anhes 12.12.06, 19:03 znajomy właśnie mnie oświecił ze w małopolsce opija się nią nowoprzybyłych na świat. Czy ktoś mi da przepis???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lirio Re: imbirówka 12.12.06, 19:19 10 dag korzenia imbiru 2 cytryny (20 dag) 10 dag cukru 3 łyżki miodu 0,75 l czystej wódki Imbir umyć, pokroić w plasterki, cytrynę umyć, pokroić w ósemki. Zalać wódką, dodać cukier i miód, odstawić na 2 miesiące. Nalewkę przecedzić i rozlać do butelek. przechowywać w chłodnym miejscu. Jest pyszna. Tylko miód musi być jasny, delikatny - lipowy, akacjowy, wielokwiatowy. Anhes ogromne dzięki, że mi o niej przypomniałaś, potomka się nie spodziewam, a nalewkę uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: imbirówka 12.12.06, 19:20 Oczywiście korzeń musi być swieży nie proszek!!! Można kupić w warzywniaku lub supermarkecie - cena do 20zł za kg. Odpowiedz Link Zgłoś
anhes Re: imbirówka 13.12.06, 11:14 o jezu no to nie zdążę ;-/ ale nic jeszcze dziś nastawię :-) imbir nie wpadłabym że mógłby być w proszku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: imbirówka 13.12.06, 11:23 no proszę, a ja nie wiedziałam :( ale teraz już wiem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: imbirówka 13.12.06, 11:41 Te 2 miesiące to na maksymalne wydobycie smaku i przeżarcie składników, myślę, że i po 2 tygodniach ze smakiem da się wypić na przywitanie Nowego Roku ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
anhes Re: imbirówka 08.02.07, 11:45 czy te cytrynki to miały być ze skórką czy obrane??? bo mi ta wódeczka gorzkawa wyszła nieco. A mocna cholera że nie do upicia, rozcieńczyłam trochę wodą Odpowiedz Link Zgłoś