Dodaj do ulubionych

100 stopni w Tm

02.12.09, 22:26
Jeszcze jedno pytanie: jak gotujecie w 100stopniach ja ostatnio nastawilam tą
wlasnie temperature i zupa mi zwyczajnie wykipiala, lała się z kazdej strony.
Obserwuj wątek
    • mola1971 Re: 100 stopni w Tm 04.12.09, 00:36
      Widocznie tej zupy było po prostu za dużo.
      Nie rozumiem natomiast skąd Twoje zdziwienie, że w temperaturze 100 stopni woda (a z niej głównie składa się zupa) wrze a jak wrze to zdarza się, że wykipi gdy jest gotowana w zbyt małym naczyniu lub jest jej po prostu do danego naczynia za dużo.
      • marzenaanna1 Re: 100 stopni w Tm 04.12.09, 18:30
        Nie wiele mi pomoglas swoją ironią. Sama znalazłam błąd, miałam założona miarkę.
        Piszę to bo moze komus nowemu- zielonemu taka informacja się przydac. Ale jak
        widzę tez nie jesteś specem od gotowania w Thermomixie, skoro tego nie
        wyłapałaś. No chyba że jesteś z tych, które zamiast pomyśleć dlaczego, wola sie
        doszukiwać i dogadywać, ale jak miałaś sobie tym ulżyć to pozdrawiam.
        • mola1971 Re: 100 stopni w Tm 04.12.09, 21:32
          Dla mnie po prostu to, że podczas gotowania miarkę się zdejmuje jest oczywiste.
          Ale może dlatego, że używam Thermomixa od 12 lat i do głowy mi nie przyszło, że
          można inaczej. Rutyna? wink
          A ulżyć sobie w żaden sposób nie ulżyłam bo tego nie potrzebowałam wink
          • elfyourself Re: 100 stopni w Tm 06.12.09, 00:56

bez miarki równiez potrafi wykipieć, nawet jeśli poziom zupy nie
            przekracza 2 litrów smileWtedy zmniejsz na 90 stopni i powinno być ok smile
            • mola1971 Re: 100 stopni w Tm 06.12.09, 10:45
              W 90 stopniach to już nie jest gotowanie tylko podgrzewanie.
              • laryska Re: 100 stopni w Tm 06.12.09, 13:18

no wlasnie, wlasnie troche wkurzające jest to, ze w takich
                sytuacjach jedyną opcją jest odlanie zupy, żeby dalej mozna bylo
                gotować w 100stopniach i żeby nie kipiało uncertain
                • mola1971 Re: 100 stopni w Tm 06.12.09, 13:25
                  Dlatego w Thermomixie bardzo ważne jest trzymanie się proporcji. Jeśli potrzebujemy większą ilość zupy to lepiej jest ugotować ją "na dwa razy" w mniejszych ilościach niż jedną dużą porcję, która wykipi.
                  • basiar12346 Re: 100 stopni w Tm 08.12.09, 16:29
                    Na podane proporcje zawsze daję mniej wody niż jest w przepisie (
                    zupa jest bardziej skondensowana), resztę wrzącej wody dolewam w
                    ostatniej minucie gotowania i nigdy nie kipi smile
              • trzydziestoletnia Re: 100 stopni w Tm 16.12.09, 18:07
                Byłam ostatnio na pokazie i tam pani mówiła, że do gotowania zupy nastawia 90 stopni.
                • elfyourself Re: 100 stopni w Tm 17.12.09, 18:19

Poza tym komu sie chce gotować zupę na dwa razy ? To juz wolalabym
                  tradycyjna metodą ugotowac w dużym garnku zupe dla większej ilości
                  osób.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka