Dodaj do ulubionych

Plastry antykoncepcyjne

08.04.04, 11:59
www.se.pl/iso/Dzisiaj/Nasze_Sprawy/Intymnosci/intymnosci_3.shtml
Co o nich sadzicie?
Slyszalam, ze w opakowaniu sa3 szt, ktore starczaja na ok. miesiac.
Opakowanie kosztuje ok 50 z, wiec sa drozsze od piguek. CIekawa jestem czy sa
tak samo skuteczne? Wiecie moze cos na ten temat?
Obserwuj wątek
    • kasienka80 nie jestem przekonana 08.04.04, 12:04
      Podobno sa rownie skuteczne co pigulki, ale ja bym sie bala, ze sie odkleja.
      Czytalam, ze jesli sie odklei to ma sie jakis tam czas na przyklejenie
      spowrotem, ale ja tam nie wiem....
      stresowalabym sie. Pigulek i tak nie zapominam, wiec dobrze mi z nimi
      • mrouh Re: nie jestem przekonana 20.04.04, 23:22
        W sumie... fajne... może bym i spróbowała, tylko mam dwa problemy:-)

Nie wiem, czy ja lepiej pamiętam CO TYDZIEŃ niż codziennie (jak codziennie, to
        wchodzi, nomen omen, w krew:-), jak rzadziej- to mniej człowiek ćwiczy
        pamiętanie i mniej pamięta:-))...

Po drugie faktycznie co do "nieodklejalności" mam pewne obawy. No i na wierzchu
        tego nosić się nie da. Plastry mają to do siebie ,że pozostawiają ślady na
        skórze które potem ciężko usunąć czasami. No i czy przy odklejaniu to nie boli?
        Skoro się tak dobrze trzyma? Nie żebym się bała tego bólu akurat- to tylko z
        ciekawości...
    • beauty_baby Re: Plastry antykoncepcyjne 08.04.04, 12:05
      mysle, że takie plastry będą mieć mniej skutków ubocznych niż pigułki. Ale nie
      wiem czy u mnieby sie sprawdziły, no bo gdzie go przykleić żeby był
      niewidoczny, zwłaszcza latem, jak sie z nim kąpać w morzu itp.
      Ja bardziej liczyłabm na te zastrzyki antykoncepcyjne co sie raz na 3 miesiące
      aplikuje. W Polsce jest taki dostepny ale przestarzały (ginekolog mi go
      odradził) i czekam aż sie nowej genracji pojawią.
      • kasienka80 Re: Plastry antykoncepcyjne 08.04.04, 12:09
        No wlasnie! Zastrzyki bylyby chyba fajne, bo z przyklejaniem plastrow w lato
        tez mialabym klopot
        • skay5 Re: Plastry antykoncepcyjne 08.04.04, 13:00
          a ja czekam az obtanieja ,mam chora watrobę i pigułki odpadaja
          • kasienka80 Re: Plastry antykoncepcyjne 08.04.04, 13:23
            a to plastry nie beda obciazac watroby? przeciez to w dalszym ciagu sa
            hormony !!
            • skay5 Re: Plastry antykoncepcyjne 08.04.04, 13:27
              nie przechodza do wątroby to największa ich zaleta!:)
              • kasienka80 Re: Plastry antykoncepcyjne 08.04.04, 13:34
                aaa...to nie wiedzialam :-) myslalam, ze kazdy hormon idzie do watroby.

No ale przeciez sa wchlaniane, to jak sa potem usuwane?
                • skay5 Re: Plastry antykoncepcyjne 08.04.04, 13:37
                  kasia pytaj mnie a ja ciebie:)
                  • kasienka80 racja 08.04.04, 13:39
                    Wiesz, jak to napisalam to sie dopiero zastanowilam, ze ja tez nie mam pojecia
                    jak to dziala :-)))
                    Moze ktos jest dobry z biologii i nam powie hahaha
                    • chiara76 jeśli chodzi o zastrzyki 08.04.04, 13:43
                      to ja słyszałam opinię od mojej znajomej, która od wielu lat mieszka w Stanach
                      i jej synuś już miał pannę i ta panna właśnie te zastrzyki brała. Zauważcie, że
                      jest to na początku, po zastrzyku duże stężenie hormonu we krwi, ona
                      opowiadała, że tamta dziewczyna przez pierwsze dni a może i tygodnie chodziła
                      jak nabuzowana...potem widać było to stopniowe zmniejszanie się dawki i
                      uspokajała się ...no, ale moim zdaniem to jest jednak wielka burza hormonalna w
                      organiźmie kobiety.
                      • beauty_baby Re: jeśli chodzi o zastrzyki 08.04.04, 13:47
                        a moja koleżanka ze studiów stosowała właśnie te zastrzyki polskie (to od niej
                        sie o ich istnieniu dowiedziałam) i ona sie wlaśnie super po nich czuła:0 No
                        ale to pewnie zależy od organizmu.
                        • m-gosia Re: jeśli chodzi o zastrzyki 08.04.04, 19:07
                          Beauty, a jak te zastrzyki wypadają pod względem finansowym?
                          • ladyblue Re: jeśli chodzi o zastrzyki 09.04.04, 15:32
                            m-gosia napisała:
                            > Beauty, a jak te zastrzyki wypadają pod względem finansowym?

to ja odpowiem ;) o ile pamietam to depo-provera kosztuje ok 30-35 zł jeden
                            zastrzyk (na 3 miesiące)

ale jeszcze nie odważyłam się stosować, trochę sie obawiam ze jeśli mój
                            organizm się zbuntuje to będą 3 miesiace męki :/
                            • m-gosia dzięki za odpowiedź ladyblue:) n/t 09.04.04, 20:19
                            • aariel Re: jeśli chodzi o zastrzyki 10.04.04, 21:59
                              ladyblue napisała:

> o ile pamietam to depo-provera kosztuje ok 30-35 zł jeden
                              > zastrzyk (na 3 miesiące)

No to sie duzo bardziej oplacaja od zwyklych pigulek...
                            • beauty_baby Re: jeśli chodzi o zastrzyki 14.04.04, 09:48
                              ladyblue napisała:

> to ja odpowiem ;) o ile pamietam to depo-provera kosztuje ok 30-35 zł jeden
                              > zastrzyk (na 3 miesiące)

Właśnie tak, ale to jest ten przestarzały zastrzyk, który odradził mi mój
                              ginekolog.
                              Koleżanka, która z kolei go używa mówiła, że jej ginekolog z kolei ją
                              ostrzegał, że jeśli będą jakieś skutki uboczne, działania niepożądane itp. to
                              niestety nie da się nic zrobić i będzie musiała się męczyć przez 3 miesiące.
    • labeg Re: Plastry antykoncepcyjne 08.04.04, 17:27
      Dziewczyny, jestem corka ginekologa i niedawno dostalam od mamy ulotke wlasnie
      o tych plastrach. Ulotka jest wlasciwie ksiazeczka o wszelkich aspektach
      stosowania. Dostalam nawet plasterek bez hormonow ktory mozna ponosic celem
      sprobowania czy sie nie odkleja i jak sie czuje kobieta z czyms takim. Nie
      probowalam jeszcze.
      Myslalam ze podam wam linka do firmy, ktora produkuje te plastry (Evra) ale
      jeszcze nie ma zadnego info na ich www. Ale jak chcecie informacji to
      poprzepisuje zywcem z ksiazeczki:)
      Pozdrawim, labeg
      • kasienka80 Labeg... 08.04.04, 23:25
        No a co twoja mama mowi na ich temat? Zdrowsze od pigulek?
        • mandarynka29 Re: Zastrzyki 16.04.04, 12:00
          A ja slyszalam, ze jest duze prawdopodobienstwo, ze po zastrzykach sie troche
          tyje. Pewnie zalezy od kobiety i jej organizmu, ale to mnie juz wystarczajaco
          przestraszylo :)
          Pozdrawiam
          • shea2 Re: Zastrzyki 17.04.04, 18:30
            Witam ! Jezeli chcecie poznac opinie o plasterkach zwanych Evra polecam moj
            watek na Zdrowiu Kobiety pt. Evra. jest tam wiele opini na temat stosowania
            Evry i reakcji stosujacych na plasterki... Chociaz ja uwazam ze ciagle za
            malo... Jezeli chodzi o ulotke to mozna ja przeczytac na stronie:
            www.antykoncepcja.isf.pl kliknij na Vademecum antykoncepcji a pozniej na Pastry
            hormonalne...
            Pozdrawiam,
            Shea
    • mocca2003 Re: Plastry antykoncepcyjne 20.04.04, 12:46
      Hej , juz jakis rok temu słyszłam o tych plastrach.Na pewno są wygodniejsze od
      pigułek.Jakos ostanio modne stało się stosowanie leków w "plastrach" (
      Nicorette czy jakies plastry na migrene).Ostanio widziłam na Vipnews'ie , że
      nasze gwiazdy to reklamują . Wszytsko byłoby fajnie , gdyby nie fakt , że
      gdizes przeczytałam, ze Katarzyna Skrzynecka jest jednak w ciąży . Cóż nie
      sprzyja to chyba propocji tych plastrów. O skuteczności tej metody na pewno
      będzie wiadomo dopiero za kilka miesięcy. Na razie jest to nowość . Pigułka
      antykoncepcyjna też była kiedyś nowosćią...
      www.vipnews.pl/!__octopus_front/article.php?category=4&article=692
      • kurczak1976 Fuj 20.04.04, 13:23
        Straszne te plastry!! Gdzie to przykleic takie paskudztwo?! Ja myslalam ze to
        jakies takie malutkie, dyskretne...
        A te gwiazdy w tym linku to chyba przykleily sobie to za niezle pieniadze na
        tym ramieniu!
        Pewnie w lecie bede jechac w tramwaju i pokazywac wszystkim jak to ja sie przed
        ciaza zabezpieczam. Bez sensu takie cos:o(
      • kasienka80 beeee 20.04.04, 14:18
        Toz to jest wielkie plastrzysko, zupelnie niedyskretne, odcina sie od skory i
        widac to na kilometr.
        Eeee....nie podoba mi sie. I jezeli to sie tak trzyma jak plastry Nicorette to
        odradzam: mam kolezanke na silowni, ktora to non stop gubi
    • mocca2003 podsyłam cos nowego o plastrach... 20.04.04, 23:13
      polki.pl/wiadomosc.html?wid=4934668&kat=1680
      polki.pl/wiadomosc.html?wid=4893382&kat=1680

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka