15.09.10, 07:56
Dziewczyny jak to jest z tym ISOFIXEM... Jak oglądam foteliki to te mocowania mają DWA z obu stron z tył, natomiast w samochodzi mam tylko jeden zaczep. Czy to normalne czy może z moim autem coś nie tak ;).
Druga sprawa to jeżeli do tej pory fotelik był przymocowany do siedzenia pasem samochodowym, a dziecko miało na "sztywno" zapięte pasy od fotelika, to czy teraz jak wybiorę fotelik bez ISOFIXA to dziecko przechylając się do przodu (pas bezwładnościowy) nie pociągnie całego fotelika i nie spadnie z nim z tylniej kanapy? Pytanie może głupie ale mnie nurtuje :)
Obserwuj wątek
    • ridibunda Re: ISOFIX 15.09.10, 09:39
      F3f, czytałam m.in. na forum o fotelikach, że przy foteliku 15-36 isofix nie ma już większego znaczenia. Służy raczej do wygody montowania, a zaczepy są i tak tak specjalnie zrobione, że zrywają się w czasie wypadku, bo fotelik trzymają pasy samochodowe i to one zapewniają bezpieczeństwo. Całkowicie inaczej jest przy mniejszych fotelikach, gdzie to zaczepy isofix zapewniają stabilność, a w tym ostatnim, dla naszych dzieci na teraz, to tylko raczej niewiele znaczący bajer. Poczytaj i przemyśl, moim zdaniem nie warto płacić o tyle więcej za fotelik i isofixem w grupie 15-36.
      • ridibunda Re: ISOFIX 15.09.10, 09:42
        A, i nie ma możliwości żeby Ci dziecko z fotelikiem spadło z kanapy:) Nie ma szans, nawet moje wiercidupki nie dają rady zrobić takiej akrobacji:)
    • lipiec_2007 Re: ISOFIX 15.09.10, 11:12
      na pewno musisz miec dwa mocowania isofix w aucie. moze to "cos", co masz to nie isofix. wszystkie auta wyprodukowane po 2006 powinny miec w wyposazeniu standardowym takie dynksy.

mnie nurtuje to samo pytanie co i ciebie? wydaje mi sie, ze fotelik, ktory na miejscu przytrzymuje de facto tylko ciezar samego siedzacego moze sie przekrzywiac albo fajtnac....
    • f3f Re: ISOFIX 15.09.10, 11:45
      qrcze naprawdę są dwa? ja ma mtoyotę yaris i mam w niej jedno mocowanie... trochę bez sensu... chyab zadzwonie do dilera...
      • lilka.k Re: ISOFIX 15.09.10, 11:49
        jedno? jeszcze nie widzialam by byly po jednym zaczepie, ja mam po dwa na kazdym fotelu
        • f3f Re: ISOFIX 15.09.10, 12:04
          oki sa po dwa na obu skrajnych fotelach :) tamto to rzeczywiście nie był isofix, tylko jakies mocowanie innego fotelika górnym pasem... :D
    • aurinko Re: ISOFIX 20.09.10, 21:58
      Wygrzebuję wątek o isofix, bo przeczytałam właśnie, że w fotelikach większych tzn. tych do 36kg isofix nie powinien być używany jako jedyna forma montażu a jedynie wspomagająca, foteliki np.15-36 powinny być mocowane na pasach. Słyszałyście może taką opinię?
      • lipiec_2007 Re: ISOFIX 20.09.10, 22:08
        moze ja jestem zbyt blond, ale wydaje mi sie, ze isofix w tej kategorii wagowej nawet nie moze byc jedynym systemem mocowania. a to dlatego, ze isofix przytrzymuje sam fotelik na miejscu, a oprocz tego pas utrzymuje na miejscu i fotelik i jego zawartosc. czyz nie?
        • aurinko Re: ISOFIX 20.09.10, 22:19
          Ja nie mam ani isofix ani większego fotelika, więc nie wiem jak to ma przełożenie w praktyce, mogę jedynie dedukować w taki sam sposób jak Ty Kasiu-Lipiec. Dopiero zaczynam się interesować tematem, bo powoli rozglądam się za nowym fotelikiem, chociaż bez isofixu. A swoją drogą, od 2006 roku nm dostał już trzecie auto firmowe nowe prosto z fabryki i w żadnym z nich nie było systemu isofix, nikt w firmie w żadnym aucie nie miał i nie ma, mimo różnych marek samochodów i tego, że auta zawsze są nowe. Więc isofix jest chyba w dobrowolnej opcji a nie jako obowiązkowy?
          • lipiec_2007 Re: ISOFIX 21.09.10, 09:03
            aurinko,

to bardzo dziwne z tym isofixem. od lutego 2006 istnieje OBOWIAZEK wyposazenia kazdego auta w system isofix. to juz opcja nie jest. a moze przeszukajcie dobrze auto. f3f np myslala, ze ma tylko jeden dynks:) a to nie byl isofix
            • aurinko Re: ISOFIX 21.09.10, 09:12
              Kasiu, myśmy się już dowiadywali przy poprzednim aucie i przy tym też, nm też obdzwonił innych przedstawicieli z pracy i nikt nie ma isofixu i nie mieli też w poprzednim samochodzie. Może ten obowiązek dotyczy tylko samochodów prywatnych a nie służbowych? Za rok znów wymieniają auta, ciekawe jak to będzie w nowych.
    • bubunia1 Re: ISOFIX 20.09.10, 22:41
      Jula ma fotelik 15-36
      Nie ma isofix-u, fotelik stoi na kanapie, pasy zapina się normalnie - tak jak my się zapinamy.
      fotel się nie rusza bo 20kg na nim siedzi ;)

na pewno nie spadnie ;) bo przecież przed nią jest drugi fotel...nie wiem jaka by musiała być przestrzeń żeby przechylić się z fotelem...i jakie dłłłłuuuugie pasy żeby spaść ...to niemożliwe...chociaż cuda sie zdarzają ;p

dziecko + fotel to tyle co średni dorosły człowiek...nikt z nas przecież nie zejdzie z kanapy na podłogę zapięty w pasy ;D
      • blanka0 ridibunda 21.09.10, 07:21
        gdzie czytalas o tym ze isofix sie zrywa przy wypadku, albo źle cos doczytalam.
        Wydaje mi sie ze to totalna bzdura, ale moze czegos nie wiem, dlatego prosze cie pokaz jakies zrodlo.
        wg mnie isofix jest DODATKOWYM zabezpieczeniem a nie bajerem do......... no sama nie wiem czego.
        Uwazam ze warto zainwestowac w bezpieczny fotelik dla naszego dziecka, tym bardziej ze chyba juz kazde auto / w miare swierze/ ma ten sposob zabezpieczenia, nigdzie nie znalazlam ze sie zrywają.
        • aurinko Zrywanie fotelika na isofixie 21.09.10, 08:38
          Wydaje mi się, że może to chodziło o to (wklejam cytat)

"Z przeprowadzonych prób rysuje się mało zadowalający obraz. Modele "Emmaljunga First Class 0+mit Base (Isofix)" oraz "IWH Babymax Isofix+Basis" w klasie do 13 kg (0+), jak i "IWH Megamax Isofix+Basis" w przedziale od 9 do 18 kg (0/I), otrzymały najgorszą ocenę. ADAC wszystkie te produkty nagrodziło notą "wadliwy", co dla każdego rodzica dbającego o bezpieczeństwo swojego dziecka znaczy tylko jedno - nie do przyjęcia. W trzech wymienionych fotelikach stwierdzono poważne uchybienia w trakcie testów symulujących zderzenia czołowe. Foteliki albo się łamały (!) albo dochodziło do zerwania pasów bezpieczeństwa i wysunięcia się manekina z siedziska. Co zasługuje na uwagę to fakt, że każdy z tych modeli posiadał mocowanie Isofix, czyli teoretycznie wygodniejsze i znacznie bezpieczniejsze od fotelików przypinanych za pomocą standardowych pasów bezpieczeństwa, znajdujących się na tylnej kanapie auta."
          • blanka0 Re: Zrywanie fotelika na isofixie 21.09.10, 09:12
            emaljunga od razu wycofala te foteliki z isofixem, chicco niestety nie, ale
            to byla tylko pewna grupa fotelikow, a nie fakt ze isofix jest tak skonstruowany jest tak ze sie zrywa przy uderzeniach- wg mnie to bzdura, a jesli sa gdzies tego typu info chce je zobaczyc.
            Wszedzie wyczytalam ze poprawia to bezpieczeństwo, zreszta na mój chłopski rozum to widac gołym okiem.
            Uwazam ze jesli sobie kupujemy samochody z poduszkami i kurtynami, zeby poprawic bezpieczenstwo nam- dorosłym , to tym bardziej nalezy sie to naszym dzieciom i nie przemawia do mnie fakt ze isofix jest o 200 zl drozszy, sorry.
            • blanka0 Re: Zrywanie fotelika na isofixie 21.09.10, 09:38

Dziś – dwa lata od tego wydarzenia – wiemy, że dobry ISOFIX jest ciągle lepszy od mocowania pasami. Daje dużo większą pewność ochrony np. w wypadkach z dachowaniem oraz przy zderzeniach bocznych. Jednak upowszechnienie się ISOFIX spowodowało pojawienie się na rynku tego typu fotelików u słabszych producentów, które choć mają ISOFIX, to wcale nie są bezpieczniejsze. Zabrania to nam obecnie generalizowania o absolutnej przewadze ISOFIX nad montażem pasami. Dowodami na to są przykłady, które mogliśmy oglądać w ostatniej serii testów ADAC w 2009 roku. Trzy foteliki mocowane z użyciem ISOFIX okazały się skrajnie groźne. W związku z tym kończy się „era ślepego zaufania” do ISOFIX.

Podsumowując należy podkreślić, że sam ISOFIX nie stanowi o bezpieczeństwie fotelika. Słabej jakości fotelik nawet wyposażony w ISOFIX będzie dalej kiepskim produktem, który nie zapewni dziecku solidnej ochrony. Fotelik na przykład wyrwie się z bazy ISOFIX pomimo, że sama baza zostanie na siedzeniu (Emmaljunga First Class), albo dziecko wypadnie z fotelika wraz z wyrwaną uprzężą (IWH Babymax - Patti Babymax). Brzmi to nieprawdopodobnie? Poniżej możesz zobaczyć filmy z testów ADAC 2009 prezentujące niebezpieczne foteliki z systemem ISOFIX. Popatrz, pomyśl i powiedz o tym innym.

jest tu mowa o SŁABSZYCH producentach, wiec nie mozna generalizowac i kupowac byle czego- ot co.
              • f3f Re: Zrywanie fotelika na isofixie 21.09.10, 10:03
                A co powiecie na to, że w mojej instrukcji od Toyoty yaris jets podane, że ISOFIX jest przeznaczony do fotelików dla dzieci do 15 kg...
                Rozumiem, że to chodzi o to, że cięższego dziecka może już nie utrzymać i ISOFIX może być wyrwany przy dużej predkości.
            • aurinko Re: Zrywanie fotelika na isofixie 21.09.10, 09:48
              blanka0 napisała:

> emaljunga od razu wycofala te foteliki z isofixem, chicco niestety nie, ale
              > to byla tylko pewna grupa fotelikow, a nie fakt ze isofix jest tak skonstruowan
              > y jest tak ze sie zrywa przy uderzeniach- wg mnie to bzdura, a jesli sa gdzies
              > tego typu info chce je zobaczyc.

Ja akurat wkleiłam cytat z fotelik.info bo to była jedyna rzecz, którą skojarzyłam z jakimiś wadliwymi fotelikami i isofixem, nie wiem czy to o to chodziło, to tylko moje przypuszczenia.
              Do samego systemu isofix podchodzę ostrożnie, dla mnie ważniejsze są testy a nie sam isofix.
            • ridibunda nie 21.09.10, 10:00
              nie, absolutnie nie chodzi o tę emmaljungę i chicco. Chodzi TYLKO o foteliki z przedziału 15-36. Te wcześniejsze muszą być montowane na sztywno, bo wtedy są najbezpieczniejsze, natomiast w foteliku 15-36 ważne jest to, że dziecko jest bezpieczne bo przytrzymują je PASY SAMOCHODOWE. I teraz na chłopski rozum: jeśli dziecko jest utrzymywane przez pasy samochodowe,, to czy fotelik musi być wpięty na sztywno? Przecież to właśnie o to chodzi, żeby pasy amortyzowały uderzenie, wtedy jest najbezpieczniej, one blokują się tylko po gwałtownym szarpnięciu. Dlatego w 15-36 isofix to bajer, bo fotelik musi się poruszyć, żeby pasy zadziałały w krytycznej sytuacji. Samo poruszenie się dziecka może nie zadziałać, bo dziecko jest za lekkie, dlatego "leci" z fotelikiem.
              Nie mam czasu teraz szukać źródeł, bo dziecko mam chore i marudzi, może wieczorem wrzucę linka, ale bzdur nie piszę na pewno.
              • blanka0 Re: nie 21.09.10, 10:13
                chetnie poczytam o tych doniesieniach
              • aurinko Re: nie 21.09.10, 10:16
                Ale w większości fotelików 15-36kg nie ma pasów osobnych dla dziecka i osobnych do zapięcia fotelika, więc niejako jest mus zapięcia pasa samochodowego? O tym pisała wcześniej Kasia-Lipiec.
                A czy isofix w fotelikach 15-36 to wyłącznie bajer to nie wiem, chociaż jestem sceptycznie nastawiona do isofixa to jednak nie sprowadzałabym tego systemu do bajeru.

PODSUMOWANIE ZALET STOSOWANIA ISOFIX DLA FOTELIKÓW 15-36 KG

Na koniec podsumujmy jeszcze potencjalne zalety, możliwe do uzyskania poprzez zastosowanie systemu ISOFIX w fotelikach 15-36 kg. "Możliwe", bo nie do końca i nie we wszystkich obecnych na rynku konstrukcjach są one w całości zrealizowane:

* zmniejszenie obciążeń działających na głowę i ramiona dziecka przy zderzeniu bocznym poprzez wyeliminowanie "kiwania się" fotelika na boki,
                * zmniejszenie obciążeń działających na głowę i ramiona dziecka przy zderzeniu bocznym poprzez wyeliminowanie przesuwania się fotelika na boki,
                * zmniejszenie obciążeń przenoszonych na brzuch i biodra dziecka podczas zderzenia czołowego poprzez eliminację oddziaływania masy fotelika,
                * zapewnienie możliwości łatwej regulacji kąta pochylenia oparcia fotelika zapobiegającej opadaniu głowy dziecka do przodu podczas zasypiania,
                * zlikwidowanie możliwości uderzenia pasażera przez nie używany przez dziecko i nie zamocowany pasem fotelik podczas zderzenia.

Źródło: fotelik.info/pl/art/foteliki_samochodowe_15_36_ISOFIX,27.html
                • ridibunda pierwszy z brzegu link 21.09.10, 10:43
                  fotelik.info/pl/art/foteliki_samochodowe_15_36_ISOFIX,27.html
                  Ja się źle wyraziłam, Aurinko ujęła to lepiej - to nie jest do końca bajer, być może już jakieś znaczenie ma, poczytajcie. W necie jest dużo więcej na ten temat, wystarczy sobie wyguglać, ja tu wszystkiego nie będę wklejać, mała chwilę się zajęła bajką, ale zaraz znowu będzie marudzić. Miłego czytania.
                  • blanka0 wlasnie 21.09.10, 11:15
                    źle sie wyrazilas, o to mi chodzilo :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka