Dodaj do ulubionych

ktory kompakt??

12.06.06, 21:17
zastanawiam sie nad kupnem nowego samochodu, waham sie miedzy VW golfem a
dodgem calibrem. wybor jest dosc ciezki, bo oba mi sie podobaja. moze ktos mi
pomoze? co sadzicie na temat tych samochodow??
Obserwuj wątek
    • kkkamilw Re: ktory kompakt?? 12.06.06, 21:45
      Golf stary ładny i nie zawodny ale za razem nudny.

Dodgem calibrem COŚ NOWEGO i tyle w tym temacie.
      • kamil12347 Re: ktory kompakt?? 12.06.06, 21:55
        a moze jakies konkrety?
      • royksopp Re: ktory kompakt?? 12.06.06, 22:00
        Moim zdaniem jeśli chodzi o sylwetkę to nie ma co porównywać Golfa z Dodgem,
        ten drugi ma zdecydowanie subtelniejsze i ciekawsze kształty. Golf jest już
        jednak trochę z tyłu za najnowszymi trednami moto, choć nie ukrywam że mam do
        tego auta sentyment. Jakiś czas temu czytałem kilka info o nowym Dodgu i przy
        silniku 1.8l średnie spalanie jest 7z kawałkiem, u Golfa raczej możesz o tym
        zapomnieć. Poza tym jest to jednak amerykaniec a wiadomo jakie wykończenie
        wnętrza i "bajery" mają ichnie autka w standardzie ;)

• kkkamilw Re: ktory kompakt?? 12.06.06, 22:08
          Mam prośbę daj jakiegoś linka do tego dodga bo nie moge tego znaleść nawet na
          allegro :)
          • kamil12347 Re: ktory kompakt?? 12.06.06, 22:22
            na allegro nie znajdziesz:) jeszcze go nie ma na rynku polskim, dopiero wejdzie
            chyba w tym miesiacu :) bym zalaczyl zdjecie, ale chyba tu nie ma takiej opcji.
            w usa jest on sprzedawany jakis czas, ale chyba jeszcze za krotko zeby go
            sprowadzac do polski jako uzywke, na forach amerykanskich pewnie jest wiele
            dyskusji na jego temat, ale niestey moj angielski jest troszeczke zbyt slaby...
            • polokokt Re: ktory kompakt?? 12.06.06, 22:55
              www.dodge.pl
              Pozdrawiam
        • kamil12347 Re: ktory kompakt?? 13.06.06, 05:51
          royksopp napisał:

> Moim zdaniem jeśli chodzi o sylwetkę to nie ma co porównywać Golfa z Dodgem,
          > ten drugi ma zdecydowanie subtelniejsze i ciekawsze kształty.

Co do ciekawszych kształtów to rzeczywiście takie one są ale co do tych
          subtelniejszych... jednak dodge właśnie odznacza się tym, że jest mocarny...
          :)choć oczywiście to pojęcie względne ;)
          • majkiki dodge vs golf itp.... 13.06.06, 06:26
            kurcze dodge bedzie widoczny na 100 km, bedzie sie wyroznial i bedzie go widac,
            nie to co wiekszosc samochodow teraz, moze w koncu powieje swiezoscia! a co do
            plastikow, no niestey teraz plastik jest wszechobecny i chyba nalezy sie do tego
            przyzwyczaic w o wiele drozszych samochodach tez jest taki sam plastik.
    • rasiauskas civic. obecnie nic wiecej tylko civic 12.06.06, 22:52
      chociaz bardzo lubie golfa, ale nie jest wart swojej bardzo wysokiej ceny. no i
      odradzam calibra, bo dla mnie to zwykly szmelc z bardzo marnej jakosci
      plastikiem.
      • hmp_inc Re: civic. obecnie nic wiecej tylko civic 13.06.06, 06:54
        Tylko że na tego Civia to będzie czekać z pół roku, jak nie więcej.

A co do Dodge - masz w pobliżu gdzieś stację obsługi takich aut itd? Zanim
        kupisz Dodge zobacz koszty serwisu i podstawowych części. No i utrata wartości
        na pewno będzie dużo większa niż Golfa.
        • majkiki dodge vs golf itp.... 13.06.06, 17:49
          dlaczego sądzisz, że utrata wartości będzie o wiele większa??
          a co do serwisu to pzreciez dodge to grupa daimlerchrysler, więc wszystkie ich
          serwisy najprawdopodobniej beda dostepne i dla dodga, wiec z tym nie bedzie
          problemu. a co do ceny czesci to wydaje mi sie ze nie bedzie zbytnio odbiegac od
          cen czesci do inncyh samochodow
    • moonhouse Re: ktory kompakt?? 13.06.06, 18:16
      kamil12347 napisał:

> zastanawiam sie nad kupnem nowego samochodu, waham sie miedzy VW golfem a
      > dodgem calibrem. wybor jest dosc ciezki, bo oba mi sie podobaja. moze ktos mi
      > pomoze? co sadzicie na temat tych samochodow??

A co za róznica, jak na rynek europejski silniki do dodgem'a dostarcza VW, a
      trwają rozmowy aby dodga montował VW.

Ze względu na dostępność serwisu ,jeżeli mogę sugerować do raczej VW.
      • koolman1 dodge vs golf itp.... 14.06.06, 07:10
        Moonhause ma racje: VW.
        Z inną rzeczą się nie zgadzam, dostępność serwisu będzie podobna, ze względu na
        to, że to daimler i jeszcze jedno właśnie sobie przeczytałem artykuł o dodgu i
        podobno producent deklaruje gotowość pokrycia wszystkich kosztów serwisowania,
        napraw oraz wymiany zużytych części przez pierwsze 4lata użytkowania lub do 50
        tys. km. ciekawe czy tak też będzie w Polsce bo jak na razie to jest apropo
        Niemiec. Fajnie by bylo, przez 4 lata serwis gritas:)
        • hmp_inc Re: dodge vs golf itp.... 14.06.06, 23:25
          koolman1 napisał:

o producent deklaruje gotowość pokrycia wszystkich kosztów serwisowania,
          > napraw oraz wymiany zużytych części przez pierwsze 4lata użytkowania lub do 50
          > tys. km.

Do 50tys km? 50 tys? BUEHEHEHEHHEEHHEHEHEHE. To chyba samochód dla emerytów,
          którzy będą go trzymać przez 4 lata w garażu.

śmieszne. Kpiny z klienta - koreańce dają więcej.
    • majkiki dodge vs golf itp.... 14.06.06, 05:36
      jesteś pewnien, ze VW, a moze Mitsubishi??
    • odin-2 Re: ktory kompakt?? 14.06.06, 08:02
      kamil12347 napisał:

> zastanawiam sie nad kupnem nowego samochodu, waham sie miedzy VW golfem a
      > dodgem calibrem. wybor jest dosc ciezki, bo oba mi sie podobaja. moze ktos mi
      > pomoze? co sadzicie na temat tych samochodow??

.. "dodgem caliber" i inne amerykanskie auata nowszej generacji (nie te z
      <60´s)maja jedna rzecz wspolna z autami Made in CCCP tzn.po zakupie do
      warsztatu by porzednie auto poskrecali,pozatem amerykanskie auta niedorównuja
      europejskim autom pod wzgledem zabezpieczenia antykorozyjnego .., ale maja
      wieksze Air Bagi.
      • majkiki dodge vs golf itp.... 15.06.06, 17:02
        odin-2 napisał:
        > .. "dodgem caliber" i inne amerykanskie auata nowszej generacji (nie te z
        > <60´s)maja jedna rzecz wspolna z autami Made in CCCP tzn.po zakupie do
        > warsztatu by porzednie auto poskrecali,pozatem amerykanskie auta niedorównuja
        > europejskim autom pod wzgledem zabezpieczenia antykorozyjnego .., ale maja
        > wieksze Air Bagi.

to, że mają "większe air bagi" to chyba akurat dobrze, bezpieczeństwo jest dla
        większości ludzi najważniejsze, w dodgu są też boczne kurtynowe poduszki
        powietrzne, które mają otwierać się przy oderzeniu w bok tylko po stronie
        uderzenia. a skad info o słabym zabezpieczeniu antykorozyjnym tego samochodu??
        • odin-2 Re: dodge vs golf itp.... 16.06.06, 07:23
          Autor: majkiki
          Data: 15.06.06, 17:02
          to, że mają "większe air bagi" to chyba akurat dobrze, bezpieczeństwo jest dla
          większości ludzi najważniejsze, w dodgu są też boczne kurtynowe poduszki
          powietrzne, które mają otwierać się przy oderzeniu w bok tylko po stronie
          uderzenia. a skad info o słabym zabezpieczeniu antykorozyjnym tego samochodu??

1)wiekszosc amerykanów,zwlaszcza na prowincji jezdzi bez pasów-dlatego wieksze
          poduchy,"firanki" bopczne to tez standart
          2)korozja,-b.subjektywna opcena,oceniam z punktu widzenia pld.skandynawi i
          szkocji - gnija nawet w garazu jezeli maja troche brudu i wilgoci = korozja.

Sa srodki/zabezpieczenia przed korozja lecz to kosztuje niemalo
    • odin-2 Re: ktory kompakt?? 14.06.06, 08:06
      www.dodge.com/en/caliber/gallery.html
    • sagaris1 Re: ktory kompakt?? 14.06.06, 09:37
      Dziennikarze już calibrem jeździli. Pisza, że środek trochę plastykowy. Na
      pewno wygląda oryginalnie. Przód trochę jak ciężarówka z czasów II wojny
      światowej:)
      Podstawowe pytanie: jaki chcesz do tego samochodu motor? Te, które mają być
      montowane w dodge'u zapowiadają się całkiem interesująco. Szczególnie 2-litrowy
      diesel (140KM). Pytanie tylko, ile będzie kosztował, bo ceny jeszcze nie są
      znane.

Natomiast Golf słabo się sprzedaje w Europie (nie tak jak poprzednik) i szykuje
      się już nowa generacja. Jeżeli utrata wartości ma dla Ciebie znaczenie, brałbym
      ten fakt pod uwagę. Na pewno jest to bardziej sprawdzona konstrukcja i
      przypuszczalnie lepiej wykonana. VW ma też sprawdzonego diesla o takiej samej
      pojemności i mocy, tyle że nie common rail tylko pompowtryskiwacze.

Właściwie to jest takie pisanie od .... złej strony. Jakie czynniki są dla
      Ciebie ważne przy wyborze samochodu? Z tego co piszesz wynika, że wygląd.
      Jeżeli tak, to co sądzisz o nowym leonie? Masz technikę z Golfa, ale samochód
      jest dużo ładniejszy.

• kamil12347 Re:dodge vs golf itd... 14.06.06, 18:12
        chyba najbardziej mnie interesuje 2.0 benzyna (156 KM) badz wlasnie disel wydaje
        mi sie ze te samochody beda fajnie jezdzic, ale o tym przekonam sie dopiero na
        jezdzie probnej:) juz calkiem niedlugo. a co do utraty wartosci to chyba nie ma
        co przesadzac, kupuje nowy samochod, wiec zamierzam troszke nim pojezdzic:)

wyglad tez mnie oczywiscie interesuje, nie chce miec kolejnego samochodu, ktory
        wygladalby jak szara myszka na ulicy. poza tym nie stac mnie cos drozszego niz
        70 tys, a z tego co czytalem to caliber ma kosztowac mniej niz 70, wiec to mi
        odpowiada.
        a wracajac do plastiku to chyba juz nalezy na to przymknac oko "wszechobecny
        plastik" znalezc go mozna w kazdym samochodzie.
        a co do leona to calkiem sympatyczny samochod, ale chyba stosunkowo drogi..
        • uki145 Re:dodge vs golf itd... 14.06.06, 22:05
          Witam! leon(podstawowa wersja kosztuje 54 tys zł :silnik 1.6 i prawie wszystko
          oprócz klimy) jest sporo tanszy od golfa (około 7 tys zł za porównywalnie
          wyposazone wersje ) . Dodge ma jedna podstawowa wade: nic o nim nie wiadomo .
          ani o usterkowosci ,ani o kosztach serwisu ,spadku wartosci itd. moim zdaniem
          nie warto byc królikiem doswiadczalnym i kupowac aut ,które dopiero co wchodza
          na rynek . w zwiazku z tym ukłon w strone golfa ,bo "piątka" jest juz
          przewidywalna eksploatacyjnie . jesli koszty eksploatacji nie sa wazne ,to
          wtedy mozna sie zastanowic nad dodgem . proponuje zwiekszyc spektrum
          poszukiwan . za cene podstawowego golfa mozna juz kupic multum lepiej
          wyposazonych aut z mocnymi silnikami (inne marki maja ogromne upusty na rocznik
          2006). Vide :peugeot 307(od 13 do 20 tys zł) ,podobnie citroen , fiat (upusty
          do 14 %), tani jest równiez ford focus. warto poszukac ,chyba ,ze juz
          postanowione ze tylko vw ,albo dodge ;-) Pozdrawiam Łukasz
        • kodem_pl Re:dodge vs golf itd... 15.06.06, 09:49
          Za 70 kawalkow to z dieslem moze byc problem i u VW i u Dodge'a.

Ale jak sie uda, to bierz diesla. Po chiptuningu (1.5-2 k zl w profi firmie)
          bedzie szedl lepiej niz bezn a palil mnieeeej.
          • odin-2 "Golf" klasse ... 16.06.06, 07:29
            .. gdy pokazal sie pierwszy "Focus" wielu dziennikarzy twierdzilo ze
            pojecie ; "Golf klasse" jest passé , ze bedzie nowa Ficus klasse ,nici
            z tego,Focus juz od nowosci pokazal ze nigdy niedorosnie do rangi Golfa-
            ze niebedzie innej nazwy na te kompaktowe auta,"Calliber" spotka ta sama dola-
            na poczatku,gdy nowoscia jest - fascynacja,puzniej zas Golf obiektem marzen
            prywatnych importerow bedzie ,"Raz Golf = Zawsze Golf" !
            • uki145 Re: "Golf" klasse ... 16.06.06, 12:27
              Witam! warto jednak odnotowac ,ze klasa golfa utarła sie jeszcze wtedy ,kiedy
              golfa nie miał tak dobrej konkurencji jak focus. w tej chwili jest w klasie
              wiele aut ,które przewyzszaja niemiecki "wzór" i to za o wiele nizsza cene.
              okazuje sie bowiem ,ze płacimy jedynie za znaczek VW i nic wiecej w
              zamian .Pozdrawiam Łukasz
              • majkiki Re: dodge vs golf itp... 16.06.06, 15:31
                popieram przedmowce:) czas chyba otworzyc sie na nowosci a nie zyc stereotypami
            • zanok Re: "Golf" klasse ? - Dodge klasse! 20.06.06, 20:34
              moim zdaniem ta opinia jest przesadzona i ze dodge ma spora szanse
              zaklimatyzowac sie w polcse i europie, mysle nawet ze bedzie to spora
              konkurencja dla pozostalych kompaktow
    • kamil01233 Re: ktory kompakt?? 16.06.06, 12:54
      Czytałem że wnętrze w Dodge'u jest wykonane ze słabej jakości maeriałów.
      • kamil12347 Re: dodge vs golf itp... 19.06.06, 14:14
        chyba wolę mieć gorsze troszkę wnętrze w takiej cenie, a za to większe
        bezpieczeństwo... z tego co czytałem to tak właśnie jest...
        a mam pytanie do tych którzy piszą o wnętrzu: czy Wy już widzieliście ten
        samochód czy czytaliście tylko o tym?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka