27agnes72 07.02.08, 13:20 Pisałas kiedyś o placku bez pieczenia- krakersowiec? Jak się go robi? Z góry dziękuję.............. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dmgr Re: Dmgr !!! 07.02.08, 13:50 Ciasto krakersowe z kremem budyniowym Składniki: 2 opakowania krakersów Lajkonik 2 budynie (dr Oetker bez gotowania) 0,7 l mleka + trochę mleka do rozrobienia czekolady ½ szklanki cukru 1 kostka masła + troszkę do wysmarowania formy 1 żółtko 2 tabliczki czekolady ewentualne dodatki wedle uznania (można dodać do kremu np. brzoskwinie z puszki pokrojone w kawałki lub ciasto posypać skruszonymi orzechami) Ugotować mleko i rozrobić budynie według przepisu na opakowaniu (zamiast 1 l mleka 0,7 l), można użyć innego budyniu ale masa wychodzi wtedy rzadsza i trzeba ją zrobić z 0,5 l mleka w rezultacie kremu wychodzi mniej. Ostudzić, masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, miksować dodając po trochu wystudzony budyń. Blaszkę lub inną formę posmarować masłem i wyłożyć warstwę krakersów przekładając kremem i krakersami. W kąpieli wodnej (zagotować wodę w garnku i zminimalizować gaz aby woda nie wrzała i zanurzyć w niej miskę) rozpuścić czekoladę, dodać trochę mleka aby czekolada dała się rozprowadzać po cieście, posmarować ostatnią warstwę krakersów i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po Internecie krążą różne wersje tego ciasta (ta przeze mnie zmodyfikowana) np. ostatnia warstwa z duszonymi jabłkami i karmelem (zrobionym z mleka skondensowanego) lub z samym karmelem na wierzchu ciasta (jak dla mnie za słodkie) SMACZNEGO!!! Odpowiedz Link
27agnes72 Re: Dmgr !!! 07.02.08, 19:25 Bardzo ci dziękuję i wkrótce będziemy je zajadać na próbę.Pewnie jest pyszne... Odpowiedz Link
27agnes72 Re: Dmgr !!! 07.02.08, 19:26 Aaaaa... i widziałam już w puszkach gotowy karmel-nie trzeba gotować puszek... Odpowiedz Link
dmgr Re: Dmgr !!! 07.02.08, 20:32 No ja nigdy nie robiłam tego ciasta z karmelem bo i tak jest słodkie. Ale chyba jakbym używała karmelu to wolałabym sama podgotowac tą puszkę chociaż może i te gotowe dobre są w końcu i w proszku też są (dodatek do ciasta Krówka w pudełku ma karmel w proszku dodaje się tam chyba tylko masło już nie pamietam). Odpowiedz Link