Dodaj do ulubionych

trema przed występem

31.01.12, 09:57
Basia ma tremę przed piątkowym występem na Dzień Babci i Dziadka. Wczoraj zaczęła mówić,że ona nie chce występować bo się wstydzi, i że nie pójdzie w piątek do przedszkola. Zdziwiłam się bo w domu ciągle "występuje", śpiewa, tańczy, ćwiczy ukłony. Ostatnio na pokazie tańców w przedszkolu też fajnie jej poszło, zupełnie bez stresu. Na razie jej powiedziałam, żeby brała udział w próbach i uczyła się roli a w piątek zdecyduje czy chce wystąpić czy nie. Że będzie jej miło jak dostanie brawa razem z innymi dziećmi, że nawet jak zapomni to Pani jej podpowie i nic się nie stanie. Nie chcę jej naciskać ale też chciałabym, żeby spróbowała, namawiać ją na występ czy nie?
Obserwuj wątek
    • smolineczka Re: trema przed występem 31.01.12, 13:26
      bardzo delikatna sprawa, trzeba działać na wyczucie
      moja Marysia po tatusiu ma w sobie coś takiego "scenicznego" - ciągnie ją na scenę! a ja w trakcie przedstawienia na dzień babci byłam z niej dumna, a jednocześnie obserwowałam zachowanie innych dzieci. sama należę do gatunku nieśmiałych i bardzo współczułam trzem czy czterem rówieśnikom mojej córki: jedna dziewczynka przez cały występ płakała na kolanach u mamy (na początku panie próbowały jakoś ją zachęcić, ale nie dało się w żaden sposób), druga choć wyszła z innymi, ale prawie nic nie mówiła i też popłakiwała... a, na przykład, wśród chłopców mają takiego jednego, który nigdy w żadnym balu nie chciał uczestniczyć, a drugi chłopczyk, od początku przedszkola niechętny do występów i płaczący za mamą teraz właśnie cudownie się bawił...
      na Twoim miejscu próbowałabym zachęcić Basię, ale nie naciskać, oczywiście, nie straszyć, nie krytykować, tylko spróbować wraz z nią zrozumieć dlaczego się wstydzi - może pokona tremę, kiedy zrozumie, że mama akceptuje jej stres i wcale nie widzi w tym nic złego
      powodzenia życzę!
      • ankas4 Re: trema przed występem 31.01.12, 19:38
        Zgadzam się ze smolineczką, ze tutaj trzeba z delikatnością i wyczuciem, u nas podobny problem , Tymek nie będzie aktorem:) raczej:), nie lubi wystawiać się na świecznik, i tez przed swietem babci i dziadka mówił,ze nie chce mówic wierszyka i występowac, powiedzielismy mu ,ze zobaczymy jak to bedzie , zeby sie nie martwił, a jak zaczynał temat to go zmienialismy i nie przypominalismy mu,ze w tymd dniu jest ten występ, poszedł jakby nigdy nic, a babcie i dziadkowie przyswlzi do przedszkola dopiero na 10 na występy, wiec nie miał juz mozliwosci wycofania sie, choc jesli oczywiscie miałby płakać, czy się meczyc to pewnie i sama Pani darowałaby mu ten występ:) i jakos poszło:) i słowem nic nie wspomniał:),ze sie wstydził np:)

Powodzenia:) mam nadzieje, ze pojdzie gładko:)
        • burdziaa Re: trema przed występem 31.01.12, 20:21
          Trzymam kciuki za Basieńkę,nie zmuszaj Jej ale mysle,ze wystapi i będzie super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka