18:52
                    na tej stronie bedziesz miec wnioski wizowe :

www.usembassy.org.uk/cons_new/visa/index.html
                    a czy ta wize dostaniesz zalezy od wielu czynnikow tzn ze to ze pracujesz
                    legalnie w UK i masz cos na koncie nie oznacza ze dostaniesz wize.
                    powodzenia zycze
    • Gość: Alexa Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 17:28
      Hey!!mam pytanie.Jestem w 2 klasie liceum i za rok mam zamiar wyjechać do USA
      na max 4 miesiące żeby popracować i zatrzymac się na jakiś czas u
      kolegi.Czytalam,że podobno łatwiej dostać wizę jeśli ktos stamtąd wysle
      zaproszenie,więc jesli kolega z USA wyslalby mi je,mialambym wieksze szanse???
      Kolega mieszka w USA od 5 roku zycia.odp,plz.
      • sylwek07 Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US 12.06.06, 22:02
        jesli bedziesz miec zaproszenie od kolegi z USA a nic Cie nie bedzie trzymac w
        Polsce to masz male szanse na wize,musisz pokazac Konsulowi ze Cie stac na
        podroz i ze wrocisz (i nie bedziesz tam pracowac).
        • Gość: lena POMOCY chce dostac wize pomozcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 20:20
          mam pytanie Chce wyjechac w tym roku dokladnie to w sierpniu do USA jako Au-pair
          (wlasnie zalatwiaja mi host family) za jakis miesiac bede ubiegac sie o wize na
          rok wize typu J. Chcialabym sie dowiedziec jakie mam szanse ze ja dostane,jestem
          absolwentka liceum ogolnoksztalcacego teraz czekam na wyniki matury,chce
          studiowac w Polsce pielegniarstwo,moja mama ma rente jest ciezko chora wiec nie
          mam zamiaru zostac w usa dluzej niz rok bo chce jej pomagac stad pomysl
          studiowania pielegniarstwa.co moge powiedziec zebym dostala wize??? jakie
          dokumenty bylyby przydatne??? wyjazd o ktory sie ubiegam jest organizowany przez
          culturalcare au-pair firme desygnowana przez rzad amerykanski. Jest to forma
          wymiany kulturowej.a wiza jest nieemigracyjna.Odpiszcie plis
          • Gość: lolek Do staregobacy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 24.07.06, 11:12
            A tak dokładniej troszeczkę? Przeglądałem kilka propozycji takich studiów podyplomowych, ale to trochę kosztuje i trzeba mieć całą
            sumę na koncie. gdzie ty znalazłeś wiadomości o tych stypendiach na studia tech. i przyrodnicze? i o jaką wizę wtedy trzeba się
            starać? pozdrawiam i dziękuję
          • Gość: odpowiedz Re: POMOCY chce dostac wize pomozcie IP: *.toya.net.pl 09.02.07, 14:45
            Witam no wiec powiem wprost szansa jest pol na pol poniewaz to zalezy od tego
            jak przekonasz konsula ze nie masz zamiaru wyjezdzac na stale no i oczywiscie
            musisz sie liczyc z tym ze ubiegajacych sie o taka wize jest wielu oczywiscie
            musisz miec wszystkie potzebne dokumenty np.wazny paszport,z akutalnymi
            zdjeciami najlepiej miec przy sobie 3 zdjecia moga sie przydac sprawiaj
            wrazenie milej zadowolonej osoby nie pokazuj po sobie ze sie denerwujesz
            podejdz do tego w sposub spokojny no i to powinno wystarczyc oczywiscie zycze
            Ci powodzenia i powrotu mamy do zdrowia pa pa
    • Gość: alicja Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 17:40
      witam! w marcu 03.06 wróciłam po 6 m-cach z USA od córki która ma zielona
      kartę.Planowałam wyjazd w lutym 2007 roku, ale okazało się że muszę wyjechać wew
      wrześniu 2006r bo córka będzie rodzić, a wrócić będę musiała w grudniu 2006r.
      Kiedy znów będę mogła wyjechać w 2007 roku? Czy bez względu na to czy przebywam
      2 tygodnie czy 6 m-cy to odstęp jest zawsze półroczny na wjazd do USA.Serdecznie
      pozdrawiam.
      • sylwek07 Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US 27.07.06, 17:44
        a masz wize wielokrotnego przekroczenia granicy?wszystko zalezy od urzednika na
        lotnisku.
    • Gość: Ewelina B. Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 21:28
      Chcę wyjechać do Stanów do pracy. Czy ubiegać sie w Polsce o wizę pracowniczą?
      Jakie papiery należy przedstawić w konsulacie, by otrzymać taki rodzaj wizy?
      Czy wyjechać na wizie turystycznej i w Stanach ubiegać sie o wize pracowniczą?
      Co jest niezbędne-JAKIE DOKUMENTY by otrzymać wizę pracowniczą?
    • Gość: sara Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do USA IP: 217.117.134.* 16.10.06, 17:00
      Jestem studentką. Oprócz nauki, staram się korzystać z życia, podróżować,
      zwiedzać; przy okazji także pracować, jeśli to jest możliwe i opłacalne – po
      powrocie jestem niezależna i nie muszę się bać o czesne czy rachunki oraz
      tłumaczyć komukolwiek z wydawanej według własnego uznania kasy. Ostatnio byłam
      w Stanach, widziałam Kanion, zwiedziłam Memphis, Nowy Orlean, Nowy Jork…
      popracowałam w Chicago. Przywiozłam niezłe pieniążki, zważywszy, że dużo
      wydałam w Stanach. Jeśli ktoś chce się odważyć i polecieć do Ameryki
      popracować, postudiować lub po prostu pozwiedzać, to daję ZUPEŁNIE ZA FRIKO
      kontakt do Kancelarii Prawniczej, która bardzo profesjonalnie i rzetelnie
      pomaga w zdobyciu wizy sara.sand@vp.pl

• Gość: heeheh Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 17:22
        znam takie kancelarie,,adres jest za darmo ale zalatwianie wizy juz za kase i
        nie do konca pewne ze sie dostanie wize .
    • Gość: ??? Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do USA IP: *.68.73.82.debica73.tnp.pl 09.11.06, 19:15
      Jakie pytania zadaje konsul ubiegajac sie o wizę do USA.
    • Gość: ??? Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do USA IP: *.68.73.82.debica73.tnp.pl 09.11.06, 19:17
    • Gość: /// Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do USA IP: *.68.73.82.debica73.tnp.pl 09.11.06, 19:19
      Jakie pytania zadawane sa najczescie podczas rozmowy z konsulem.
      • sylwek07 Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US 09.11.06, 20:35
        do kogo,na ile lecisz,co robisz w Polsce i co bedziesz tam robic
    • Gość: asra Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: 86.40.128.* 16.11.06, 11:45
    • Gość: asrad Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: 86.40.128.* 16.11.06, 11:48
      Witam,

A ja mam 10 letnia wize do Stanow w starym paszporcie - gdzie wszystkie kartki
      sa przebite dziurkaczem za wyjatkiem tych gdzie jest wiza. Wiza jes wazna do
      2010. Czy jadac z nowym i starym paszportem moga sie mnie czepiac?
    • Gość: lola Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do USA IP: 82.160.252.* 20.12.06, 13:31
      trzy razy nie dostalam wizy turystycznej. Mam jeszcze jakas szanse?
      • sylwek07 Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US 20.12.06, 15:18
        a to zalezy za co nie dostalas i jakie sa powody tego?
        nie ktorzy staraja sie do skutku i za 5-6 razem dostaja.
    • Gość: rybak20 Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 10:02
      jesli chcecie sie czegos dowiedziec o wizach do usa to polecam www.ewiza.com
      albo zeby sie udac na sama strone ambasady i tam szukac odpowiedzi na swoje
      pytania
    • Gość: Oskar Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do USA IP: *.toya.net.pl 09.02.07, 14:36
      Witam mam pytanie dotyczace ponownego wjazdu na teren USA rok temu dostalem
      wize nieimigracyjna na okreslony czas oczywiscie przyjechalem do polski zgodnie
      z wymaganiami wizy czy osoba ktora dostala raz wize ma wieksza szanse na
      otrzymanie jej ponownie
    • Gość: gosc Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.resetnet.pl 17.02.07, 14:57
      wiesz co ? Mysle ze to nie jest tak. Wyzsze wyksztalcenie nie zawsze zapewnia
      dobrą prace. Czesto liczy sie po prostu ciezka praca lub odrobina szczescia
    • Gość: zaorac prl widze koles ze nie spikasz IP: *.hsd1.wa.comcast.net 25.02.07, 07:34
      widze dupku z poladii ze nie spikasz i nie masz zawodu, pewnie jestes magistrem
      filologii albo "zarzadzania" . mie sluchajcie katomaryjych kmiotow, ameryka to
      kraj gdzie zwykly czlowiek moze normalnie zyc i pracowac, a chyba wiekszosci
      emigratow o to chodzi,
    • Gość: guti Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do USA IP: *.euro-net.pl 17.03.07, 10:14
      Mialem dziadka który mial obywatelstwo amerykanskie czy z tego tytulu mam jakies
      wieksze szanse na wyjazd
      • sylwek07 Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US 17.03.07, 16:26
        Nie masz ,licza sie Twoje zwiazki z Polska tzn praca,szkola,biznes
    • Gość: niedoinformowana Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do USA IP: *.gprspla.plusgsm.pl 15.04.07, 22:01
      czy ktos wie ile kosztuja oplaty wizowe? Proosze
      • sylwek07 Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US 15.04.07, 22:22
        Z dniem 1 grudnia 2006 opłata za rozpatrzenie podania wizowego wynosi 300
        złotych. Kwota ta musi być wpłacona w polskich złotych.

polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/mrv_fee.html-------------------
        "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
        • Gość: Jowita Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: 80.48.231.* 02.06.07, 21:23
          to nieprawda.Ta kwota to 100$ w przeliczeniu na zlotöwki,Ja w tamtym roku
          placilam ponad 300 zl,juz dokladnie nie pamietam ale to bylo jakos 320 zl.Mam
          pytanie z innej beczki do osöb naprawde obeznanych w temacie,mianowicie möj
          maz-rodowity niemiec ma zamiar ubiegac sie o wize pracownicza-ze strony
          pracodawcy dostal juz wszystkie papiery,mamy wizyte w konsulacie 15 czerwca,mamy
          3,5 roczne dziecko urodzone w Niemczech wiec oczywiscie obywatelstwo ma
          niemieckie,ja mam nadal polskie-moglam ubiegac sie oczywiscie juz o niemiecie
          ale nie bylo do tej pory powodu.Mam wize turystyczna na 10 lat-w ubieglym roku
          bylam 7 tyg w Stanach.I teraz mam pytanie:Czy ja i dziecko dostaniemy röwniez
          pozwolenie na pobyt na taki sam czas jak möj maz dostanie ta wize pracownicza
          czy raczej wcale nie jest to takie oczywiste a raczej watpliwe? Bo möj maz
          twierdzi ze oczywiscie i automatycznie ale ja wcale nie mam takiej pewnosci...
          Bede bardzo wdzieczna za odp.
          • sylwek07 Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US 02.06.07, 21:36
            polish.poland.usembassy.gov/visas/nonimmigrant_visas/niv_visas2/niv_h_visa.html
    • sylwek07 Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US 02.06.07, 21:44
      co do oplat to teraz jest 280 zlotych.
    • Gość: lolitka Re: Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 08:38
      wiesz ja w stanach mieszkam juz od pewnego czasu tez jestem po studiach ale nie
      nazeka tak jak ty bo prawda jest ze ten kraj daje mozliwosci tylko ze trzeba je
      wykozystac prac a napewno jest tylko ty nie wiesz jak masz sie do niej zabrac a
      moze nie masz papierow ? bo jak ich nie masz to masz duze szanse na
      przewracanie tych hamburgerow badz sprzatanie badz budowa!
    • Gość: Ryszard Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do USA IP: *.uwoj.bydgoszcz.pl 10.08.07, 09:34
      Kto podpowie? Byłem w USA przed 10 laty przez 9 m-cy zamiast
      regulaminowych 6 -ciu. Czy jest sens ubiegać sie o wizę w tej
      sytuacji?
    • Gość: Ryszard Wszystko co chciałbyś wiedzieć o wizach do USA IP: *.uwoj.bydgoszcz.pl 10.08.07, 10:07
      Kto podpowie? Byłem w USA przed 10 laty przez 9 m-cy zamiast
      regulaminowych 6 -ciu. Czy jest sens ubiegać sie o wizę w tej
      sytuacji?

• sylwek07 odpowiedz dla Ryszarda 10.08.07, 10:28
      Generalnie jesli ktos 'przesiedzial' wize od 180 dni do roku czasu
      => podlega pod 3-letni zakaz powrotu do USA, jesli ktos byl w USA
      nielegalnie przez rok i wiecej => podlega pod 10-letni czas pobytu w
      swoim kraju. I nawet gdyby zostala ta osoba przepuszczona przez
      odprawe w Polsce to bedzie cofnieta z lotniska w USA gdzie kazdy
      sprawdzany jest bardzo szczegolowo.

www.prawoimigracyjneusa.com/wiza_turystyczna.htm
      a czy wize otrzymasz zalezy po co lecisz,na ile,do kogo i masz do