a.hysa 02.01.08, 20:42 kto sie orjetuje na jak dlugo wydawany jest paszport dziecka w polsce??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
narttu Re: paszport 02.01.08, 20:52 Nowe przepisy paszportowe likwidują także wpisy dzieci do paszportu rodzica. Dziecko powyżej 5 roku życia będzie mogło posiadać tylko własny paszport biometryczny ważny 5 lat. Dzieci poniżej 5 roku życia będą miały wydawane paszporty tymczasowe z ważnością 1 roku. Na pisemny wniosek rodziców małoletniemu, który nie ukończył 5 roku życia, może być wydany paszport z ważnością do 5 lat od daty jego wydania. Odpowiedz Link
a.hysa a moze jeszcze wiesz 02.01.08, 20:57 czy na przyklad babcia moglaby zlozyc podanie o paszport, ze wzgledu na to ze ja za granica a jak bylabym w polsce to bym go odebrala osobiscie??, bo w konsulacie czeka bardzo dlugo i jak na razie mam tylko tymczasowy roczny Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: a moze jeszcze wiesz 02.01.08, 21:04 rodzice/prawni opiekunowie dziecka musza zlozyc wniosek o paszport osobiscie - pokazujac dziecko pani w okienku :/ jesli dziecko ma pesel to lepiej od razu walczyc o ten tymaczowy 5letni, bo co roku wyrabiac nowy to jakas kolejna paranoja. my czekalismy na spotkanie w konsulacie 5,5 miesiaca. paszport dostaniemy za 2 tygodnie - wazny rok. jedziemy do polski wyrobic pesel i wtedy bedziemy sie ubiegac o ten piecioletni. Odpowiedz Link
joannakw Re: a moze jeszcze wiesz 02.01.08, 23:24 Ja złożyłam wnioski o ten 5 letni (bionetryczny), i dla małego i dla starszego dziecka, na lubelszczyźnie czas oczekiwania miesiąc. Oboje z m. bylismy i musiały być tez dzieci z nami. Tutaj sa niezbedne informacje : www.paszporty.mswia.gov.pl/portal/Pozdrawiam Odpowiedz Link
gdynianka_11 Re: paszport 02.01.08, 22:21 Wyrabiałam małej w Gdyni, jeszcze nie odebrałam, ale czas oczekiwania to około 2 tygodnie. O paszport na 5 lat nie musiałam walczyć, urzędnik nawet nic nie wspominał o tymczasowym. Musieliśmy być we dwoje z dzieckiem w urzędzie, wypisać wniosek, zapłacić 30 zł i gotowe. Odebrać może jeden rodzic, ale być może można upoważnić do odbioru kogoś z rodziny. Odpowiedz Link