kamil12347 12.06.06, 21:17 zastanawiam sie nad kupnem nowego samochodu, waham sie miedzy VW golfem a dodgem calibrem. wybor jest dosc ciezki, bo oba mi sie podobaja. moze ktos mi pomoze? co sadzicie na temat tych samochodow?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
kkkamilw Re: ktory kompakt?? 12.06.06, 21:45 Golf stary ładny i nie zawodny ale za razem nudny. Dodgem calibrem COŚ NOWEGO i tyle w tym temacie. Link Zgłoś
royksopp Re: ktory kompakt?? 12.06.06, 22:00 Moim zdaniem jeśli chodzi o sylwetkę to nie ma co porównywać Golfa z Dodgem, ten drugi ma zdecydowanie subtelniejsze i ciekawsze kształty. Golf jest już jednak trochę z tyłu za najnowszymi trednami moto, choć nie ukrywam że mam do tego auta sentyment. Jakiś czas temu czytałem kilka info o nowym Dodgu i przy silniku 1.8l średnie spalanie jest 7z kawałkiem, u Golfa raczej możesz o tym zapomnieć. Poza tym jest to jednak amerykaniec a wiadomo jakie wykończenie wnętrza i "bajery" mają ichnie autka w standardzie ;) Link Zgłoś
kkkamilw Re: ktory kompakt?? 12.06.06, 22:08 Mam prośbę daj jakiegoś linka do tego dodga bo nie moge tego znaleść nawet na allegro :) Link Zgłoś
kamil12347 Re: ktory kompakt?? 12.06.06, 22:22 na allegro nie znajdziesz:) jeszcze go nie ma na rynku polskim, dopiero wejdzie chyba w tym miesiacu :) bym zalaczyl zdjecie, ale chyba tu nie ma takiej opcji. w usa jest on sprzedawany jakis czas, ale chyba jeszcze za krotko zeby go sprowadzac do polski jako uzywke, na forach amerykanskich pewnie jest wiele dyskusji na jego temat, ale niestey moj angielski jest troszeczke zbyt slaby... Link Zgłoś
kamil12347 Re: ktory kompakt?? 13.06.06, 05:51 royksopp napisał: > Moim zdaniem jeśli chodzi o sylwetkę to nie ma co porównywać Golfa z Dodgem, > ten drugi ma zdecydowanie subtelniejsze i ciekawsze kształty. Co do ciekawszych kształtów to rzeczywiście takie one są ale co do tych subtelniejszych... jednak dodge właśnie odznacza się tym, że jest mocarny... :)choć oczywiście to pojęcie względne ;) Link Zgłoś
majkiki dodge vs golf itp.... 13.06.06, 06:26 kurcze dodge bedzie widoczny na 100 km, bedzie sie wyroznial i bedzie go widac, nie to co wiekszosc samochodow teraz, moze w koncu powieje swiezoscia! a co do plastikow, no niestey teraz plastik jest wszechobecny i chyba nalezy sie do tego przyzwyczaic w o wiele drozszych samochodach tez jest taki sam plastik. Link Zgłoś
rasiauskas civic. obecnie nic wiecej tylko civic 12.06.06, 22:52 chociaz bardzo lubie golfa, ale nie jest wart swojej bardzo wysokiej ceny. no i odradzam calibra, bo dla mnie to zwykly szmelc z bardzo marnej jakosci plastikiem. Link Zgłoś
hmp_inc Re: civic. obecnie nic wiecej tylko civic 13.06.06, 06:54 Tylko że na tego Civia to będzie czekać z pół roku, jak nie więcej. A co do Dodge - masz w pobliżu gdzieś stację obsługi takich aut itd? Zanim kupisz Dodge zobacz koszty serwisu i podstawowych części. No i utrata wartości na pewno będzie dużo większa niż Golfa. Link Zgłoś
majkiki dodge vs golf itp.... 13.06.06, 17:49 dlaczego sądzisz, że utrata wartości będzie o wiele większa?? a co do serwisu to pzreciez dodge to grupa daimlerchrysler, więc wszystkie ich serwisy najprawdopodobniej beda dostepne i dla dodga, wiec z tym nie bedzie problemu. a co do ceny czesci to wydaje mi sie ze nie bedzie zbytnio odbiegac od cen czesci do inncyh samochodow Link Zgłoś
moonhouse Re: ktory kompakt?? 13.06.06, 18:16 kamil12347 napisał: > zastanawiam sie nad kupnem nowego samochodu, waham sie miedzy VW golfem a > dodgem calibrem. wybor jest dosc ciezki, bo oba mi sie podobaja. moze ktos mi > pomoze? co sadzicie na temat tych samochodow?? A co za róznica, jak na rynek europejski silniki do dodgem'a dostarcza VW, a trwają rozmowy aby dodga montował VW. Ze względu na dostępność serwisu ,jeżeli mogę sugerować do raczej VW. Link Zgłoś
koolman1 dodge vs golf itp.... 14.06.06, 07:10 Moonhause ma racje: VW. Z inną rzeczą się nie zgadzam, dostępność serwisu będzie podobna, ze względu na to, że to daimler i jeszcze jedno właśnie sobie przeczytałem artykuł o dodgu i podobno producent deklaruje gotowość pokrycia wszystkich kosztów serwisowania, napraw oraz wymiany zużytych części przez pierwsze 4lata użytkowania lub do 50 tys. km. ciekawe czy tak też będzie w Polsce bo jak na razie to jest apropo Niemiec. Fajnie by bylo, przez 4 lata serwis gritas:) Link Zgłoś
hmp_inc Re: dodge vs golf itp.... 14.06.06, 23:25 koolman1 napisał: o producent deklaruje gotowość pokrycia wszystkich kosztów serwisowania, > napraw oraz wymiany zużytych części przez pierwsze 4lata użytkowania lub do 50 > tys. km. Do 50tys km? 50 tys? BUEHEHEHEHHEEHHEHEHEHE. To chyba samochód dla emerytów, którzy będą go trzymać przez 4 lata w garażu. śmieszne. Kpiny z klienta - koreańce dają więcej. Link Zgłoś
odin-2 Re: ktory kompakt?? 14.06.06, 08:02 kamil12347 napisał: > zastanawiam sie nad kupnem nowego samochodu, waham sie miedzy VW golfem a > dodgem calibrem. wybor jest dosc ciezki, bo oba mi sie podobaja. moze ktos mi > pomoze? co sadzicie na temat tych samochodow?? .. "dodgem caliber" i inne amerykanskie auata nowszej generacji (nie te z <60´s)maja jedna rzecz wspolna z autami Made in CCCP tzn.po zakupie do warsztatu by porzednie auto poskrecali,pozatem amerykanskie auta niedorównuja europejskim autom pod wzgledem zabezpieczenia antykorozyjnego .., ale maja wieksze Air Bagi. Link Zgłoś
majkiki dodge vs golf itp.... 15.06.06, 17:02 odin-2 napisał: > .. "dodgem caliber" i inne amerykanskie auata nowszej generacji (nie te z > <60´s)maja jedna rzecz wspolna z autami Made in CCCP tzn.po zakupie do > warsztatu by porzednie auto poskrecali,pozatem amerykanskie auta niedorównuja > europejskim autom pod wzgledem zabezpieczenia antykorozyjnego .., ale maja > wieksze Air Bagi. to, że mają "większe air bagi" to chyba akurat dobrze, bezpieczeństwo jest dla większości ludzi najważniejsze, w dodgu są też boczne kurtynowe poduszki powietrzne, które mają otwierać się przy oderzeniu w bok tylko po stronie uderzenia. a skad info o słabym zabezpieczeniu antykorozyjnym tego samochodu?? Link Zgłoś
odin-2 Re: dodge vs golf itp.... 16.06.06, 07:23 Autor: majkiki Data: 15.06.06, 17:02 to, że mają "większe air bagi" to chyba akurat dobrze, bezpieczeństwo jest dla większości ludzi najważniejsze, w dodgu są też boczne kurtynowe poduszki powietrzne, które mają otwierać się przy oderzeniu w bok tylko po stronie uderzenia. a skad info o słabym zabezpieczeniu antykorozyjnym tego samochodu?? 1)wiekszosc amerykanów,zwlaszcza na prowincji jezdzi bez pasów-dlatego wieksze poduchy,"firanki" bopczne to tez standart 2)korozja,-b.subjektywna opcena,oceniam z punktu widzenia pld.skandynawi i szkocji - gnija nawet w garazu jezeli maja troche brudu i wilgoci = korozja. Sa srodki/zabezpieczenia przed korozja lecz to kosztuje niemalo Link Zgłoś
sagaris1 Re: ktory kompakt?? 14.06.06, 09:37 Dziennikarze już calibrem jeździli. Pisza, że środek trochę plastykowy. Na pewno wygląda oryginalnie. Przód trochę jak ciężarówka z czasów II wojny światowej:) Podstawowe pytanie: jaki chcesz do tego samochodu motor? Te, które mają być montowane w dodge'u zapowiadają się całkiem interesująco. Szczególnie 2-litrowy diesel (140KM). Pytanie tylko, ile będzie kosztował, bo ceny jeszcze nie są znane. Natomiast Golf słabo się sprzedaje w Europie (nie tak jak poprzednik) i szykuje się już nowa generacja. Jeżeli utrata wartości ma dla Ciebie znaczenie, brałbym ten fakt pod uwagę. Na pewno jest to bardziej sprawdzona konstrukcja i przypuszczalnie lepiej wykonana. VW ma też sprawdzonego diesla o takiej samej pojemności i mocy, tyle że nie common rail tylko pompowtryskiwacze. Właściwie to jest takie pisanie od .... złej strony. Jakie czynniki są dla Ciebie ważne przy wyborze samochodu? Z tego co piszesz wynika, że wygląd. Jeżeli tak, to co sądzisz o nowym leonie? Masz technikę z Golfa, ale samochód jest dużo ładniejszy. Link Zgłoś
kamil12347 Re:dodge vs golf itd... 14.06.06, 18:12 chyba najbardziej mnie interesuje 2.0 benzyna (156 KM) badz wlasnie disel wydaje mi sie ze te samochody beda fajnie jezdzic, ale o tym przekonam sie dopiero na jezdzie probnej:) juz calkiem niedlugo. a co do utraty wartosci to chyba nie ma co przesadzac, kupuje nowy samochod, wiec zamierzam troszke nim pojezdzic:) wyglad tez mnie oczywiscie interesuje, nie chce miec kolejnego samochodu, ktory wygladalby jak szara myszka na ulicy. poza tym nie stac mnie cos drozszego niz 70 tys, a z tego co czytalem to caliber ma kosztowac mniej niz 70, wiec to mi odpowiada. a wracajac do plastiku to chyba juz nalezy na to przymknac oko "wszechobecny plastik" znalezc go mozna w kazdym samochodzie. a co do leona to calkiem sympatyczny samochod, ale chyba stosunkowo drogi.. Link Zgłoś
uki145 Re:dodge vs golf itd... 14.06.06, 22:05 Witam! leon(podstawowa wersja kosztuje 54 tys zł :silnik 1.6 i prawie wszystko oprócz klimy) jest sporo tanszy od golfa (około 7 tys zł za porównywalnie wyposazone wersje ) . Dodge ma jedna podstawowa wade: nic o nim nie wiadomo . ani o usterkowosci ,ani o kosztach serwisu ,spadku wartosci itd. moim zdaniem nie warto byc królikiem doswiadczalnym i kupowac aut ,które dopiero co wchodza na rynek . w zwiazku z tym ukłon w strone golfa ,bo "piątka" jest juz przewidywalna eksploatacyjnie . jesli koszty eksploatacji nie sa wazne ,to wtedy mozna sie zastanowic nad dodgem . proponuje zwiekszyc spektrum poszukiwan . za cene podstawowego golfa mozna juz kupic multum lepiej wyposazonych aut z mocnymi silnikami (inne marki maja ogromne upusty na rocznik 2006). Vide :peugeot 307(od 13 do 20 tys zł) ,podobnie citroen , fiat (upusty do 14 %), tani jest równiez ford focus. warto poszukac ,chyba ,ze juz postanowione ze tylko vw ,albo dodge ;-) Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
kodem_pl Re:dodge vs golf itd... 15.06.06, 09:49 Za 70 kawalkow to z dieslem moze byc problem i u VW i u Dodge'a. Ale jak sie uda, to bierz diesla. Po chiptuningu (1.5-2 k zl w profi firmie) bedzie szedl lepiej niz bezn a palil mnieeeej. Link Zgłoś
odin-2 "Golf" klasse ... 16.06.06, 07:29 .. gdy pokazal sie pierwszy "Focus" wielu dziennikarzy twierdzilo ze pojecie ; "Golf klasse" jest passé , ze bedzie nowa Ficus klasse ,nici z tego,Focus juz od nowosci pokazal ze nigdy niedorosnie do rangi Golfa- ze niebedzie innej nazwy na te kompaktowe auta,"Calliber" spotka ta sama dola- na poczatku,gdy nowoscia jest - fascynacja,puzniej zas Golf obiektem marzen prywatnych importerow bedzie ,"Raz Golf = Zawsze Golf" ! Link Zgłoś
uki145 Re: "Golf" klasse ... 16.06.06, 12:27 Witam! warto jednak odnotowac ,ze klasa golfa utarła sie jeszcze wtedy ,kiedy golfa nie miał tak dobrej konkurencji jak focus. w tej chwili jest w klasie wiele aut ,które przewyzszaja niemiecki "wzór" i to za o wiele nizsza cene. okazuje sie bowiem ,ze płacimy jedynie za znaczek VW i nic wiecej w zamian .Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
majkiki Re: dodge vs golf itp... 16.06.06, 15:31 popieram przedmowce:) czas chyba otworzyc sie na nowosci a nie zyc stereotypami Link Zgłoś
zanok Re: "Golf" klasse ? - Dodge klasse! 20.06.06, 20:34 moim zdaniem ta opinia jest przesadzona i ze dodge ma spora szanse zaklimatyzowac sie w polcse i europie, mysle nawet ze bedzie to spora konkurencja dla pozostalych kompaktow Link Zgłoś
kamil01233 Re: ktory kompakt?? 16.06.06, 12:54 Czytałem że wnętrze w Dodge'u jest wykonane ze słabej jakości maeriałów. Link Zgłoś
kamil12347 Re: dodge vs golf itp... 19.06.06, 14:14 chyba wolę mieć gorsze troszkę wnętrze w takiej cenie, a za to większe bezpieczeństwo... z tego co czytałem to tak właśnie jest... a mam pytanie do tych którzy piszą o wnętrzu: czy Wy już widzieliście ten samochód czy czytaliście tylko o tym? Link Zgłoś