mimi_mm 24.08.10, 10:37 dostalam chyba 5 kg sliwek mirabelek i ugotowalam jedynie kompot. nie mam pojecia o zrobic z reszta. moze rzucicie pomyslem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cui Re: co z mirabelek 24.08.10, 11:45 Zawekuj sobie kompot w słoikach, na zimę jak znalazł. Poza tym może jakiś dżem lub naleweczkę, mniam :) Sama nigdy nie robiłam, więc przepisów nie znam, ale i dżem i naleweczkę znam i chwalę. A tak w ogóle to mirabelki to wspomnienie mojego dzieciństwa. Nieczęsto spotyka się je we współczesnych sadach :/ Odpowiedz Link
burdziaa Re: co z mirabelek 24.08.10, 13:14 kompociki i soczek mozna przez sokownik przepuscic,wychodzi bardzo gesty do rozrabiania. Odpowiedz Link
f3f Re: co z mirabelek 24.08.10, 13:31 z mirabelek jest pyszny dżem, taki kwaskowaty, ale przepisu nie znam :) Odpowiedz Link
ri.ka Re: co z mirabelek 24.08.10, 14:03 moja mama z mirabelek zawsze robiła sok i dżem/mus tzn. mirabeli z pestkami do sokownika zasypuje cukrem i spuszcza sok to co zostanie z pestkami na sito i przecierała tak ze zostają same pestki i maiała mus dośc gęsty (z tego co pamiętam) ale mozna też dołozyć dżemix - Odpowiedz Link
domatorka.amatorka Re: co z mirabelek 25.08.10, 08:13 dziewczyny już fajne przepisy zapodały a ja tylko taką propozycję mam: do mnie podrzuć to co zostanie:D przerobię z Młodszymi każdą ilość śliwek:) Odpowiedz Link
mimi_mm Re: co z mirabelek 25.08.10, 17:57 domatorka, niestety przerobilam wszystko. zrobilam ciasto - palce lizac, reszte przetarlam przez sitko i zamrozilam :) na zime do ciasta jak znalazl :) Odpowiedz Link