Dodaj do ulubionych

Wojny w Libii nie da się

17.04.11, 08:04
rozpatrywać bez uwzględnienia sytuacji regionalnej a nawet globalnej i to w różnych aspektach.
Konflikt ten, poprzez ingerencję zewnętrzną, został umiędzynarodowiony i obecnie stanowi problem światowy. Wystarczy zadać sobie jedno proste pytanie i postarać się znaleźć na nie odpowiedź i wszystko będzie jasne. A pytanie to brzmi: dlaczego "społeczność międzynarodowa" zainterweniowała w "obronie ludności cywilnej" w Libii, a ma w dupie (tak, dokładnie w dupie!) znacznie bardziej tyranizowaną ludność cywilną w Korei Płn, czy na Kubie? Hęęęęę??
Obserwuj wątek
    • tadeusz_ski.51 Jestem zdecydowanie przeciw wszelkim ingerencjom 17.04.11, 08:29
      z zewnątrz i narzucaniu słabszym państwom wzorców tych silniejszych. Chyba każdy widzi, że potęgi militarne realizują cele gospodarcze a polityka pełni tu rolę służebną, wyszukując pretekstów. To znany schemat, hitlerowskie Niemcy też wszczęły II-gą wojnę światową pod pretekstem "obrony niemieckiej mniejszości". Przeszczepianie na siłę demokracji w Iraku musi zakończyć się fiaskiem (i bez wątpienia zakończy, choćby nawet całą armię USA w to zaangażować), gdyż nie da się przejść ponad rozwojem cywilizacji.
      Media wszystkie, bez wyjątku, nie zająkną się nawet, że Irak Saddama był, jak na stosunki arabskie, państwem nowoczesnym, w którym wprowadzono wiele elementów socjalnych m.in. bezpłatną edukację na wszystkich szczeblach, bezpłatną służbę zdrowia, rozdział religii (muzułmańskiej) od państwa i wiele innych. Był również przeciwwagą dla muzułmańskiego Iranu, zapewniał tam równowagę sił... ale jest tam ropa! I to był główny powód do ataku i rozpirzenia Iraku. Zrobiono bajzel i tak to trwa a "ludność cywilna"? Jak się teraz ma? Lepiej czy gorzej? Hahaha...
      • drugitiktak Re: Jestem zdecydowanie przeciw wszelkim ingerenc 17.04.11, 10:01
        ...Szef Narodowej Rady Libijskiej chce nasilenia ataków na siły Kaddafiego ..
        fakty.interia.pl/raport/rewolucja-w-krajach-islamskich/interwencja-w-libii/news/szef-narodowej-rady-libijskiej-chce-nasilenia-atakow-na-sily,1626065,7475
        • tadeusz_ski.51 Re: Jestem zdecydowanie przeciw wszelkim ingerenc 17.04.11, 14:57
          A co to za pajac? Dla mnie to zdrajca, buntownik i marionetka w ręku siejących zamęt na świecie dla własnych interesów. Takich się wiesza, bo szkoda kuli na takiego a sznur po wisielcu podobno przynosi szczęście?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka