patrice7 12.11.08, 10:40 Tzn chodzi mi tak wyraźnie:) Nie tak po "dzieciowemu" ;) Malwinie udało się ostatnio powiedzieć "to to ":) Gdzyba chcuiala zapytac co to? ale jej nie wyszło :P Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia27 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 10:47 jedynie "tak" i " nie" :)) maaaaało mówi ogólnie:( Odpowiedz Link
lilka.k Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 10:48 Moi malo gadają, dalej raczej sylabowanie. "co to" to tez u nas "to to". Na lampę pare razy powiedzieli: pampa.. Odpowiedz Link
joasia83m Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 10:59 duuuzo, zreszta cholernie duzo rozumie... najladniejsze slowo, ktore wymawia od wczoraj- "tatuś"- bardzo wyraznie. ten ojciec to ma w ogole jakies przywileje u syna, bo dawid zaczal mowic najpierw "tata" a nie "mama"... no ale, kto go tego nauczyl, jak nie mama;) Juz nawet nie mowi, a spiewa "maama, maama" i stoi przed laptopem zeby mu wlaczac piosenke Dzieci z broda pt. "mama" mowi "sisisz"- słyszysz "idzisz"- widzisz "duduś"- dzidziuś- też pieknie brzmi "dzieci"- troche nie wyraznie "liu Liu"- lulu, spac "Dooka"- Dorotka "papaka"- skarpetka "jaba"= żaba "ypka"- rybka "mimi mimi"- mini mini- program tv nie pamietam wszystkiego, ale mnostwo rzeczy nasladuje, pokazuje, piauczy, szczeka, kukuryka:))) "myju myju" Odpowiedz Link
astra27 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 11:13 a moja mówi hipopotam, krokodyl i parasol i to super wyraźnie, w ogole duzo mowi wczoraj do snu śpiewała sobie aaa kotki ja siare obydwa zuzie bawiły aaa, az bylam w szoku, zapomniala się i zaczęła spiewać piosenkę sama dla siebie, była spiąca ale trzymalismy jej żeby podac na czas antybiotyk :-) Odpowiedz Link
patrice7 joasia 12.11.08, 11:19 Rozwalilas mnie na lopatki! Wymieklam szacineczek jak nic! Odpowiedz Link
monikaj21 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 10:55 Mój mówi 'uwaga' choć nie zawsze bo czasem mu 'gułaga' wychodzi :) Odpowiedz Link
burdziaa Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 10:59 takie zwykłe mama, tata, co to, lampa- czasem pampa, uwaga- ułaga, nie, okno, oko, ucho,hau hau na pieska, kawa- kaka i kaka na kaczkę ( jak ekspres działa_ i - ciągle te same słowa ale fajnie juz łączy np. mniam nie - jak juz nie chce jesc wiecej. Odpowiedz Link
lucy_cu Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 11:32 "tatuś"- idealnie wymawia "chodzi" "nie świeci" "leci" "idzie" Reszta leci równo w dialekcie Terechowym ;-) Odpowiedz Link
ab_78 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 11:34 nasz mowi mama, tata, papa (tata po niemiecku, bo moj nie maz jest niemcem), niania (na corke mojej siostry), tak, nie, daj, bach jak cos upadnie, albo jak sie on gdzies uderzy. To tyle co w tej chwili pamietam. Odpowiedz Link
ab_78 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 11:39 oko jeszcze mowi wyraznie wkladajac palecdo oka nie tylko sobie :) pokazuje na wieli rzeczy jak sie go zapyta gdzie jest to czy tamto. rozummie mnie po polsku i nie meza po niemiecku, dla mnie to kosmos ze tak dzieci potrafia. Odpowiedz Link
ab_78 i jeszcz mi sie przypomnialo 12.11.08, 11:48 ze mowi pilka i jak w tv leci mecz pilki noznej to wola gol i siedzi wpatrzony wekran jak w transie. Odpowiedz Link
atenette Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 11:35 Misiu, mama, tata, lala, ciocia, dziad (na dziadka, to sprawka mojej mamy), nie, wlos, kała (na moj kubek, w ktorym pije kawe), idzisz (widzisz), cześć, odmienia slowo tata (tzn. jak pokazuje na cos co jest taty, to mowi "taty", a nie tata), kaczka, oko, tu (jak cos pokazuje), raz, plus oczywiscie pelno dzwiekonasladowczych wyrazow typu kap kap na deszcz, odglosy zwierzat, tiki tiki na skarpetki :) Odpowiedz Link
jutka7 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 12:09 witajcie :) to i ja się pochwalę osiągnięciami oratorskimi mojej córy :) Z takich pełnych słówek to mówi mama, tata, dziadzia, niania, babcia, chodź, daj mi, nie ma, jaja, wio a poza tym to jest kaka (kaszka), ko ko (kurka), kotik (kotek), nie ciem, myju, i wiele innych; potrafi nasladowac odgłosy wszystkich zwierząt okołodomowych i wronę (kra kra:) generalnie mini dialog można z nią juz prowadzić i każdego dnia zaskakuje nas nowymi słówkami :) Odpowiedz Link
jutka7 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 12:11 zapomniałam jeszcze o dzidzi (to chyba było jej pierwsze słowo), ciocia, Ala, mały (ostatni nabytek) i sporo, o których nie pamiętam w tej chwili Odpowiedz Link
jutka7 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 12:11 i jeszcze lala i spac :) i więcej nie będe dop[isywać, zeby nie zasmiecac wątku :) Odpowiedz Link
asuzi Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 13:10 o rany dziewczyny, moja hest w tyle, astra jestem pod wrażeniem, sama sobie kołysankę musiało byc słodkie. Moja mówi kilka słów, oststnio często mówi "chce" Odpowiedz Link
margaritka27 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 22:14 Moj z tych doroslych to tylko: tata,baba,koń,tam Odpowiedz Link
margaritka27 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 22:15 a i jeszcze: nie,dzidzia Odpowiedz Link
kamsi Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 14:01 Rozumie w zasadzie wszystko, mówi bardzo dużo, często też znienacka powtarza nagle jakieś nowe słowo, a tak na stałe to m.in.: tata, mama, baba, dada, tita (na kota) cio to, tam, tu, pam (czyli pan), pama (czyli pani), bach lub bam (jak on upadnie albo coś upadnie), daje, da, dam (czyli rozmaite formy od "dać"), tak, ne (jako nie), danie (śniadanie), niam-niam (coś smacznego), kopt-kopt (biszkopt), ako (jabłko), baa (banan), pka (chrupka - jak widać celuje w wymawianiu końcówek:)), cić (pić), pupa (kupa - zapowiada, kiedy będzie robił:)), ato (auto), papa (czapka, łopata i normalne pa pa na pożegnanie), duga (druga), cziecia (trzecia), par (park), tu-tu (aku-ku:)), kaka (kawa), kopter (helikopter), nie ma, nie ce (nie chcę), ce (chcę), dzidzia. Poza tym kilka imion znajomych osób i mnóstwo naśladowania dźwięków (zwierzęta, wiertarka, suszarka etc.) i bardzo dużo śpiewa:)) Sorry, że się rozpisałam, i tak już mi się przypominają następne rzeczy, które powiedział, ale już nie będę przesadzała z długością posta:P Odpowiedz Link
agasar79 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 14:07 mama, tata, dziadzia, to, tak, nie, pić, iść, pojedziemy, co robisz, pies, myju, idziesz, dzidza, baja. ogólnie dużo mówi, większość tych wyrazów zaczęła mówić jak miała 11mc-y. Wyrazów jest na pewno więcej, ale w tej chwili nie pamiętam. Ciągle coś gada, ale większość po swojemu :) Odpowiedz Link
blanka0 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 15:03 o to moja Lenado złoba nie mowi nic sensownego nawet zapomniala mama tego hipopotama to nie moge przezyc Odpowiedz Link
smolineczka Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 15:45 cyc (wiadomo o co chodzi), tapkn (kapcie), esce (jeszcze), labko (jabłko), bam (banan), kaka (kasza), kawa (kakao, picie) Odpowiedz Link
klaudia020707 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 15:48 Moja tez z tych gadatliwych, dużo powtarza ale z dorosłych słow to mówi np. kućze- kurcze kude-kurde i to zawsze w tym momencie kiedy trzeba, jak jej coś upadnie, piosenka sie skończy itd. ostatnio piła mleko wieczorem i zerkała na TV, M mówi wyłącz bo nie może się skupic, ja cyk wyłączyłam, na to Klaudia odstawiła mleko, usiadła prosto i mówi "kucze"! Uwielbiam jak śpiewa: "tik tak, tik tak....kuku, kuku:)" Lubi piosenki ze strony Pampersa i uwielbia tę piosenkę, po 100 razy dziennie ogląda i spiewa pl.youtube.com/watch?v=-YUxbDEPFiM&feature=related Odpowiedz Link
ankas4 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 16:38 Nasz tez duzo rozumie, tak smiesznie kreci jezykiem jak chce cos powiedziec w doroslym jezyku:) a mowi wyraznie mama, tata , nie , tak , daj i tyle na dzien dzisiejszy, sciskam Odpowiedz Link
chmurcia4 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 20:35 mama, tata, baba, co to?, kto to?, nie chcę, daj tam, tu góry, kot, piesbut, miotka [czytaj: miotła], dwi [czytaj: drzwi], choć, nie chcę jeść, kółko, dzidzi, cześć, papa i trochę jeszcze, ale nie wszystkie teraz przychodzą mi na myśl Odpowiedz Link
zorkaa Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 20:41 tymek gada coraz więcej, a tak super wyraźnie to -tata -mama -papa -kółko -dom -kra kra -rura (takie trochę francuskie r ;)) -tutaj, tam -tak, nie -kawa ostatnio walczy ze słowem śnieg, tylko zamiast ś to powietrze nosem wydmuchuje:) Odpowiedz Link
enya81 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 20:45 Mój Szym z tych co jesli gadaja to głównie po swojemu ale są proste słówka które zaczął często uzywać, ale najfajniejsze dwa, które mówi bardzo wyraźnie to: Ewa i kółko. Normalnie jak sam powiedział kółko to mnie rozwalił na łopatki :0 Odpowiedz Link
27agnes72 Re: Jakie "dorosłe" słowa mówią wasze dzieci? 12.11.08, 20:58 mama, tato, kała(kawa) ampa(lampa) No i chyba tyle ale ostatnio przyszedł i "naskarżył" na brata (właściwie nie wiem jak) i ja zrozumiałam, brat był w szoku i jeszcze pół dnia chodził czerwony! Odpowiedz Link
f3f "Lidl" :))) 12.11.08, 22:08 Dziś cały dzień mówił "Lidl" a właściwie "lidluu" bo babcia mu poweedziała że idzie do lidla :) śmieszne to było - prawie było widać jak tym języcziem operuje by mu ten lidl wyszedł ;) może do reklamy go wezmą? ;) a na codzień mówi: - mama, tata, baba, dziadzia, - ka-ka (kwa-kwa), muuu, bee-bee - bruuummm (na auto) - gaga (waga) - gangę (garnek) - nie - m-hmm (to takie przytaknięcie) - ma! (nie ma) Odpowiedz Link
klarysa007 Re: "Lidl" :))) 13.11.08, 00:34 U nas ostatnio zagościły wyrazy na "k" :) kutka - kurtka katka - kartka kuka - gruszka ;) a poza tym bardzo wyraźne jest: mama, tata, baba, dziadzia, dzidzi, zieci (dzieci), lala, Puba- Kuba (na brata), wawa-woda A z dźwiękonaśladowczych: łała-pies, buu-buty, wuu-wózek (hihi chyba wóóó powinnam napisać), sio-sok, bana-banan, mniam-jedzenie. A poza tym jakiś tysiąc słów, które tylko ukochana mamusia rozumie :D Odpowiedz Link