07.08.10, 17:45
jest najważniejszym motywatorem ludzkich działań, towarzyszy ludzkości od
zarania. Będąc w wielu przypadkach bodźcem rozwoju intelektualnego, skutkuje
do dziś rozwojem wyobraźni i wynalazkami.
Obserwuj wątek
    • 1_konkretna Re: Strach 08.08.10, 11:38
      nie wiem skąd się wzięło powiedzenie; 'ze strachu podkula ogon i
      ucieka.'
      Czy tchórze są odważni.?
      • 5temida Re: Strach 08.08.10, 11:57
        Pies ze strachu podkuli ogon, ale ze strachu potrafi również dotkliwie pogryźć.
        Nie ucieka. ;) Tchórze natomiast chowają się za silniejszych i bardziej
        krzykliwych od siebie. Wtedy stają sie odważnymi bohaterami za cudzymi plecami.
        ;) Pozdrawiam. ;)
        • tadeusz_ski.51 Dokładnie! No i właśnie dlatego 09.08.10, 08:30
          moderatorem zrobiłem tu Konkretną! Jakby tak co do czego, to ja myk i schowam
          się za Jej plecami! Taki sprytny jestem... jeeeeeeeeeeeee....

5temida napisała:
          > ... Tchórze natomiast chowają się za silniejszych i bardziej
          > krzykliwych od siebie. Wtedy stają sie odważnymi bohaterami za cudzymi plecami.
          • 1_konkretna Re: Dokładnie! No i właśnie dlatego 09.08.10, 10:48
            ale się uśmiałam w tym momencie ! hahahaha
            • tadeusz_ski.51 A co w tym śmiesznego? 09.08.10, 20:34
              Poważnie potraktowałem Twojego nicka. Wniosek: sprawy załatwiasz konkretnie, np. tak https://emoty.blox.pl/resource/fd0aa91c334bb307.gif
    • tadeusz_ski.51 A opowiadanie dzieciom bajek, 09.08.10, 08:39
      w których wilk zjada babcię? Niby ma postraszyć dziecko, żeby szybciej zasnęło?
      To już nie przechodzi, teraz dzieci są mądre.
      Lecz niektórym dorosłym ciągle się wydaje, że taki szkrab nie myśli? Myśli,
      myśli i od razu wyczai, że przecież nie mógł zjeść babci, bo mu to opowiada!?
      Czyli krótko mówiąc, babcia ściemnia... I jak tu wierzyć dorosłym??
    • 1_konkretna Re: Strach 09.08.10, 10:53
      W dzisiejszych czasach takim postrachem dorosłych jest komornik i
      wielu ludzi kombinuje jak by go tu.... no, coś tam kombinują .
      I wyobrażnia rzeczywiście mocno pracuje.
      • milky_way_1 Re: Strach 10.08.10, 12:10
        Komornik jest postrachem, lecz można na to popatrzeć z innej strony...
        Każdy odpowiada za swoje czyny i jak ktoś nabierze pieniążków np. w banku, czy gdziekolwiek indziej się zadłuży, wtedy musi się liczyć z konsekwencjami swego czynu. Nie mam na myśli losowych sytuacji, wtedy należy indywidualnie do tego podchodzić. Strach... tak, ale o osoby które są mi bliskie i które kocham a nie o jakieś wyimaginowane sytuacje. Dzieci teraz są tak bardzo rozwinięte, że bajeczki w stylu wilk zjadł babcię wkładają między swoje bajki.:)

Poszukałam w necie i badania wyodrębniły 16 ludzkich pragnień.
        Na tym przykładzie możemy sprawdzić, zobaczyć, co jest dla Ciebie, dla mnie najważniejsze, co sprawia, że jesteś szczęśliwa/szczęśliwy.

1. Aktywność fizyczna – pragnienie wykonywania ćwiczeń fizycznych, świadomość własnego ciała.
        2. Ciekawość – pragnienie wiedzy, poszukiwanie prawdy, docieranie do podstaw rzeczy, intelektualizm, tworzenie strategii i wizji.
        3. Emocjonalny spokój – pragnienie spokoju, emocjonalnego bezpieczeństwa, unikanie gniewu, stresu, poszukiwanie relaksu.
        4. Erotyka - pragnienie seksu, zmysłowość, zainteresowanie pięknem, sztuką.
        5. Honor - pragnienie lojalności, respektowanie wartości, moralny kodeks postępowania.
        6. Idealizm - pragnienie sprawiedliwości społecznej, altruizm, orientacja na innych.
        7. Jedzenie - pragnienie, aby dobrze się najeść, aby zjeść dużo i celebrować proces jedzenia.
        8. Niezależność - pragnienie samodzielności, poleganie na sobie, indywidualizm.
        9. Oszczędność - pragnienie posiadania rzeczy, kolekcjonowania, własność.
        10. Porządek - pragnienie organizacji, jasnych reguł, preferowanie stabilności, ustalonych struktur.
        11. Relacje z ludźmi – pragnienie towarzystwa, przyjaźni, przyjemność, poczucie humoru, ekstrawertyzm.
        12. Rodzina - pragnienie wychowywania i własnych dzieci, opieki, życia rodzinnego, bliskości.
        13. Status - pragnienie wyróżniania się, posiadania wysokiej pozycji społecznej, prestiżu, bogactwa, przynależności do elit, dominacji.
        14. Uznanie - pragnienie przynależności, akceptacji, opieranie samooceny na aprobacie innych, unikanie krytyki.
        15. Władza - pragnienie wywierania wpływu na ludzi, dążenie do sukcesu, kontrolowanie innych, przywództwo, przyjmowanie na siebie odpowiedzialności.
        16. Zemsta - pragnienie wyrównania rachunków, konkurowanie i porównywanie się z innymi, wyrażanie agresji, ustalanie hierarchii, wygrywanie.

Ze swojego doświadczenia wiem, że często decyzje natychmiastowe są najlepsze. Wczoraj tak było. Podróż z dziś na jutro i zwiedzanie Wrocławia, a Ogród Japoński cudowny. Od czasu do czasu trzeba sprawiać sobie maleńkie przyjemności.:) Udanego popołudnia życzę.:)
        • tadeusz_ski.51 Hyyyyyyyyyyyh, jaaaaaaacieeeee... 10.08.10, 15:14
          Ale Milka mądrego posta tu walnęła! Milka, jesteś nieoceniona! Mądra dziewczyna...
          Co Wrocławia? Ogród Japoński zwiedzałaś? Ooooo psiakość... i dopiero teraz się
          tym chwalisz?? A to nie wiesz, że ja jestem z Wrocka?
          • milky_way_1 Re: Hyyyyyyyyyyyh, jaaaaaaacieeeee... 11.08.10, 00:30
            Jeszcze wielu rzeczy nie wiem... Fontanna multimedialna jest przepiękna w Parku Szczytnickim. Niesamowite widowisko i przeżycie o pełnych godzinach:) Marzyłam by tam być i jak widać, marzenia się spełniają.:)
            Słuchałam i pomyślałam o Tobie.:)
            Tekst linka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka