Dodaj do ulubionych

Książki godne przeczytania...

• ginger43 Dwie "cegły" 24.10.10, 10:25
      Cień wiatru i Gra anioła Carlosa Ruiza Zofón'a
      Fajne, wciągające i pełne tajemniczości książki, choć przyznam, że pierwsze 30-40 stron Cienia wiatru jakoś mnie zniechęciło i omal nie zrezygnowałam. Co mnie zaskoczyło, że w obu książkach jest bardzo dużo opisów, których z reguły się nie kocha, ale te są tak barwne i plastyczne, że w tym wypadku z przyjemnością się je czyta. Obie części to odrębne powieści, choć mają wątek wspólny.
      Ostatnio widziałam w Empik'u kolejną powieść tego autora i zamierzam wyskubać na nią kasę.
      ................................................................
      Obowiązkiem każdego szczęśliwego kota jest radosne mruczenie! Mru, mru, mru...
      • beatrix13 "Miasto ślepców" 24.10.10, 15:50
        mam na ukończeniu, przerażająca,wciagająca,działa na wyobraźnię, więc film sobie odpuszczę, bo nie chce zepsuć wrażenia
        • alex-0_0 Millennium 08.12.10, 17:22
          Czytam i skończyć nie mogę ...
          • albert_c Re: Millennium 08.12.10, 20:41
            Millenium jest bezkonkurencyjne! to jest genialna ksiazka(ksiazki). Lektura absolutnie obowiazkowa. Polecilem kilkunastu osobom - wszyscy mieli pretensje, ze Stieg Larsson rozwalil im plany na dni kilka.

Ostatnio odkrywam w koncu Harry Pottera - to jest bardzo przyjemna lektura.

A moje odkrycie ostatnich miesiecy to Metro 2033 i mam od dwoch dni Metro 2034 - ale wczesniej spozyje czwarta czesc Harrego i bede znow lazil po moskiewskim metrze - noce zarwane, ale dla tej wycieczki po metrze warto!
            • alex-0_0 "Walkirie" Coelho 09.12.10, 17:49
              Za duża mieszanka okultuzmu. biblii i magii .... wzorcowa walka dobra ze złem .... mam jakiś niesmak po jej przeczytaniu
              • kor_elka Re: "Walkirie" Coelho 15.12.10, 14:42
                Ja przewertowałam tylko, bo chciałam na prezent koleżance kupić, ale jakoś mnie nie zachwyciło... Ale chyba przeczytam, żeby się przkeonać.
                • swarozyc "Działalność terrorystyczna i sabotażowa nacjonali 18.12.10, 18:54
                  stycznych organizacji ukraińskich w Polsce w latach 1922 - 1939."
                  Taka cegła 700-stronocowa o naszej małości, głupocie i ukraińskim okrucieństwie i sile woli...

Jak ktoś lubi takie klimaty to warto..
    • andreas.007 czytam teraz Proces Franza Kafki 02.01.11, 12:10
      czytam Proces, ale w formie ebooka...
      Nowe możliwości - nowe spojrzenie.
      • swarozyc "historia broni chemicznej" 08.01.11, 20:31
        też jest dobra jeżeli sie bierze udział w zamieszkach i trzeba wiedzieć czy policja użyła adamsytu czy CS...

niedługo głód wygna was na ulice....
        • swarozyc "Rewolta marcowa. Narodziny, życie i śmierć PRL" 13.01.11, 20:52
          Jerzy Brochocki

Pozycja ta stanowi kompendium wiedzy o PRL, wraz z wnioskami dotyczącymi teraźniejszości. Generalny wniosek, płynący z tej wartościowej pozycji, jest następujący: walka pomiędzy nurtem żydowsko-kosmopolitycznym a narodowo-patriotycznym trwa, bez względu na to, czy ten pierwszy nurt nazywa się CBKP, „komandosami”, KORem czy UW. Ci wszyscy, którzy chcą lepiej zrozumieć PRL, ale i III Rzeczpospolitą, poznać nieznane, a ważne szczegóły naszych współczesnych dziejów, powinni koniecznie po tę książkę sięgnąć.
          • swarozyc "Biografia agenta" Bogdan Gadomski 13.01.11, 22:16
            Biografia agenta - Józef-Josek Mützenmacher (1903-1947) Bogdana Gadomskiego jest szeroko zakrojoną i z wielkim rozmachem i skrupulatnością napisaną książką, odkrywającą kulisy działalności trudnej i niezwykle tajemniczej postaci, jaką był Józef Mützenmacher - prawdziwy "człowiek kameleon", zmieniający nazwiska jak garnitury, a żony - jak nazwiska. Wysoki rangą przedwojenny działacz komunistyczny, następnie agent polskiej policji i funkcjonariusz Instytutu Naukowego Badania Komunizmu, w trakcie wojny agent polskiego wywiadu i wreszcie - agent gestapo.
            Jako pierwszy spośród wielu badaczy tego tematu (począwszy od Wiesława Gomółki, a na młodym pokoleniu badaczy historii polski skończywszy) Bogdan Gadomski łączy i prezentuje fakty historyczne i wątki z życia osobistego swojego bohatera, które umożliwiają pełną rekonstrukcję jego licznych "wcieleń" oraz jego wieloaspektowej działalności. Zaś narracja losów bohatera przedstawiona jest barwnie, miejscami wręcz dramatycznie.
            Innym wielkim atutem książki Bogdana Gadomskiego jest wyczerpujący opis okoliczności związanych bezpośrednio z działalnością Józefa Mützenmachera, a są to tematy najgorętsze, obecne od jakiegoś czasu na forum stosunków międzynarodowych Polski z jej najbliższymi sąsiadami: Niemcami i Rosją. Chodzi tutaj o nie do końca wyjaśnioną kwestię przedwojennej współpracy Rządu II RP z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych III Rzeszy Niemieckiej w obszarze zwalczania komunizmu oraz jeszcze bardziej tajemniczą i budzącą olbrzymie napięcia kwestię represji stalinowskich wobec Polaków w ZSRR w latach 30-tych XX wieku, których bilans zamyka się przeszło 100 tys. osób polskiego pochodzenia skazanymi na śmierć i straconymi za sam fakt bycia obywatelami polskimi. Z obydwoma tymi sprawami ma postać Mützenmachera związek bezpośredni i nawet jeśli potraktować hipotezę Bogdana Gadomskiego o bezpośrednim wpływie działalności "Joska" na podjęcie przez Stalina tak drastycznej decyzji, daje ona wiele do myślenia.
            Wniosek z ksiazki - Uwazajmy na Zydow!
      • andreas.007 Bardzo mi leży Kocia kolyska Vonneguta 19.01.11, 00:47
        Bardzo odpowiada mi sposób, styl tej książki...
        • alex-0_0 Dąmbski Stefan "Egzekutor" 25.01.11, 15:48
          Książka odsądzona od czci i wiary przez środowiska kombatanckie AK.
          Po krótce. Autor książki, był członkiem AK - precyzując - wykonywał wyroki śmierci. Jak sam podaje, nie zawsze, były to wyroki za postawę proniemiecką. Prostym, dosadnym językiem opisuje zarówno swoją "służbę" jak i prozę życia codziennego partyzanta.
          Do wspomień załączono polemikę przestawicieli kombatantów i historyka.
          Godne przeczytania.
          • swarozyc Re: Dąmbski Stefan "Egzekutor" 25.01.11, 17:45
            Czytalem obszerny fragment zamieszczony pare lat temu w polskojezycznym kwartalniku historycznym, "Karta".
            Nic tam kontrowersyjnego nie bylo, ot wojna, w calej swojej okazalosci..
            Szokowac moze pensjonariuszki i sluzbe domowa.
            • alex-0_0 Re: Dąmbski Stefan "Egzekutor" 26.01.11, 09:52
              Pensjonariuszki może szokować sam fakt, że ktoś kogoś zabija.
              Natomiast sposób myślenia i powody zabijania niektórych ofiar, juz taką "wojną w całej swej okazałości" nie jest.
              Dla niektórych oszołomów wskazane byłoby zapoznanie się z końcowym zdaniem autora. Co on sam uważa za powód, takich a nie innych (swych) zachowań.
    • metaxxa1 "Everyman" Philipa Rotha 28.01.11, 23:52
      Pozycja dla każdego, jak w tytule. No,a teraz na poważnie.Zaczyna się od pogrzebu,po czym z pozycji denata podróżujemy przez jego życie i robimy jego wiwisekcję. Napisane jak to u Rotha sprawnie, z nutką seksu, refleksyjnie.
      • tikki "Mezczyzni, ktorzy mowia o wszystkim" 25.02.11, 23:07
        Jest to zbior wywiadow przeprowadzonych przez Dorote Wodecka z roznymi znanymi mezczyznami, w wieku raczej srednim i powyzej. Co ciekawe, wiekszosc mowi glownie o swoich zonach. Ksiazka z pewnoscia dajaca do myslenia.
        www.tekturaopolska.pl/przeglad-prasy/411-o-czym-znani-mezczyzni-rozmawiali-z-dorota-wodecka.html
        Jest rowniez i druga ksiazka - "Kobiety, ktore igraly z bogami", ale slabsza. Moze dlatego, ze napisano ja w formie biogramow, a nie wywiadow, i chwilami zachodzialm w glowe dlaczego w ogole jakas kobiete uznano za interesujaca, bo z tekstu to niekoniecznie wynikalo...
        • metaxxa1 "Lesio" 26.02.11, 19:21
          Chmielewskiej po raz drugi, nic tak nie poprawia humoru jak ten safanduła
          szkoda,że nikt na ekranizację nie zdecydował się
          • alex-0_0 Re: "Lesio" 04.03.11, 12:51
            A może dobrze, ze nikt nie zekranizował? ..... Joaśka nie ma szczęścia do ekranizacji .... Tylko jedną z nich dalo się oglądać .... dzięki Jędrusik i Sienkiewicz
            (MOJA ULUBIONA ROZMOWA) www.youtube.com/watch?v=erbGdNjO1MM
        • piernicyna Re: "Mezczyzni, ktorzy mowia o wszystkim" 08.03.11, 23:58

rano będziemy rozglądać się za słoikiem po ogórkach żeby wodą z octem
          zabić kaca będziemy milczeć by oszczędzić siebie będziemy gorączkowo myć zęby
          i długo stać przed lustrem z pianą na ustach będziemy delektować się wstydem

rano spytasz się tylko czy nie wiem gdzie położyłaś zegarek a ja poproszę
          byś włączyła radio spiker poinformuje w porannych wiadomościach o tysiącach studentów
          którzy pojechali do domu na ferie świąteczne i przemilczy naszą ostatnią noc w akademiku

rano poczujemy się tacy samotni i wyjdziemy w hałaśliwe ulice
          przetrząsając kieszenie w poszukiwaniu straconego czasu i ważnego biletu
          wiatr przebiegnie z pustymi rękami jak bezrobotny listonosz i radośnie zabierze
          zmięty karteluszek z zapisanym pośpiesznie niepotrzebnym adresem

i tak dobrze będzie pożegnać cię przytulić się do zimnej szyby autobusu i milczeć

ale teraz mówimy dużo kolejne wyznania przechodzą nam przez gardła
          równie łatwo jak kolejne kieliszki i tak wspaniale kręci nam się w słowach
          i odlatujemy gdzieś w górę nie wiedząc nawet że może robimy właśnie nowego człowieka
          86.03.16.
          /Jacek Podsiadło/
    • exman Pan Mrożek 05.03.11, 23:46
      Zakupiłem dzisiaj jego pierwszy tom dzienników, cegła niemiłosierna ale styl ... bach i strawiński w jednym ...
      • alex-0_0 Kot w stanie czystym 08.04.11, 14:49
        Lektura obowiązkowa dla kociarzy i niekociarzy. Zawiera - miedzy innymi - odpowiedź na pytanie: skąd sie wzięły koty na ziemi?
        Nie, nie na skutek ewolucji. Z przyczyn praktycznych:

cyt.
        Kiedyś byliśmy wielcy jak tygrysy, ale musieliśmy zmaleć, zeby przechodzić przez kocie drzwiczki

lektura z kategorii: lekkie, łatwe i "O Boże! Wiedziałem!"
        • swarozyc a wy czytacie poważne książki? 08.04.11, 20:39
          bo tu wszystko lekie głupie i dla kobiet..
          • exman Re: a wy czytacie poważne książki? 08.04.11, 21:23
            przeczytałam "Rock-mAnna" ... ale to też takie dla kobiet raczej ... dlatego teraz Bukowski znowu na tapecie, poplamiony winem ...
            • swarozyc Re: a wy czytacie poważne książki? 08.04.11, 22:17
              www.youtube.com/watch?v=RDgkbLw4qkw
              a to yebz nie bzlo ye kobiet nie lubie..
              • alex-0_0 Re: a wy czytacie poważne książki? 08.04.11, 23:10
                Swarożyc. Czytamy, czytamy. Tylko nie widzę powodu zamęczania Was literaturą którą muszę czytać lub którą wypada czytać.
                A co mam na tapecie obecnie?:
                1. Marketing w organizacjach non profit
                2. Flawiusz Wyprawa Aleksandra Wielkiego
                3. Bishop zagraniczne formacje SS
                4. Historya reformacyi tom I-III reprint z 1886
                • exman Re: a wy czytacie poważne książki? 09.04.11, 07:29
                  Ha, ja też mam reprinta na tapecie,Jędrzeja Kitowicza "Opis obyczAjów za panowania Augusta III".
                  A czeka też "Triumf chirurgów" Thornwalda.
                  • andreas.007 Re: a wy czytacie poważne książki? 09.04.11, 13:20
                    Mam przed sobą 6 książek Vargasa... ale chyba jedna przeczytam - Gawedziarz.
                    Mikroekonomia jakiej jeszcze nie było... Robert H. Frank.
                    Mecze takze Mrożka.
    • andreas.007 Cuba libre. Notatki z Hawany - Yoani Sánchez 21.04.11, 16:52
      Próbuje to zwalczyc... ma książka dobre opinie, ale nie moge.
      Juz nawet w połowie opusciłem wstęp, w którym autorka wkółko udowadnia,
      że jest boharka i nie współpracowała a to inni współpracowali...
      ale pierwsze wpisy z blogu dla mnie to nic nowego,
      bo bardzo podobnie było w Polsce i mnie znudziło.

Czy ktos jest w stanie mnie namówic na kontynuacje czytania?
      • metaxxa1 "Uśmiech Pol Pota" 21.04.11, 21:40
        książka pełna mocnych opisów, takiej historii nie naucza się w szkołach, a ten potwór bił na głowę w swoich chorych pomysłach Stalina
        • alex-0_0 Gretkowska "Trans" 22.06.11, 12:51

Według krytyków odpowiedź Gretkowskiej na "Nocnik" Żuławskiego, wedle Niej samej, książka o toksycznym związku.
          Dla mnie próba wytłumaczenia się/uzyskania rozgrzeszenia/ z bycia w związku, z facetem mającym opinię wyjątkowego szowinisty i gnoja. Wprawdzie w wywiadach oboje twierdzą, że jest to fikcja literacka ale ....
          Wątki exhibicjonistyczne mają przypomnieć czytelnikowi, iż autorka jest kobietą wyzwoloną, bezpruderyjną.
          Tylko czy pisanie o mięknącym chuju - po ejakulacji - w jej ustach, nadaje tej książce taką wartość o jakiej mówi autorka?
    • andreas.007 kupiłem sobie czytnik 12.07.11, 02:36
      Kupiłem sobie czytnik i sciagam książki i czytam...
      Mam dość kartonów... czasami jednak jeszcze kupuje książki.
      Ale z tych pozycji już wchodzę w ebooki...
      Amazon Kindle 3 - prawie jak papier!
      • piernicyna Re: kupiłem sobie czytnik 17.07.11, 17:41

Może jestem staroświecka, ale w czytaniu lubię kontakt z papierem.
        • andreas.007 Re: kupiłem sobie czytnik 18.07.11, 00:24
          Przyznam, ze bardzo to wygodne... połowa A4, cieniutkie i lekkie,
          biere w kieszeń i idę na spacer, a jak siadam na chwile w restauracji,
          to wyciągam i sobie czytam... co akurat mam chęć!
          Można także przez wifi ściągać aktualne tygodniki.
          Już nie mówię o takim drobiazgi, ze sam ustawień sobie czcionke,
          to znaczy jaka i wielkość, a nawet odstepy...

Kino nie zabiło teatru, a telewizja nie zabiła radia...
          zapewne wiec bedą i czytniki i książki - zreszta kupuje nadal książki!
    • andreas.007 TAXI. Opowieści z kursów po Kairze. 18.07.11, 00:28
      Al Chamisi przez krótkie dwu, trzy kartkowe rozmowy z taksowkarzami
      pokazuje Kair i to jak żyją i jak myślą Egipcjanie.
      Naprawdę to podobnie do nad sprzed kilkudziesięciu lat.
      Czyta sie sprawnie, można sięgać w wolnej chwili na kilka rozmowek.
      Otwiera nam oczy na tamten Swiat...
      Warto i polecam!
    • andreas.007 Co jest nic nie czytacie ciekawego? 03.08.11, 12:01
      Mam czytnik i jestem na ssaniu... czytam jak w transie!
      Co tam ciekawego trafiliscie - mogą być pozycje starsze.
      • alex-0_0 Re: Co jest nic nie czytacie ciekawego? 03.08.11, 15:54
        Wróciłam do czytania pozycji Érica-Emmanuela Schmitta - wszystko, z wyjątkiem Oskara i Pani Róży. Ale szału nie ma. Coraz ciężej o dobrą beletrystykę ....
        • andreas.007 Re: Co jest nic nie czytacie ciekawego? 03.08.11, 16:39
          Tez tego autora wziąłem - Moje ewangelie.
          Oskar i Róża... przypadkiem trafiłem i we mnie trafiło!

Czytam jak najety... pochlaniam wręcz!
          • andreas.007 Re: Co jest nic nie czytacie ciekawego? 03.08.11, 16:41
            Polecam Leszka Kołakowskiego Bajki rożne.
            Byłem na spektaklu Kany na ich podstawie Lailonia -
            dwa razy byłem i pójdę następny - także polecam!
            • exman Re: Co jest nic nie czytacie ciekawego? 03.08.11, 18:46
              U mnie teraz S.King "Czarna bezgwiezdna noc" i "Irlandia" wyd. Berlitz. W kiblu "U2 o U2" wyd. In Rock.
          • alex-0_0 Re: Co jest nic nie czytacie ciekawego? 04.08.11, 11:09
            andreas.007 napisał:

> Tez tego autora wziąłem - Moje ewangelie.

Ewangelie są fantastyczne .... Pan Ibrahim i kwiaty koranu też są świetne smile
            • piernicyna Re: Co jest nic nie czytacie ciekawego? 04.08.11, 23:10

w sezonie ogórkowo - paprykowo - cukiniowo - śliwkowym to ja tylko Sępa Szarzyńskiego
            • piernicyna Re: Co jest nic nie czytacie ciekawego? 08.08.11, 00:04
              alex-0_0 napisała:

> andreas.007 napisał:
              >
              > > Tez tego autora wziąłem - Moje ewangelie.
              >
              > Ewangelie są fantastyczne .... Pan Ibrahim i kwiaty koranu też są świetne smile
              >
              >
              psychologia to nie moja specjalność - Ja tam nic nie wiem. Wiem tylko to, co jest w moim Koranie.
              "Oskara" chętnie jeszcze raz przeczytam - piękna przypowieść o ludzkim życiu i opowieść o przeprowadzaniu na drugą stronę.
      • metaxxa1 "Śmiertelna gra" Iris Johansen 03.08.11, 21:55
        w sam raz na wakacyjne dni kryminał dla wielbicieli serialu "Kości"
        • alex-0_0 Re: "Śmiertelna gra" Iris Johansen 04.08.11, 11:08
          Fanom Kości polecam książki Reichs Kathy (były inspiracją serialu)
          • metaxxa1 Re: "Śmiertelna gra" Iris Johansen 09.08.11, 00:36
            alex-0_0 napisała:

> Fanom Kości polecam książki Reichs Kathy (były inspiracją serialu)

Dzięki za wskazówkę! Wypożyczyłam i zaczytuję się.
    • ziege77 Re: Książki godne przeczytania... 04.08.11, 16:03
      ,,Jeruzalem" Goncalo M.Tavares
      kolejna moim zdanem świetna ksiażka tego autora
      tak opowieśc i lidziach, pogmatwanym życiu , bólu i chorobie a przede wszystkim o poznaniu drugiego człowieka .
      • tikki Skrwawione ziemie 10.08.11, 22:54
        Pod wpływem wyrzutów Andreasa i ja się wpiszę, ale, eee - trochę z innej półki.
        www.amazonka.pl/skrwawione-ziemie-europa-miedzy-hitlerem-a-stalinem_timothy-snyder,99902001164.bhtml?gclid=CKDB6rPMxaoCFUEt3wodhW7S0w
        Parę miesięcy temu przeczytałam entuzjastyczną recenzję w "the Economist", w której zachwalana była jako pierwsza książka tak przekrojowo traktująca historię Europy Srodkowo-Wschodniej wydana na Zachodzie, więc rzecz jasna się zaciekawiłam.
        Aczkolwiek zaznaczam, że książek historycznych w zasadzie nie czytam prawie nigdy.
        Tą jednak przeczytałam od pierwszego przysiadu, grube tomiszcze, zastanawiając się jak brzmiałaby po polsku.
        I ta-dam, wchodzę do księgarni Swiat Książki, wykupionej chyba przez jakiś niemiecki dom towarowy, a tu na półkach stoi już przetłumaczona.
        Jest to rzadki przypadek ksiązki bardzo dobrze udokumentowanej, a jednocześnie napisanej wartko, ludzkim językiem i odwołującej się do historii pojedynczych ludzi mielonych w żarnach niemiecko-rosyjskich...
        • alex-0_0 Chmielewska Gwałt 05.09.11, 08:55
          Przeczytałam i odetchnęłam. Chmielewska wraca do starego sposobu pisania. Nawet się zaśmiałam kilka razy (przez Porwanie nie przebrnęłam, stąd wzmianka o rozbawieniu). mam nadzieje, że to zapowiedź powrotu "starej, dobrej" Chmielewskiej.

oczywiście książka z kategorii: lekko, przyjemnie, nie wymaga skupienia.

temat książki: jak w tytule, czyli co może spotkać faceta, który pozwolił sobie na głupi komentarz PO smile
    • andreas.007 Zalecam szczególnie "Bajki rożne..." 05.09.11, 14:16
      Zalecam wszystkim szczególnie Król Herod czyli Nedza Moralistow...
      choć całość godna szczególnej uwagi przy czytaniu!
      "Bajki rożne.... " Leszek Kołakowski
    • metaxxa1 Stieg Larsson 29.09.11, 21:56
      skończyłam "Mężczyzn , którzy nienawidzą kobiet", już zamówiłam kolejne części w bibliotece i czekam na ekranizację, w której niestety gra James Bond.
      Na początku książka bardzo mnie rozczarowała, bo przez ponad 200 stron nuda, nic się nie dziej, jakieś opisy wsi szwedzkiej zimą, mieszkańców, pobieżne rysy postaci,ale potem przez ponad 400 stron leci jak z płatka.
      • alex-0_0 Re: Stieg Larsson 10.11.11, 17:11
        a dla mnie kaszan .... przeokropny ...
    • metaxxa1 "Trucicielka" 19.10.11, 22:48
      autorstwa Schmitt Eric-Emmanuel . Intrygująca, szybkowchłanialna. Polecam.
      • alex-0_0 Re: "Trucicielka" 10.11.11, 17:12
        potwierdzam smile
        Przypadek Adolfa H. - kniga też całkiem znośna smile
        • metaxxa1 Re: "Trucicielka" 11.11.11, 21:32
          dzięki za podpowiedź,podpytam w mojej bibliotece czy jest na staniesmile
          teraz wzięłam na warsztat coś lekkiego, czyli "Wszyscy jesteśmy podejrzani" Pani architekt Joanny smile
    • metaxxa1 Haruki Murakami "Wszystkie boże dzieci tańczą" 08.11.11, 22:30
      świetne opowiadania, które czyta się jednym tchem,a potem długo nad nimi rozmyśla
      • exman Re: Haruki Murakami "Wszystkie boże dzieci tańczą 12.11.11, 08:30
        rok temu zobaczyłem że ten autor zalega w EMPiKu jak Grochola i Coetze ... omijam smile
        • metaxxa1 Re: Haruki Murakami "Wszystkie boże dzieci tańczą 12.11.11, 14:04
          a w bibliotece jest rozchwytywanysmile
          • alex-0_0 Coelho Alef 18.11.11, 11:20
            szkoda czasu!
            W mojej prywatnej klasyfikacji książek, wchodzi do kategorii: pierd literacki
            • piernicyna Re: Coelho Alef 19.11.11, 12:56

no nie czytam na razie być może ale wiele pokory względem faceta mam
    • metaxxa1 Re: Książki godne przeczytania... 10.12.11, 21:54
      www.empik.com/dziennik-zeszyty-podrozne-2-stachura-edward,p1045547820,ksiazka-p
      • alex-0_0 Parsipur Shahrnush Kobiety bez mężczyzn 21.12.11, 11:17
        Kolejna książka z kategorii - na indeksie. Tym razem organem zakazującym jej czytania jest irański rząd. Czy czytać? Tak. Czy jest skandal: dla europejczyka nie - jesli chodzi o temat uświadomienie seksualnego. Kobiety bez mężczyzn to próba ukazania samoograniczeń jakie narzucane sa kobietom przez mężczyzn i przez nie same.
        • alex-0_0 Mariella Mehr "Oskarżona" 21.12.11, 15:35

Bohaterka to kobiecy odpowiednik Hannibala Lecter'a. Z ta słodką różnicą, że Hannibal - upraszczając - zabijał z zemsty zaś Oskarżona zabija by żyć.
          Zawsze po przeczytaniu książki, która fenomenalnie potrafi oddać tok myślenia i emocji bohatera, zastanawiam się jak jest skonstruowany mózg autora. Książkę szczerze polecam - z klauzulą - dla ludzi o mocnych nerwach. Jeśli ktoś sięgnie po Oskarżoną powinien przeczytać również życiorys autorki (zamieszczony na końcu - przynajmniej w wydaniu Wydawnictwa Czarne Wołowiec 2011)
    • metaxxa1 "Nuda" 02.04.12, 19:48
      A. Moravii i "Cząstki elementarne" M. Houellebecq'a
      polecam do głębokiej refleksji
    • exman Kapuściński ... 11.05.12, 19:49
      zaczynam czytac wywiad - rzekę z nim ... cholernie imponuje mi facet.
      • exman Re: Kapuściński ... 27.05.12, 09:06
        Książka wciąga jak muł ...
    • metaxxa1 Andy, coś dla Ciebie mam 04.07.12, 01:26
      "Big Sur" Jack Kerouac - król bitników, bohema,imprezy, alkohol
      • exman Re: Andy, coś dla Ciebie mam 11.07.12, 20:23
        w liceum mieliśmy na to fazę ... razem z Kafką i Camus'em smile
    • ginger43 Re: Książki godne przeczytania... 09.09.12, 19:44
      Lubię czytać książki biograficzne. W te wakacje przeczytałam dwie:
      "Frida" Barbara Mujica i "Zbyt dumna, zbyt krucha" Alfonso Signorini o życiu Marii Callas

Obie godne polecenia, dobrze się czytają, obie o twardych kobietach, których życie nie było usłane różami, a mimo to, a może właśnie dlatego, osiągnęły sukces.
    • darim63 Re: Książki godne przeczytania... 12.10.14, 20:50
      Prowadzę taki blog, który jest zarówno czytelniczy (w większej części), jak i filmowy (uzupełniająco). Dokładniej, jest w wikszej części zbiorem cytatów z książek, które mnie jakoś zainteresowały i łącz do takich filmów (głównie na YouTube). Jeśli ktoś ma ochotę sprawdzić, zapraszam w odwiedziny fmo kropka blog kropka onet kropka pl.
      • piernicyna Re: Książki godne przeczytania... 17.10.14, 22:20
        darim63 napisał:

> Prowadzę taki blog, który jest zarówno czytelniczy (w większej części), jak i f
        > ilmowy (uzupełniająco). Dokładniej, jest w wikszej części zbiorem cytatów z ksi
        > ążek, które mnie jakoś zainteresowały i łącz do takich filmów (głównie na YouTu
        > be). Jeśli ktoś ma ochotę sprawdzić, zapraszam w odwiedziny fmo kropka blog kropka onet kropka pl.

...byłam tam jestem i będę...
        Polecam Panie:
        Anna Bikont i Joanna Szczęsna i Ich "Pamiątkowe rupiecie" - Rzecz o Pani Wisławie Szymborskiej i Jej 'nieoczekiwanym, wyciągniętym z kapelusza króliku, którego bierze za ogon, podnosi, obraca w dłoniach, potrząsa - delikatnie, delikatnie - a potem odkłada na miejsce, na zawsze odmienione."
        • darim63 Re: Książki godne przeczytania... 19.10.14, 01:41
          Dziękuję, pozdrawiam,
          PN
          • piernicyna Re: Książki godne przeczytania... 20.10.14, 20:58

smilesmile
            • piernicyna Re: Książki godne przeczytania... 06.11.14, 00:16

"Tak więc, dla don Juana, rzeczywistość składa się z nieskończonego strumienia interpretacji postrzegania, które my, jednostki posiadające specyficzne członkostwo, nauczyliśmy się interpretować w ten sam sposób.
              Idea mówiąca, że interpretacje percepcji tworzące świat stanowią strumień, pozostaje w zgodności z faktem, że następują one po sobie w nieprzerwany sposób i rzadko, jeśli w ogóle, bywają kwestionowane. Nasz odbiór rzeczywistości jest przez nas uznawany za tak niepodważalny, że podstawowe założenie magii, traktujące go jedynie jako jeden z wielu opisów, niełatwo przyjąć poważnie"
              /Carlos Castaneda/
              Książka nie/przypadkowo wpadła mi w ręce, więc od dzisiaj zaczynam zatrzymywać świat. Zobaczymy, co mi z tego wyjdzie.
              smile
              • piernicyna Re: Książki godne przeczytania... 13.01.15, 22:02

"Podróż do Ixtlan" - Carlos Castaneda - dobra książka o szukaniu siebie, oswajaniu samotności i rozmowach ze Stwórcą... ( o folgowaniu sobie, wędrowaniu ze zjawami, wirowaniu ze sprzymierzeńcem, równoważeniu strachu i odwagi, o wojowaniu...)
                • piernicyna Re: Książki godne przeczytania... 13.03.15, 09:37

Książka Eckharta Tolle 'Potęga Teraźniejszości' ma szansęsmile odmienić mój świat. (Jeszcze jej nie przeczytałam, ale już praktykuję u Samego Mistrza.)

• ginger43 Re: Książki godne przeczytania... 21.04.15, 13:47
                    Hmmm, to powszechny problem życie przeszłością, zamartwianie się o przyszłość i tak, nie wiadomo kiedy, mija życie sad Ale jestem tak zmęczona, że nie chce mi się pracować nad sobą za bardzo. Marzę, żeby bez wyrzutów sumienia usiąść i przeczytać jakąś "zwykłą" powieść, a nie naukową książkę sad

• piernicyna Re: Książki godne przeczytania... 23.04.15, 22:14

Też tak mam sad Zmęczone ciało odmawia posłuszeństwa. Powieść przeczytać - Też świetny pomysłsmile
                      Potęga' już stoi na półce i smile nie odpuszczę jej. Praktykowanie' nie było dla mnie trudne i dostarczyło pozytywnych wrażeń. Odkrywane przede mną prawdy zadziwiały prostotą i oczywistością. Szkoda, że takiej instrukcji obsługi siebie, jako przedmiotu obowiązkowego, nie uczymy dzieci w szkole od najmłodszych lat.
                      Na pracę nad sobą zawsze jest czas i nigdy nie jest na nią za późno.
                      smileCzuwaj!
                      • ginger43 Re: Książki godne przeczytania... 24.04.15, 19:27
                        Lada dzień może znowu będę w stanie czytać, dzisiaj pierwszy dzień, kiedy w miarę normalnie mogę patrzeć, nawet trochę wstałam smile Nie należy "kłaniać się" zbyt uniżenie, szczególnie gdy grunt pod nogami twardy tongue_out
                        Książka chyba faktycznie dobra, bo "zajęta" we wszystkich dzielnicowych bibliotekach, ale zapisałam się w kolejkę.
                        • piernicyna Re: Książki godne przeczytania... 26.04.15, 21:23

smile
                          ...i pamiętaj - sen do północy liczy się podwójnie
                          • ginger43 Re: Książki godne przeczytania... 27.04.15, 09:39
                            Mówisz jak moja Mama, a teraz ja to powtarzam dziecku tongue_out Sen to lekarstwo, ale idzie ku dobremu, bo już w dzień nie śpię, no może prawie smile
                            • piernicyna Re: Książki godne przeczytania... 29.04.15, 15:43

smile a mnie mówił to Dziadek. Bywają takie dni, które też domagają się snu... Dobrego snu, który daje Siłę życzę Cismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka