Dodaj do ulubionych

Przekąski grilowe raz jeszcze oraz TORT

11.08.11, 11:10
W sobotę organizuję urodzinki Malwiny, chcę zaskoczyc czymś nowym.

Macie jakies szybkie przekaski sałatki? Mieso woiadomo,zaden problem ;)

Mam jeszcze upiec SAMA tort juz jestem tą wizja przerazona mam dwie lewe rece do takich rzeczy i psuję wszystko co jest "mega łatwe i na pewno wyjdzie"..
Obserwuj wątek
    • f3f Re: Przekąski grilowe raz jeszcze oraz TORT 11.08.11, 11:21
      jak bedzie grill to moze i takie ziemniaczki do tego?
      Młode ziemniaki z grilla w boczku
      • alcea3 Re: Przekąski grilowe raz jeszcze oraz TORT 11.08.11, 11:26
        oo podoba mi się! Mlode zmieniaczki mam dzisłkowe, tylko dokupię boczek:)
        • m_k8 Re: Przekąski grilowe raz jeszcze oraz TORT 11.08.11, 18:21
          Pati co się będziesz tortem przejmować. Niedrogie a dobre są w Carrefour - przygotowywane nawet w niedzielę oraz w Auchan. Hania miała z Auchan właśnie śmietankowo-owocowy i wszyscy (bez ściemy) chwalili że dobry.
    • tri-mamma Re: Przekąski grilowe raz jeszcze oraz TORT 12.08.11, 09:10
      Jeśli nie zdecydowałaś się jednak na kupno tortu mogę ci conieco podpowiedzieć :)
      Apropos tortów z Carreffour, czarny las wymiata!!
      Daj znać, jeśli nadal chcesz jakieś wskazówki :)
      • alcea3 tri-mamma 12.08.11, 14:01
        bardzo ci dziękuję, nadal się wacham, ambicja mowi zrob dla corki, rozsadek kup ;)
        ni9estety naprawde bardzo czesto nie wychodza mi "pewniaki" a wyrzucanie pieniedzy w błoto mnie nie interesuje.
        Zdradz co to ten czarny las :)
        • alcea3 Re: tri-mamma 12.08.11, 14:01
          I ile wogole kosztują kupowane torty?
          Ja nienawidze słodkich i tłustych, ma byc lekki i przyjemny a nie mdły :)
          • tri-mamma Re: tri-mamma 12.08.11, 16:33
            "Czarny Las" to tort, który można kupić w wielu miejscach, bądź zrobić samemu. Najbardziej polecam ten gotowy właśnie z Carreffour.
            Ten tort jest mocno czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną. Jest dość słodki, ale nie ulepek. Wszystkim zawsze smakuje.
            Co do tortu robionego to serio żadna filozofia.
            Wystarczy dobry przepis na biszkopt. Jak masz biszkopt to resztę można pozostawić inwencji twórczej. Ja dzieciom zwykle robię przełożenie z dżemu i kremu jogurtowego albo zwyczajnie z bitej śmietany, którą również tort obkładam. Żeby nie spłynęła w ostatniej fazie ubijania dodaję trochę płynnej, ale nie gorącej, żelatyny. Na wierzch dajesz co tylko masz ochotę i na co fantazja ci pozwala :))
            Tu przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi:
            mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html
            A, biszkopt najlepiej upiecz dzień wcześniej, dzięki temu podzielisz sobie pracę, a biszkopt lepiej się pokroi.

Do nasączenia poszczególnych warstw używam zwykle wody,soku z cytryny i trochę alkoholu, malutko :)
            • pabia_a Re: tri-mamma 12.08.11, 21:15
              jeśli chodzi o najprostszy tort to polecam bezowy z bitą śmietaną i owocami:)
              kupić 2 lub 3 blaty bezowe, schłodzoną śmietanę 36 % ubić (0,5 lub 1litr) , dodać 2-3 łyżki cukru pudru i 2 śmietan-fixy, wysmarować blaty bezowe, na wierzch położyć owoce np. maliny, jagody,borówki,truskawki, schłodzić porządnie przed podaniem:) robi się ekspresowo, jest pyszny i tani:P
              • alcea3 pabia 12.08.11, 21:31
                A gdzie mozna kupic takie gotowe blaty bezowe?? To chyba okrutnie słodkie nie??:)
                • pabia_a Re: alcea 13.08.11, 08:17
                  ja kupuję w sklepach społem na wagę, ale zdaje się, że widziałam też w którymś markecie pakowane blaty bezowe...... słodka jest beza, dlatego mało słodką robi się bitą śmietanę i na wierzch rzuca owoce lub startą czekoladę...... nie wspomnę o kaloriach:) Ale jest pyszny.

i jak udał się biszkopt????
                  Ja zawsze miałam problem z biszkoptem, ile wlałam ciata na blaszkę tyle wyjmowałam z piekarnika, a z tego przepisu wychodzi piękny, wyrośnięty i równiutki:) przepis rewelacyjny!!!
            • alcea3 Re: tri-mamma 12.08.11, 21:32
              Tri-mamma nie wiem czemu link nie działa, zabieram sie wlasnie za piewczenie biszkoptu, jak nie wyjdzie poraz kolejny przełkne porazkę i biegiem polecę kupowac ;)
              • boazeria Re: tri-mamma 13.08.11, 08:52
                Karkówka w sosie:
                - karkówkę kroisz na plastry i rozbijasz lekko, smarujesz olejem i przyprawą do grilla Kamis
                - każdy kawałek wkładasz do miski i polewasz kefirem
                - na wierzch kładę plastry cebuli i papryki i potem piekę razem

Szaszłyki z piersi kurczaka:
                tnę na kawałki, moczę w sosie z z musztardy, ketchupu i miodu
                przekładam na patyczki razem z papryką i ananasem lub boczek i cebulka

A najlepsza jest świeżą kaszanka z grilla lub dobra kiełbasa. Ewentualnie kiszka ziemniaczana.
                Uwielbiam też pieczone bułki z grilla i smaruję je masłem czosnkowym.

Lubię też sałatkę z 3ch papryk: 3 kolory papryk pociąć na kawałki, dodać uprażone pestki słonecznika i ser feta. Polać sosem francuskim Knorr.

Możesz też upiec pstrąga. Wysmarować w środku masłem czosnkowym i włożyć sporo natki pietruszki. Potem wycisnąć cytrynę. Tylko to się długo piecze więc jeśli masz dużo gości to nie bardzo.
                • alcea3 Re: tri-mamma 13.08.11, 09:17
                  Biszkopt wyszedł .. chyba tzn ładnie wygląda mam nadzieję,jak go zaraz pokroje to w srodku tez taki bedzie ;)
                  Teraz mam problem z asą za radą olusi kupiłam w bieronce masę smietankowa w proszku do zrobienia,ale tylko jedną, myslalam, ze wystarczy .. ;)
                  Eh noga ze mnie jednak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka