Dodaj do ulubionych

A te nazwy ptaków

12.02.11, 07:25
są jakieś takie dziwne? Weźmy nazwę "sroka". To żeńska nazwa czyli dotyczy samiczek a jak powiedzieć na samca sroki? Srok? Jakoś to brzmi... nieciekawie?
Bo np. gołąb, to samica będzie gołębica, ale już jak jest kruk, to co ma być? Krucica? No nie może, bo krucica to rodzaj starodawnej broni palnej. I tak to z tym słownictwem trzeba się gimnastykować, że na samicę kruka mówić pani krukowa... A z kolei pani Krukowa to żona sąsiada pana Kruka z bramy obok ... psiakrew... i się tu połap w tym wszystkim?
Obserwuj wątek
    • drugitiktak Re: A te nazwy ptaków 12.02.11, 08:04
      ktoś 'mądry' w ornitologii samiczek nie brał w ogóle pod uwagę .....dobrze ,że u ludzi jest inaczej
      • tadeusz_ski.51 Jak to nie brał? 12.02.11, 14:52
        A sójka, czapla, sikorka, pustułka, wrona, papuga...?
        No i właśnie, jak określić jednym słowem samca np. takiej czapli? Czapel?
    • mala200333 Re: A te nazwy ptaków 12.02.11, 15:10

A...kaczor? kaczorowa?
      • tadeusz_ski.51 Hahaha, no to Mała napisała! Jeeeeee... 12.02.11, 21:43
        mala200333 napisała:
        > A...kaczor? kaczorowa?
        --------------
        kaczka, po prostu kaczka... hie hie hie
    • drugitiktak Re: A te nazwy ptaków 13.02.11, 08:53
      no , ale kogut to jakoś nijak się ma do kury.....no bo żeby jeszcze kurzaj ,to tak.....
      • tadeusz_ski.51 Re: A te nazwy ptaków 13.02.11, 09:11
        W staropolszczyźnie i do dzisiaj w niektórych regionach Polski na koguta mówi się kur. Nawet jest takie powiedzenie "kur zapiał"
        • drugitiktak Re: A te nazwy ptaków 13.02.11, 09:21
          no ,kurczę , wiedziałam ! Przecież ja to wiedziałam , tylko wyszło mi z głowy ...
          • tadeusz_ski.51 A Drugitiktasia już zaczyna... 13.02.11, 16:06
            drugitiktak napisała:
            > no ,kurczę , wiedziałam ! Przecież ja to wiedziałam , tylko wyszło mi z głowy ...
            ------------
            Hehehe, wiem że wiedziałaś tylko mnie podpuszczałaś! Już się i tego nauczyłaś?
            • mala200333 Re: A Drugitiktasia już zaczyna... 13.02.11, 16:20
              zabawna podpucha nie jest zla!
            • drugitiktak Re: A Drugitiktasia już zaczyna... 13.02.11, 16:20
              szczerze przyznam ,że w tamtej chwili nie wiedziałam , wcale Cię nie podpuszczałam, .......nie wzoruję się na ludziach , którzy (nie wiem ,czy nie powiem za dużo ) , z innych głupków robią .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka