IP: *.szczecin.mm.pl 14.09.12, 23:09
Witam, dostałem propozycję pracy w Edmonton w firmie działającej w sektorze oil&gas z ofertą 28$/h na początek (minus podatek oczywiście).
I teraz, drodzy forumowicze, chciałby się Was zapytać czy są to dobre pieniądze ? Mam wątpliwości, ponieważ nie wiem czy starczy to na utrzymanie 3 osobowej rodziny. Chciałbym po paru miesiącach ściągnąć do siebie żonę i córeczkę (prawie 3latka), ale pewnie trochę potrwa zanim żona będzie mogła iść do pracy(załatwienie przedszkola, aklimatyzacja itp.).

Podejrzewam, że będę pracował więcej niż 8h dziennie, w moim zawodzie przeważnie jest to 10-12h.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • dradam121 Re: Zarobki 15.09.12, 02:08
      Gość portalu: PeterPan napisał(a):

> I teraz, drodzy forumowicze, chciałby się Was zapytać czy są to dobre pieniądze
      > ?

Zalezy za jaka prace.

>Mam wątpliwości, ponieważ nie wiem czy starczy to na utrzymanie 3 osobowej r
      > odziny.

Wystarczy swobodnie.

>Chciałbym po paru miesiącach ściągnąć do siebie żonę i córeczkę (prawie
      > 3latka), ale pewnie trochę potrwa zanim żona będzie mogła iść do pracy(załatwi
      > enie przedszkola, aklimatyzacja itp.).

Zalatwienie przedszkola trwa dzien lub dwa.
      Aklimatyzacja ? Nie za bardzo rozumiem.

Jezeli zona zna angielski to prace ma w ciagu 2 dni (ma otwarte pozwolenie na prace, rozumiem). Moze nie byc to praca w pelni pokrywajaca sie z wyksztalceniem,moze nie bedzie od reki wysokoplatna,ale wystarczy z pewnoscia na przedszkole.

Na to zeby zona dojezdzala po paru miesiacach nie nalezy specjalnie sie nastawiac,bo znalezienie nowego,wiekszego mieszkania i przeprowadzanie sie lepiej nie liczyc. O wiele latwiej jest wszystko zalatwiac raz i od razu w pelni.
      • Gość: PeterPan Re: Zarobki IP: *.szczecin.mm.pl 15.09.12, 10:29
        Dziękuję za odpowiedź! Czytałem już parę forów itp. i ludzie piszą naprawdę przeróżne rzeczy co do życia w Kanadzie. Jedni twierdzą że spokojnie 200$ miesięcznie na wyżywienie jednej osoby wystarczy, drudzy - że to głodówka i trzeba wydać przynajmniej 500$.
        Dlatego chciałem zapytać sam.
        Aklimatyzacja w sensie takim, że nie wyślę małego dziecka do przedszkola zaraz w 1-szy dzień po przyjeździe. Chciałbym, żeby mała oswoiła się z nowym otoczeniem.
        Jestem spawaczem i jako spawacz będę pracował.
        Pracodawca zapewnia mi mieszkanie na 1szy miesiąc za darmo oraz samochód. Ale nie mam pojęcia czy będą tam meble itp.
        Żona zostanie w Polsce żeby pozałatwiać wszystkie formalności, przetłumaczyć dokumenty itd. Chce jeszcze tu na miejscu zdać IELTS, ale tak czy siak angielski zna lepiej ode mnie.
        I nie ma jakichś ogromnych ambicji, żeby zaraz po przyjeździe do obcego kraju pchać się na fotel dyrektora :) Praca w sklepie wystarczy.
        • Gość: asbierzeraz Re: Zarobki IP: *.111-179-173.mc.videotron.ca 18.09.12, 01:04
          Dbobrze, to Edmonton jest w Kanadzie, bo w US przedszkola troche kosztuja i mogloby sie okazac, ze niewiele zyskujecie, gdyby zona pracowala.

Powodzenia.
          • Gość: JACKK3 Re: Zarobki IP: 184.70.195.* 20.09.12, 17:05
            To myslisz ze w Albercie przedszkola sa za darmo?
            • Gość: asbierzeraz Re: Zarobki IP: *.111-179-173.mc.videotron.ca 23.09.12, 16:49
              > To myslisz ze w Albercie przedszkola sa za darmo?

To mnie wlasnie ciekawi.

Skoro Healthcare jest za darmo to czemu taki drobiazg jak przedszkola nie sa tez za darmo?

Ale moze to i lepiej (slyszalem rozne historie od Kanadyjczykow na temat jakosci tego "free Helathcare").
              • jackk3 Re: Zarobki 23.09.12, 23:28
                Zanim zaczniesz krytykowac jak jest u nas spojrz na swoje podworko:
                money.cnn.com/2011/09/13/news/economy/census_bureau_health_insurance/index.htm
                Poza tym w Albercie jest za darmo, w wiekszosci innych prowincji placi sie roczna niewielka stawke.
                • Gość: asbierzeraz Re: Zarobki IP: *.111-179-173.mc.videotron.ca 24.09.12, 01:28
                  A Ty myslales, ze te 16.3% uninsured to rzeczywiscie nie maja zadnego insurance?

Te 16.3% ma free Healthcare insurance - dokladnie taki sam jak w Kanadzie.
                  Maja free bo wszyscy co placa podatki im to funduja.
                  Po prostu choremu nalezy udzielic pomocy...
                  • jackk3 Re: Zarobki 24.09.12, 03:32
                    Nie rozsmieszj mnie! Taki sam jak w Kanadzie??? Skonczmy juz ta bezsensowna dyskusje.
    • saling_mt Re: Zarobki 27.12.12, 16:03
      Witam,

Dostałem ofertę pracy w USA (Chattanooga/Tennessee) w fabryce VW ze swojej obecnej firmy z oddziałem w US (kontrakt 2-3lata). Zaproponowali mi 43tys $ za rok pracy co daje 3.583$ na miesiąc minus podatek 25%. Powiedzcie mi czy za takie wynagrodzenie będę w stanie utrzymać rodzinę? (żona+córeczka 9m) tj. mieszkanie, ubezpieczenie, samochód, opieka medyczna itd. itp.

Serdecznie dziękuje za odpowiedź.

PS
      Żonie będę próbował załatwić wizę z możliwością podjęcia pracy, ale na początek będziemy żyli tylko z mojej pensji.
      • Gość: asbierzeraz Re: Zarobki IP: *.55-162-184.mc.videotron.ca 13.01.13, 18:24
        Obecnie nie licze ile wydaje, ale skoro nikt nie odpowiedzial wiec sprobuje cos pomoc.

Ja wystartowalem z oferta 32-36K(brutto) na 2.5 roku w latach 95-97 i wtedy zakonczylem kontrakt na lekkim minusie z rodzina 4-osobowa w polnocnym NJ gdzie wtedy 1-bedroom apartment byl w cenie 700-800USD. Moja rodzina przyjechala do US rok po mnie. Niemniej przy podpisywaniu tej oferty wiedzialem juz, ze rynek w US placil za moja prace dwukrotnie wiecej w tym czasie (okazalo sie, ze po kontrakcie rynek placil nawet 3 razy tyle).

Z tego co wiem, to zycie jest najdrozsze w stanach blisko Nowego Jorku wiec Tennesee powinno byc tansze. Uwazam wiec, ze zarobek 43K USD (brutto) jest dobry na start, ale po 2 latach na pewno powinienes mierzyc w okolice conajmniej 70-80k USD na rodzine, zeby byc zadowolonym z zycia.

Pozdrawiam i powodzenia.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka