Dodaj do ulubionych

Koszt budowy domu-orientuje się któraś?

09.10.10, 09:17
dziewczyny, może któraś z Was orientuje się ile wynosi koszt budowy domu ok. 100 m2, na własnej działce w stanie surowym zamkniętym, nie oczekuje konkretnej kwoty, gdyż wiem że ceny mogą znacznie się różnić w różnych rejonach Polski, chodzi mi o koszty w przybliżeniu.
Obserwuj wątek
    • olus-ia80 Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 09:25
      Archipelag ma projekty z cenami w różnych systemach .
      www.archipelag.pl/projekty-domow/runa/
      • alcea3 Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 09:57
        ja tez jestem ciekawa:)
        • alcea3 Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 09:58
          za szybko enter:)

Moim zdnaiem najwiecej zaqlezy od jakosci materiałow i standardu.
          Mnie się wydaje, ze sama budowa takiego domu,mogłaby sie zamknąc w 150 tys.
          • badowimo Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 10:14
            kiedys mi kumpel powiedzial ( z tych bardziej ustawionych), ze jak nie masz 500 tys to nie ma co marzyc o domu, chyba ze drewnianym, ale wg mnie drewniany to tez ogromne koszty...ale temat bede sledzic bo jest zwiazany z moimi marzeniami:)
            • alcea3 Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 10:16
              badowimo napisała:

> kiedys mi kumpel powiedzial ( z tych bardziej ustawionych), ze jak nie masz 500
              > tys to nie ma co marzyc o domu, chyba ze drewnianym, ale wg mnie drewniany to
              > tez ogromne koszty...ale temat bede sledzic bo jest zwiazany z moimi marzeniami
              > :

500 tysiecy ??? Na wlasnej dzialce?? Chyba wlansie oczami "ustwionego" bo pewnie od razu by inwestował w lepsze i drozsze materały:)
              • olus-ia80 Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 10:22
                Pati , stan surowy zamkniety w 150 .000 , nie ma szans , chyba że byś sama budowała i nikogo nie brała do pracy .
                • olus-ia80 to nasz dom. 09.10.10, 10:25

I myślę że po zrobieniu wszystkiego , czyt doprowadzenie go do stanu jak na obrazku bedzie to suma 500 tys
                  • olus-ia80 Re: to nasz dom. 09.10.10, 10:26
                    Zapomniałam linka .
                    adreso.images.s3.amazonaws.com/2010/04/21/565547globhaus_ds_217x2F274x2FODS_6.jpg
                    • olus-ia80 Na allegro 09.10.10, 10:29
                      Poszukaj swojej miejscowości , tam sa ogłoszenia , buduja domy pod klucz na Twojej działce.

allegro.pl/wlasny-dom-w-cenie-mieszkania-i1263492779.html
                    • klaudia020707 olus-ia80 10.10.10, 00:03

śliczny ten wasz domek, jak się nazywa? z jakiej strony projekt

My też jestesmy w temacie, tzn szukamy wciąż projektu, czegos prostego i niedużego
                      narazie mamy działkę i cegły a dalej marzenia:)
    • lucy_cu Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 10:48
      Zakładając, że buduje firma, a nie szwagier z wujkiem, ok. 200 tys, myślę.
      I na pewno trzeba pamiętać o jednym: do kosztorysu proponowanego przez wykonawcę zawsze dolicz lekko 10 %...;-)
      Te 500 tys, o których pisze Badowimo, to niestety z grubsza prawda. Oczywiście, można oszczędzać na standardzie wykonania, ale i tak od surowego zamkniętego do wprowadzenia to morze kosztów...
    • atenette Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 10:53
      Koleżanka właśnie się buduje. Budowa została wyceniona na 250tyś. i na tyle wzięła kredyt. Oczywiście za tyle będzie to stan surowy zamknięty, a działkę miała już kupioną wcześniej. Dom będzie wielkości ok. 140m2, prosta bryła, żeby wyszło jak najtaniej.
    • cui Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 11:12
      Dom około 220 m2, parterowy z niepełnowymiarowym poddaszem użytkowym (poddasze ok. 60 m2 z oknami dachowymi), parter ok. 160 m2, podwójny garaż, okna klasyczne (bez łuków). Koszt stanu surowego zamkniętego (czyli z oknami właśnie, bramą garażową i drzwiami wejściowymi) to około 230 tys.
      Dom budowany przez firmę, materiały dobrej jakości (mój M. pracuje w branży budowlanej, ma zboczenie na punkcie jakości). Muszę również dodać, że duża część materiałów kupiona w cenach mocno rabatowanych.
      Resztę kosztów boję się policzyć...
      • ridibunda Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 11:21
        U nas to ok. 200 tys.
        • alcea3 Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 12:22
          Tak zapomnialam, do 150 tysiecy koszt robocizny:)
          • meniaaa Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 20:17

200 tys stan surowy zamnkniety, z wykonczeniem trzeba liczyc 2 x 200 tys zl
            • ankas4 Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 22:13
              200 tysiecy +-,wiemy,bo tez sie rozglądamy i szykujemy.

Mysle,ze samo wykonczenie to naprawde nie jest koszt kolejnych 200 tysiecy chyba,ze chcemy miec marmur na podlodze a na scianie wloskie kafle, nasi znajomi wykanczali dom i naprawde wszystko majaekstra,a kupowali z koncowek serii, z wyprzedazy, wszystko da sie zrobic, ale z glową i bez zadęcia.\\

A tutaj masz projekty domków z wyliczeniem kosztów:

www.archeton.pl/projekty-domow-malych
              i np:

www.archeton.pl/projekt-domu-aga_9_opisogolny
              • meniaaa Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 22:22
                tak sie generalnie podaje:
                stan calkowity = 2 x koszt stanu surowego
                i jakby na to nie patrzec przy calkowitym wykonczeniu na tip top tyle wyjdzie... Choc wiadomo ze nie wprowadzasz sie gdy masz wsjo na tip top, bo w czym przeszkadzaja gole sciany jak jest sie gdzie umyc i na czym zjesc :-)
                • meniaaa Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 22:22

no pasuje tez miec na czym spac:-)
    • meniaaa Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 09.10.10, 22:25
      tynki, wylewki, kominek, kafelki, parkiety itp wymieniac mozna wiele ...
      • paris4 Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 10.10.10, 08:36
        stan surowy zamknięty u mnie w przedziale 250-300tys
        • pabia_a Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 10.10.10, 09:18
          na razie myślimy o domku parterowym, bez poddasza użytkowego
          • paris4 Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 10.10.10, 09:22
            a to trochę mniej będzie.
            W ogóle strasznie mi się podobają parterówki. Chociaż poddasze użytkowe swoje zalety też ma.
            Ja mam domek 130m2 i całość budowy z wykończeniem wyniosła mnie coś około 400tys
            • olus-ia80 Klaudia 10.10.10, 19:07

On nie ma projektu , to indywidualny projekt.
              My kupuliśmy w stanie surowym otwartym .
              • klaudia020707 Re: Klaudia 10.10.10, 20:44
                aaaaaa chyba że tak
                ale bardzo mi się podoba ten Wasz domek, sliczny
    • amalota Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 11.10.10, 09:22
      Ciężko powiedzieć, ile miałoby to kosztować - wszystko zależy od fundamentów, rodzaju izolacji, czy jest podpiwniczony czy nie itp. U mnie np. koszt wykonania fundamentów i garażu w ziemi z izolacjami Remmersa (b. dobre) to 120 000 zł. Mojego kolegę kosztowały fundamenty 40 000 zł, ale nie ma podpiwniczenia i ma najtańsze izolacje. Różnica trzykrotna. Przykład z dachówką - docelowo mieliśmy wybrane dwa typy: jedna na cały dach kosztowała 13 000 zł, druga 24 500 zł. Prawie 100% różnicy.

Z doświadczenia zawodowego, mogę Ci powiedzieć, że szacując koszt wykończonego domu (wykończenie średniej klasy), powinnaś przyjąć ok. 2 500zł/m2 (jeżeli masz piwnicę, to tyle samo, bo tu izolacje są drogie).
      • pabia_a Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 11.10.10, 09:42
        amolata, wiem że koszt budowy domu zalezy między innymi od jakości zużytych materiałów, kosztów usług fachowców idt... a co za tym idzie wysokość ceny postawienia domu. Nam chodzi o domek parterowy bez poddasza użytkowego, bez piwnic, z blachodachówką, instalacja elektryczna odpada (fachowiec w domu), zastanawialiśmy się nad kupnem domu do remontu, ale ceny są powalające więc myślimy o wybudowaniu małego domu, stąd moje pytanie o orientacyjny koszt postawienia nowego domu dla porównania czy ładować się w stary i remontować, choć remont podejrzewam wyjdzie niewiele mniej.
        dziękuję bardzo za odzew:-)
        • amalota Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 11.10.10, 09:51
          Może wyjdzie niewiele mniej, ale w starym domu można mieszkać "już" i wymieniać po kolei wszystkie rzeczy, a na nowy trzeba czekać ok. 1,5 roku.
          Z drugiej strony 0 nigdy nie wiadomo, co w takim starym domu siedzi.
          • pabia_a Re: Koszt budowy domu-orientuje się któraś? 11.10.10, 09:58
            masz rację, ale nas nie pili:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka